Eugene Kaspersky, fondatorul si CEO-ul Kaspersky, considera ca atacurile cibernetice asupra spitalelor in timpul pandemiei COVID-19 sunt asemenea unor atacuri teroriste. Intrucat profesionistii din domeniul sanatatii din intreaga lume incearca sa protejeze umanitatea de criza coronavirusului, care e in plina desfasurare, raufacatorii vizeaza institutii medicale potential vulnerabile.
Eugene Kaspersky, impreuna cu Costin Raiu, Directorul Echipei Globale de Cercetare si Analiza Kaspersky si Yuri Namestnikov, seful echipei de cercetare si analiza globala Rusia, au discutat intr-o conferinta de presa online despre implicatiile securitatii cibernetice in ceea ce priveste focarul COVID-19. Eugene Kaspersky le-a spus participantilor ca, in ciuda masurilor actuale de distantare sociala care au fost puse in aplicare in intreaga lume, vom observa un impact foarte mic asupra peisajului securitatii cibernetice.
Eugene a adaugat "Cel mai probabil, atacatorii cibernetici vor ramane activi. Ei sunt oricum obisnuiti sa lucreze de acasa iar circumstantele lor nu s-au schimbat drastic. Vor continua sa incerce sa atace companiile si persoanele fizice si este de datoria noastra sa continuam sa ne aparam clientii. Orice atac efectuat asupra unui spital in acest moment poate fi considerat drept echivalentul unui atac terorist."
Costin Raiu a precizat ca ar dori ca indivizii sau grupurile rau intentionate care efectueaza atacuri asupra institutiilor de sanatate, sa fie pedepsite. El a... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:57
Numarul amenintarilor informatice va atinge pragul de un miliard in acest an, stabilind astfel un nou record pe acest segment, iar specialistii anticipeaza ca, in 2020, atacurile vor deveni din ce in ce mai sofisticate, cu consecinte devastatoare asupra oamenilor si companiilor, informeaza Bitdefender.
"Numarul vulnerabilitatilor raportate va creste in 2020, o tendinta similara cu cea din ultimii ani. Adoptia la scara larga a programelor cu sursa deschisa va duce la posibilitatea de a compromite o plaja mare de dispozitive de fiecare data cand o vulnerabilitate e descoperita intr-o componenta folosita in masa, cu efecte grave asupra producatorilor de dispozitive si clientilor acestora. Atacurile informatice eficiente, capabile sa pacaleasca utilizatorii si solutiile de securitate, vor necesita cunostinte din ce in ce mai avansate, precum dezvoltarea de algoritmi de inteligenta artificiala, tehnici noi de inginerie sociala si chiar abilitati de a depista erori in componente fizice ale dispozitivelor. Eforturile infractorilor se vor indrepta spre gasirea de noi unelte si tehnici pentru a scoate pe piata amenintari din ce in ce mai agresive, profitabile si greu de depistat", sunt de parere expertii companiei de securitate informatica.
Conform acestora, cele 20 de miliarde de dispozitive inteligente ce vor fi conectate anul viitor vor reprezenta un stimulent bun pentru atacatori sa gaseasca noi gadgeturi usor de compromis.
"Cata vreme standarde minimale impuse... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 12:35
Internetul este un loc periculos pentru datele noastre. Iar cea mai recenta bresa de securitate ne demonstreaza inca o data acest lucru.
Vineri, pe 30 noiembrie, Marriott a anuntat ca hackerii au obtinut informatii personale despre 500 de milioane de clienti care si-au rezervat camere la proprietatile Starwood ale lantului hotelier.
Atacatorii informatici au cautat sa obtina informatii referitoare la cardurile de credit ale oamenilor. Aceste informatii ar putea fi folosite pentru a le fura banii clientilor lantului hotelier.
In teorie, simpla accesare a bazelor de date n-ar trebui sa fie o porblema, pentru ca informatiile erau codate. Problema este ca atacatorii ar fi putut fura si codurile necesare pentru a decripta datele si a le citi, a mai informat Marriott
"Regretam ca acest incident a avut loc. Nu le-am oferit oaspetilor ce meritau si ne-am dezamagit pe noi insine. Facem tot ce putem pentru a ne sustine oaspetii si folosim aceasta lectie pentru a face lucrurile mai bine in viitor. (...) Vom continua sa sustinem eforturile autoritatilor si sa lucram cu expertii in securitate pentru a ne imbunatati. In final, alocam resursele necesare pentru a accelera imbunatatirile privind securitatea in reteaua noastra", a declarat Arne Sorenson, presedintele Marriott.
Compania a precizat ca a informat autoritatile si ca lucreaza cu ele la investigatie. De asemenea, clientii au primit acces gratis timp de un an la un serviciu de monitorizare prin care vor putea vedea... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2018, ora 17:51
Acuzatiile impotriva Rusiei facute de mai multe tari occidentale privind atacurile cibernetice globale nu se bazeaza pe dovezi concrete si sunt "cu caracter general", au transmis luni oficialii de la Kremlin.
Purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dimitri Peskov, a transmis ca nu exista planuri pentru o restructurare a Ministerului Apararii sau a altor institutii nationale, transmite Reuters.
De asemenea, Peskov a mentionat ca prezentarea in mass-media a acestui eveniment consta in informatii nespecificate si nu ofera suficiente detalii concrete.
Reprezentantii statelor membre NATO s-au reunit joi pentru a discuta despre riscurile cibernetice si au cerut Rusiei sa inceteze comportamentul "lipsit de ratiune", atacurile cibernetice si tentativele de subminare a ordinii internationale.
"Rusia trebuie sa inceteze acest comportament lipsit de ratiune, care include utilizarea fortei impotriva vecinilor, tentativele de interferente in procesele elctorale si campaniile ample pentru dezinformare", a subliniat Stoltenberg, citat de site-ul agentiei Associated Press.
Premierul Marii Britanii, Theresa May, si omologul olandez, Mark Rutte, au emis un comunicat comun prin care condamna o serie de atacuri cibernetice atribuite Serviciului rus de informatii militare (GRU).
"Vom apara institutiile internationale de cei care vor sa le atace", au transmis cei doi lideri. Acuzatiile acestora sunt sustinute si de catre Canada si Statele Unite.
Citeste mai multe despre acest... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 07:48
Alianta Nord-Atlantica a cerut, joi, Rusiei sa inceteze comportamentul "lipsit de ratiune", atacurile cibernetice si tentativele de subminare a ordinii internationale.
"Aliatii din cadrul NATO sunt solidari cu decizia guvernelor din Olanda si Marea Britanie de a critica Rusia pentru tentativele flagrante de a submina reglementarile si institutiile internationale", a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni aflate in curs la Bruxelles.
"Rusia trebuie sa inceteze acest comportament lipsit de ratiune, care include utilizarea fortei impotriva vecinilor, tentativele de interferente in procesele elctorale si campaniile ample pentru dezinformare", a subliniat Stoltenberg, citat de site-ul agentiei Associated Press.
Reprezentantii statelor membre NATO s-au reunit pentru a discuta despre riscurile cibernetice. Premierul Marii Britanii, Theresa May, si omologul olandez, Mark Rutte, au emis un comunicat comun prin care condamna o serie de atacuri cibernetice atribuite Serviciului rus de informatii militare (GRU).
"Vom apara institutiile internationale de cei care vor sa le atace", au transmis cei doi lideri.
Autoritatile din Olanda au expulzat patru cetateni rusi in cadrul anchetei privind un complot in scopul comiterii unui atac cibernetic asupra sistemului informatic al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
De asemenea, intr-un comunicat comun al unor inalti oficiali europeni, Uniunea... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:22
In armata americana au fost interzise, pentru moment, dronele provenite de la SZ DJI Technology Co Ltd., producator din China, din cauza "vulnerabilitatilor la atacuri cibernetice".
O nota interna in acest sens a fost data in 2 august si se refera la toate dronele DJI, dar si la sistemele care folosesc componente si software realizate de aceeasi companie, arata Reuters.
Personalul militar trebuie sa scoata aceste produse din uz, sa dezinstaleze aplicatiile DJI, sa inlature toate bateriile, inregistrarile, dar si memoria, mai arata sursa citata.
De mentionat e ca acest tip de drone este cel mai folosit de armata SUA.
In replica la acest anunt, DJI a transmis ca este "surprinsa si dezamagita" de decizia armatei americane, afirmand ca nu a fost consultata inainte de a se lua aceasta hotarare.
Compania privata a mai spus ca va contacta armata SUA pentru a afla mai multe despre aceste "asa-zise vulnerabilitati".
Temerea legata de aceste vulnerabilitati a aparut in urma unor studii realizate de Laboratorul de Cercetare al Armatei si Marina Militara in luna mai a acestui an.
Citeste si Armata SUA a pierdut peste 400 de drone - de ce s-au prabusit
A.S. ...citeste mai departe despre "Armata americana este vulnerabila la atacuri cibernetice, din cauza dronelor "made in China"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 August 2017, ora 13:24
Emiratele Arabe Unite (EAU) au orchestrat atacurile informatice care au vizat site-urile autoritatilor de la Doha cu scopul postarii de afirmatii false atribuite emirului Qatarului, generand o ampla criza regionala.
S-a constatat saptamana trecuta ca informatiile colectate de agentiile de spionaj americane au confirmat faptul ca, pe data de 23 mai, lideri din cadrul Administratiei Emiratelor Arabe Unite au discutat despre implementarea unui plan de a posta informatii false pe site-urile si conturile pe retele de socializare ale autoritatilor de la Doha, relateaza cotidianul Washington Post, citand oficiali americani.
Oficialii americani au vorbit despre aceasta chestiune sensibila sub protectia anonimatului.
In urma atacurilor cibernetice de la finalul lunii mai au fost postate o serie de afirmatii false atribuite Seicului Tamim Bin Hamad al-Thani, emirul Qatarului, inclusiv una in care acesta ar fi catalogat Iranul drept o "putere islamica" si ar fi laudat gruparea militanta Hamas.
Citand presupusele afirmatii ale emirului de la Doha, Arabia Saudita, Bahrain, Egipt si Emiratele Arabe Unite au interzis imediat difuzarea posturilor qatariote si au rupt relatiile diplomatice si comerciale cu Qatarul.
Emiratele Arabe Unite au negat vehement informatiile cuprinse in materialul publicat in Washington Post.
"EAU nu a avut niciun rol in presupusele atacuri informatice descrise in articol", se afirma intr-un comunicat semnat de Yousef al-Otaiba, ambasadorul... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 17:57
Atacurile cibernetice si cazurile de spionaj informatic se vor inmulti in 2015, iar gruparile extremiste isi vor intensifica ofensiva pe internet, potrivit unui raport difuzat marti de compania de programe de securitate McAfee, relateaza AFP.
Spionajul informatic va continua sa se intensifice. Cei care si-au consolidat pozitia vor fi si mai dificil de detectat in colectarea de informatii, in timp ce nou-venitii vor cauta mijloace de a fura bani si de a-si anihila adversarii', se arata in raportul difuzat de McAfee, potrivit Agerpres.
Potrivit analistilor, unele grupuri extremiste si organizatii se vor folosi si mai mult de retelele informatice pentru a lansa atacuri de tip Denial of Service (DoS) sau pentru a utiliza programe malware ce ataca hard-discul tintei lor.
In acelasi timp, hackerii isi vor perfectiona metodele care le permit sa patrunda ilegal in retelele victimelor si sa subtilizeze date fara a fi detectati, apoi sa le revanda sau sa le utilizeze la un moment ulterior, mentioneaza McAfee.
Autorii raportului atrag de asemenea atentii ca hackerii vor ataca si obiecte si instrumente din viata cotidiana conectate la internet, fie ca sunt din agricultura sau din sectorul sanatatii.
'Odata cu inmultirea aparatelor conectate la internet in spitale, riscul ca informatiile continute de aceste obiecte sa dispara este din ce in ce mai mare', au subliniat ei. Pentru hackeri, aceste date 'au mai multa valoare decat au datele din cartile de credit', avertizeaza... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 12:03
Crezul in tehnologia impartita liber prin intermediul internetului este pus in pericol de gruparile de infractori cibernetici. Recentele atacuri ale hackerilor au vizat tocmai sistemele de securitate bazate pe programe open source, radicand si semne de intrebare asupra eficientei programelor software puse gratuit la dispozitia internautilor.
Miscarea pentru libertate tehnologica a fost initiata la inceputul anilor '80, stand la baza dezvoltarii retelei web globale si a impartasirii cunostintelor intre programatori. Programele "Open Source", disponibile fara niciun cost pentru orice posesor de calculator cu conexiune la internet au avantajul de a fi perfectate continuu de catre voluntarii care le-au initiat, pe baza erorilor raportate de catre utilizatori.
Insa, acest atu este pe cale de a fi pierdut dupa ce cateva atacuri cibernetice de amploare, derulate in ultimele patru luni, au exploatat din plin vulnerabilitatea sistemelor de securitate a acestor programe, observa redactorii publicatiei Bloomberg.
Ieftine si cu larga raspandire
Programele cu licenta, destul de costisitoare, au cedat in ultimul deceniu locul variantelor open source, gratuite, in domenii din ce in ce mai largi. Soft-urile open source sunt prezente astazi in spatele trazanctiilor bursiere din toata lumea, pe Statia Spatiala Internationala si pe 95% dintre calculatoarele si serverele de pe glob.
Erorile de sistem cunoscute sub numele de "Heartbleed" sau "Shellshock" aparute in ultima... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 16:35