Cresterea preturilor la apartamentele vechi incepe sa incetineasca, pe fondul majorarii accentuate a ofertei de locuinte noi.
Potrivit organizatorilor Salonul Imobiliar Bucuresti, care a avut loc intre 2 si 4 martie, s-a remarcat faptul ca, pe fondul cresterii accelerate a ofertei de locuintei noi, cresterea preturilor la apartamentele vechi incepe sa incetineasca.
Astfel, este in crestere numarul ansamblurilor de proportii (concepte rezidentiale integrate): Onix Park - 2.000 de apartamente in zona Aviatiei - Pipera, AFI City - 2.000 de apartamente in zona Bucurestii Noi, H Pipera Lake - 1.350 de apartamente, Arbo Residence Mogosoaia - 1.000 de apartamente, Arcadia Apartments Domenii - 800 de apartamente, Luxuria Domenii - 630 de apartamente. Aceste proiecte vor fi dezvoltate in faze, pe parcursul mai multor ani.
Fiind primul targ dupa aprobarea programului "Prima Casa", o mare parte a cererii s-a indreptat catre locuinte care se incadreaza in acest program, mai spun organizatorii.
Totodata, s-a facut remarcat si un alt segment de clienti care dispun de cash pentru achizitie si nu se finanteaza de la banca: ei cauta apartamente in proiecte premium din zonele ultracentrale, centrale si cea de nord.
Ajuns la a patra editie, Salonul Imobiliar Bucuresti (SIB) a devenit cel mai mare targ de profil, ocupand integral trei sali din cadrul Palatului Parlamentului. Urmatoarea editie este programata pentru 7-9 septembrie 2018. mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 13:55
Preturile apartamentelor vechi sunt apropiate si, in unele cazuri, chiar mai ridicate decat ale celor construite in ultimii ani, conform unei analize realizate de un portal imobiliar.
Aceasta situatie poate avea mai multe cauze, printre care amplasarea mai putin favorabila a blocurilor noi fata de cele mai vechi (chiar in cadrul acelorasi zone), presiunea exercitata asupra preturilor de numarul mare de locuinte noi disponibile spre vanzare si, nu in ultimul rand, conectarea mai slaba a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pietei (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi).
Cluj-Napoca, orasul care ilustreaza cel mai bine aceasta "anomalie" a pietei, este cel care a consemnat in ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuintelor, pretentiile vanzatorilor fiind acum, per ansamblu, mai ridicate decat ale celor din Capitala, conform datelor Imobiliare.ro.
In Cluj-Napoca, preturile medii solicitate pentru apartamentele vechi sunt mai mari decat cele ale unitatilor locative noi in majoritatea zonelor analizate. In zona de centru, preturile pentru apartamentele construite inainte de 1990 sunt de 1.602 euro/mp, iar al celor noi, de 1.579 euro/mp. Exceptie face doar cartierul Marasti, unde valorile sunt, insa, foarte apropiate - 1.414 euro/mp pentru cele vechi si 1.416 euro/mp pentru cele noi.
In Bucuresti, spre deosebire de Cluj-Napoca, lucrurile sunt ceva mai nuantate. Singurele zone in care preturile apartamentelor vechi sunt propriu-zis mai mari... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 16:36
In unele orase din tara se observa o situatie paradoxala: locuintele vechi sunt mai scumpe decat cele noi.
Anomalia exista chiar si in unele zone din Capitala, potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro, care a fost remisa vineri Ziare.com.
Insa cum s-a ajuns la aceasta situatie?
O prima explicatie este ca blocurile vechi beneficiaza, de regula, de o amplasare mai buna decat cele noi chiar si in acelasi cartier - sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport in comun, obiective culturale (in cazul zonelor centrale), magazine, scoli etc.
In schimb, blocurile noi au fost construite pe spatiul ramas disponibil, astfel ca multe dintre ele se afla la periferie.
Nu in ultimul rand, oferta actuala din piata pe segmentul nou este reprezentata in buna masura de apartamente construite in perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum si mai putin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat in criza.
Cu alte cuvinte, pretul ...citeste mai departe despre "Paradoxul pietei imobiliare: Apartamentele vechi au ajuns mai scumpe decat cele noi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 12:24
Oferta pe segmentul locuintelor care se incadreaza in bugetul a 60.000 de euro a crescut considerabil in ultimii patru ani, 62,5% din apartamentele vechi scoase la vanzare la nivel national fiind compatibile cu programul 'Prima casa', se arata intr-o analiza Imobiliare.ro
Mai mult, 42% din oferta totala de apartamente noi la nivel national se incadreaza in prezent in suma de 60.000 de euro, pozitia de lider fiind impartita de Iasi si Cluj (64% din totalul apartamentelor noi), la polul opus fiind Brasovul cu 30% din oferta de pe acest segment. In Timisoara si Constanta 48%, respectiv 50% din apartamentele noi se incadreaza in limita a 60.000 de euro.
La momentul demararii programului guvernamental, un bucurestean putea accesa cu ajutorul Primei Case un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele medii ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.
43% din apartamentele vechi costa 60.000 de euro
Potrivit datelor Imobiliare.ro, in momentul lansarii, 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro.
In prezent, insa, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este de peste 70% din total. In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate chiar apartamente cu trei camere, cu suprafete de pana in 70-80 metri patrati, in imobile construite inainte de 1970.... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 13:21
Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.
"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.
Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.
"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.
In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.
Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
Preturile medii solicitate de proprietari la apartamentele vechi de 3 si 4 camere au scazut in martie fata de luna precedenta, in timp ce valoarea garsonierelor si apartamentelor de doua camere a ramas aceeasi, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", se spune in raport.
Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera isi pastreaza o valoare constanta, putandu-se vorbi despre o stabilizare a pietei pe acest segment in primul trimestru al anului 2012. Astfel, fata de luna februarie, in martie, unitatile de o camera se mentin in jurul pragului de 36.300 euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, garsonierele au inregistrat o variatie de -4%.
O situatie similara a fost sesizata si pe segmentul apartamentelor de doua camere, unde nivelul preturilor medii se mentine. Diferentele dintre luna februarie si luna martie a anului 2012 sunt la nivelul catorva zeci de euro, stabilizand pretul mediu al unui apartament de doua camere in jurul valorii de 57.200 euro. In urma cu un an, proprietarii acestui tip de unitate solicitau un pret mediu de aproximativ 58.800 euro, cu 3% mai mult decat in prezent.
Modificari de pret de la o luna la alta s-au inregistrat pe... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:13
Diferenta dintre preturile apartamentelor vechi si cele ale imobilelor noi este de doar 100 de euro, spun specialistii in imobiliare. "In zona 1 Mai, diferenta de pret pe mp util intre un apartament vechi si unul nou este de doar 100 de euro", a declarat Iulian Niculae, broker imobiliar la agentia Victoria Consult intr-un interviu acordat 3idei.ro. "Exista diferente intre pretul de listare initial si pretul de tranzactie de pana la 20%", a declarat Iulian Niculae, broker imobiliar la agentia Victoria Consult, in cadrul unui interviu acordat 3idei.ro.
In opinia acestuia, de la inceputul anului 2011 s-a observat un interes crescut al cumparatorului de a achizitiona. Mai mult, faptul ca programul Prima Casa se apropie de sfarsit a catalizat interesul anumitor cumparatori de a finaliza cat mai repede tranzactia.
In ceea ce priveste diferenta dintre apartamentele vechi si noi, brokerul imobiliar spune ca in zona 1 mai, diferenta/mp util este de doar 100 de euro.
Potrivit acestuia, se pot intalni diferente de 40% intre pretul apartamentelor vechi si cel al apartamentelor noi, in functie de dimensiunea imobilului.
In ceea ce priveste zonele rezidentiale ca Alba-Iulia, Palatul Parlamentului, Regina Elisabeta, diferenta dintre preturile apartamentelor vechi si a celor noi este de doar 5%.
"Desi au fost construite in anii 1980, blocurile din zona Unirii-Universitate au apartamente moderne, spatioase, cu un grad de risc seismic scazut, nefiind asimilate apartamentelor vechi", au... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 14:55
Peste 60% dintre persoanele care intentioneaza sa-si achizitioneze o locuinta prefera apartamente vechi, in detrimentul celor nou construite, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Daedalus, informeaza NewsIn.
"61,7% dintre persoanele care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta prefera un apartament vechi mai degraba decat un apartament intr-un bloc nou construit", a spus Andrada Constantinescu, citand concluziile unui studiu realizat de compania Daedalus pentru a masura intentia de achizitie de proprietati imobiliare in randul persoanelor care viziteaza site-uri de real estate.
De asemenea, intre un apartament vechi in interiorul orasului si un apartament situat intr-o cladire noua in afara orasului, 76,2% opteaza pentru prima varianta.
Potrivit studiului, aproximativ trei sferturi, adica 72,5% dintre respondenti, sunt in cautarea unui apartament, 29,4% in cautarea unei case sau vile, iar 2,7% doresc un teren.
"Cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere, preferate de 47,9% dintre cei care isi doresc un apartament, respectiv cele de trei camere, preferate de 29,4%, urmate la mare distanta de garsoniere, 17,1%, si apartamentele cu patru sau mai multe camere", a mai spus account managerul companei Daedalus.
In privinta disponibilitatilor financiare, peste 50% dintre respondenti si-au propus sa cheltuieasca pe un apartament 60.000 de euro, 22,9% intre 60.000 si 80.000 de euro, iar 25% au prevazut un buget mai mare.
"Bugetul mediu alocat pentru un... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 15:37
Preturile apartamentelor vechi din Sectorul 6 al Capitalei, care cuprinde cartiere precum Militari sau Crangasi, ar putea cobori sub pragul de 1.000 de euro pe metrul patrat in perioada urmatoare, sustin specialistii din piata. In prezent, pretul mediu in aceasta zona este de 1.135 euro/metrul patrat, in timp ce media la nivelul Capitalei este de 1.500 euro/metrul patrat, potrivit analizei Bucharest Real Estate Index (BREI), realizata de firma de consultanta Colliers International, citata de Ziarul Financiar. "Consider ca preturile pe segmentul vechi vor scadea pana la nivelul din 2006, la care s-ar putea stabiliza, daca nu se va da drumul la creditare. Aceasta inseamna ca preturile ar putea continua sa scada cu inca 20% fata de nivelul actual", a declarat Valentin Ilie, director al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania. Din estimarile facute de consultantii imobiliari reiese ca numarul tranzactiilor a scazut cu peste 90%.
sursa: ziare.com mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 15:40