Proprietarii de apartamente din centrul, semicentrul si nordul Capitalei au cerut preturi mai moderate, in luna februarie, in timp ce proprietarii din est, sud si vest si-au crescut pretentiile, conform unei analize realizate de HomeFinders.
In ultimele 15 luni de zile, fie cele doua segmente de piata au avut aceeasi evolutie a preturilor (scadere, stabilizare sau crestere), fie s-au inregistrat cresteri ale preturilor in centrul, semicentrul si nordul Bucurestiului si scaderi in est, sud si vest, insa niciodata invers, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara HomeFinders remis Business24.
In februarie, proprietarii de apartamente din zonele centrale, semicentrale si de nord au scazut pretentiile cu 1,42%, de la un pret mediu solicitat de 70.000 de euro la 69.000 de euro.
In schimb, pretul mediu solicitat pentru apartamentele din est, sud si vest a crescut cu 1,92% si a ajuns la 53.000 de euro, un prag care, exceptand luna ianuarie 2015, nu a mai fost atins din august 2014.
Pe tipuri de apartamente, cele de patru camere au inregistrat cele mai mari cresteri ale preturilor solicitate, pe ambele segmente de piata. In centru si nord, preturile apartamentelor de patru camere au crescut cu aproximativ sapte procente, de la 100.000 de euro la 106.990 de euro. In zonele de est, sud si vest, cresterea este de 1,52%, de la 75.350 de euro la 74.500 de euro.
Preturile medii solicitate pentru apartamentele de trei camere din centru si nord au... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 10:51
Apartamentele cu doua camere executate silit de banci pot fi cumparate la preturi de doua ori mai mici decat cele care se afla in ofertele dezvoltatorilor de pe piata libera. Numarul de imobile executate silit la preturi mici este mult mai mare acum decat in urma cu trei ani si este in continua crestere. Unele locuinte costa mai putin de 20.000 de euro si se afla in zone centrale din marile orase ale tarii.
"Cei interesati au invatat deja ca, daca la prima licitatie, bunul nu se vinde, la a doua, pretul va scadea obligatoriu cu 25%. Asadar, in 90% dintre cazuri, in ultima vreme, nu se prezinta nimeni la prima licitatie pentru bunurile executate silit si astfel bancile sunt fortate sa porneasca a doua licitatie de la 75% din pretul evaluat initial", a declarat Elena Puica, directorul comercial al portalului executari.com.
Conditiile de participare la licitatii impun depunerea unei garantii in valoare de 10% din pretul de evaluare initial intr-un cont bancar la dispozitia executorului. Banii trebuie depusi de obicei cu cateva zile inainte de data licitatiei, iar daca licitatia nu are un castigator, suma este inapoiata, dupa ce se transmite o solicitare in acest sens, potrivit art. 514 din Codul de procedura civila.
Apartamente cu doua camere care valorau cel putin 150.000 de euro in perioada de boom imobiliar se vand acum, de catre banci, la preturi si de trei ori mai mici. Capitala ramane zona cu cele mai scumpe locuinte executate silit, la preturi de minim... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 13:01
Preturile apartamentelor vechi cu trei camere din zonele Dorobanti-Floreasca, Berceni si Cotroceni s-au redus cel mai mult de la inceputul anului, scaderea ajungand la 21%, in timp ce la doua camere cele mai accentuate ajustari, de pana la 15%, au fost in zonele Ferdinand, Berceni si Parcul Carol.
Zonele din Bucuresti cu cele mai scumpe apartamente cu trei camere
Locuintele cu trei camere din Bucuresti, construite inainte de anul 2000, din zona Dorobanti-Floreasca raman, in ciuda scaderii preturilor de 21% din primele sapte luni, cele mai scumpe din Capitala. Pretul mediu ajunge la 130.000 de euro, respectiv 1.527 de euro/mp, potrivit datelor Analize Imobiliare, platforma de rapoarte de piata dezvoltata de portalul imobiliare.ro.
Pe locul doi dupa pretul la care sunt scoase la vanzare se pozitioneaza apartamentele cu doua camere din zona Unirii, cu o medie de 125.000 de euro, respectiv 1.507 euro/mp, egal cu cel de la inceputul anului.
Urmatoarele pozitii in topul celor mai scumpe apartamente cu trei camere din Bucuresti au fost plasate cele scoase la vanzare in zona Decebal-Calarasi (118.000 euro, 1.409 euro/mp), in scadere cu 6% in primele sapte luni ale anului, Dacia-Eminescu (110.450 euro, 1.207 euro/mp), in scadere cu 1% si Cotroceni (108.000 euro, 1.241 euro/mp), in scadere cu 11%.
Top 10 este completat de apartamentele cu trei camere din zona Victoriei-Romana-Universitate, unde pretul mediu este de 98.500 de euro (1.250 euro/mp), cu 6% mai putin decat... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 15:38
Principalele aspecte pe care bucurestenii le au in vedere atunci cand sunt in cautarea unei locuinte sunt existenta spatiilor verzi in apropiere si accesul facil la o statie de metrou.
Un studiu facut de HomeFinders.ro releva care sunt preferintele bucurestenilor in materie de zone rezidentiale. S-a constatat astfel ca peste jumatate dintre acestia iau in calcul achizitionarea unei locuinte in zona Victoriei - 1 Mai. Imediat pe lista preferintelor se afla zonele Tineretului, Aviatiei si Titan.
Preturile exprimate in functie de zona si de numarul de camere reprezinta tinte potentiale de achizitie pentru apartamente fara imbunatatiri, confort 1, in imobile construite dupa 1977, situate la etaj intermediar.
"Preferinta bucurestenilor pentru aceste zone mi se pare oarecum previzibila. Vorbim de un oras supraaglomerat, in care traficul este clar o problema. De aceea, tot mai multi cumparatori se indreapta spre zonele cu metrou, care permit o deplasare mai usoara si mai rapida. Nu in ultimul rand, fiecare dintre aceste zone corespunde unui spatiu verde binecunoscut in Bucuresti: parcul Tineretului, parcul Herastrau sau parcul Titan", declara Matei Malos, managing partner HomeFinders.
Aviatiei - cel mai "fierbinte" cartier rezidential
Conform unei monitorizari realizate de Homefinders.ro, prin care este analizata dinamica tranzactiilor din luna mai, cartierul Aviatiei s-a situat pe primul loc ca durata necesara vanzarii. Astfel, o proprietate care se afla in... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 18:44
Daca esti in cautarea unei chirii in Capitala, acum e momentul potrivit. Luna martie a venit cu preturi mici la apartamentele de doua camere.
Cu o medie de 315 euro/luna, analistii imobiliari de la anunturi particulari.ro consemneaza cel mai scazut nivel din 2007 pana in prezent.
Conform ultimelor analize, s-a observat o dinamica ridicata pe piata inchirierilor la inceput de primavara, cu oscilatii intre -5% si +2% pe toate segmentele, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa minimul istoric pentru apartamentele de doua camere, s-au consemnat stagnari la chiria garsonierelor, dar si cresteri pe segmentul apartamentelor de trei si patru camere.
Cum au evoluat preturile
Martie pare sa fi fost un interval calm pentru piata garsonierelor care da semne de stabilizare de la o luna la alta. De la inceputul anului pana in prezent, s-au inregistrat doar usoare nuante de crestere sau de scadere, chiria medie de strigare fiind in jurul valorii de 230 euro. De altfel, si diferenta pe un interval de 12 luni este infima, de doar - 2 euro, echivalentul a aproximativ 1%.
Puse sub presiunea unui numar mare de oferte nou aparute pe piata in martie, chiriile la apartamentele de doua camere au scazut la o medie de 315 euro/ luna. Un nivel similar s-a mai inregistrat in luna august 2011, perioada concediilor fiind atunci o explicatie pentru aceasta scadere. Comparativ cu luna martie a anului trecut, vorbim de o scadere de 5%.
Inceputul de primavara pe... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 13:13
Preturile apartamentelor nu vor reveni la varful atins in anii de boom economic decat dupa cel putin 10 ani, au afirmat specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.
Conditiile severe de creditare ale bancilor contribuie la stagnarea pietei imobiliare, in opinia dezvoltatorilor.
"Preturile la imobiliare pot reveni si maine, in cazul in care interesul bancilor de a plasa bani in piata ar f foarte mare, iar banii ar fi plasati cu dobanzi mici. Cu cat conditiile de creditare sunt mai severe, cu atat interesul pentru piata imobiliara este mai mic", a declarat pentru Business24, proprietarul Regatta Imobiliare, Eduard Uzunov.
In opinia acestuia, interesul romanilor pentru apartamente nu va reveni prea curand, avand in vedere conditiile "aspre" din piata.
"Nu putem discuta pe termen mediu de o revenire a preturilor. Poate pe un termen lung si foarte lung, la peste 10 ani", a mai adaugat acesta.
De aceeasi parere este si analistul in imobiliare, doctor Ion Radu Zilisteanu, care a adaugat ca preturile la imobiliare ar putea reveni la preturile de acum 3-4 ani abia peste 10 ani, dar doar pe anumite segmente de piata, iar acest lucru s-ar putea intampla intr-un scenariu optimist. Viitorul, insa, ne poate rezerva multe surprize.
"Pe segmentul apartamentelor vechi, nu cred ca vom mai vedea preturi ca in 2008, insa acest lucru va stabili piata".
Pe segmentul apartamentelor noi, s-ar putea sa vedem din nou preturi ca acum 3-4 ani, dar pe termen foarte... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:01
La trei ani dupa criza, pretul imobilelor din Bucuresti au scazut cu 50%. Daca esti in cautarea unui apartament, vezi ce sfaturi iti ofera specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.
Zonele periferice, precum Militari, Berceni si Rahova au ramas cele mai ieftine locatii pentru bucurestenii in cautare de apartamente. Pe masura ce te apropii de centrul Bucurestiului, preturile incep sa creasca.
Potrivit analistilor contactati de Business24, preturile in zonele periferice pornesc de la 1000 de euro/mp, in timp ce in zonele mai scumpe din Capitala, precum Soseaua Nordului sau Primaverii, preturile varieaza intre 1600-25000 de euro/mp.
"Facand o comparatie cu anii trecuti, preturile din 2012 sunt mai mici cu 50% fata de cele din 2008. Metrul patrat in zonele periferice ajunsese in jur de 2000-2200 de euro/mp, iar acum este de 1000 de euro/mp, iar cele din zonele cele mai ravnite au scazut la 2500 euro/mp de la 5000 de euro/mp", a declarat specialistul in imobiliare, doctor Ion Radu Zilisteanu, pentru Business24.
In opinia acestuia, exista inca un stoc destul de mare de unitati locative nevandute, insa cu toate acestea vremea promotiilor au trecut.
"Dezvoltatorii au lasat din pret pe diverse metode de marketing cat au putut de mult. Dezvoltarile imobiliare in rare cazuri s-au facut cu surse financiare proprii, cele mai multe s-au facut cu surse financiare atrase de la banci. In multe cazuri, bancile care au acordat imprumuturile respective, nu au fost... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 18:50
Numarul de oferte de inchirieri de locuinte in Bucuresti a scazut pana la 26.700, la sfarsitul anului 2011. Preturile, insa, au ramas la acelasi nivel cu cele din 2010.
Cele mai multe locuinte oferite spre inchiriere pe piata sunt apartamentele de doua camere, potrivit rapoartelor recente.
In 2011, s-au inregistrat cu 10% mai putine apartamente scoase la inchiriat fata de 2010, dar pretul mediu al chiriilor s-a pastrat la acelasi nivel cu anul precedent, potrivit informatiilor oferite de Anunturiparticulari.ro.
Analiza scoate la iveala o tendinta de scadere a numarului de oferte de inchiere pentru Bucuretti in ultimii doi ani. S-au inregistrat scaderi succesive de la 30.750 de oferte in 2009, la 29.600 de oferte in 2010 pana la aproximativ 26.700 la final de 2011. Ne apropiem de nivelul anului 2008, cand pe piata erau vehiculate putin peste 24.000 de oferte.
Tendinta de scadere a numarului de oferte de inchiriere a adus cu sine o stabilizare a preturilor medii solicitate de proprietari. In conditiile unei oferte mai mici, nivelul preturilor nu a mai fluctuat in 2011 atat de mult comparativ cu 2010, potrivit raportului.
Preturile s-au stabilizat, in 2011
Rapoartele lunare de monitorizare realizate indica pentru 2011 mici fluctuatii de pret la chirii comparativ cu decembrie 2010, singura exceptie fiind apartamentele de 4 camere.
Chiriile la garsoniere nu au inregistrat in 2011 diferente mari fata de anul anterior.
Comparativ cu decembrie 2010, la... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:56
Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca, potrivit unui studiu imobiliare.ro care arata faptul ca interesul cumparatorilor pe segmentul rezidential s-a mentinut la un nivel ridicat in luna martie, iar pretul de vanzare pentru apartamente a inregistrat o usoara crestere, de 0,9% fata de luna februarie, desi, comparativ cu anul trecut, valoarea apartamentelor este in continuare cu 13,9% mai mica, pana la un cost mediu de 1.211 euro/metru patrat.Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,3% in luna martie, atingand valoarea de 940 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, insa, singurele care s-au scumpit au fost apartamentele cu trei camere cu 0,8%, in timp ce proprietarii apartamentelor cu doua camere au redus preturile cu 0,3%.
Garsonierele s-au ieftinit cu 3,9%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 10,7%, iar cea mai mica, de 7,2%, apare in cazul apartamentelor cu trei camere."
Preturile au evoluat timid dar diferit in cele sapte orase pe care le analizam osciland intre -2,5%, cel mai mare procent de scadere fiind inregistrat la Ploiesti si +1,3%, varf atins de segmentul apartamentelor noi din Brasov. In perioada urmatoare, va exista un relativ echilibru pe piata rezidentiala intretinut in buna masura de asteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar si de largirea adresabilitatii... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 11:29