Ministerul Finantelor nu este de acord ca pensia anticipata sau anticipata partial sa se poata cumula cu salariul, pentru ca impactul bugetar ar fi extraordinar de mare, a declarat luni, 30 august, ministrul Finantelor, Dan Vilceanu, dupa sedinta de Guvern.
"Noi nu am fost de acord cu aceasta propunere si ca urmare am facut observatii. In ordonanta adoptata, astazi, 30 august, s-a scos aceasta prevedere. Deci nu se poate cumula pensia anticipata sau anticipata partial cu salariul", a spus Vilceanu, intrebat despre ordonanta care prevedea ca pensia anticipata sau pensia anticipata partial se poate cumula cu veniturile salariale.
Acesta a mentionat ca Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu aceasta masura, pentru ca impactul bugetar ar fi fost unul consistent.
"Aceasta ordonanta nu prevedea numai aceasta prevedere. Aceasta ordonanta avea in cuprinsul ei si chestiuni legate de grupele de munca, de evaluarea grupelor de munca. Deci acea parte a fost adoptata. Partea cu pensia si salariul, sau pensia anticipata sau partial anticipata si salariul nu a fost adoptata. S-a scos. Era un impact bugetar consistent, iar in momentul in care soliciti pensionarea anticipata inseamna ca exista anumite cauze care, eu stiu, te pun in imposibilitatea de a mai lucra pana la limita de varsta. Daca poti lucra pana la limita de varsta atunci ramai in campul muncii si lucrezi si atunci cand ajungi la limita de varsta primesti pensie. Dar in acest moment v-am spus impactul bugetar e... mai mult
Luni, 30 August 2021, ora 19:59
Ministerul Muncii a transmis, luni, ca nu exista discutii in Guvern cu privire la majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie si nici nu doreste eliminarea pensionarii anticipate. Ministerul precizeaza ca stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani.
"Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a demarat o reforma ampla a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, in vederea recalcularii. Recalcularea pensiilor se va face in urma unei modificari legislative, astfel incat pensiile mai mici, in baza unei formule care aduce mai multi factori de contributivitate, sa creasca mai repede decat pensiile mai mari. In acest moment, exista un grup de lucru care analizeaza datele pe care le avem disponibile, precum si diferite variante de lucru.
In ceea ce priveste informatia lansata in spatiul public, potrivit careia Guvernul vrea sa creasca stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani, atragem atentia ca potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati, nu 25 de ani, si nu exista nicio discutie care sa vizeze majorarea acestuia", a transmis, luni, Ministerul Muncii, intr-un comunicat de presa.
Institutia precizeaza ca "stagiul minim de cotizare este perioada minima de timp prevazuta de lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la implinirea varstei standard de pensionare".... mai mult
Luni, 24 Mai 2021, ora 20:12
Presedintele Plus, europarlamentarul Dacian Ciolos, crede ca scopul PSD este sa se agate de putere cu orice pret si sa protejeze interesele baronilor locali. El a mai afirmat ca daca nu se va putea ajunge acum la alegeri anticipate, atunci alianta USR-Plus este gata sa isi asume guvernarea alaturi de PNL pana la alegerile parlamentare.
Dacian Ciolos a fost intrebat sambata, la Digi 24, in ce masura PSD poate bloca alegerile anticipate.
"Strategia PSD este sa agate de putere cu orice pret si sa protejeze interesele baronilor locali care au tinut in sus partidul in acesti ultimi ani sifonand bani de la buget si continua ca aceasta strategie, de aceea vor sa blocheze acum intoarcerea la electorat pentru ca stiu ce ii asteapta, au mintit o data la sfarsitul lui 2016, nu o sa le mai iasa de data aceasta.
Eu sper sa reusim toti cei care vrem sa ne apucam de treaba in Romania si sa incepem reformele de care Romania are nevoie ca sa se modernizeze, sa reusim sa organizam alegeri anticipate cat mai repede pentru ca aici nu e vorba de interesul aliantei USR- Plus sau interesul altui partid, e vorba de ceea ce trebuie facut in Romania. Altfel o sa ne coste foarte scump aceasta ezitare si aceste slabiciuni pe care le vedem acuma la nivelul Guvernului pentru ca nu se pot lua decizii in Parlament", a afirmat Ciolos.
El a precizat ca PSD a aratat ca este bun in strategii care sa apere interesul social-democratilor.
"Ma astept la orice din partea PSD, pana acum au dovedit... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2020, ora 18:11
Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit, sambata, despre existenta unui context politic extrem de favorabil PNL, care trebuie utilizat pentru a obtine cat mai multe primarii, dar si o majoritate confortabila in Parlament, la alegerile din acest an.
"Un asemenea context politic nu vom mai avea cu una cu doua si ar fi pacat ca PNL sa nu dea conducerea Bucurestiului si cat mai multe primarii de sectoare", a spus Turcan, in fata colegilor de la filiala PNL Sector 3 Bucuresti.
Vicepremierul sustine ca PNL are toate motivele sa castige alegerile in acest an: "partidul este puternic si guverneaza bine tara, avem cel mai puternic partener, Klaus Iohannis, adversarul este in degringolada si, din nefericire, Bucurestiul este de cativa ani abandonat la propriu de conducerea PSD-ista".
Printre realizarile guvernarii PNL de pana acum, Raluca Turcan a mentionat inchiderea cu bine a bugetului pe 2019, desi erau neacoperite cheltuieli de 10 mld. de lei si intreprinzatorii erau blocati cu facturi neonorate din partea statului sau intarzieri la plata TVA de luni de zile. De asemenea, Turcan spune ca guvernului PNL i se datoreaza reducerea preturilor la pompa, salvarea a 1,5 mld euro fonduri europene, demararea marilor proiecte de infrastructura, eliminarea recursului compensatoriu, deblocarea sectoarelor de telecomunicatii, energie si bancar, desecretizarea dosarului 10 august, mai multi bani pentru primarii cu destinatia investitii.
Liderul PNL reaminteste, in context, ca PNL... mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2020, ora 10:49
Premierul conservator in exercitiu Boris Johnson si adversarul sau laburist Jeremy Corbyn si-au jucat miercuri, cu cateva ore inaintea unui scrutin crucial in privinta Brexit, ultimele carti in vederea obtinerii victoriei in aceste alegeri legislative anticipate ce se anunta stranse potrivit ultimelor sondaje.
La finalul unei campanii in care a pregatit gogosi, a schimbat o roata de Formula 1 si a pulverizat un fals zid simbolizand "impasul" Brexit - cu un buldozer, liderul conservator si-a inceput ziua livrand sticle de lapte la Guiseley, in Yorkshire, in nordul Angliei, spre surpriza cuplului care i-a deschis usa, relateaza AFP.
El a pregatit, apoi, o placinta din carne de vita si bere, pe care a comparat-o cu acordul Brexit pe care l-a incheiat cu Uniunea Europeana (UE), dar care nu a fost ratificat in Parlament din cauza lipsei unei majoritati. Johnson intentioneaza sa-l "reincalzeasca" si sa serveasca textul deputatilor, in cazul in care obtine o victorie.
"Il bagam la cuptor, dam cu usa, il scoatem si, iata, am facurt Brexit-ul!", a declarat Boris Johnson.
Ajuns la putere la sfarsitul lui iulie, cu promisiunea de a scoate tara din UE, fostul primar al Londrei isi consacra ultimele deplasari nordului si centrului Angliei si Tarii Galilor, regiuni care voteaza traditional cu Partidul Laburist, dar care sunt in favoarea Brexit.
El a convocat aceste alegeri cu speranta de a obtine o majoritate absoluta care sa-i permita sa scoata procesul din impas si sa... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 08:11
Liderul USR, Dan Barna, face un apel, joi, la noua conducere a PSD sa sustina ideea alegerilor anticipate, afirmand ca "ambiguitatea nu serveste nimanui". Barna a salutat si ultimele declaratii ale sefului statului referitoare la sustinerea alegerilor anticipate si anunta ca Alianta USR PLUS va participa dupa alegeri la orice formula guvernamentala hotarata sa faca reforme.
"Salut declaratia presedintelui Klaus Iohannis privind nevoia de organizare a alegerilor anticipate. A fost o solutie pe care Alianta USR PLUS a propus-o inca din primavara. In conditiile in care avem un guvern minoritar, lipsit de sprijinul unei majoritati reformiste, anticipatele sunt solutia onesta.
Inteleg si rezervele legate de un posibil refuz al PSD de a se ralia acestei solutii. De aceea, fac un apel la noua conducere a PSD sa inteleaga ca ambiguitatea nu serveste nimanui. Ii invit si pe ei sa aiba curajul de a merge in fata romanilor pentru a le cere votul", a scris, joi, pe Facebook, liderul USR, Dan Barna.
Acesta a anuntat ca Alianta USR PLUS va participa dupa alegeri la orice formula guvernamentala "hotarata sa faca reforme si sa intareasca directia pro-occidentala fara rezerve a tarii".
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca ar fi foarte bine ca alegerile anticipate sa aiba loc in primavara anului viitor si spune ca nu se asteapta ca PSD sa fie de acord cu acest scenariu, precizand ca aceasta initiativa va continua, indiferent daca social-democratii sunt sau nu de... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 14:15
Grecia a achitat anticipat o parte din masivul imprumut luat de la Fondul Monetar International (FMI), a anuntat Ministerul de Finante de la Atena, transmite Reuters.
Grecia a platit 2,7 miliarde de euro din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipata permite Atenei sa-si scada costurile cu serviciul datoriei, deoarece imprumuturile de la FMI au o dobanda mai ridicata decat cea platita in prezent de Grecia pe pietele de obligatiuni.
Luna trecuta, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a fost de acord sa permita Greciei sa restituie, inainte de scadenta, o parte din suma imprumutata de la Fondul Monetar International.
Imprumuturile luate de Grecia de la FMI se ridica la aproximativ noua miliarde de euro.
"Restituirea inainte de scadenta a unei parti din creditul FMI este benefica atat pentru Grecia, cat si pentru Mecanismul European de Stabilitate", a afirmat seful ESM, Klaus Regling.
In timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia s-a aflat in imposibilitatea de a accesa imprumuturi de pe pietele de obligatiuni si a fost nevoita sa apeleze la credite masive de la FMI si de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenta financiara si de atunci randamentele sale se imbunatatesc, mai ales ca in 25 octombrie agentia de evaluare financiara S&P a revizuit in crestere ratingul de credit la "BB minus", cu perspectiva pozitiva, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:26
Premierul britanic Boris Johnson intentioneaza sa insiste in incercarea de a pune capat blocajului politic provocat de Brexit, angajandu-se luni seara sa vina cu o noua motiune pentru alegeri anticipate dupa ce prima a fost respinsa de Camera Comunelor.
La votul de luni, cu 299 de optiuni pentru si 70 impotriva, Johnson nu a reusit sa obtina majoritatea de doua treimi necesara pentru a trece motiunea. El intentioneaza sa vina marti cu alt text legislativ privind organizarea de alegeri anticipate, relateaza DPA.
Al doilea proiect de lege care propune organizarea de alegeri pe 12 decembrie va avea nevoie doar de o majoritate simpla de 320 de deputati pentru a trece.
"Nu vom permite acestei paralizii sa continue si, intr-un fel sau altul, trebuie sa organizam alegeri", a spus premierul britanic, potrivit Press Association.
"Aceasta Camera nu mai poate tine tara ostatica", a acuzat Johnson, care nu mai are majoritate in Parlament.
Ratificarea acordului de Brexit obtinut de Johnson a fost respinsa de deputati pe 19 octombrie, care erau de acord in principiu cu acordul, dar nu si cu calendarul de trei zile pentru a-l analiza si a-l vota. Johnson a fost obligat sa inainteze Bruxelles-ului o cerere de amanare cu trei luni, impotriva vointei sale, de o lege votata acum cateva luni de Parlament.
Johnson a acceptat, luni, termenii Uniunii Europene privind o "amanare flexibila" a Brexit, sau "flextension", potrivit carora Londra are termen pana la 31 ianuarie sa... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 08:18
Camera Comunelor a respins, marti seara, cererea Guvernului Boris Johnson de a organiza alegeri anticipate pe 12 decembrie.
Asta dupa ce, dimineata, liderii UE au stabilit sa acorde o amanare de cel mult 3 luni a Brexit-ului.
Motiunea de convocare a alegerilor parlamentare anticipate a primit 299 favorabile si 70 impotriva, dar avea nevoie de 434 de voturi favorabile (doua-treimi) pentru a fi aprobata, conform Mediafax.
Acordul agreat de Boris Johnson cu Bruxelles-ul are, pana in prezent, aceeasi soarta cu cel al Theresei May, premierul esuand in tentativa de a obtine votul Parlamentului. Astfel, a decis sa organizeze mai degraba anticipate, motivand ca este deja foarte clar ca acest Parlament nu poate sa ia vreo decizie.
Dupa ce UE a fost de acord cu amanarea si, astfel, promisiunea lui Johnson de a livra Brexitul de Halloween a devenit, oficial, incalcata, acesta e si mai determinat sa scape de actualul Legislativ.
Inaintea votului de azi, Johnson a spus ca daca ii trece motiunea, pe 6 noiembrie, imediat dupa miezul noptii, actualul parlament va fi dizolvat si ii va propune reginei ca noul Legislativ sa intre in functiune inainte de 23 decembrie, scrie The Guardian.
Opozitia nu a votat insa motiunea, pentru ca ea nu asigura o iesire din UE doar in baza unui acord. Asa ca liberal-democratii si parlamentarii scotieni (SNP) au propriul plan pentru anticipate. Ei vor ca alegerile sa aiba loc cu 3 zile mai devreme, pe 9 decembrie si Brexit-ul sa nu poata fi... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 21:15