Numeroasele masuri de politica fiscala luate de guvernele Romaniei de la inceputul crizei au aratat lipsa unei strategii coerente in acest domeniu si au creat saracie, potrivit unui studiu intocmit de avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Am zis ca la noi aruncatul cu vina in spatele celuilalt fiind principala preocupare si sportul national, inaintea oinei, am simtit nevoia sa fac un studiu, un inventar, al masurilor de politica fiscala de la inceputul crizei. (...) In maxim o luna de zile voi extinde studiul pana la 1 ianuarie 2005. Ce am vrut sa facem cu acest inventar este sa punem o oglinda - sa aratam, nu sa incriminam - si sa vada inclusiv decidentii politici, dar si suporterii unuia sau altuia dintre partidele din Romania, ca de fapt, in realitate, toti au avut un singur tip de abordare: acela de a mari impozite si taxe, de a agresa mediul de afaceri, agresiune care ne-a dus pana la urma in situatia in care suntem acum", a declarat Biris intr-o conferinta de presa.
Inventarul nu contine toate modificarile de forma sau care tin de modul de declarare a unor impozite si taxe, ci doar modificarile aduse de Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, care au avut un impact direct in modul de calcul si plata al impozitelor de catre contribuabili.
Nu au fost incluse in inventar taxele pe resursele minerale, modificarea redeventelor pentru resurse minerale sau taxa de prima inmatriculare/mediu pentru... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 16:18
Un euro ar trebui sa fie 4,7 - 4,8 lei, fata de 4,1 lei, cat este in prezent, au declarat reprezentantii AOAR. Supraevaluarea afecteaza exporturile si revenirea economica.
"Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca extrapoland supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii mentinerii cursului (...) de ce nu este asa. Cifrele si studiile arata ca avem o supraevaluare a leului si aspteptam contra-argumente de ce cursul nu este acolo", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
In opinia lui Pogonaru, Banca Nationala a Romaniei este "excesiv de prudenta" in privinta capitalurilor speculative.
"Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel. Am mai trecut printr-o perioada cand cursul coborase la 3,1 lei/euro si apreciem ca suntem inca departe de stingerea consecintelor acelei perioade, este de ajuns sa contemplam beneficiile si de cont curent din 2007 si 2008 si partea din criza anilor 2009-2010 care ne apartine", a aratat reprezentantul AOAR.
El atrage atentia ca este... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 12:58