Directorul adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, a anuntat, vineri, la Sibiu, ca 12.500 de tineri s-au mutat in zona rurala si au inceput o afacere cu bani europeni, cei mai multi alegand zonele de deal si munte.
Directorul adjunct al APDRP, Nicolae Popa, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca exista foarte multe cereri de la tineri interesati sa se mute in mediul rural si sa dezvolte acolo o afacere cu bani europeni, mai ales in zonele de deal si munte.
"Din ce am constatat noi, exista cereri foarte multe pentru zona montana si zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. De exemplu, in judetul Alba, in Muntii Apuseni, nu exista niciun abator, nicio fabricuta de lapte. Aici sunt tineri. Un lucru foarte important pe care l-am vazut acum si, pentru prima data o sa-l practicam in programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanturi de magazine. Lanturi scurte de magazine, in asa fel ca sa scurtam drumul de la producator la consumator, iar acele produse traditionale, specifice zonei, sa ajunga cat mai repede la consumator", a declarat Nicolae Popa.
Potrivit acestuia, "micul producator sau micul fermier nu va ajunge niciodata la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiara sa ajunga la marile retailuri", iar "lumea s-a plans de treaba asta, ca nu poate sa isi creeze o retea de magazine ca sa-si vanda propriile produse".
Popa a precizat ca, in Romania, pana in prezent,... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 20:57
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a primit corectii financiare de 12 milioane de euro la cinci miliarde de euro platiti din 2007 si pana in prezent, directorul general al APDRP solicitandu-le beneficiarilor acestui program sa fie "corecti" si sa nu mai incerce sa faca "anumite nereguli".
Din 2007 si pana in prezent, proiectele pe fonduri europene destinate dezvoltarii mediului rural si derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au primit corectii financiare de 12 milioane de euro, a afirmat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi, prezent, vineri, la Campina, in judetul Prahova, unde a avut loc caravana "PNDR vine in satul tau".
In acest context, directorul APDRP a sustinut ca in cadrul proiectelor sunt descoperite numeroase nereguli facute cu stiinta sau cu nestiinta si a facut un apel la beneficiari sa fie "corecti, deschisi, fara sa mai incerce sa faca anumite nereguli".
"Descoperim continuu nereguli in cadrul proiectelor, ori din nestiinta, ori din rea-vointa. Nu le descoperim numai noi, le descopera si Comisia Europeana. Daca Romania nu ia masuri, risca corectii financiare. Pana in prezent, programul nostru a avut cele mai mici corectii financiare de-a lungul timpului. Din 2007 pana in prezent, am avut in total doar 12 milioane de euro corectii financiare la cinci miliarde de euro platiti. Deci e ceva pe care niciun stat membru nu a reusit sa obtina. Dar si beneficiarii... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 11:14
Potentialii si actualii beneficiari ai fondurilor europene acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 au la dispozitie, incepand de vineri, sistemul interactiv de consiliere online "Sistemul Expert", se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Prin intermediul noului sistem, disponibil pe site-ul APDRP, se poate verifica eligibilitatea investitiei propuse, in vederea accesarii fondurilor europene nerambursabile.
Potrivit sursei citate, cei care doresc sa depuna un proiect de investitii pentru sesiunea din iunie 2013 a Masurii 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole, dedicata fermelor de familie cu dimensiuni intre 2 si 50 UDE, pot beneficia de suport online pe site-ul APDRP in vederea identificarii facile a investitiilor eligibile si a conditiilor de accesare.
"Sistemul Expert" presupune completarea unui chestionar online, in urma caruia beneficiarii vor putea identifica masura de finantare din PNDR pe care o pot accesa, investitiile eligibile, documentele necesare intocmirii proiectului precum si o estimare a punctajului pe care l-ar putea obtine investitia propusa.
Pe langa cei care vor sa depuna un proiect de investitii, in sesiunea din iunie a Masurii 121, in acest moment "Sistemul Expert" vine si in ajutorul celor care vor sa depuna proiecte de investitii prin Grupurile de Actiune Locala (GAL-uri).
In scurt timp, tot pe pagina oficiala de internet a APDRP, vor fi... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 17:23
Fondurile europene nerambursabile alocate in cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru instalarea tinerilor in mediul rural, dezvoltarea de micro-intreprinderi si pentru modernizarea exploatatiilor agricole au fost printre cele mai accesate de beneficiarii romani, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Masura de investitii 112 "Instalarea tinerilor fermieri" a fost cea mai accesata masura din PNDR pana in acest moment, numarul cererilor depuse depasind 22.493. Suma solicitata a fost de 629,9 milioane euro, ceea ce reprezinta 189% fata de totalul de 331,8 milioane euro alocat pentru perioada 2007-2013.
Potrivit sursei citate, numai in sesiunea din luna iunie 2012 au fost solicitate fonduri europene nerambursabile de 7.973 tineri fermieri. Valoarea eligibila a solicitarilor a fost de 272,3 milioane euro, fata de 120,8 milioane de euro alocati pentru aceasta sesiune. Cele mai multe dintre proiectele tinerilor fermieri prevad investitii mixte (culturi vegetale si cresterea animalelor), fiind urmate de proiecte care vizeaza investitii in culturi de camp.
O alta masura de investitii accesata a fost masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi", unde cele 9.499 cereri de finantare conforme depuse, echivalentul a 1,3 miliarde euro, reprezinta 252% fata de suma alocata.
In anul 2012 au fost depuse 2.966 cereri de finantare a caror valoare nerambursabila este de... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 14:23
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de finantare, incepand din 3 septembrie 2012, pentru mai multe tipuri de proiecte, valoarea totala a fondurilor nerambursabile disponibile fiind de peste 326 milioane de euro.
Este vorba de proiecte de impaduriri, investitii non-agricole in mediul rural, dar si irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare.
Depunerea de cereri pe masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole"
APDRP anunta ca, in perioada 3 - 28 septembrie 2012, cei interesati de impadurirea terenurilor agricole vor avea la dispozitie 131,886 milioane euro prin masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole". Cu sprijinul acestei masuri se poate finanta realizarea de perdele forestiere sau plantatii de arboret.
Prin aceasta masura se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
Depunerea de cereri pe masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi"
Tot in perioada 3 - 28 septembrie 2012, se pot depune la APDRP cereri de finantare pentru investitii in mediul rural prin masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi".... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 16:02
Fermierii din Romania care dezvolta proiecte de irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare pot depune cereri pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, in perioada 3 - 28 septembrie.
Fondurile europene sunt puse la dispozitia fermierilor de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Fondurile au o valoare totala de 22,5 milioane de euro si sunt alocate prin masura 125 - "Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare".
Fermierii pot primi pana la un milion euro, suma care acopera 100% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc intreaga comunitate.
Pentru investitiile publice care deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. In acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depasi 750.000 euro pentru un proiect.
Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de euro.
Beneficiarii sunt organizatiile si federatiile de utilitate publica ale proprietarilor sau detinatorilor de terenuri agricole, constituite in conformitate cu legislatia in vigoare.
Valeriu Tabara (PDL): Trebuie sa schimbam modalitate de abordare a irigatiilor
Seceta de idei in agricultura: Cum sa combatem lipsa irigatiilor? mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 13:40
Statul va infiinta un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) in acest an, agricultorii urmand astfel sa cofinanteze mai usor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
"In vederea stimularii dezvoltarii investitiilor cu finantare europeana, se constituie la dispozitia Ministerului Agriculturii Fondul de creditare a beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fondul se constituie din alocatii aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie, la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)", se arata in proiectul de act normativ.
Astfel, avand in vedere problemele cu care se confrunta beneficiarii programului in privinta asigurarii cofinantarii investitiilor, Guvernul considera necesara dezvoltarea unui instrument financiar care sa ajute agricultorii. Fondul de creditare este complementar sistemului de garantare a imprumuturilor pentru fermieri.
Fondul va fi alimentat in acest an cu 300 de milioane de lei de la buget. Banii vor fi accesati de catre banci, pe baza unor conventii incheiate cu Ministerul Agriculturii. Bancile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare si de plata a dobanzilor se stabilesc prin negociere intre beneficiar si banca.
Potrivit proiectului, accesul institutiilor de credit la resursele fondului se va face in baza unei licitatii si a unor... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 17:12
APDRP a platit 2,3 miliarde de euro catre beneficiarii fondurilor europene pentru agricultura, adica 30% din suma totala pe care trebuie sa o deconteze, conform NewsIn."Astfel, la data de 26 iulie 2011, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a asigurat verificarea, autorizarea si decontarea a peste 4.300.000 de cereri de plata care insumeaza 2.388.336.767 euro.
Pe langa aceasta suma, Romania a absorbit si 561 de milioane de euro, fonduri care reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala", se arata intr-un comunicat.
Potrivit APDRP, cumuland avansul si platile efectuate, rezulta un total de aproximativ trei miliarde de euro (mai exact 2.950.000.000 euro) fonduri absorbite prin PNDR, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene de 30% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurala.
Aceste fonduri europene sunt acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (PNDR), care pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice din Romania 7 miliarde de euro pentru proiecte de investitii in agricultura si mediul rural.
De asemenea, prin PNDR se acorda si alte 2,72 miliarde de euro pentru plati directe catre fermieri, insumand astfel un total de aproximativ 10 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltare rurala.
In acord cu evolutia PNDR, atat din punct de vedere al angajarii fondurilor europene (4,03 miliarde din totalul... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 11:43
Octavian Ciprian Alic, directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), a declarat ca au fost reziliate contracte de accesare a fondurilor europene in valoare de 32 de milioane de euro, pentru ca dosarele nu au fost intocmite corespunzator, conform NewsIn. "In teritoriu, la nivel declarativ, bancile acorda credite cu usurinta, dar, in realitate, situatia este diferita. Pana acum am reziliat mai multe contracte, in valoare de 32 de milioane euro", a explicat Alic intr-o conferinta de presa.
La randul sau, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a adaugat ca exista proiecte exceptional de bine facute, dar, pentru ca beneficiarii nu sunt in contact direct cu banca risca sa nu primeasca creditele, din cauza valorii finale a contractelor. Tabara a amintit ca exista 220 de milioane de euro la Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru a facilita creditarea agricultorilor.
Valeriu Tabara a transmis ca Ministerul Agriculturii va limita valoarea maxima a sprijinului financiar in cadrul Masurii 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", astfel incat de aceasta facilitate sa poata beneficia cat mai multi fermieri. mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 14:22