Premierul Florin Citu anunta reforme in tot aparatul public si in companiile de stat, in sistemul de pensii, in sistemul de salarizare, a ANAF si restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.
"Ce urmeaza in 2021? Reforma si investitii! In 2020 Romania a fost lovita de cea mai mare criza din ultima suta de ani. Am luat cele mai bune masuri si am reusit, asa cum am promis, sa evitam recesiunea tehnica. 1.4 milioane de romani din sectorul privat au intrat in somaj tehnic. Nu a fost niciun protest. Acestia au inteles situatia dificila prin care trece economia globala. Impreuna am reusit sa avem cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul IV, si astfel ne-am asigurat ca romanii care au stat acasa au avut un loc de munca la care sa se intoarca.
In sectorul public, salariile au crescut, anul trecut, in medie cu 8% (in unele sectoare cu 25%), in timp ce in restul Europei cu doar 3%. Salariile au fost platite la timp, sporurile (multe fara sens) la fel. Costul cu cheltuielile de personal, in Romania reprezinta aproximativ 12% din PIB (media UE este de 10% din PIB). Acest cost s-a dublat in 4 ani de zile (perioada 2017-2020).
Anul acesta, toate estimarile arata ca, in sectorul privat, salariile raman in majoritatatea cazurilor neschimbate. Suntem inca in perioada de criza. La inceputul anului am luat decizia de a mentine si veniturile din sectorul public la nivelul lunii decembrie 2020. Nu mai putem continua asa. Este nevoie de reforma! Reforma... mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 19:32
Romania a preluat astazi simbolic, cu 10 zile inainte de termenul efectiv, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Pentru acest lucru cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, se afla la Bucuresti.
Prima oprire a fost la Palatul Cotroceni, unde a avut discutii extinse cu presedintele Klaus Iohannis, urmand ca apoi sa aiba o intrevedere si cu Viorica Dancila.
Intr-o declaratie comuna cu seful statului roman, Kurz l-a laudat pe Iohannis pentru faptul ca vegheaza si reactioneaza ca in Romania sa fie respectate democratia si statul de drept.
"Predau presedintia, va doresc toate cele bune, sunt fericit de cooperarea intensa si frumoasa. Vreau sa-ti multumesc ca in calitate de presedinte intotdeauna ai avut grija de democratie, de statul de drept, e ceva important", i-a spus Kurz lui Iohannis in conferinta comuna.
El a fost intrebat apoi de un jurnalist austriac daca el considera ca Romania este pregatita sa preia acest rol important. Kurz a spus ca, in ceea ce il priveste pe Iohannis, nu are niciun dubiu.
"Poate ca in ceea ce priveste statul de drept si democratia este important ca, atunci cand exista evolutie negativa, sa reactionam, sa incercam sa corectam. Statul de drept si democratia reprezinta baza pentru convietuirea in pace si libertate, ca fiecare om sa poata trai in siguranta, cu demnitate si drepturi egale in Europa.
Trebuie sa fim atenti si sa reactionam cand apar derapaje.
In presedintele din Romania avem un garant in ce priveste aceste chestiuni.... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 15:17
Parlamentul European a votat, miercuri, raportul interimar al PE privind bugetul multianual al UE post-2020, care cuprinde alocarea a 500 de milioane de euro pentru proiecte si actiuni pentru apararea statului de drept, ca urmare a propunerii eurodeputatului PPE Siegfried Muresan (PNL).
"Vedem in Romania, in aceste zile mai mult ca oricand, cum valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum democratia, statul de drept si independenta Justitiei, sunt atacate constant. Atacuri la adresa statului de drept sunt, insa, intalnite si in alte state membre.
Asistam la campanii de dezinformare, stiri false si chiar declaratii antieuropene ale politicienilor populisti. De multe ori, aceste atacuri vin din afara Uniunii Europene, de la adversarii democratiei europene. De aceea, prin acest program, vrem sa aparam valorile Uniunii si sa dotam cetatenii si societatea civila cu instrumentele necesare de a se apara de aceste atacuri", explica Siegfried Muresan, intr-un comunicat de presa remis miercuri.
Propunerea europarlamentarului PNL se refera la bugetul alocat Programului pentru Drepturi si Valori al Uniunii Europene.
Potrivit sursei citate, acest program a fost propus de Comisia Europeana in proiectul privind Cadrul Financiar Multianual al UE 2021 - 2027 cu scopul de a finanta proiecte de promovare a drepturilor si valorilor Uniunii Europene in statele membre.
Unde se duc banii
Programul va putea finanta, printre altele, campanii de informare si comunicare,... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 17:42
Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan a depus saptamana aceasta un amendament la Bugetul multianual al Uniunii Europene post-2020 in care solicita doua miliarde de euro pentru proiecte si actiuni privind consolidarea si apararea statului de drept in Uniunea Europeana (UE).
"Vedem cum atat in Romania, cat si in alte state membre ale Uniunii Europene, valorile fundamentale ale Uniunii Europene, precum democratia, statul de drept si independenta justitiei, sunt atacate constant. Asistam la campanii de dezinformare, stiri false si chiar declaratii antieuropene ale politicienilor populisti. De multe ori, aceste atacuri vin din afara Uniunii Europene, de la adversarii democratiei europene.
De aceea, prin acest program, vrem sa aparam valorile Uniunii si sa dotam cetatenii si societatea civila cu instrumentele necesare de a se apara de aceste atacuri. Am cerut cresterea bugetului pentru acest program al Uniunii Europene, de la 565 de milioane de euro, la 2 miliarde de euro, tocmai pentru a ne asigura ca, in cei 7 ani ai exercitiului bugetar, vor exista suficiente fonduri pentru a derula programe in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene", sustine deputatul european Siegfried Muresan, conform unui comunicat remis vineri Ziare.com.
Amendamentul se refera la bugetul alocat Programului pentru Drepturi si Valori al Uniunii Europene, care va putea finanta, printre altele, "campanii de informare si comunicare, activitati de formare, schimb de bune practici si... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 11:37
Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au alocat in 2016 din cheltuielile publice aproximativ 200 de miliarde de euro pentru sectorul de aparare, echivalentul a 1,3% din PIB, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Este mai putin decat suma cheltuita pentru protectie sociala (echivalentul a 19,1% din PIB in 2016), sanatate (7,1%) sau educatie (4,7%), dar mai mult decat s-a alocat din cheltuielile publice pentru recreare, cultura si religie (1%) si protectia mediului (0,7%).
In 2016, cel mai scazut procent din PIB alocat pentru aparare s-a inregistrat in Irlanda (0,3%), Luxemburg (0,4%), Malta si Austria (ambele cu 0,6%), Cehia si Ungaria (ambele cu 0,7%), Romania si Slovenia (ambele cu 0,9%), iar cel mai ridicat in Estonia (2,4%), Grecia (2,1%), Marea Britanie (2%) si Franta (1,8%).
In termeni absoluti, Marea Britanie a cheltuit cel mai mult pe aparare (47 miliarde de euro in 2016), echivalentul a 24% din totalul alocat la nivelul UE pentru aparare.
Este urmata de Franta (41 de miliarde de euro), Germania (33 de miliarde de euro) si Italia (22 de miliarde de euro) . Impreuna, cele patru state au reprezentat 71% din totalul cheltuielilor pentru aparare din UE. mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 11:18
Presedintele american Donald Trump a scris sambata, pe Twitter, ca aliatii NATO au inceput deja sa isi suplimenteze contributiile la blocul militar si ca "banii au inceput sa curga", la doua zile dupa ce presedintele a criticat membrii europeni pentru ca nu cheltuiesc suficient pentru aparare.
"Multe tari NATO au convenit sa suplimenteze considerabil platile, asa cum si trebuie. Banii incep sa curga - NATO va fi mult mai puternica", a scris Trump de la summitul G7, din Sicilia, relateaza Reuters.
La summitul NATO de joi, de la Bruxelles, Trump le-a cerut din nou membrilor NATO sa creasca cheltuielile pentru aparare, acuzand 23 dintre cele 28 de state din blocul militar ca nu platesc atat cat ar trebui. "Acest lucru nu este corect pentru contribuabilii din Statele Unite", a atras el atentia. Mai mult, potrivit lui, unele tari datoreaza inca bani din anii precedenti.
Sefii de stat si de guvern din NATO au hotarat joi sa puna la punct planuri anuale privind contributiile la NATO, inclusiv cele financiare.
Acesta planuri nationale vor acoperi trei domenii importante: fonduri, capacitati si contributii. In primul rand, cum intentioneaza natiunile sa isi indeplineasca angajamentele asumate deja de a cheltui 2% din PIB pentru aparare, suma din care 20% ar trebui investit in echipamente majore.
In al doilea rand, cum sa fie investite fonduri suplimentare in capacitati militare cheie, de care este nevoie, a detaliat secretarul general al NATO dupa summit, precizand... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 14:59
Academicienii si studentii din Romania au luat atitudine, miercuri, dupa adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale si trimiterea in Parlament a ordonantei privind gratierea.
Site-ul Infoub al Universitatii Bucuresti scrie ca "mai multi profesori universitari, membri ai comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti, au lansat astazi un apel public catre institutiile statului, pentru apararea statului de drept in Romania".
"Reactia vine ca urmare a deciziei Guvernului privitoare la OUG de modificare a Codului penal, pe care conducerea universitatii o califica drept 'politica anti- romaneasca'", mai transmite sursa citata.
De asemenea, academicienii sustin ca Guvernul "a abandonat contractul social cu romanii".
"La adapostul intunericului si al minciunilor, in dispret total fata de increderea cu care a fost investit de milioane de romani, Guvernul Romaniei a legalizat furtul, necinstea, ilegalitatea. Cabinetul Grindeanu ne-a transmis ieri mesajul ca munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi, iar furtul si dispretul fata de legile care guverneaza ordinea sociala sunt privilegiul celor alesi", sustin acestia.
"Prin urmare, reprezentantii comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti condamna public deciziile luate de Guvern impotriva statului de drept si solicita interventia institutiilor abilitate ale statului pentru stoparea intrarii in vigoare a ordonantei mentionate", mai afirma academicienii.... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:58
Vicepresedintele american Joe Biden a tinut sa asigure statele baltice de angajamentul Statelor Unite de a le proteja, ca parte a NATO, in ciuda declaratiilor controversate in acest sens ale candidatului republican la alegerile prezidentiale, Donald Trump.
Oficialul a facut declaratia la cateva ore dupa sosirea in capitala Letoniei, Riga, relateaza The Wall Street Journal.
In prima sa declaratie la summit-ul la care participa liderii tarilor baltice, Biden a precizat ca afirmatiile lui Trump, care a spus ca ar ajuta o tara NATO atacata de Putin doar daca a cotizat cat trebuie, "nu sunt ceva ce trebuie luat in serios".
In plus, Biden spune ca Donald Trump nu intelege Articolul 5 al NATO, care specifica faptul ca un atac asupra unuia dintre membrii aliantei este un atac impotriva tuturor si cere aliantei sa apere orice stat membru ...citeste mai departe despre "Vicepresedintele american il contrazice pe Trump si asigura vecinii Rusiei: SUA va apara in continuare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 18:55
Acum o luna, planurile oficialilor europeni in ceea ce priveste sectorul Apararii erau destul de rezervate, in afara angajamentului de a dedica bugetelor de Aparare aproximativ 2% din PIB, neexistand decat putine proiectii de a creste investitiile in securitate.
Dupa atacurile sangeroase petrecute pe 13 noiembrie in Paris, producatorii de armament din Europa respira usurati. Guvernele au dezlegat baierele pungii pentru a contracara pericolul reprezentat de Statrul Islamic, iar investitiile se anunta consistente, remarca Bloomberg.
Infuzie de 50 de miliarde
Nivelul total al investitiilor ce urmeaza a fi realizate de guvernele europene in sistemele de securitate cibernetica, achizitii de avioane de lupta si vehicule blindate se cifreaza la 50 de miliarde de euro.
Vestea este excelenta pentru militarii francezi, guvernul de la Paris fiind pe punctul de a anunta o restructurare a 10.000 de angajati din armata.
La Berlin s-a decis ca bugetul de cheltuieli pentru Aparare sa fie majorat cu 8 miliarde de euro, in vreme ce Marea Britanie a anuntat ca va suplimenta bugetul aceluiasi minister cu 12 miliarde de lire sterline.
Italia are in plan o crestere a cheltuielilor de securitate cu 1 miliard de euro, chiar daca proiectul initial de buget pentru 2016 prevedea o reducere de 2 miliarde de euro la Aparare.
Mai toate guvernele europene si-au revizuit politica din domeniul Apararii, dupa ani in sir in care acest sector a fost dezavantajat de retragerea trupelor... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 17:17