Banca Nationala a Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat tari similare, precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania, a declarat presedintele bancii, Andras Simor, avertizand impotriva riscurilor implementarii de politici neconventionale sub o noua conducere a institutiei.
"Trebuie sa subliniem ca Banca Nationala a Ungariei a folosit masuri extensive pentru a reduce impactul crizei asupra economiei Ungariei. Am folosit cele mai multe din masurile folosite de alte banci centrale in lume si semnificativ mai multe decat oricare alta tara similara - ma refer la tari din regiune precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania", a declarat Simor intr-un interviu pentru Bloomberg.
Magyar Nemzeti Bank (MNB) a utilizat masuri pentru cresterea lichiditatii pe pietele valutare, pentru a tempera volatilitatea forintului, si a imbunatatit lichiditatea pietei forintului si a finantarilor in moneda nationala pentru bancile locale, a adaugat el.
In plus, institutia a intervenit pentru perioade limitate pe anumite piete care nu functionau corespunzator, precum cele ale obligatiunilor guvernamentale si obligatiunilor ipotecare, a spus seful MNB.
"Istoricul nostru de utilizare a instrumentelor neconventionale este excelent. Am facut mai mult decat oricine din regiune si am incercat toate instrumentele disponibile pentru o economie de piata emergenta, de dimensiuni mici si deschisa", a afirmat Simor.
Mandatul lui Simor urmeaza sa se incheie in martie. Banca centrala a... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:57
Presedintele Statelor Unite Barack Obama a salutat marti la Los Cabos (Mexic) masurile anticriza ale Europei si vointa de a rezolva problema datoriilor.
Obama a remarcat in cadrul unei conferinte de presa "simtul ridicat" al urgentei la liderii europeni, cu care s-a intalnit marti, si apreciaza ca acestia avanseaza in directia buna spre o "arhitectura financiara mai integrata".
"Consider ca, din ceea ce am inteles din partea liderilor europeni (...) acestia inteleg problema, inteleg de ce este important sa ia masuri ambitioase si hotarate", a explicat acesta.
"Sunt convins ca vor putea reusi in aceasta incercare", a spus presedintele american.
"Am multa simpatie pentru prietenii mei europeni care nu trebuie sa trateze cu un Congres, ei trebuie sa trateze cu 17 parlamente, daca vorbim despre zona euro.
Trebuie sa treaca prin tot acest aspect politic pentru ca lucrurile sa se realizeze iar pietele sunt mult mai nerabdatoare", a subliniat Obama.
"Ceea ce i-am incurajat sa faca este sa proiecteze un cadru prin intermediul caruia sa mearga in directia cresterii integrarii europene pentru rezolvarea problemelor financiare care afecteaza statele suverane. Sunt convins ca in urmatoarele saptamani, Europa va oferi o idee despre care ar fi punctul de plecare", a afirmat acesta.
Uniunea Europeana a prevazut sa se reuneasca in summit la 28 si 29 iunie la Bruxelles, pentru a examina propunerile destinate aprofundarii integrarii. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 10:14
Autoritatile ruse au cheltuit 3.000 de miliarde de ruble (95 de miliarde de dolari) pentru masurile anticriza, a declarat premierul rus Vladimir Putin.
"In total, am cheltuit 3.000 de miliarde de ruble pe masuri anticriza. Aceasta este o suma imensa, dar am returnat o parte dintre cheltuieli, chiar cu profit", a spus Putin, citat de postul de televiziune Rosia 1.
Premierul a subliniat ca multe societati au redus numarul de credite oferite de bancile occidentale in timpul crizei globale.
"Multe companii au inceput sa introduca tehnologie noua, tehnologie care permite economisirea de energie, au optimizat personalul si au inceput sa recalifice oameni", a explicat el.
Putin a precizat si ca guvernul traseaza proiecte de lege si rezolutii care fac posibil ca tara sa se pregateasca pentru posibilele riscuri generate de un al doilea val al crizei. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 11:55
Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat duminica o cura anticriza de o rigoare draconica pentru a incerca sa puna Italia la adapost de criza datoriilor, au anuntat surse guvernamentale.
Monti urmeaza sa sustina o conferinta de presa pentru a prezenta aceste masuri.
Acest plan estimat de presa la 24 de miliarde de euro si a carui adoptare a fost devansata de seful Guvernului pentru duminica in loc de luni in fata urgentei situatiei, contine, potrivit primelor elemente, taieri ale cheltuielilor publice, o crestere a fiscalitatii in special in domeniul imobiliar, precum si o reforma a pensiilor denuntata de sindicate.
Aceste noi masuri ar trebui sa ii permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate in iulie si in septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv in timp ce Italia risca sa intre in recesiune.
Masurile prevazute sunt "insuportabile din punct de vedere social" si sunt o "lovitura foarte dura pentru pensionari", a denuntat Susanna Camusso, secretar general al Cgil (stanga), principalul sindicat italian. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 08:01
China spera ca Uniunea Europeana isi va pune in aplicare planul de salvare, in pofida referendumului ce va avea loc in Grecia, la care populatia ar putea respinge ajutorul european si masurile de austeritate, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei.
"Am acordat atentie deciziei Greciei de a organiza un referendum privind planul anticriza al UE", a spus Hong. "Speram ca Uniunea Europeana isi poate implementa planurile de luota impotriva crizei. China si va continua cooperarea cu Uniunea Europeana pentru a depasi criza si a salva stabilitatea financiara globala", a adaugat el.
Oficialul chinez a dat asigurari ca "Beijingul va ramane un investitor important pe piata europeana", si este dispus sa gaseasca noi metode pentru a ajuta Europa sa depaseasca actuala criza a deficitelor.
La 26 octombrie, liderii europeni au ajuns la un acord ce prevede finantarea Greciei cu 360 miliarde de euro si anularea a 100 de miliarde de euro din datoria greaca, in schimbul unui nou program de austeritate.
Masurile de austeritate luate de guvern au fost contestate prin ample proteste in Grecia. Multi greci considera ca guvernarea a mers prea departe permitand UE si FMI sa dicteze masuri de austeritate.
Facilitatea Europana pentru Stabilitate Financiara (FESA) incearca sa convinga China sa investeasca in planul de salvare a tarilor din Zona euro, care se confrunta cu crize ale datoriilor suverane.
Directorul FESA a declarat saptamana... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 14:30
Romania se felicita ca a luat masuri anticriza cu un an inaintea altor state, desi "nimeni nu recunoaste", i-a spus Traian Basescu lui Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitala, conform Mediafax."Aveti o perioada aglomerata", a remarcat Neelie Kroes, la inceputul intrevederii, seful statului replicand ca acesta este cazul "pentru orice tara care are probleme legate de criza".
Comisarul european i-a spus presedintelui ca toate cele 27 de state membre UE sunt preocupate de acest subiect.
"Stiu. Ne uitam la alte tari europene si incepem sa ne felicitam ca am luat aceste masuri cu un an mai inainte (masuri anticriza, n.red.). Desigur, nimeni nu recunoaste, dar va veni vremea", a spus Basescu.
Seful statului a adaugat ca nu se mai pune problema unei perioade in care cresterea sa fie generata de consum.
"Este clar ca perioada in care cresterea poate fi generata strict prin consum a trecut. Povestea cu cresterea consumului pentru a genera cresterea PIB este istorie", a explicat presedintele.
Neelie Kroes a apreciat ca interesanta o discutie despre modul in care problemele legate de agenda digitala pot contribui la cresterea economica.
mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 10:32
Noul mecanism permanent anticriza pentru zona euro, care va intra in vigoare in 2013, va avea o valoare totala de 500 de miliarde de euro, potrivit planurilor Comisiei Europene, a relatat revista germana Der Spiegel fara sa mentionaze sursa informatiei, informeaza Mediafax.
Comisia intentioneaza ca Mecanismul European de Stabilitate sa aiba un capital de 100 de miliarde de euro si sa fie configurat dupa modelul Fondului Monetar International.
Fondurile vor fi depuse la Banca Centrala Europeana si fiecare tara va contribui in functie de o anumita cota.
Participarea creditorilor privati la viitoarele eforturi de salvare este mentionata sumar, iar acestia se vor implica numai voluntar.
Infiintarea mecanismului permanent, de la jumatatea anului 2013, a fost decisa de liderii europeni la un summit din decembrie.
Noul mecanism va inlocui sistemul temporar, in valoare de 750 de miliarde de euro, creat de Uniunea Europeana si FMI in luna mai a anului trecut.
mai mult
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 23:28
Guvernul spaniol a anuntat un nou pachet de masuri anticriza, care combina austeritatea cu stimularea economica, la presiunea investitorilor, care nu au incredere in soliditatea financiara a statului in capacitatea acestuia de a-si reveni, informeaza Mediafax. Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a prezentat Parlamentului un pachet de masuri anticriza.
Planul guvernului pune accentul pe retragerea alocatiilor speciale destinate somerilor pe termen lung, care nu mai primesc ajutoarele obisnuite.
Aceasta alocatie de 426 de euro, care a fost introdusa in august 2009 pentru a ajuta numarul mare de someri spanioli pe terme lung, nu va mai fi acordata dupa expirare, in februarie 2011.
"Guvernul va adopta vinerea viitoare un pachet de masuri pentru incurajarea investitiilor si sustinerea pietei muncii", a afirmat Zapatero.
Premierul a anuntat, totodata, o reducere a impozitelor pentru intreprinderile mici si mijlocii, dar si o serie de privatizari partiale care vor aduce statului venituri suplimentare.
"Vom privatiza in proportie de 30% compania nationala de loterie. Vom da acces la capital privat pentru gestionarea aeroporturilor.
Administrarea aeroporturilor din Madrid si Barcelona va deveni privata prin concesionare", a spus oficialul. Noile masuri vin dupa mai multe zile de turbulente pe piete pentru titlurile spaniole. mai mult
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 23:56
Ambasadorul francez la Bucuresti, Henri Paul, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, ca cea mai buna masura anticriza pe care ar putea-o lua Guvernul roman ar fi plata datoriilor catre intreprinderi, potrivit Mediafax."Pe termen lung, nu sunt ingrijorat de soarta intreprinderilor franceze aici. Dar este ceva foarte important ce trebuie sa faca Guvernul: sa plateasca datoriile, arieratele. Este cel mai bun instrument de revenire, din punctul meu de vedere.
Fiindca vorbim de masuri anticriza, cea mai buna masura anticriza care ar putea fi luata ar fi sa plateasca datoriile fata de intreprinderi", a spus Henri Paul la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV.
Cat despre firmele franceze din Romania, Henri Paul a spus ca nici o mare companie franceza nu a parasit Romania din cauza crizei.
"Nici o mare companie franceza nu s-a retras. Ele sunt prezente. (...) Deci le merge bine intreprinderilor franceze desi depinde de sectorul in care actioneaza. (...) De exemplu, e clar ca sectorul de consum nu merge bine in Romania, deci companiile din acest domeniu sunt ingrijorate.
In schimb, in domeniul industrial - ati mentionat Dacia - companiile sunt multumite. Deci este o atitudine diferita in functie de sectorul de activitate. Dar toate sunt prezente si au proiecte de viitor", a spus el.
Henri Paul a adaugat ca un semn bun este ca IMM-urile franceze se intereseaza tot mai mult de Romania "Guvernul Romaniei este intr-o situatie un pic... mai mult
Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 14:14