Lira turceasca a coborat joi la un minim istoric, dolarul fiind cumparat la Istanbul la 7,942 lire pe unitate, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite legate de achizitia de sisteme de aparare antiaeriana din Rusia, transmite CNBC.
Moneda turceasca s-a depreciat semnificativ in ultimii doi ani, evolutia negativa fiind amplificata recent de implicarea Ankarei intr-o serie de conflicte geopolitice care le includ pe cele din Libia, Nagorno-Karabah, disputa privind resursele naturale din estul Mediteranei si achizitia de sisteme de aparare rusesti S-400.
Miercuri, Washingtonul a criticat dur informatiile ca Turcia se pregateste sa testeze sistemul de aparare S-400 cumparat din Rusia, in pofida opozitiei americane si a celorlalte tari aliate din cadrul NATO.
Ministerul turc al Apararii nu a comentat informatiile, dar reactia SUA a fost prompta.
"Suntem profund ingrijorati de informatiile ca Turcia isi continua eforturile de a pune in functiune S-400. Continuam sa subliniem la cel mai inalt nivel ca tranzactia referitoare la S-400 ramane un obstacol major in relatia bilaterala si cea din cadrul NATO, precum si un risc pentru posibile sanctiuni", a aratat Departamentul de Stat.
Geopolitica este doar o parte din poveste, a spus Erik Meyersson, economist senior la Handelsbanken Macro Research in Stockholm.
"Problemele financiare ale Turciei sunt mai profunde si au legatura cu schimbarile din institutiile politice, cu alte cuvinte cu masura in care Turcia devine o... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 07:17
Schimbarile climatice determina folosirea unui umidificator pentru uz zilnic mult mai devreme decat ne dorim.
Caldura incepe sa actioneze inca din primavara si pana toamna tarziu.
De aceea, aparatele de aer conditionat isi incep misiunea de asigurare a aerului racoros inca din lunile aprilie-mai.
Intretinerea corespunzatoare a unitatii interne si externe este direct corespunzatoare obtinerii unui aer curat in locuinta.
De aceea, in cele ce urmeaza, incercam sa identificam operatiunile necesare bunei intretineri a aparatului de aer conditionat pentru toate anotimpurile.
Mentenanta aparatului de aer conditionat
Inainte de punerea in functiune a acestuia este recomandata derularea unei sesiuni de curatare a unitatii din interior si a verificarii unitatii exterioare.
Este necesara interventia unei persoane calificate, care va verifica nivelul freonului (daca are nevoie de completare), situatia cablajelor din unitatea externa (care sunt expuse conditiilor schimbatoare din mediul exterior) si a cablului de eliminare a condensului.
La interior, vor fi verificate si curatate filtrele si starea de functionare a unitatii.
Imbunatatirea calitatii aerului din camera
Oricat de eficient este aparatul tau de aer conditionat exista o serie de masuri pe care le poti lua pentru a imbunatati calitatea aerului:
* Filtre speciale contra alergenilor - acestea sunt necesare mai ales daca in locuinta se gasesc animale de companie. Sunt recomandate filtrele HEPA... mai mult
Luni, 10 August 2020, ora 11:32
Senatorii si deputatii au aprobat, marti, in plenul reunit, raportul comun al Comisiilor de aparare ale Camerei Deputatilor si Senatului cu privire la Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020 - 2024, document transmis de presedintele Klaus Iohannis.
S-au inregistrat 311 de voturi "pentru", 4 "impotriva" si 38 de abtineri. Documentul este structurat pe cinci capitole: "Romania membru activ NATO si UE, stat rezilient, pol de stabilitate regionala"; "Interese si obiective nationale de securitate"; "Evaluarea mediului international de securitate"; "Amenintari, riscuri si vulnerabilitati"; "Directiile de actiune si principalele modalitati pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei".
In cadrul primului capitol este reprezentata viziunea pentru o Romanie moderna, ale carei fundamente pentru politica externa si de securitate sunt reprezentate de apartenenta tarii noastre la Uniunea Europeana si la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, precum si la parteneriatul strategic cu SUA. Totodata, este subliniata necesitatea consolidarii rezilientei statale in fata amenintarilor si a evolutiilor mediului de securitate international, astfel incat sa fie asigurate securitatea si prosperitatea cetatenilor romani.
Cel de-al doilea capitol abordeaza valorile, interesele si obiectivele nationale, elemente principale in definirea strategiei nationale de aparare.
Al treilea capitol prezinta tendintele majore cu potential de afectare si influentare a... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 17:49
Unul dintre cei mai renumiti si apreciati producatori de aparate foto, in special pentru DSLR-uri, Olympus, anunta vanzarea diviziei foto si iesirea de pe aceasta piata, dupa 84 de ani de activitate.
Prezent pe piata inca din 1936, Olympus isi va vinde business-ul de aparate foto unei firme japoneze de capital privat, numita Japan Industrial Partners. Nu au fost anuntate detaliile tranzactiei.
Olympus a operat pe pierdere in ultimii trei ani. Compania japoneza si-a concentrat atentia in ultima vreme pe camerele foto mirrorless, care ofera performanta DSLR-urilor, dar sunt mai mici si mai usoare.
Trecerea la aparate foto digitale din anii '90 gasea Olympus intr-o pozitie excelenta, fiind depasita la acea vreme doar de Sony.
Produsele Olympus au fost in general apreciate de consumatori, inclusiv de fotografii profesionisti. Japonezii, insa, n-au reusit sa gaseasca cheia spre profitabilitate intr-o foarte dificila piata a aparatelor foto, afectata grav de raspandirea smartphone-urilor.
In 2017, aparatele foto reprezentau un business de 3 miliarde de dolari pentru Olympus. Anul trecut, compania japoneza reusea sa atinga venituri de doar 400 milioane de dolari.
Pe durata pandemiei, veniturile Olympus au scazut si mai brusc, sustin reprezentanti ai companiei.
Compania japoneza se va concentra acum pe dispozitive medicale, in special cele de imagistica, precum endoscoape, unde partea optica este foarte importanta. ...citeste mai departe despre "Unul dintre... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 08:21
Constructorul aeronautic Airbus a castigat un contract-cadru de cateva zeci de milioane de euro pentru noii sateliti de comunicatii pentru misiuni civile si militare ale UE si ale statelor membre.
"Airbus a castigat contractul-cadru pentru noii sateliti de comunicatii pentru misiuni civile si militare ale UE si ale statelor membre. Contractul-cadru pe patru ani a fost acordat de Agentia Europeana pentru Aparare (EDA) si este estimat la zeci de milioane de euro", a anuntat compania.
Contractul numit "EU SatCom Market" va permite statelor membre UE sa-si centralizeze cerintele in materie de comunicatii prin satelit si sa obtina un acces coordonat, mai eficient economic, la aceste servicii.
"Prin programul de sateliti pentru comunicatii, Airbus contribuie la construirea de capabilitati comune pentru apararea europeana si pentru misiunile acesteia civile si militare de mentinere a pacii", a afirmat Dirk Hoke, CEO Airbus Defence and Space.
Aproximativ 32 de membri contributori, inclusiv 20 de ministere europene ale apararii, pot acum sa acceseze solutiile si serviciile satelitare prin EDA, care furnizeaza membrilor proiectului EU SatCom Market, din 2012, capabilitati de comunicatii prin satelit.
Aceste solutii de comunicatii prin satelit pot fi amplasate oriunde in lume. Ele joaca un rol esential in misiuni de mentinere a pacii in Europa, fie ele civile sau militare, si contribuie la dezvoltarea tehnica si economica, precum si la misiuni de cooperare.
Airbus... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 22:18
Un aparat de testare COVID-19 a fost instalat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, cu sprijinul Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova, in urma achizitionarii acestui instrument de catre Ford, prin intermediul Ford Motor Company Fund, al Fundatiei Ion Tiriac si al partenerilor locali non-profit Rotary Craiova Probitas, informeaza miercuri constructorul auto.
"Fundatia Ion Tiriac s-a alaturat acestei initiative pentru ca acum este nevoie, mai mult ca oricand, de solidaritate si responsabilitate din partea tuturor. Cu parere de rau, sistemul medical din tara noastra este pus la grea incercare in aceasta perioada, motiv pentru care am decis sa ne implicam si sa acordam suport Asociatiei Club Rotary Craiova Probitas. Donatia Fundatiei Ion Tiriac consta in directionarea sumei de 15.000 de dolari pentru achizitionarea unor echipamente medicale de importanta majora - aparatura de testare precum si kituri necesare pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul Covid-19. Ne bucuram sa fim alaturi de spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, punct de lucru - Laborator Genetica Medicala, fiindca doar impreuna putem trece cu bine peste acest obstacol", au declarat reprezentantii Fundatiei Ion Tiriac.
Potrivit sursei citate, pana la ora actuala, in toata regiunea Oltenia exista doar un singur astfel de aparat, ce deservea cinci judete, acoperind astfel o populatie totala de aproximativ 2,5 milioane de locuitori. In contextul achizitionarii noului aparat,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:40
Guvernul nu ia in considerare in acest moment o restructurare a aparatului public, iar dupa rezolvarea crizei de sanatate este timp pentru reforme in domeniul public, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In acest moment nu exista aceasta discutie. In acest moment toate armele noastre sunt indreptate impotriva problemei de sanatate. Incercam sa oprim aceasta criza pe sanatate, sa avem echipamente pentru ca totul sa functioneze perfect. Acolo ne-am concentrat toate fortele, veti vedea ca rectificarea bugetara acolo duce resurse.
In al doilea rand, avem problema creata in sectorul privat, unde a trebuit sa fie inchise mai multe firme, pentru ca vrem ca oamenii sa stea acasa, sa nu se infecteze, si atunci vom pune resurse si in aceasta zona. In acest moment nu ne uitam la o restructurare a aparatului public sau orice alte masuri, dar stim, bineinteles, ca aparatul public este ineficient", a explicat Florin Citu, la Digi 24.
Ministrul de Finante a sustinut ca sistemul public se informatizeaza fortat in aceasta perioada.
"Se fac eforturi in acest moment de informatizare a aparatului public si s-a vazut clar ca aparatul public s-a informatizat fortat. Am oameni care lucreaza si din Ministerul de Finante, si din ANAF, sute de persoane care lucreaza de acasa, fac lucruri pe tablete, sunt conectati, fac lucruri care ni se spuneau cu o luna in urma ca nu se puteau face. Va spun ca informatizarea ANAF se va face in aceasta perioada.
(...) In rest,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:25
Institutul pentru Sanatatea Mamei si Copilului din Bucuresti (INSMC) are nevoie urgenta de un aparat de testare PCR, pentru a face fata valului de imbolnaviri pe care il asteapta in urmatoarele zile.
Laboratorul institutului este deja instruit sa foloseasca un astfel de aparat de testare, insa nu dispune de fondurile necesare pentru a-l cumpara.
Asociatia Sonia Maria, impreuna cu dr. Vasi Radulescu si Oana Geambasu, a initiat campania de strangere de fonduri O inima, pentru dotarea spitalului de copii cu aparatul atat de necesar.
"La fel ca noi toti, ma uit la curbele din Spania si Italia si astept sa ne loveasca tsunamiul. Ne va lovi. Curand. Si nu avem foarte multe de facut, din pacate. Astfel incat, ceea ce totusi putem face, devine crucial! Va rugam sa ne sprijiniti in aceasta lupta! Suntem si ramanem acolo, in linia 1, parasindu-ne familiile si punandu-ne vietile in pericol, zilnic, pentru noi toti. Dar avem nevoie de ajutor!", spune dr. Alexis Cochino, medic imunolog pediatru la Institutul pentru Sanatatea Mamei si Copilului din Bucuresti.
INSMC are deja personal de laborator instruit, capabil sa opereze acest tip de aparate si personal calificat necesar pentru recoltarea probelor biologice. Au pregatit un cort pentru triaj, proceduri si protocoale.
Cel putin unul dintre cele doua aparate ar asigura triajul copiilor care au nevoie de asistenta medicala, siguranta medicilor care ii triaza, precum si un sprijin pentru spitalele de pediatrie din tara.... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 08:30
Grupul aeronautic european Airbus intentioneaza sa-si restructureze divizia de aparare si spatiala, renuntand la 6,7% din forta de munca, intr-o incercare de a redeveni profitabil, transmit Xinhua si Bloomberg.
Conform planului de restructurare prezentat in decembrie, vor fi concediati 2.362 de angajati pana la finele lui 2021, a anuntat intr-un comunicat Airbus. La sediul din Munchen al diviziei de aparare sunt in total aproximativ 35.000 de angajati.
Seful diviziei, Dirk Hoke, a indicat inca de acum doua luni ca vor avea loc restructurari, declarand ca trebuie imbunatatita competitivitatea.
Cele mai multe concedieri vor avea loc in Germania (829) si Spania (630), dar vor exista si in Marea Britanie (357), Franta (404) si in alte tari (141).
Saptamana trecuta, Airbus a raportat o pierdere neta de 1,36 miliarde de euro pentru anul 2019, afectat in special de amenda de 3,6 miliarde de euro intr-un dosar de coruptie, dar si de costurile suplimentare de 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea avionului de transport militar A400M.
Compania a informat ca vanzarile au crescut cu 11%, pana la 70,48 miliarde de euro.
Airbus este lider in aeronautica, spatiu si servicii conexe. Airbus ofera cea mai cuprinzatoare gama de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european in ceea ce priveste productia avioanelor cisterna, de lupta, de transport si pentru alte misiuni, precum si una dintre cele mai mari companii spatiale din lume. In domeniul... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:36