Racordarea la gaze a tuturor clientilor casnici va fi gratuita, indiferent de distanta fata de retea, scrie economica.net. Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat un ordin in acest sens, prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie sa le suporte distribuitorul.
Documentul, care este inca din faza de dezbatere publica, contine si alte prevederi fata de forma initiala, dar, pentru toti consumatorii casnici ideea de principiu ramane: racordarea la reteaua de gaze a consumatorilor casnici va fi gratuita, indiferent de distanta fata de retea. Asta dupa ce Ordinul ANRE 179 va fi publicat in Monitorul Oficial.
"Costurile vor fi recuperate din tarif!"
Sunt si voci care critica aceasta decizie. Fostul ministru al Energiei Razvan Nicolescu spune, la Digi24, ca aceasta masura nu are nicio logica, iar costurile vor fi recuperate din tarif.
Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Siguri ca aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populista, pe care speram sa nu o mai vad in Romania. Cineva trebuie sa plateasca. Platesc companiile? Pai companiile inchid si pleaca. Plateste statul? De unde sa plateasca statul? Probabil vom plati noi, ceilalti consumatori. Adica este cineva in varful dealului care vrea sa se conecteze, costa 5 milioane de euro. Trebuie sa-l conectam si apoi vom plati cu totii. Ce vom plati? La gaz natural, gaz natural care este un combustibil poluant. Cred ca suntem intr-o alta epoca, suntem cu 2 secole in... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 13:22
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) atrage atentia, intr-un document, ca exista riscul ca, la iarna, sa nu poate fi alimentati toti consumatorii de gaze din Romania, avand in vedere ca exista "suspiciuni rezonabile" ca fluxul de gaze din import prin Ucraina sa fie redus.
"Avand in vedere ca pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe directia Ucraina sa fie redusa, exista riscul neasigurarii cu gaze naturale pentru toti consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusa a celorlalte puncte de interconectare. In aceste conditii, ar putea fi necesara intreruperea unor categorii de consumatori si trecerea unor grupuri termoenergetice la functionarea pe pacura", se arata intr-un document postat pe site-ul ANRE.
Aceasta este pentru prima data cand autoritatile din Romania vorbesc de pericolul ca importurile de gaze sa fie periclitate de faptul ca acordurile intre Rusia si Ucraina pentru tranzitul de gaze inceteaza la 31 decembrie 2019.
Pana acum, Transgaz afirma, in documentele publice, ca partea romana nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.
Informatia privind acest risc apare in nota explicativa a unui proiect de ordin prin care ANRE vrea sa modifice metodologia de stocare a gazelor pentru iarna.
"In cazul aparitiei unei asemenea situatii intreruperea furnizarii gazelor naturale din directia Ucraina va afecta intreaga regiune, atat Ungaria cat si Bulgaria... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 15:19
Aproape jumatate dintre romani vor plati incepand de la 1 aprilie cu circa 10% in plus pentru gazele naturale pe care le consuma. De ce are loc aceasta noua scumpire? Autoritatea statului care a aprobat-o si analistii independeti din domeniul energiei consultati de Ziare.com au pareri diferite.
In Romania, furnizorii pot cere pe gazele naturale vandute consumatorilor casnici doar atat cat le permite statul, prin intermdiul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Cu alte cuvinte, un furnizor poate cumpara gazele la ce pret doreste, dar nu le poate revinde populatiei decat la un pret aprobat de stat. Speciaistii numesc acest sistem "piata reglementata pentru consumatorii casnici" si apreciaza ca el a fost creat pentru a evita scumpirea exagerata a gazului care ar cauza scaderea numarului de romani care il pot folosi ca resursa.
In acest conditii de reglementare a pietei, ENGIE - furnizor care alimenteaza aproape jumatate dintre consumatorii casnici din Romania - a obtinut pe 29 martie aprobarea ANRE de a-si vinde gazul mai scump. Anuntul a fost facut chiar de autoritate, pe site-ul propriu.
"Pentru operatorul economic ENGIE Romania SA se va inregistra o crestere de pret pentru furnizarea reglementata aplicata clientilor casnici, crestere datorata, in principal, corectiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 - trimestrului I 2018, cand pretul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce insemna o... mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 18:13
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, considera ca statul roman are interesul de a face explorarea gazelor de sist pentru a afla resursele subsolului, companiile petroliere fiind obligate sa puna la dispozitie autoritatilor romane toate informatiile in acest sens.
Prezent, luni, la Vaslui, la o dezbatere publica pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, a afirmat ca Romania nu-si permite sa abandoneze operatiunile de explorare a gazelor de sist, indiferent de disputele existente in prezent pe acest subiect.
Activitatile de explorare a gazelor de sist se fac strict in limitele legale
Presedintele Dutu sustine ca aceste activitati de explorare a gazelor de sist se fac strict in limitele legale, sub atenta supraveghere a inspectorilor ANRM si a celorlalte autoritati ale statului.
"Romania nu-si permite sa abandoneze problematica explorarii gazelor de sist, ci trebuie sa ia in calcul aceasta resursa. Actualele resurse de gaze sunt in declin si, de aceea, trebuie sa punem ceva in loc. Prin potentialul pe care-l avem offshore, perspectiva este buna si, in 5-6 ani, putem deveni independenti de aceasta resursa si, in cativa ani, am putea si exporta. Insa, acest lucru trebuie facut cu respectarea normelor de mediu. Niciun operator (n.r.- companie petroliera) nu-si permite sa nu respecte programul care i se impune. ANRM aproba tehnologiile cu care... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:00
Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizatie de construire pentru societatea Chevron in vederea executarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti, transmite corespondentul Mediafax.
Documentul prin care compania petroliera americana poate incepe amplasarea primei sonde de explorare a solului in vederea stabilirii potentialului de hidrocarburi in judetul Vaslui a fost obtinut in urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism in iarna trecuta.
"Societatea solicitanta a indeplinit toate conditiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agentia Nationala pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel incat nu putea sa nu primeasca autorizatia de construire. Nu exista niciun temei legal sa nu eliberam acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare", a declarat, joi, pentru Mediafax, directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Valoarea lucrarilor de constructie este de aproximativ trei milioane lei
Conform documentelor depuse la dosar, valoarea lucrarilor pentru amenajarea platformei si amplasarea sondei de explorare se... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 09:35
O delegatie formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, ANRM si ANRE, din care face parte si presedintele autoritatii de reglementare, Niculae Havrilet, se afla in SUA pentru a asista la demonstratii privind extragerea gazelor de sist.
"Este o misiune de contact in zona economica, in statul american Texas, deplasare organizata de USTDA (Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA - n.r.) ", a declarat Havrilet.
El considera ca romanii nu ar trebui sa aiba niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste extractia gazelor de sist.
Potrivit lui Havrilet, din delegatie fac parte manageri si directori din Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), Autoritatea Nationala de Reglemetare in domeniul Energiei (ANRE), din Ministerele Economiei si Mediului.
Demonstratiile tehnice de extragere a gazelor de sist sunt derulate de companiile americane Halliburton, ExxonMobil, Chevron si Cameron. Toate companiile mentionate au activitati in Romania.
Chevron intentioneaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an forarea unui put de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.
Populatia din aceste zone se opune extractiei acestor gaze, considerand ca procedeele utilizate sunt daunatoare mediului.
Romania importa de la Gazprom, prin intermediari, aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale, la preturi mult mai mari fata de nivelul celor indigene.... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 17:13
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, dar este prea devreme pentru a avansa evaluari privind cantitatile, a declarat presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
"Cu certitudine ca, luand in calcul potentialele rezerve din Marea Neagra si gazele de sist, Romania va putea sa isi asigure necesarul de consum din productia interna", a afirmat Patruti.
El a adaugat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75-80% din consum.
Potrivit ZF, factura energetica pe care Romania o achita rusilor de la Gazprom an de an se ridica la peste un miliard de dolari, in ultimii opt de ani firmele locale varsand in conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE si Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.
O alta resursa este reprezentata de gazele de sist. Cantitatea de gaze neconventionale este proportionala cu cea a gazelor conventionale, insa deocamdata nu poit fi estimate rezervele, a precizat presedintele ANRM.
"Potrivit studiilor organismelor internationale, rezervele potentiale de gaze de sist in Romania, Bulgaria si... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:10
Consumul de electricitate nu va scadea pana la sfarsitul acestui an cu mai mult de 10%, iar cel de gaze cu mai mult de 20%, fata de nivelul anului anterior, a declarat luni, la un post de televiziune, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu. "Pretul gazelor naturale si cel al energiei electrice, desi ar fi trebuit sa creasca la solicitarea operatorilor, el poate ramane constant", a precizat Petru Lificiu, in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, adaugand ca autoritatea a gasit solutii pentru a mentine pretul gazelor si energiei electrice livrate populatiei la nivelul din prezent.Presedintele ANRE a mai spus ca producatorii trebuie sa incerce sa scada costurile neperformante.Totodata, in opinia lui Lificiu, problema incalzirii in orasele mari dureaza de peste 20 de ani.
Consumul de gaze naturale a scazut de la inceputul anului si pana acum cu 20,3%, iar cel de electricitate cu circa 9%, la nivel national, fata de aceeasi perioada din anul trecut, pe fondul crizei.ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor. mai mult
Luni, 31 August 2009, ora 17:47
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va reanaliza pretul final al gazelor livrate populatiei, dupa ce va primi datele tehnice solicitate operatorilor din domeniu, a declarat, vineri, presedintele institutiei, Petru Lificiu."Toti operatorii de pe piata de gaze naturale (producatori, distribuitori, transportatorul, precum si operatorii de inmagazinare) trebuie sa trimita pana de Paste datele privind diferentele inregistrate intre costurile preluate direct estimate si cele efectiv realizate, in 2008, investitiile puse in functiune in anul 2008, diferentele de venit aferente activitatii de distributie din anul 2008, ca urmare a regularizarii de volume, sumele rezultate din cauza modificarii structurii de consumatori pe parcursul anului trecut, fata de cea prognozata la stabilirea cursului initial", a spus presedintele ANRE, in cadrul intrunirii comitetului special de reglementare al autoritatii.Saptamana viitoare vor avea loc intalniri intre ANRE si operatorii de pe piata de gaze, in cadrul carora se va discuta elementele tehnice pe care autoritatea le-a solicitat acestora.Reprezentantii autoritatii cauta astfel solutii pentru ca, in viitorul apropiat, consumatorii romani sa beneficieze de reducerea pretului la gazele naturale.
"Cautam sa mentinem si, daca se va putea, sa reducem pretul final al gazelor platit de populatie", a explicat Petru Lificiu.De asemenea, reprezentantii ANRE au adaugat ca trebuie inmagazinate circa 2,5 miliarde metri cubi de... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 16:47