La inceputul perioadei de recesiune, suma de 60.000 de euro putea fi considerata drept una modesta pentru achizitia unei locuinte, cel putin in marile orase. Insa care e situatia in prezent?
In Capitala, spre exemplu, cei care dispuneau de un asemenea buget isi puteau permite, in iunie 2009, doar un apartament cu doua camere, intr-un bloc vechi din cartiere departe de Centru.
Astazi, insa, optiunile sunt semnificativ mai numeroase.
Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, in aceasta suma se incadreaza apartamente vechi si noi cu pana la patru camere in interiorul marilor orase, precum si vile nou-construite la periferia acestora, arata comunicatul remis miercuri Ziare.com.
Bucuresti: Apartament vechi central sau nou la periferie sau vila afara din oras
In cartierul Colentina, un apartament cu patru camere, finalizat in anul 1979, are un pret cerut de 60.000 ...citeste mai departe despre "Prima Casa: Ce locuinte pot fi cumparate in 2015 cu 60.000 de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 12:10
Autoritatile au in vedere suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" dupa epuizarea fondurilor existente, estimata pentru septembrie-octombrie, discutiile sunt avansate in acest sens si se poate ajunge la o decizie in circa doua saptamani, a declarat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.
"Se are in vedere (suplimentarea fondurilor pentru "Prima Casa" - n.r.). Fac precizarea ca cel putin pana la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie actualele sume sunt valide si functionale, dar sunt discutii avansate cu Ministerul Finantelor pentru a se suplimenta acest program", a afirmat Saramet la un seminar pe tema garantarii creditelor, intrebat daca vor fi suplimentate fondurile pentru Prima Casa.
El nu a putut spune ce sume vor fi disponibile suplimentar, fiind inca analizate variantele, iar o decizie ar putea fi luata in una-doua saptamani.
"Ca va fi de 100 milioane, 200 milioane sau 400 milioane, nu va pot da aceasta precizare, dar sunt analize si, dupa stiinta mea, in maxim o saptamana, poate doua saptamani se va lua o decizie in acest sens", a spus Saramet.
Valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza insa in circa trei luni, daca se va mentine ritmul actual de contractare. mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 16:12
Oferta pe segmentul locuintelor care se incadreaza in bugetul a 60.000 de euro a crescut considerabil in ultimii patru ani, 62,5% din apartamentele vechi scoase la vanzare la nivel national fiind compatibile cu programul 'Prima casa', se arata intr-o analiza Imobiliare.ro
Mai mult, 42% din oferta totala de apartamente noi la nivel national se incadreaza in prezent in suma de 60.000 de euro, pozitia de lider fiind impartita de Iasi si Cluj (64% din totalul apartamentelor noi), la polul opus fiind Brasovul cu 30% din oferta de pe acest segment. In Timisoara si Constanta 48%, respectiv 50% din apartamentele noi se incadreaza in limita a 60.000 de euro.
La momentul demararii programului guvernamental, un bucurestean putea accesa cu ajutorul Primei Case un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele medii ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.
43% din apartamentele vechi costa 60.000 de euro
Potrivit datelor Imobiliare.ro, in momentul lansarii, 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro.
In prezent, insa, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este de peste 70% din total. In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate chiar apartamente cu trei camere, cu suprafete de pana in 70-80 metri patrati, in imobile construite inainte de 1970.... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 13:21
Reprezentantii Fondului National de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM) au anuntat, miercuri, ca pentru programul Prima Casa mai sunt disponbilile 572 milioane de euro, care ar putea ajunge pana la sfarsitul anului.
Irina Constantinescu, de la FNGIMM, a explicat ca, pentru Primna Casa, anul acesta deja au fost dati 200 de miloane de euro.
Apartamentele cu doua camere - cele mai vanate
Statisticile arata ca cei mai multi beneficiari ai programului Prima Casa au varste cuprinse intre 26 si 35 de ani. Sunt cautate, cu preponderenta, apartamentele cu doua camere.
Din pacate, accesul tinerilor este limitat. Acestia obtin mai greu creditarea, fiind obligati sa capete experienta la locul de munca pentru a fi eligibili. Prin urmare varsta beneficiarilor a mai crescut.
Capitala detine cea mai mare pondere a beneficiarilor cu varste de pana in 25 de ani, fata de cei peste 35 de ani care sunt majoritari in celelalte zone. In Bucuresti avem o pondre mai mare a imobilelor noi, iar regiunile din vest si sud vest se afla mai jos de media celorlate regiuni.
Preturile din Bucuresti fiind cu aproximativ 30% mai mari decat in alte regiuni.
S-a inceput cun un plafon de 800-900 milioane de euro.
"Dosarul la noi nu dureaza mai mult de doua, trei zile. Exista o problema de perceptie. Totul se face online".
Tranzactia este aprobata online in cel mult trei zile, dar dosarele fizice, printate, ajung la client in cel mult sapte zile, pentru ca "este un intreg sistem" mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 12:03
Guvernul intentioneaza sa stabilieasca plafonul pentru a patra editie a programului Prima Casa la 200 de milioane de euro, sperand a da un nou imbold pietei imobiliare in stagnare.
In asteptarea unor preturi si mai coborate, romanii nu prea mai incearca sa cumpere locuinte, insa programul guvernamental Prima Casa ar putea fi o oportunitate, mai ales pentru cei care nu si-ar permite, altfel, sa isi achizitioneze o casa.
Prin program, bancile participante pot oferi credite garantante de stat pentru achizitionarea unor locuinte finalizate evaluate la maximum 60.000 de euro. Imprumutul in sine este de 57.000 de euro, 3.000 de euro reprezentand avansul pe care trebuie sa-l dea clientul.
Citeste mai multe despre Prima Casa 4: Ce apartamente va puteti cumpara? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 16:17
Programul Prima Casa a determinat o adevarata furtuna pe piata imobiliara atat la nivelul apartamentelor noi sau vechi cat si la nivelul caselor, se arata intr-un studiu imobiliare.ro.
Potrivit acestei analize, inainte de declansarea crizei, 100.000 de euro reprezenta un buget de-a dreptul modest pentru achizitia unei case la curte in Capitala sau intr-unul dintre marile orase ale tarii.
Cu o asemenea suma putea fi cumpara, spre exemplu, o vila nou-construita (la rosu sau la gri) intr-una dintre localitatile limitrofe ale Bucurestiului, precum Popesti Leordeni. Dupa un declin de patru ani al preturilor din imobiliare insa, si vanzatorii de pe acest segment al pietei rezidentiale fac eforturi sa se adapteze la situatia din piata.
O parte dintre acestia incearca chiar sa se incadreze in pragul de 60.000 de euro impus de programul Prima Casa pentru locuintele finalizate, dat fiind ca in aceasta directie se indreapta momentan si cea mai mare parte din cerere.
Pentru cei care vor sa cumpere o locuinta individuala prin programul Prima Casa, optiunile nu sunt foarte numeroase, dar totusi exista. De cele mai multe ori insa, astfel de oferte se regasesc la periferia marilor orase sau in localitatile-satelit ale acestora.
Casa batraneasca in oras sau vila la periferie
Bucurestiul continua sa fie greu accesibil pentru cei care isi doresc o casa la curte la un pret maxim de 60.000 de euro. Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 2% dintre ofertele de case scoase la... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 12:27
In cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casa, oferta pe acest segment a crescut considerabil, conform unei analize realizate de imobiliare.ro.
Ponderea apartamentelor cu doua camere in Programul Prima Casa
La momentul demararii programului guvernamental, nivelul maxim al aspiratiilor unui bucurestean era reprezentat de un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele de clasa medie ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni. Potrivit datelor Imobiliare.ro, la vremea aceea, 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro.
In prezent insa, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este vizibil mai ridicata, respectiv 65% din total. In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate garsoniere, apartamente cu doua sau chiar trei camere, cu suprafete de pana in 60 de metri patrati, in imobile construite intre 1950 si 1970.
O adaptare a ofertei de apartamente vechi la criteriile programului guvernamental poate fi observata si in celelalte mari orase ale tarii. Astfel, in urma cu aproape trei ani, cel mai bine la oferta de apartamente vechi cu doua camere statea Iasiul, cu o pondere de 94% a unitatilor ce se incadrau in bugetul maxim accesibil prin Prima Casa. Acesta era urmat de Timisoara, cu 81% si Brasov, cu 78%. Un numar... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 11:22
Piata imobiliara din Bucuresti se afla intr-un impas. Numarul de apartamente scoase spre inchiriere sau la vanzare a scazut, nivelul chiriilor a variat foarte putin in ultimul an, iar apartamentele se ieftinesc pe zi ce trece, in timp ce Prima Casa nu mai are viata lunga.
"Ofertele noi de apartamente sunt putine, iar suma ceruta drept chirie este aproximativ aceeasi ca anul trecut, diferenta fiind de cativa euro la pretul mediu. Motivul din spatele acestei situatii este o oferta bogata si o cerere scazuta", a declarat doctor Ion Radu Zilisteanu pentru Business24.
Singurele modificari notabile se inregistreaza la apartamentele mari, de patru camere, unde nivelul chiriei este cu aproximativ 100 de euro mai mic decat media aceleasi perioade a anului trecut.
Business24: Nivelul mediu al chiriilor in ultimul an s-a modificat foarte putin, acesta variind cu 2-3 euro. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
Dr. Ion Radu Zilisteanu: In primul rand trebuie sa spunem ca piata chiriilor a fost alimentata de imobilele care au venit la oferta ca urmare a faptului ca proprietarii nu au mai putut obtine preturile dorite din vanzarea lor.
Pentru a nu le lasa neutilizate si, totodata, pentru a scapa de niste cheltuieli de intretinere, s-au hotarat sa le inchirieze.
Din ofertele existente pe piata chiriilor, numeroase sunt noi. Oferta de pe piata chiriilor e relativ ridicata si preturile au stagnat, din cauza unei cereri mult mai mici.
Credeti ca se va relua o... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:36
Programul guvernamental Prima Casa va continua si in 2012, promit atat premierul Emil Boc, cat si presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Aurel Saramet. Care sunt criteriile prin care poate fi "deschisa" prima casa din 2011 si cum ii asteapta ea pe romani anul viitor?
De cand a fost lansat, in iunie 2009, programul a suferit mai multe modificari. S-a schimbat numarul de beneficiari, dupa ce, in martie 2011, Guvernul a decis ca pot aplica in program si persoanele care detin deja o locuinta.
O alta schimbare majora adusa programului a fost reducerea garantiei acordata de stat la 50%. In schimb, avansul solicitat, de 5% a ramas acelasi, chiar si dupa ce noile norme de creditare s-au schimbat.
Acum, la creditele imobiliare, bancile solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta.
Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul minim este de 20%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca banca centrala nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte.
In proiectul de regulament publicat in septembrie de BNR, avansul... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 08:12