Administratorii mai multor agentii de turism din Romania au lansat procedurile de intrare "in hibernare" pe termen nedefinit.
Specialistii din turism intervievati de Ziare.com spun ca de aici pana la faliment nu mai este decat un pas. "Pandemia ne-a inghenuncheat, iar statul ne-a dat, azi de dimineata, ultima lovitura".
"Foarte multe dintre micile agentii de turism din Romania au inceput sa traga obloanele pentru ca s-au terminat resursele financiare si nu mai au bani sa sustina cheltuielile curente si atunci prima optiune ar fi intrarea intr-un soi de conservare. Deja este din ce in ce mai clar ca si sezonul de iarna este compromis, dupa ultimele vesti pe care statul ni le-a dat si aseara si astazi. Deja ne-au pus pe butuci", spune Dumitru Luca, seful Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu este de parere ca agentiile prefera sa isi suspende activitatea in mod onorabil, fara a ramane cu restante fata de clienti, tinand cont de incertitudinea acestei perioade.
"Aceste agentii asteapta vremuri mai bune pentru a reveni in forta atunci cand se va putea. Ele prefera astfel sa evite falimentul sau insolventa, suspendandu-si activitatea. Este de apreciat ca majoritatea agentiilor de turism s-au maturizat si au fost disciplinate. In pofida pandemiei, nu am asistat la falimente si insolvente declarate, cu o singura exceptie cunoscuta. Probabil ca aceste agentii asteapta prima parte a... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Energy Holding, unul dintre cei mai importanti traderi si furnizori de energie electrica din Romania pana in urma cu cativa ani, cu afaceri anuale de mai multe sute de milioane de lei, unul dintre principalii fosti beneficiari de contracte avantajoase de la Hidroelectrica pana la intrarea acestuia in insolventa in 2012, a intrat in faliment.
Instanta de judecata a respins, pe 20 iulie, planul de reorganizare al companie. Decizia judecatorilor nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, potrivit Profit.ro.
Conform sursei citate, motivul a fost acela ca, potrivit prevederilor Legii insolventei, asociatul unic Energy Holding Cyprus Limited, care este si principalul creditor al firmei, nu ar fi avut dreptul sa voteze in adunarea creditorilor care a aprobat planul de reorganizare, iar in absenta votului acestuia planul ar fi fost respins.
Fondata de Buzaianu
Compania a fost infiintata in anul 2000 de milionarul elvetian Nicolae-Bogdan Buzaianu (52 de ani), finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Energy Holding a trecut prin mai multe schimbari in actionariat, iar din 2013 este controlata, printr-o majorare de capital, de firma cipriota Energy Holding Cyprus Limited, cu beneficiari reali necunoscuti.
Potrivit datelor Profit.ro, Energy Holding Cyprus Limited este si cel mai mare creditor al subsidiarei sale romanesti, cu o creanta de 14,84 milioane lei. ANAF are de recuperat circa 13 milioane lei, reprezentand in principal amenda aplicata de... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 10:46
Reprezentantii scolilor private cer Guvernului acordarea unor subventii, scutirea de la plata contributiilor pentru angajati sau lansarea unui program de acordare de credite fara dobanda. Acestia sustin ca risca sa piarda 60% din incasari daca unitatile raman inchise pana in septembrie.
150 de mii de prescolari si elevi invata in prezent in scolile private.
"Am inaintat Ministerului o serie de masuri, printre care subventie in perioada aceasta, martie-septembrie. O alta propunere este scutirea de la plata contributiilor salariale pentru angajatii din unitatile particulare din invatamant", a declarat Christian Comsa, reprezentant al Asociatiei Scolilor Particulare (ASP).
Reprezentantii ASP cer acordarea unei subventii de 25% din veniturile fiecarei unitati, posibilitatea decontarii somajului tehnic pentru angajati, acordarea costului standard per elev, scutirea de la plata contributiilor salariale pentru angajati si lansarea unui program de acordare de credite fara dobanda.
Asociatia sustine ca scolile si gradinitele private nu pot accesa programe ca IMM Invest, nefiind considerate intreprinderi.
"Am propus constituirea in cadrul Ministerului Educatiei sau Economiei a unei linii de credit pentru capital sau investitii similar cu IMM Invest. In definitiv, vom returna banii acestia", a mai spus Comsa.
Reprezentantii scolilor private spun ca unii parinti nu pot achita taxele si isi retrag copiii de la scoala, desi exista scaderi ale preturilor.
"Unitatile... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:11
Operatorul aerian regional Flybe din Marea Britanie a anuntat joi ca a fost plasat sub administrare speciala, fiind afectat de scaderea numarului de clienti din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19), transmit DPA si Reuters.
"Toate zborurile sunt anulate, iar afacerea din Marea Britanie si-a incetat activitatea, cu efect imediat". Firma de consultanta EY a fost chemata pentru a se ocupa de procedura de administrare, o forma de protejare fata de creditori, a informat compania.
Falimentul pune in pericol 2.000 de locuri de munca si reprezinta o problema majora pentru premierul Boris Johnson si planul sau de extindere a transportului regional.
Un purtator de cuvant al Guvernului britanic a declarat ca Executivul lucreaza indeaproape cu industria aeriana pentru a reduce intreruperile pe rutele operate de Flybe.
Pe fondul efectelor epidemiei, Flybe este printre primele companii aeriene care ies din afaceri de la debutul crizei. Si alti operatori aerieni importanti, cum ar fi British Airways, easyJet, Lufthansa si United Airlines, au anuntat masuri de reducere a costurilor pentru a face fata scaderii semnificative a rezervarilor.
Dar Flybe se confrunta deja cu dificultati financiare, fusese salvata de la un iminent faliment in ianuarie, actionarii acceptand sa investeasca mai multi bani, alaturi de Guvern, care a acordat sprijin companiei.
Actualii proprietari ai Flybe sunt Connect Airways, un consortiu creat de Virgin Atlantic, Stobart Group si Cyrus... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:25
Falimentul RADET era iminent, intrucat regia de termoficare nu avea nicio sursa din care sa poata plati datoria istorica de 3,7 miliarde de lei pe care o are catre Elcen, a declarat, joi, Alexandru Burghiu, administratorul Termoenergetica, intr-o conferinta de profil.
Termoenergetica a preluat, de la 1 decembrie, serviciul de distributie si furnizare a energiei termice in Capitala.
"Termia in Bucuresti este cel mai fierbinte subiect, ca sa spun asa. Constatam cu totii si stim ca este un nivel al serviciilor anormal pentru secolul al XXI-lea, insa, pentru a vedea care sunt metodele de rezolvare a acestui sistem trebuie sa vedem care sunt cauzele. Pana acum s-a mers pe principiul totul e bine pana se intampla ceva. Vorbim de un sistem de 4.000 de kilometri si 1.023 de puncte termice. Mai sunt doar patru CET-uri din cele sase proiectate. De aceea se intampla foarte multe neplaceri in zonele deficitare, cum ar fi sectorul 1, sectorul 2, zonele Colentina si Pantelimon, unde stim cu totii ce se intampla in ultimul timp si in decursul anilor, ca aceasta este o problema a ultimilor 15 ani", a spus Burghiu.
El a aratat ca s-a ajuns la acest nivel al avariilor si al problemelor pentru ca singurul mare proiect a fost in perioada 1995 - 2004, cand s-au inlocuit 110 kilometri de conducta.
Burghiu a adaugat ca nu este elocventa paralela cu sistemul similar din Varsovia, care are putin peste 1.000 de kilometri si a fost modernizat in 15 ani. De fapt, se pot moderniza doar 7,5... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 14:14
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, intrarea regiei in faliment anunta o iarna cu iz siberian. Deja avariile se tin lant, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste.
Potrivit unei analize Frames, fara interventia urgenta a Primariei, ANRE si a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinte economice si sociale extrem de grave. Expertii companiei de consultanta au realizat o radiografie a masurilor urgente pe care autoritatile trebuie sa le ia, dupa falimentul RADET.
Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistarii furnizarii agentului termic pentru Capitala, spun analistii Frames. Din punct de vedere juridic insa, va urma o perioada extrem de incinsa, asta pentru ca legislatia este interpretabila.
Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede ca contractul cadru de vanzare-cumparare energie termica inceteaza de la data intrarii in faliment a RADET, insa in Regulamentul pentru acordarea licentelor in domeniul serviciului de alimentare centralizata cu energie termica, exista o prevedere care afirma ca,, in timpul sezonului rece, operatiunile de suspendare ori de retragere a unei licente sunt permise doar cu avizul favorabil al autoritatii administratiei publice locale care are atributii privind asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, potrivit legii''.
Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames,,,... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 15:54
Murray Energy Corp., cea mai mare companie de minerit de carbune din SUA, si-a anuntat marti plasarea sub protectia legii falimentului, pe fondul continuarii scaderii cererii de combustibili fosili, informeaza Bloomberg.
Firma cu sediul in Ohio, a opta companie miniera din SUA care a dat faliment in ultimul an, a precizat ca a ajuns la un acord cu un grup de creditori pentru restructurarea unor datorii in valoare de peste 2,7 miliarde dolari. Fondatorul companiei, Robert Murray, autoproclamatul rege al industriei carbunelui, va demisiona din functia de director general dar va pastra postul de presedinte al Murray Energy Corp.
"Desi cererea de plasare sub protectia legii falimentului nu este o decizie usoara, ea a devenit necesara pentru a avea acces la lichiditate si a pozitiona Murray Energy si companiile afiliate pentru viitorul angajatilor si clientilor nostri", a informat Robert Murray intr-un comunicat.
Murray, care a inceput sa lucreze in mina la varsta de 16 ani iar in 1988 a fondat compania Murray Energy Corp., era unul din cei mai mari sustinatori ai industriei miniere. Robert Murray a fost unul dintre sponsorii importanti ai lui Donald Trump in campania electorala din 2018.
Colapsul Murray Energy Corp. scoate in evidenta modul in care gazele naturale ieftine si sursele de energie regenerabila au diminuat cota de piata a carbunelui in mixul energetic al SUA. Comparativ, in 2003, carbunele era responsabil pentru mai mult de jumatate din productia de... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 16:05
Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a anuntat intrarea in faliment in data de 23 septembrie, dupa ce nu a putut strange fondurile necesare pentru supravietuire, in conditiile in care datoriile depaseau 1,7 miliarde de lire sterline.
Compania infiintata in anul 1841 detinea hoteluri, statiuni turistice, companii aeriene si nave de croaziera, dar se lupta pentru supravietuire dupa ce creditorii amenintasera ca se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. La data anuntului de intrare in faliment, nu mai putin de 600.000 de turisti din intreaga lume au fost blocati in vacantele organizate de Thomas Cook. 150.000 dintre ei erau britanici.
Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an si deservea 19 milioane de clienti pe an, din 16 tari. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in special in Marea Britanie, in contextul Brexitului si deprecierii lirei.
La doua saptamani de la anuntul privind falimentul gigantului Thomas Cook, autoritatile britanice au anuntat finalizarea unei operatiuni de repatriere a celor 140.000 de turisti britanici blocati in intreaga lume.
Pe data de 7 octombrie, autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA) a precizat ca operatiunea, botezata 'Matterhorn', a reprezentat cea mai importanta operatiune de repatriere de dupa... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 11:41
Efectele crizei financiare se fac din se in ce mai simtite. Mii de oameni isi pierd locul de munca, in urma restructurarilor sau a falimentelor firmelor.Potrivit Uniunii Nationale a Patronatului Roman, anul trecut, au intrat in faliment 14.500 de firme, cu 75% mai multe fata de anul precedent. Anul acesta, cresterea va continua, specialistii estimand ca numarul falimentelor va depasi cu o treime pe cel inregistrat anul trecut. Lunile martie si aprilie vor da cei mai multi someri. In ceea ce priveste marile companii, datoriile lor catre stat ating sume de sute de miliarde de lei. in topul datornicilor, lider este Compania Nationala a Huilei, urmata de Petrotel Lukoil si de Termoelectrica. mai mult
Sambata, 07 Februarie 2009, ora 14:45