Andrei Hostiuc, directorul Departamentului Sanatate, Securitate si Mediu din cadrul Apa Nova, a declarat marti, la o intalnire cu presa, ca amenda in valoare de 10.000 de lei stabilita de Ministerul Sanatatii nu a fost acceptata de managementul companiei, fara a preciza daca aceasta va fi contestata.
Hostiuc a afirmat: "Din informatiile pe care le detin la aceasta ora, directorii Apa Nova nu au semnat aceasta amenda, pentru ca rapoartele de incercare pe care le-am facut inainte, in timpul si dupa acest eveniment au aratat deplina conformitate a produsului nostru. Vom vedea care va fi decizia managementului".
Amenda de 10.000 de lei pentru Apa Nova in scandalul apei din Bucuresti
Adrian Stanciu, directorul Directiei de productie al companiei Apa Nova, a subliniat ca valoarea clorului este stabilita in functie de calitatea apei brute primite. "In mod normal, la iesirea din statia de tratare trebuie sa avem o valoare a clorului rezidual care sa se regaseasca in retea, astfel incat sa avem garantia ca in retea ajunge o apa dezinfectata. Acest clor are, intr-adevar, un anumit miros".
Stanciu sustine ca nu au existat erori in cei 18 ani de activitate. "Practic, prescrierea acestei valori se poate face foarte simplu de la tastatura calculatorului".
Legat de problema aparuta la finalul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie in Bucuresti, el a explicat: "Clorul folosit pentru dezinfectie reactioneaza cu ceea ce se gaseste in apa. In acea perioada, in apa s-au... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:00
Directia de Sanatate Publica Prahova a transmis, duminica, printr-un comunicat de presa, ca mentine interdictia privind consumul apei in zonele de centru si de nord ale municipiului Ploiesti, masura luata in urma unei avarii majore aparute la o conducta operata de Apa Nova.
Anuntul vine dupa ce Apa Nova sustinea, sambata seara, ca a gasit o solutie tehnica si ca, din punctul de vedere al companiei, apa poate fi consumata.
"Aceasta interdicttie de consum al apei se va mentine in continuare pana la confirmarea incadrarii apei furnizate an parametrii de potabilitate in zonele afectate, iar consumatorii din aceste zone vor respcta interdictia de consum pentru a fi evitat riscul de aparitie a bolilor asociate consumului de apa care nu se incadreaza in parametrii de potabilitate", anunta DSP Prahova intr-un comunicat dat publicitatii duminica.
Institutia precizeaza ca in aceste zone apa poate fi folosita doar pentru "evacuarea apelor uzate fecaloid-menajere" si recomanda populatiei sa foloseasca doar apa imbuteliata pentru consum, iar cei care nu au aceasta posibilitate sa fiarba cel putin doua minute apa de la robinet inainte de a o consuma sau folosi.
DSP precizeaza si ca a dispus operatorului local sa asigure surse alternative de apa consumatorilor din zonele afectate si a solicitat Apa Nova sa ii informeze pe acestia cu privire la mentinerea interdictiei.
Apa Nova Ploiesti informa, sambata seara, ca a identificat avaria iar zonele afectate de interdictia... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 12:35
Compania Apa Nova a fost amendata, luni, de catre Directia de Sanatate Publica cu suma de 10.000 de lei pentru modul in care a gestionat problemele privind apa potabila din Capitala, au precizat surse oficiale pentru Mediafax.
In cadrul unei conferinte de presa sustinute luni seara, ministrul Sorina Pintea a declarat ca Apa Nova ar fi trebuit sa anunte DSP si Primaria Bucuresti cu privire la calitatea apei, iar Ministerul Sanatatii a luat decizia sa informeze populatia privind riscurile folosirii apei, deoarece, daca ar fi ales sa nu o faca, ar fi fost vorba de iresponsabilitate.
Pintea a mai spus ca a sunat-o pe Gabriela Firea pentru a o informa cu privire la masurile pe care MS urma sa le aplice.
Totodata, Sorina Pintea a declarat ca, incepand de luni, intre Directia de Sanatate de Sanatate Publica si furnizorii de apa nu mai exista un protocol privind comunicarea cu presa.
Citeste pe larg declaratiile ministrului Pintea: Analizele chimice ale "apei cu clor" sunt normale. Daca furnizorul comunica, nu ajungeam aici
Criza apei din Bucuresti
Amintim ca scandalul a izbucnit miercuri, dupa ce pe retelele sociale a circulat un mesaj prin care se anunta ca apa de la robinet nu este potabila. Apoi, Apa Nova a transmis ca este adevarat ca in apa se gaseste mai mult clor, dar ca aceasta este potabila.
In doar cateva ore, Ministerul Sanatatii a recomandat ca bucurestenii sa nu foloseasca apa de la robinet pentru baut, gatit sau spalat.
Joi dimineata, Apa... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 19:46
Reprezentantii Apa Nova cer o ancheta privind poluarea cu amoniu a raului Arges, de unde a pornit intregul scandal legat de apa potabila din Capitala.
Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, a declarat la Digi 24 ca exista suspiciuni ca pe raul Arges ar fi avut loc o deversare de substante periculoase.
"Vom inregistra sesizari la toate autoritatile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu", a spus acesta.
Intrebat despre ce banuieli exista, acesta mentionat ca: "Dupa ce am analizat variatia amoniului pe raul Arges, nu pare sa fie dintr-o incalzire a vremii si topire a zapezii. Nu pare. Sunt niste fluctuatii de scurta durata, ceea ce poate sa arate niste deversari de ceva in apa.
Au fost doua fluctuatii. A fost un varf cam in jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 miligram/l. Dupa aceea o pauza, o scadere sub 0,7. Dupa, putin mai tarziu, iar 30 de minute cand s-a ridicat la 1,2-1,3 mg/l", a precizat acesta.
Mihai Savin a precizat ca Apa Nova cere scuze "tutoror bucurestenilor pentru acesta deficienta, adica acest miros care apare".
Amintim ca luni bucurestenii vor afla daca apa livrata de Apa Nova a reprezentat sau nu un pericol real pentru sanatatea publica, dincolo de concentratia mai mare de clor, care a generat la sfarsitul saptamanii trecute o isterie generala si un razboi intre furnizorul de apa si Ministerul Sanatatii.
Totul a inceput miercuri dupa ce pe retelele sociale a circulat un mesaj prin care se anunta ca apa de... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 11:10
Apa Nova va inregistra luni dimineata sesizari la autoritatile competente pentru a demara o cercetare in legatura cu poluarea cu amoniu de la care a pornit scandalul apei potabile din Bucuresti din ultimele zile, a anuntat, duminica, Madalin Mihailovici, directorul Apa Nova, la Antena 3.
"Vrem sa stim de ce s-a produs aceasta incarcare cu amoniu. Nu stim care a fost sursa poluarii cu amoniu, tot ce pot sa spun este ca ApaNova va inregistra luni dimineata sesizari la autoritatile competente pentru a demara o cercetare in legatura cu acest aspect. Vom depune la toate autoritatile competente, astfel incat sa putem spune populatiei Bucurestiului de unde a venit aceasta incarcare", a spus Mihailovici.
Directorul a precizat ca Apa Nova a postat pe site toate rezultatele analizelor efectuate in perioada 29 - 30 - 31 ianuarie. Un alt set de analize, efectuat impreuna cu Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti, pe 31 ianuarie, in opt puncte, va fi afisat dupa finalizare, pentru ca este mai complex.
Mihailovici spune ca dozarea clorului in apa potabila se face 24 de ore din 24, 7 zile din 7, 365 de zile din 365 de zile, in functie de calitatea apei care intra in sistem. "Nu face rau, americanii nu beau apa daca nu miroase a clor", spune directorul, care a precizat ca in statii exista si un "buton rosu", care poate intrerupe alimentarea in situatii de urgenta.
Concentratia de amoniu din raul Arges a crescut in ultimele zile ale lunii ianuarie, acesta fiind... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 19:23