În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei aleg calea antreprenoriatului, indiferent că sunt la început de drum sau după ani de experienţă în companii de top. Acesta este un factor determinant în obţinerea egalităţii de şanse şi de tratament egal între femei şi bărbaţi la nivel mondial.
Cu toate că startup-urile fondate de femei primesc doar 3% din totalul de fonduri investite global, numărul femeilor care se implică în antreprenoriat creşte de la un an la altul. Conform ONRC, în 2013, procentul femeilor antreprenor era de 39.45%, în raport cu 39.77%, în 2021.
De asemenea, spre deosebire de anii anteriori, se remarcă o participare semnificativă a femeilor în domeniile tehnice, precum IT şi inginerie, dar şi dorinţa acestora de a lucra în regim freelance sau de a-şi fonda propria afacere. Astfel, iată cinci dintre motivele pentru care femeile fac tranziţia la statutul de antreprenor sau decid să urmeze această cale de la bun început.
1. Existenţa programelor de finanţare care încurajează femeile să intre în sfera antreprenoriatului.
Resursele financiare pot reprezenta un imbold, dar şi un impediment în ceea ce priveşte implementarea unei afaceri. Astfel, Comisia Europeană a lansat un program de finanţare a femeilor care deţin companii în domeniul tehnologiei. Acestea pot obţine un grant de 75.000 de euro, fonduri nerambursabile. Programul Women Tech EU îşi propune să sprijine 50 de startup-uri deep tech,... mai mult
Luni, 13 Septembrie 2021, ora 17:30
Antreprenor, director, CEO, orice pozitie de business leader sau top management la care va puteti gandi este astazi cucerita de femei puternice si hotarate, care stiu sa-si puna in valoare feminitatea si sa fie nu doar mana de fier in manusa de catifea, dar si adevarate fashion icons, care combina asa cum le place tinute masculine si outfituri androgine, intr-un adevarat statement al succesului profesional si personal.
Iata care sunt cele mai reusite tinute masculine pentru femei, in functie de momentul zilei si de locul unde urmeaza sa fie purtate:
Outfit masculin business pentru zile lungi la serviciu
Un outfit de inspiratie masculina pentru o businesswoman de succes incepe cu un costum impecabil croit, din stofa de calitate, care sa respecte toate detaliile clasice din tinutele domnilor, inclusiv cravata si vesta.
Culorile joaca un rol important in cadrul acestui stil vestimentar: o tinuta all black este potrivita pentru intalniri importante si evenimente sobre, iar alegerea unor nuante indraznete precum bleu, fuchsia sau mov cardinal subliniaza caracterul si originalitatea persoanei respective.
Paradoxal, acest stil vestimentar scoate in evidenta feminitatea, mai ales daca se opteaza pentru pantofi stiletto si accesorii minimaliste. Un accent de culoare cum ar fi o esarfa sau o brosa fina completeaza un outfit puternic, pentru femei care stiu ce vor.
Tinuta masculina pentru timpul liber
Pentru un outfit masculin de purtat in oras sau la iesirile cu... mai mult
Marti, 02 Martie 2021, ora 12:21
Bianca Tudor este o tanara femeie de afaceri care a creat o intreaga comunitate in jurul ei. Sub umbrela Elite Business Women, tanara a adunat o multime de doamne cu idei exceptionale, care se ajuta intre ele si invata una de la alta.
Numai in Bucuresti, clubul local a adunat 65 de membre care au la un loc 16 milioane de euro.
Si, pentru ca si-au propus sa devina cel mai mare club de afaceri din Europa, Business24 a stat de vorba cu aceste doamne, reprezentate de Bianca Tudor, Fondatorul Elite Business Women si cu Ioana Arsenie, ambasador pe Bucuresti al clubului.
In ultimii 2 ani de zile, Clubul de business Elite Business Women a crescut, oferind femeilor acces la o comunitate de antreprenori, acces direct la specialisti in business, invitati ca speakeri la fiecare editie, dezvoltare si promovare intr-un cerc de persoane care pot recomanda mai departe, povesti de succes prezentate de catre invitatii din fiecare luna, networking in mod eficient, pentru ca un antreprenor trebuie sa fie bine conectat, prezent si sa isi promoveze business-ul in mod constant.
Statistic, vorbim de un numar de peste 11.000 de femei, antreprenoare in tara sau in afara care sunt membre Elite sau participa la evenimentele comunitatii.
"Acum 5 ani, am pornit de la ideea de a promova antreprenoriatul feminin si am ajuns la un club de afaceri cu instrumente dedicate pentru a promova IMM-urile conduse de femei", isi aminteste Bianca Tudor.
In acest timp, a reusit sa integreze in... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:25
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (U.G.I.R.) a lansat, in cadrul Conferintei Antreprenoriat & Leadership Feminin - "Estetica mintii feminine", desfasurata la Iasi pe 26 februarie, "Asociatia femeilor de afaceri" din cadrul Uniunii.
Aceasta structura are scopul de a sprijini femeile din mediul de business romanesc si va fi reprezentata in toate cele 42 de judete din tara.
Prin intermediul acestei organizatii, U.G.I.R. si-a asumat misiunea de a sprijini dezvoltarea femeilor antreprenor. Astfel, vor fi sustinute initiativele de business care vor genera produse si servicii inovatoare, atat pe plan national, cat si la nivel european.
Mai mult, femeile vor fi ajutate in cresterea competitivitatii pentru afacerile pe care le conduc si vor fi implicate in proiecte ample, de cercetare sau inovare.
Pentru a face acest lucru posibil, U.G.I.R. are in vedere crearea unor incubatoare de business pentru femei, organizarea de intalniri de afaceri si workshop-uri dedicate si imbunatatirea conditiilor de dezvoltare a afacerilor conduse de antreprenoare.
In egala masura, vor fi create legaturi intre mediul de business si cel privat pentru o comunicare mai facila si va fi valorificat potentialul feminin prin toate mijloacele posibile.
"Suntem intr-un moment excelent, cand femeile din mediul antreprenorial romanesc pot beneficia de si mai multa sustinere. Imi doresc ca femeile din business sa fie mai motivate si mai active si chiar sa-si urmeze visurile pentru ca... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 16:15
Cea de-a doua editie a Antreprenoriatului Feminin "Femeia la putere - o lume mai buna" incurajeaza antreprenoriatul feminin si vizeaza programe europene de sustinere a femeilor antreprenor.
Evenimentul, organizat de Ziarul BURSA si Asociatia Nationala a Antreprenorilor, va avea loc in data de 12 mai 2014, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucuresti, sala New York.
Alaturi de antreprenoare de success, temele abordate vor fi antreprenoriatul feminin, motor al competitivitatii economice, potentialul antreprenorial si creativitatea femeilor, programe europene de sustinere a femeilor antreprenor, incurajarea antreprenoriatului feminin prin propuneri legislative si modele de succes pe plaiurile "mioritice".
Printre invitatele la eveniment se numara Ioana Petrescu, Ministru, Ministerul Finantelor Publice; Rovana Plumb, Ministru, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice; Ravi Buck, Ofiter economic, Ambasada Statelor Unite ale Americii (confirmat); Cristina Chiriac - Presedinte al Asociatiei Nationale a Antreprenorilor (confirmat); Nicoleta Munteanu - Ambasador al Antreprenoriatului Feminin (confirmat); Andreea Paul - Vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din cadrul Camerei Deputatilor (confirmat); Sorana Bogdana Mantho - Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria (confirmat); Anca Vlad - Presedinte, Catena Grup (confirmat); Corina Vintan - CEO, Links Associates (confirmat); Gabriella Pascaru Bisi -... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 10:13
Daca vrei sa stii mai multe despre mentinerea sanatatii, relaxare, tehnici de machiaj si infrumusetare, dar nu numai, de la medici specialisti, vedete TV si profesionisti, Woman2Woman.ro te invita joi, 3 aprilie 2014, la conferinta "Sanatate, frumusete, feminitate", desfasurata la Premier Palace Hotel & Spa.
Printre invitatii Woman2Woman.ro prezenti la eveniment se numara Florentina Opris - nutritionista / realizatoare de emisiuni TV / autoare de carti, Nicoleta Scarlat - Director vanzari Eisberg Romania, Manuela Ravescu - medic estetican, Anca Tau - medic, Elena Claudia Teodorescu - fondator Donna Medical Center, Ruxandra Constantina - medic specialist, Andreea Pautov - Marketing Manager World Class Romania, Cristina Marin - Managing Partner Forseti.ro, Alexandra Iliuta - Wellness Adviser si Ioana Teodorescu - reprezentant Premier SPA.
Evenimentul va fi moderat de jurnalista TV Dorina Florea, care prezinta sambata si duminica Telejurnalul TVR1 de la ora 20, impreuna Mircea Radu si care ne-a fost alaturi inca de la prima editie. mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 16:45
Woman2Woman.ro organizeaza, in data de 7 noiembrie 2013, conferinta "Femei de cariera", unde participantele pot afla ce calitati au nevoie pentru a deveni antreprenor, sau ce puncte forte trebuie sa-si cultive o femeie de cariera.
Evenimentul va reuni femei de cariera si specialisti in relatii publice, marketing, modeling, fashion, FMCG sau cooking.
Printre acestia se numara: Valentina Pelinel - model international, Daniela Nane - antreprenor si actrita, Andreea Mihai - Director de Marketing Carrefour, Roxana Dobrescu - Senior Manager HR Avon, Alina Gheorghe - CEO Alice Designer Boutique, Flori Dragomir - cofondator Sentimente.ro, Corina Oprisan - Grafton Recruitment Romania, Alina Orzan - CEO Cristallini, Alexandra Iliuta si Adina Calin - Premier Palace Hotel & Spa, Cezar Munteanu - Chef si reprezentant Agriro Fresh, Alina Blagoi - Psiholog Clinician Specialist, Ioana Mucenic si Dana Nae Popa - Managing Partner Pastel, Andreea Pautov - Marketing Manager World Class Romania, Adina Grigore - Manager Salon Ameena's Nails.
Conferinta va fi moderata de jurnalista TV Dorina Florea, care prezinta de vineri pana duminica Telejurnalul TVR1 de la ora 20, impreuna Mircea Radu.
Mai multe informatii despre eveniment sunt disponibile pe site-ul acestuia: http://woman2woman.ro/femei-de-cariera mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 17:01
Femeile detin doar 37.000 din totalul de 695.500 de firme romanesti, adica aproximativ 5%. Proportia semnaleaza prejudecatile, lipsa de educatie de business, dar si problemele sociale in dezvoltarea antreprenoriatului din Romania.
"Uniunea Europeana face eforturi uriase, si financiare si organizationale, pentru sustinerea antreprenoriatului feminin. De ce? Este simplu, pentru prevenirea abuzurilor, pentru a avea independenta financiara, a evita diverse probleme sociale, pentru a incuraja femeile sa isi faca un drum in viata fara a depinde de locuri de munca unde sunt discriminate.
In Romania nu sunt programe de stimulare a femeilor, din pacate, ceea ce le face cu mult mai vulnerabile comparativ cu femeile europene, unde initiativele de acest gen sunt mult mai sustinute", a declarat vineri Cristina Chiriac, ambasadoare a Uniunii Europene (UE) pentru antreprenoriatul feminin in Romania, potrivit Agerpres.
Aceasta a precizat ca antreprenoriatul feminin constituie o prioritate in viziunea UE, care face eforturi importante pentru sustinerea cresterii implicarii femeilor in afaceri, lucru ce poate fi constatat si prin prezenta mult mai activa a femeilor in business, dar si prin faptul ca acestea detin procentual mult mai multe firme comparativ cu Romania.
In Romania, conform INS, un numar de 37.086 de femei aveau statutul de patron, la finalul trimestrului trei al anului trecut, mult sub media europeana, tinand cont ca in tara noastra exista peste 695.500 de firme.... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 15:27
Doar 17,5% dintre romani au in vedere deschiderea unei afaceri pe cont propriu, ceea ce plaseaza Romania pe ultimul loc in topul tarilor cu economie orientata pe eficienta si pe locul 56 din 59 de tarile analizate.
Concluziile apartin studiului "Promovarea antreprenoriatului ca factor cheie pentru dezvoltarea economica", lansat marti de Fundatia Post-Privatizare.
"Cifrele nu sunt surprinzatoare daca este sa luam in calcul faptul ca romanii sunt unii dintre cei mai tematori intreprinzatori mondiali. Un procent de aproape jumatate (45.99%) din populatia adulta a Romaniei evita sa-si infiinteze o firma noua de teama unui esec financiar. Aceasta atitudine antreprenoriala pozitioneaza Romania pe locul cinci in topul tarilor pesimiste in participarea la mediul de afaceri, dupa state precum Grecia sau Ungaria.", a declarat Peter Barta, CEO FPP.
Cauzele acestei situatii sunt, in opinia lui Barta, lipsa unor reglementari legale care sa stimuleze atitudinile antreprenoriale si lipsa de educatie in domeniul afacerilor pe cont propriu, arata comunicatul de presa al Fundatiei Post-Privatizare.
"Tara noastra este printre putinele state europene care nu au pana astazi o strategie de abordare a educatiei antreprenoriale", a mai precizat directorul executiv FPP.
Un aspect pozitiv relevat de prezentul studiu se refera la procentajul intreprinzatorilor romani care in faza initiala demararii unei afaceri pe cont propriu au clienti in alte tari (exportatori), tara noastra... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 15:25