Importurile foarte mari de gaze din aceasta perioada reprezinta un lucru benefic, intrucat pretul de import in timpul verii este mai mic, iar gazele vor fi stocate in depozite, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton, in cadrul unei conferinte.
El a fost intrebat de jurnalisti cum apreciaza faptul ca importurile de gaze din luna iunie au crescut foarte mult, de peste 300 de ori, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Am mai comentat chestia asta si o sa mai comentez de 100 de ori. Eu cred ca in sfarsit ne-a venit mintea la cap si luam gaze ieftine ca sa le introducem in rezervoare, in depozite, sa avem gaze la iarna. De foarte multe ori s-a intamplat sa ne trezim ca prin septembrie, noiembrie, incepem sa acumulam si atunci pretul gazelor este mult mai mare. Deci mie mi se pare o chestie cu plus faptul ca importam... La ce ne raportam? La ce am importat anul trecut. Anul acesta ne-am schimbat politica, anul acesta importam atunci cand gazele sunt ieftine", a spus Anton, prezent la conferinta Focus Energetic.
Cand i s-a atras atentia ca acest lucru se intampla deoarece pretul gazelor romanesti a crescut foarte mult comparativ cu cel de import, ca urmare a OUG 114, el a precizat, ironic: "Toate sunt din cauza ordonantei 114, sigur ca da. Si eu sunt mai gras".
Romania a importat in luna iunie 2019 o cantitate de gaze de 1.479.598 MWh, de 364 de ori mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Autoritatii Nationale de... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 13:10
Ministerul Energiei intentioneaza sa dezvolte un proiect de acumulare de energie electrica in depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusa pana acum in lume, a declarat ministrul Anton Anton, in timpul audierilor pentru bugetul institutiei din cadrul comisiilor reunite de Buget-Finante din Parlament.
"Vrem sa accesam un program european prin care sa introducem in Romania o idee care n-a mai fost introdusa in lumea asta - sau poate c-o fi fost facuta, dar nu stiu eu - si anume sa acumulam energie electrica in depozite de gaze.
Adica centrala de la Craiova o retehnologizam, alaturi de centrala aia la 3 kilometri exista un depozit, la Ghercesti, iar in depozitul respectiv introducem atunci cand avem exces de energie electrica de la eoliene, pentru ca noi in Romania nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. In Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro si noi n-avem niciunul in Romania. Austria mai construieste 5 acum", a afirmat ministrul Energiei.
Nu e prima oara cand ministrul face aceasta declaratie, la fel gandea si in octombrie 2018 cand spunea ca pregatim o inovatie rara in Europa, stocarea energiei electrice in gaze
Despre taxa de 2% prevazuta in OUG 114, Anton Anton a afirmat ca procentul este diferentiat la companiile de gaze fata de cele de carbune.
"Despre 2%, acesta trebuie privit diferentiat la companiile care produc pe baza de carbune fata de companiile celelalte, care produc energie pe baza de gaze. La companiile... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 07:21
Dupa ce am ajuns la mijlocul lunii februarie fara buget, Parlamentul lucreaza acum si noaptea pentru a da avizele necesare. La ora 02:00 in comisiile de buget-finante se dezbatea aprins stabilirea taxelor de catre administratiile locale, moment in care la Parlament a ajuns si ministrul Fiantelor, Eugen Teodorovici.
Bugetele institutiilor statului au fost avizate pe banda rulanta. De la unii s-a luat, altora li s-a dat si nu au lipsit nici momentele de-a dreptul halucinante ale caror protagonisti au fost ministrii Guvernului Dancila.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a strigat si in Parlamentul Romaniei despre cormorani, dupa ce deja expusese problema la Strasbourg. Ministrul Energiei, Anton Anton, a anuntat "o idee in premiera in lume" - acumularea energiei electrice in depozitele de gaze. Iar ministrul Sportului, Bogdan Matei, a intrebat fara ezitare cine este doamna de langa el, Daniela Pescaru, secretarul de stat in Ministerul de Finante alaturi de care, teoretic, intocmise bugetul institutiei.
Asa cum se creioneaza pana in prezent, imaginea este una deloc roz. Institutii cheie, inclusiv serviciile de informatii, au anuntat ca vor avea nevoie clara de bani la rectificari ulterioare, altfel riscand sa nu aiba fonduri nici de salarii si utilitati pana la sfarsitul anului.
Dar sa le luam pe rand.
Bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale a primit aviz favorabil, insa este cu 16,03% mai mic fata de 2018, in conditiile in care se anticipeaza o... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 02:26
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, la Iernut, ca anuntul Black Sea Oil & Gas de incepere a exploatarii perimetrelor din Marea Neagra este cea mai tare veste pe care a primit-o.
"Black Sea Oil & Gas a anuntat ca incepe exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. Cred ca este cea mai tare veste pe are am primit-o. La inceputul saptamanii am semnat autorizatia si ei, dupa ce le-am semnat autorizatia, cu destul de multa celeritate au declarat public ca se apuca de exploatare. Dupa foarte multe discutii in sfarsit unul dintre cei care au explorat in Marea Neagra a luat decizia de a exploata. Asta inseamna ca putem sa facem si alta centrala ca cea de la Iernut, in care sa ardem un gaz pe care il producem noi si inseamna ca putem sa ne gandim la extinderea retelelor de gaze in zonele in care nu a retele de gaze", a declarat Anton Anton.
Ministrul Energiei a vizitat, joi, noua centrala termoelectrica a SNGN Romgaz de la Iernut, a carei constructie costa 269 milioane de euro, care urmeaza sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020.
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), impreuna cu partenerii sai de concesiune, Petro Ventures Resources si Gas Plus International B.V., au anuntat, joi, aprobarea deciziei finale de investitie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), cu o valoare de 400 milioane dolari, localizat in zona romaneasca a Marii Negre.
''Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 15:04
Ministerul Energiei a emis actul de autorizare pentru efectuarea lucrarilor offshore necesare pentru inceperea productiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas, potrivit unui comunicat al ministerului, remis, vineri, AGERPRES.
"Acest act de autorizare este extrem de important, nu doar pentru titularul proiectului, ci si pentru sectorul energetic romanesc in ansamblul sau. Actul este o premiera in industria petroliera offshore a Romaniei dupa 1989. Subiectul rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra a fost indelung discutat si proiectat ca o oportunitate a Romaniei de a contribui la securitatea energetica a Europei si de a deveni un hub regional. Acest act face trecerea de la toate aceste dezbateri la actiune efectiva si este si un semn de incredere ca putem, impreuna cu companiile care au investit in explorare in Marea Neagra, sa valorificam resursele energetice de care dispunem", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat in comunicat.
Pe 14 ianuarie, Autoritatea Competenta de Reglementare a Operatiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagra (ACROPO) a finalizat evaluarea documentatiei aferente fazei de proiectare privind dezvoltarea perimetrului Midia, proiect derulat de operatorul Black Sea Oil&Gas, si si-a dat acceptul pentru ca proiectul sa mearga mai departe, potrivit unui comunicat al institutiei.
Proiectul Midia Gas Development consta in saparea a cinci sonde de productie (o sonda submarina la Doina si... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 14:50
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca Romania este in discutii pentru a introduce o inovatie destul de rara in Europa, anume "stocarea energiei electrice in gaze" la Craiova.
"Exploatarea gazelor trebuie pregatita si altfel si suntem in discutii pentru a introduce o inovatie, eu zic destul de rara in Europa, si anume stocarea energiei electrice in gaze, si asta o sa o facem la Craiova, pentru ca acolo este un depozit la Ghercesti, o centrala pe care putem converti pe gaze si in combinatia depozit si centrala putem sa introducem in depozit gaze atunci cand avem energie multa si nu avem cum sa o folosim, adica produsa de eoliene sau de solar si dupa aceea o putem scoate", a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, la dezbaterile de la Ora Guvernului despre legea offshore si resursele de gaze din Marea Neagra.
Acesta a adaugat ca sunt in derulare procedurile pentru constructia a doua centrale electrice pe gaz.
"Suntem in plin proces de constructie prin Romgaz a unei noi centrale electrice pe gaz, la Iernut, in 2019, la sfarsitul anului pentru optimisti, centrala aceasta va intra in functiune. Suntem in pozitia in care sunt foarte avansate discutiile ca la Mintia sa se construiasca o centrala pe gaz", a mentionat Anton.
Legea offshore: Ministrul Energiei se plange ca are prea multe sarcini. USR acuza PSD ca face "o scamatorie"Cat gaz avem in Marea Neagra? Ministrul Energiei: Va spun ca inginer, vehiculam cifre... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 22:14
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat luni, la discutiile din plenul Camerei Deputatilor pe tema Legii offshore, ca cifra vehiculata pentru rezervele de gaze din Marea Neagra, de 200 de miliarde de metri cubi, este o estimare "cu probabilitate 50%".
"Sigur ca e foarte bine sa ii spui ministrului Energiei: 'Ocupa-te de industrie'. Nu e la ministrul Energie, desi mi-ar fi placut. Cate gaze se vor extrage? Cred ca intrebarea trebuie pusa ANRM, care e singurul care incearca sa estimeze. Va spun ca inginer, vehiculam tot felul de cifre, 200 de miliarde de metri cubi, da? Uitam sa spunem ca cifra este cu probabilitate de 50%. Hai sa ne uitam si la cifre si la probabilitate, toate sunt niste estimari", a declarat, in plenul Camerei Deputatilor, ministrul Energiei, Anton Anton.
Acesta a adaugat ca Romania consuma intre 11 si 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
"Sunt doua intrebari simple. Ce va face Romania cu resursele? Cu ce ne alegem noi ca natie de la aceste resurse? Sunt voci care incearca sa induca ideea ca gazele din Marea Neagra vor ajunge in mica masura la romani. Ii contrazice politica economica simpla, se vinde pe piata cea mai apropiata pentru ca acolo e profitul cel mai mare. Cate gaze poate consuma Romania? Azi, intre 11 si 12 miliarde metri cubi pe an, destul de putin.
Din ei 10,5 sunt asigurati de productia interna, restul sunt gaze importate. De ce consumam atat de putin? Pentru ca doar o treime din populatie are acces la gaze naturale. Am... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 21:05
Anton Anton va participa luni, incepand cu ora 18:00, la "Ora Guvernului", dupa plenul Camerei Deputatilor, care va avea loc de la ora 16:00. Ministrul Energiei va prezenta pozitia Executivului pe Legea offshore, la solicitarea USR.
Ministrul Anton Anton a confirmat participarea: "Sigur ca vin. De fiecare data cand am fost chemat in Parlament am fost. Nu mi se pare normal sa ma inviti joi pe luni, dar ma duc. Nu am fost invitat. In momentul in care o sa primesc invitatia o sa raspund", a spus Anton Anton, pentru Mediafax.
Contactat duminica, presedintele USR, Dan Barna, a explicat ca partidul a decis sa il cheme pe Anton Anton la Ora Guvernului pentru a prezenta pozitia Guvernului in legatura cu proiectul Legii offshore care stabileste criteriile exploatarii gazelor din Marea Neagra.
"USR a solicitat prezenta ministrului Energiei la Ora Guvernului pentru ca este de interes pentru cetatenii Romaniei in privinta Legii offshore. Ministerul Energiei si ministrul nu au avut nicio iesire, nicio declaratie publica, in conditiile in care aceasta este una dintre temele de la care se asteapta pozitia Guvernului. Am vazut ca in afara de iesirile lui Liviu Dragnea, care este presedintele Parlamentului, si nu un ministru al Energiei, nu am avut din partea Guvernului nicio pozitie", a declarat Dan Barna.
Liderul USR a precizat ca partidul sau ii ofera sansa ministrului Energiei sa explice, de la tribuna plenului Camerei Deputatilor, are este viziunea Executivului pe Legea... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 08:31
Ministrul Energiei, Anton Anton, i-a contrazis joi pe specialistii care au avertizat ca majorarea pretului petrolului va duce si la o crestere a facturilor de gaze pentru romani, cel mai tarziu in iarna urmatoare. Potrivit lui Anton, oamenii n-au de ce sa isi faca griji, in conditiile in care nu urmeaza nicio astfel de scumpire.
Jurnalistii l-au intrebat pe Anton Anton - in timp ce acesta iesea de la conferinta "Eficienta energetica, prioritate in combaterea saraciei energetice si asigurarea energiei pentru toti" - ce strategie are Romania pentru a-i proteja pe oameni de crestere pretului la gaze, preconizata pentru lunile urmatoare si cauzata de scumpirea petrolului.
"Nu-i adevarat", a raspuns ministrul, referindu-se la faptul ca scumpirea nu va avea loc si refuzand sa-si argumenteze opinia.
Mai multi specialisti in energie au subliniat, insa, recent, faptul ca pretul gazelor este direct dependent de cel al titeiului, iar cotatiile barilului au ajuns in aceasta perioada la maximul ultimilor patru ani. Iar fluctuatiile pretului barilului se reflecta si in pretul gazelor, cu un decalaj de 6-9 luni, astfel ca intreaga piata de energie se pregateste si pentru majorarea pretului gazelor iarna viitoare, adica tocmai atunci cand e mai multa nevoie de aceasta resursa pentru populatie.
Astfel, la finele lunii mai, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, declara ca pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, va... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 12:45