Proiectul de lege referitor la achizitiile publice, supus dezbaterii, contine o prevedere care va veni in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Bogdan Paul Dobrin, presedinte Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a precizat, luni, ca in noul act normativ exista un capitol distinct legat de derularea contractului, spre deosebire de legislatia in vigoare.
"Domeniul e foarte sensibil si trebuie sa exista o foarte mare atentie la modul in care se transpune in legislatie, pentru a nu da nastere abuzurilor. Noi nu ne dorim asta, ci vrem ca sa ajutam derularea contractelor si sa avem reguli clare pentru a stabili cand poti sa suplimentezi un contract si cand nu.
Pe noile directive vom avea ca regula impartirea contractului pe loturi, iar acolo unde nu se poate, trebuie sa se justifice ...citeste mai departe despre "Schimbare majora la achizitiile publice: Contractul va fi impartit pe loturi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 12:43
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) saluta adoptarea de catre Parlamentul European a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice, care stabileste standarde comune pentru statele membre in ceea ce priveste contractele de concesiune.
Noul pachet legislativ, adoptat in data de 15 ianuarie la Strasbourg, cuprinde o directiva clasica privind achizitiile publice, o alta referitoare la achizitiile publice in sectorul utilitatilor si cea de-a treia legata de atribuirea contractelor de concesiune, potrivit unui comunicat al ANRMAP.
De asemenea, sunt revizuite actualele reguli privind achizitiile publice la nivel european. In acest sens, pentru a incuraja competitia si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, au fost introduse dispozitii cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovatie, pe aspecte legate de mediu si pe consideratii de ordin social.
Noile reguli mai au in vedere facilitarea participarii IMM-urilor la procedurile de achizitii publice si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea in cadrul contractelor de achizitie publica.
Directivele vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
In perioada urmatoare, cele trei directive vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si, conform regulilor europene, vor intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Dupa intrarea in vigoare,... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 17:59
Legislatia din domeniul achizitiilor publice s-ar putea schimba, se arata intr-un proiect de hotarare lansat, recent in dezbatere publica, de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).
Printre noutatile introduse de acest document se numara cea referitoare la faptul ca autoritatile contractante urmeaza sa publice programul anual al achizitiilor publice, in format electronic in SEAP, in termen de maximum 10 zile de la aprobarea/rectificarea bugetului propriu.
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect de hotarare prin care modifica si completeaza HG nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG nr. 34/2006.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 14:52
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) anunta publicarea Ghidului privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice, document ce cuprinde si recomandarile Comisiei Europene ce trebuie urmate de autoritatile de management si organismele intermediare in procesul de verificare a procedurilor.
Potrivit unui comunicat de presa al MFE, ghidul a fost adoptat prin ordin comun al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, al ministrului Economiei, al ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, al ministrului Transporturilor, respectiv al ministrului Fondurilor Europene.
"Acest ghid este primul document care se realizeaza in parteneriat cu toate institutiile implicate: Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, autoritati de management, organisme intermediare, Autoritatea de Certificare si Plata, ANRMAP, UCVAP. Ghidul va reprezenta un instrument de lucru foarte util pentru toate aceste institutii, dar si pentru beneficiari, asigurand interpretarea unitara a principalelor spete din domeniul achizitiilor publice.
Astfel, vor fi evitate greselile din trecut si, implicit, pierderile de bani: statul va inceta sa-si mai aplice corectii financiare pentru propriile greseli. Mult mai important, aceste bune practici vor fi treptat aplicate si in utilizarea tuturor fondurilor publice, indiferent de sursa acestora - bugetul de stat, bugete... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 12:40
Lucian Dan Vladescu a demisionat de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
Conducerea ANRMAP va fi preluata de catre Bogdan Dobrin, pana in prezent director in cadrul autoritatii.
Decizia de inlocuire a fost deja semnata de premierul Victor Ponta, au aratat sursele.
Informatia a fost confirmata de catre premierul Victor Ponta, care a precizat ca seful ANRMAP a demisionat din motive personale.
Vladescu se afla la conducerea ANRMAP din luna mai a anului trecut, fiind numit imediat dupa instalarea Guvernului USL.
In urma cu o saptamana, agentia Mediafax a anuntat ca pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii in baza OU 34/3006 privind achizitiile publice.
Modificarile au fost aprobate in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, si au fost sprijinite de ANRMAP.... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:45
Companiile de stat care s-au prabusit sub greutatea "contractelor capusa" sunt scutite, din nou, de rigorile legii achizitiilor publice. Business24 prezinta "performantele" catorva dintre companiile pe care statul a aplicat si in trecut reteta lipsei de transparenta.
Dupa ani intregi de capusire a companiilor de stat si falimente, statul de decis cresterea transparentei in domeniul achizitiilor publice, insa minunea a durat doar sase luni. De la 1 ianuarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 77/2012, toate regiile autonome si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat au fost obligate sa deruleze proceduri de achizitie publica, conform prevederilor OUG 34/2006. Saptamana trecuta insa, a fost depus un amendament care scuteste, din nou, o parte din companiile statului de la rigorile legii achizitiilor publice.
"Doar Romaero, Oltchim si alte companii din categoria combinatele siderurgice, fabricilor etc. sau cele din portofoliul AAAS sunt excluse din categoria autoritatilor contractante, pentru ca sunt expuse pietei concurentiale", a explicat Lucian Vladescu, presedintele ANRMAP, institutia care, de altfel, a si propus intoarcerea la vechea forma a legii.
Argumentul pietei concurentiale a fost folosit si in cazul Tarom, companie care a fost scutita inca de acum cateva luni de la prevederile OUG 34/2006, in urma tergiversarii unei licitatii publice pentru achizitia de flota.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 08:15
La un an de la preluarea conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Vladescu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre reorganizare institutionala si schimbari legislative majore. De asemenea, Vladescu face marturisiri cu privire la motivele care l-au determinat sa lase avocatura pentru un post de bugetar.
Intrebat de ce a acceptat functia, demnitarul a raspuns amuzat: "Din prietenie pentru Victor Ponta", adaugand ca el si fostul sau coleg de serie la Facultatea de Drept n-au fost foarte apropiati inainte de a deveni colegi de partid.
"Fiecare om isi face niste calcule, iar eu nu sunt ipocrit", a completat Vladescu. "Ai posibilitatea, la un moment dat, sa accesezi mai usor anumite zone pe care altfel era mai dificil sa le accesezi. E vorba de business cand pleci din politica sau de un post la Bruxelles".
Aceste "avantaje" il costa insa pe fostul avocat al dezvoltatorului IMPACT aproape jumatate din veniturile pe care le inregistra din avocatura. Daca in 2011, cabinetul sau de avocat a inregistrat venituri de 100.000 de euro (circa 8.300 de euro/luna), acum, Vladescu a declarat ca mai castiga aproape 4.000 de euro/luna.
Lucian Vladescu - luxul unui inalt functionar de a fi inglodat in datorii
In cadrul interviului, Lucian Vladescu il contrazice pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in privinta termenului de implementare a viitoarei directive europene in domeniul... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:15
Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achizitii publice la cererea de oferta ar urma sa fie injumatatite, printr-o modificare legislativa care urmeaza sa fie adoptata in Parlament, iar autoritatea de reglementare nu va mai aplica amenzi pentru proiecte UE, ci doar va indica eventuale nereguli.
Viitoarele modificari au fost anuntate, joi, de catre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Mircea Fechet, la o conferinta privind achiztiile publice, cu explicatia ca amenzile acordate de ANRMAP pentru nerespectarea procedurilor de achizitii sunt adesea disproportionate in raport cu valoarea contractului atribuit.
Fechet a aratat ca ANRMAP sustine reducerea la jumatate a acestor sanctiuni in cazul procedurii cu cerere de oferta.
"Din punctul meu de vedere, sistemul amenzilor ar trebui sa fie asemanator cu sistemul corectiilor financiare (din domeniul fondurilor europene - n.r.), amenda pe care ANRMAP o aplica autoritatii contractante sa fie proportionala cu gravitatea faptei si cu valoarea contractului de achizitii publice atribuit.
Legea de aprobare a Ordonantei 77, care modifica Ordonanta 34, la acest articol 294, are doua modificari pe care ANRMAP le sustine: prima modificare este aceea de a reduce pentru cererea de oferta, adica ceea ce se intampla sub pragul de 5 milioane euro pentru lucrari si 125.000 euro pentru bunuri si servicii, de a reduce la 50% valoarea amenzilor. Consideram ca la... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 14:35
Ministrul Afacerilor Europene Eugen Teodorovici vrea sa implementeze o Directiva Europeana in materie de achizitii publice aflata doar in faza de proiect. Desi este graba mare pentru schimbarea legislatiei, Autoritatea pentru Reglementarea Achizitiilor nu a mai asteaptat noua norma europeana si tocmai a platit zeci de mii de euro pentru un Ghid de achizitii publice de "rit vechi".
Urmatoarea dezbatere in plenul Parlamentului European, privind proiectul Directivei Europene pentru achizitii publice, va avea loc in 10 septembrie 2013, insa adoptarea documentului nu este garantata. Negocierile se pot prelungi, iar documentul initiat inca din 2010, ar putea suferi modificari.
"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, miercuri, in cadrul unei vizite la Bruxelles, la care a participat si presedintele ANRMAP, Lucian Vladescu.
O firma de apartament, platita pentru un ghid de bune practici pe legea veche
Pentru acest "sistem institutional mai eficient si performant" ANRMAP doreste un "Ghid... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 00:05