De multe ori, rata pe care o platesti la banca pentru un imprumut imobiliar are aceeasi valoare sau este chiar mai mica decat chiria pe care o achiti lunar unui alt proprietar.
Pe de alta parte, riscul valutar si nesiguranta unui loc de munca stabil sunt factori care atarna greu in balanta, cand vine vorba de alegerea viitorului statut pe piata imobiliara: chirias sau proprietar.
Business24 iti prezinta argumentele si contrargumentele pentru fiecare decizie in parte, in asa fel incat sa iei decizia potrivita pentru tine. Pretul in scadere al apartamentelor poate fi privit ca o oportunitate pentru achizitia unui locuinte. Pe de alta parte, criteriile restrictive de creditare si incertitudinea cursului valutar, combinata cu dobanda anuala estimativa fac ca, la finalul perioadei de creditare, suma rambursata sa fie si cu 40% mai mare.
Specialistii contactati de Business24 pledeaza in favoarea achizitiei un apartament, pentru ca banii sunt investiti intr-o locuinta care va ramane proprietarului si nu sunt "pierduti in vant". Stefan Gheorghiu, consultant imobiliar in cadrul GFk sustine ca "investitia pentru o locuinta cumparata cu 50.000 de euro, intr-un cartier precum Militari sau Ghencea, se poate amortiza mult mai repede, mai ales daca imobilul este oferit spre inchiriere".
La randul sau si Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, considera ca achizitia unui apartament ar fi de preferat, mai ales ca pretul locuintelor va continua sa scada, in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:00
Pe locul fostelor fabrici comuniste se afla in prezent fie complexe rezidentiale, fie hipermarketuri. In alte zone urmeaza sa fie construite centre comerciale. Cum arata azi terenurile pe care alta data tronau gigantii de fier, mandria erei ceausiste?
Multe fabrici deschise in timpul perioadei comuniste s-au inchis. Motivele variaza, de la lipsa de investitii, pana la absenta productivitatii si chiar a obiectului muncii. Activitati care in trecut erau facute de angajati au intrat in sarcina sistemelor automate.
Pe terenul fostei uzine Vulcan, din Bucuresti, va fi construit un centru comercial, Benevo Retail Park. La Vulcan se faceau echipamente industriale. Terenul apartine omului de afaceri Ovidiu Tender si are o suprafata de 77.000 de metri patrati.
Terenul fostei uzine Vulcan
Pozitia sa strategica a atras atentia grupului Benovo Capital, in conditiile in care terenul beneficiaza de deschidere catre bulverdale Sebastian si Progresului.
Centrul comercial care va fi deschis pe acest teren va include un hipermarket, un magazin de bricolaj si o galerie comerciala. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta public.
O alta fabrica din perioada comunista care s-a inchis este Suveica, locul in care se teseau pe vremuri haine si materiale. Pe terenul acesteia se afla acum un complex rezidential, dezvoltat de Global Trade Center, numit Rose Garden.
Ansamblul este format din 11 blocuri care totalizeaza mai mult de 900 de apartamente. Complexul rezidential... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 12:01
Capitalismul de opereta care a fost construit in ultimii douazeci de ani in Romania alimenteaza nostalgii/mitologii care in restul tarilor excomuniste au fost de mult uitate. Victime unor asemenea abordari pot sa cada lesne mai ales cei care nu au trait acele vremuri si isi hranesc cunostintele despre istoria recenta de la cite un nene care bate cimpii pe banca din fata blocului sau la televizor - fiecare dupa sansa. 1. Fiecare persoana activa avea un loc de munca sigur si garantat pe viata.
Absolventii de facultate, de exemplu, primeau intr-adevar ceea ce se numea "repartitie". In cele mai multe cazuri, asta echivala cu o "excursie" de cel putin trei ani undeva la capatul lumii, cu un salariu inferior celui unui muncitor calificat.
Transferul era aproape imposibil, deci sistemul echivala cu un soi de iobagie.
Avansarile se faceau "pe pile" in cele mai multe cazuri, inscrierea in partidul comunist era obligatorie pentru cea mai insignifianta functie.
Uzinele, mai ales, semanau cu lagarele de munca, neincalzite, populate cu muncitori care, intr-o proportie semnificativa, la prinz erau deja beti. Inginerii si economistii erau un fel de rau necesar.
Vertebrele economiei erau batrinul maistru cu basca-n cap si omenosul secretar de partid pe sectie/combinat, in general un politruc bun de gura care nu se pricepea la nimic. 2. Salariul era suficient pentru un trai decent.
Pentru conditii de munca speciale – mine, santiere, combinatele care presupuneau... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 23:15
Apartamentele construite inainte de '89 se vor ieftini cu mai mult de o treime din pretul actual in urmatoarele 12 luni. Si cele noi vor continua sa se ieftineasca, insa intr-un ritm mai putin alert.Arhitectul sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, considera ca ce depaseste suma de 600 de euro pe metru patrat construit inseamna profitul dezvoltatorului, in cazul apartamentelor noi.Potrivit acestuia, in Europa, randamentul unei investitii imobiliare nu depaseste 18%. In acest context, pretul unui apartament nou in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro/mp.Cat despre apartamentele din blocurile construite inainte de 1989, asa-zise "comuniste", acestea se vor ieftini cu nu mai putin de 30% pana in primavara lui 2012. "Acum inca se solicita 1.000 de euro pe metru patrat, intr-un apartament construit, sa zicem, in 1983.(...) Daca se va obtine 700 de euro/mp, va fi mare lucru", considera arhitectul sef."Utilitatile comune, apa, gaze, canal sunt invechite iar cumparatorii se uita acum foarte atent la orice detaliu", a spus Dumitrascu, pentru Mediafax.Mai mult decat atat, ne vom intalni curand cu primele cazuri de blocuri abandonate din cauza degradarii. Ca preturile de acum sunt inca prohibitive este de parere si omul de afaceri Niels Schnecker. "Noi am avut o scadere de 15-20% fata de preturile din 2007, ca atare ma astept la inca 40% pe termen mediu", a spus acesta pentru Bloombiz.Silviu Prigoana este sigur ca prabusirea adevarata a pietei imobiliare inca nu a venit.... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 13:32
Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3. "Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro.
In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Dumitrascu.
El spune ca in statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins intre 11% si 18%, ceea ce ar insemna ca pretul unui apartament in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro pe metru patrat construit.
"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite avand in minte doar profitul si specula.
Proprietarii care au investit 600 de euro si vand mult mai scump vor cobori in continuare preturile, pentru ca nu gasesc cumparator la cat cer acum pe ele, iar bancile le bat zilnic la usa si ii preseaza.
Si atunci vor fi nevoiti sa vanda si la 700 si la 800 de euro metrul patrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.
Acesta a afirmat ca, in general, se cauta apartamente noi, iar cererile pentru locuintele vechi... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:17
Pe fondul cererii extrem de scazute, preturile apartamentelor vechi au scazut extrem de mult in ultima perioada, ajungand la preturi de maxim 1.000 de euro/mp.In plus, dupa trei ani de criza, vanzatorii sunt setati pe un timp de asteptare mai lung si chiar la negocieri, pentru a-si vinde locuintele. La nivelul Capitalei, oferta de apartamente in blocurile vechi este dominata de cele cu doua camere, insa exista si proprietari care doresc sa vanda locuinte ceva mai mari ca suprafata si ca numar de camere. De exemplu, un apartament cu 3 camere in zona metrou Titan, decomandat, cu doua balcoane si vedere mixta, costa 74.000 de euro. Apartamentul este situat intr-un bloc reabiliat termic la exterior, construit in anul 1977, se afla la etajul 5 din 10 si are o suprafata totala de 74mp. Locuinta are ca imbunatatiri geam de termopan(5 camere), usa metalica si aer conditionat. Tot un apartament de 3 camere, insa de aceasta data in zona Theodor Pallady, la etajul intai dintr-un bloc de 4 etaje, construit in anul 1971, costa 78.000 de euro. Apartamentul este decomandat si este renovat complet acum 2 luni. Instalatiile sanitare si electrice sunt noi. Locuinta se vinde complet mobilata si utilata. Un alt poprietar din Capitala a scos la vanzare un apartament cu 2 camere, in zona Dristor, la etajul 8 din 8, pentru care cere 57.000 de euro. Blocul in care se afla locuinta are acces facil catre mijloacele de transport RATB, metrou, avand in vecinatate supermarketuri,... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:12
In cadrul proframului Prima Casa, in cele mai mari orase din tara, apartamentele noi cu doua camere au preturi similare cu cele cerute de proprietarii apartamentelor vechi, dar cu trei camere, on conditiile in care aproape jumatate din anunturile din piata se refera la apartamente scoase la vanzare la un pret de pana in 60.000 de euro.Bucuresti In Capitala, in prezent, Prima Casa poate fi un apartament cu trei camere, cu o suprafata de 70-75 mp, decomandat situat intr-un imobil vechi din cartierele Titan, Rahova sau Colentina unde exista numeroase astfel de oferte la pretul de 60.000 de euro.
In Giurgiului, proprietarii unui apartament vechi cu trei camere, confort 2, cu o suprafata de 53 mp asteapta o suma de 47.500 de euro. Majoritatea acestor apartamente, insa, se afla la ultimul etaj. Si oferta de apartamente noi care sa se incadreze in suma de 60.000 este generoasa. Este vorba despre apartamente cu doua camere in ansambluri de locuinte noi construite in majoritatea zonelor din Capitala.
Brasov Apartamente vechi cu trei camere care sa se incadreze in bugetul pentru Prima Casa pot fi gasite in cartierul Astra. Aici, cu 60.000 de euro poate fi achizitionat un apartament cu trei camere confort 1, de 80 mp.
La un pret mult mai mic, 46.000 de euro, in cartierul Tractorul, este scos la vanzare un apartament cu trei camere, confort 2, cu o suprafata utila de 55 mp, situat la ultimul nivel al unui imobil cu patru etaje construit in 1976. Cu 50.500 de euro, poate fi... mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 11:33
"Vorbim despre un sistem de tip piramidal, un sistem toxic, pe care l-a remarcat atat premierul Emil Boc, cat si fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu. Cu totii stiau despre sistemul corupt din ministerul de Finante, despre faptul ca aceste prime si stimulente se acordau de catre sefi subordonatilor, care la randul lor le dadeau inapoi un comision din sumele primite", a declarat Dragos Cabat in cadrul emisiunii "Pontul Valutar"."Totul a plecat de la politica bancilor comerciale de a finanta atat persoanele fizice pentru creditele ipotecare, cat si proiectele rezidentiale initiate de antreprenori care au devenit interesati doar in ultimii ani, vazand ce profituri fac altii", a mai afirmat analistul.
In opinia sa, acei antreprenori, lipsiti de experienta afacerilor imobiliare, au fost cel mai tare loviti de criza. Din aceasta cauza, "bancile s-au vazut nevoite fie sa continue sa crediteze proiecte care nu mai au nici un viitor, fie sa execute aceste proprietati.
In acelasi timp au fost obligate sa execute din ce in ce mai multi rau-platnici si sa ramana cu garantiile imobiliare puse de acestia", explica analistul. Cabat este de parere ca una dintre marile probleme ale bancilor romanesti o reprezinta lipsa de personal specializat in vanzarea de bunuri imobiliare.
"Vom avea o oferta foarte mare de locuinte in posesia bancilor si nu vom avea cumparatori. E foarte probabil ca preturile la imobiliare sa scada cel putin pe parcursul anilor 2010 si 2011, urmand a se... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 01:10
Pretul mediu de strigare, cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie, din principalele orase ale Romaniei, a scazut usor in octombrie, cu 2-4,5 %, tendinta care va continua si in urmatoarea perioada, potrivit unei analize imobiliare.ro.In Capitala, in octombrie, pretul mediu de strigare, cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie a scazut cu 2%, de la 70.414 euro pana la 69.284 euro.
Pana la mijlocul lunii, preturile au scazut sub pragul de 69.000 euro, insa in ultima decada, trendul a fost relativ ascendent. In cartiere precum Drumul Taberei sau Militari, preturile de strigare ale apartamentelor cu doua camere incep de la 42.000-43.000 euro, ofertele fiind garantate de agentiile imobiliare.
In ceea ce priveste piata imobiliara din Brasov, aceasta isi continua evolutia descendenta raportata pe tot parcursul anului, inregistrand noi limite minime. Astfel, in luna octombrie, pretul mediu de strigare pentru un apartament vechi cu doua camere cu o suprafata de 52 mp a scazut cu 3%, de la 52.387 euro pana la 50.679 euro.
Pretul mediu pe metrul patrat, 974.5 euro, reprezinta cea mai scazuta valoare inregistrata in ultimele douasprezece luni. Pe piata imobiliara brasoveana exista numeroase oferte care coboara considerabil sub acest pret (41.000 - 43.000 euro) in zone precum Tractorul, Bartolomeu sau Florilor.
In Cluj-Napoca, dupa cresterea inregistrata... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 12:32