Mai mult de jumatate din consumatorii casnici de energie electrica din Romania, respectiv peste 4,5 milioane, se incadreaza la categoria de consumatori vulnerabili, avand un consum mediu de 55 kWh pe luna.
"Din cei peste 8.700.000 de clienti casnici, conform raportarilor aferente semestrului I al anului 2020, transmise de furnizori catre ANRE pentru a obtine datele necesare realizarii raportarilor catre INS-EUROSTAT, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1952/2016 al Parlamentului European si al Consiliului, peste 50% din total sunt clienti cu un consum mediu de 55 kWh/luna, care pot fi incadrati in categoria consumatorilor vulnerabili", arata Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), intr-un comunicat.
Este vorba, mai exact, de un numar de 4.592.430 de consumatori, din totalul de 8.738.575.
Totodata, ANRE precizeaza ca, la finalul lunii octombrie 2020, dintr-un numar de peste 8.700.000 de consumatori casnici, un procent de peste 32,8% (2.915.243 clienti) au ales sa incheie contracte de furnizare la preturi concurentiale.
"Prin activitatea de informare, ANRE continua sa asigure cresterea gradului de informare si constientizare a drepturilor clientilor finali de energie electrica in relatia cu operatorii economici participanti la piata de energie electrica.
Autoritatea intreprinde toate masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de concurenta, transparenta si tratament nediscriminatoriu pe piata energiei electrice, precum si... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 18:03
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a prelungit pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare a energiei pe piata concurentiala, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentantii institutiei.
Anuntul vine in conditiile in care piata de electricitate a devenit complet liberalizata incepand de la 1 ianuarie 2021, ceea ce inseamna ca romanii nu mai platesc preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), ci trebuie sa compare si sa-si aleaga de pe piata libera oferta care li se potriveste cel mai bine.
Liberalizarea inseamna ca preturile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achizitiona toata cantitatea de energie de pe bursa.
In acest context, cei sase milioane de consumatori care au ramas in piata reglementata au doua posibilitati: fie nu fac nimic, raman cu vechile contracte si platesc automat preturi numite "de serviciu universal", care vor fi mai mari cu 13-26%, fie incheie alte contracte in piata libera (concurentiala).
Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociatiei Energia Inteligenta arata ca, la inceputul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu stiau ca piata va fi liberalizata de la 1 ianuarie.
Citeste si:
Seful ANRE, Dumitru Chirita, are un salariu de 57.000 de lei pe luna. Ce avere a cumulat fostul deputat PSD ...citeste mai departe despre "ANRE prelungeste pana la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 20:11
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a sanctionat cu amenzi totale de 6,6 milioane de lei un numar de 11 companii energetice, pentru manipularea pietei si crearea unor dezechilibre in sistemul energetic care ar fi putut duce la sistarea livrarii de electricitate, potrivit unui comunicat al reglementatorului, remis, joi, AGERPRES.
Dintre acestia, sapte furnizori de energie au primit amenzi de 3 milioane de lei pentru manipularea pietei.
"O parte dintre respectivii participanti la piata angro de energie electrica au fost implicati in tranzactii de tip wash trade, respectiv in tranzactii considerate de spalare de tip A-B-A, iar aceasta forma de conduita in tranzactionare, dovedita de ANRE cu inscrisuri, constituie manipulare de piata.
Aceste tranzactii, ce constau in schimbarea pozitiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piata deoarece sunt de natura a oferi indicatii false sau inselatoare privind oferta, cererea sau pretul produsului tranzactionat", spun reprezentantii ANRE.
Alti patru operatori au fost sanctionati cu amenzi in valoare de 3,6 milioane de lei.
"Acestia nu si-au respectat obligatia de a publica in timp util informatiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creand dezechilibru la nivelul functionarii Sistemului Energetic National, fiind afectate rezervele necesare functionarii acestuia in conditii de siguranta, inducand riscul ca operatorul de transport... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 11:06
Racordarea la gaze a tuturor clientilor casnici va fi gratuita, indiferent de distanta fata de retea, scrie economica.net. Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat un ordin in acest sens, prin care se stabilesc cheltuielile pe care trebuie sa le suporte distribuitorul.
Documentul, care este inca din faza de dezbatere publica, contine si alte prevederi fata de forma initiala, dar, pentru toti consumatorii casnici ideea de principiu ramane: racordarea la reteaua de gaze a consumatorilor casnici va fi gratuita, indiferent de distanta fata de retea. Asta dupa ce Ordinul ANRE 179 va fi publicat in Monitorul Oficial.
"Costurile vor fi recuperate din tarif!"
Sunt si voci care critica aceasta decizie. Fostul ministru al Energiei Razvan Nicolescu spune, la Digi24, ca aceasta masura nu are nicio logica, iar costurile vor fi recuperate din tarif.
Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Siguri ca aceste costuri vor fi recuperate din tarif. Este o prostie populista, pe care speram sa nu o mai vad in Romania. Cineva trebuie sa plateasca. Platesc companiile? Pai companiile inchid si pleaca. Plateste statul? De unde sa plateasca statul? Probabil vom plati noi, ceilalti consumatori. Adica este cineva in varful dealului care vrea sa se conecteze, costa 5 milioane de euro. Trebuie sa-l conectam si apoi vom plati cu totii. Ce vom plati? La gaz natural, gaz natural care este un combustibil poluant. Cred ca suntem intr-o alta epoca, suntem cu 2 secole in... mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 13:22
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va reduce tarifele de distributie si transport al energiei electrice cu ponderi cuprinse intre 1,7% si 1,9%, incepand cu 15 ianuarie 2020, in urma eliminarii contributiei de 2% din cifra de afaceri pe care o plateau companiile din energie la bugetul autoritatii.
Astfel, potrivit unor proiecte de ordin, tariful de transport va fi redus cu 1,9%, pana la 17,97 lei pe MWh.
Tarifele de distributie vor scadea cu ponderi intre 1,7% si 1,8% si vor ajunge la urmatoarele valori: 122,92 lei pe MWh pentru Distributie Oltenia, 109,54 lei pe MWh pentru E-Distributie Banat, 134,02 lei pe MWh pentru E-Distributie Dobrogea, 116,67 lei pe MWh pentru E-Distributie Muntenia.
Electrica Transilvania Nord va avea un tarif de 106,5 lei pe MWh, Electrica Muntenia Nord va percepe 126,05 lei pe MWh, iar Electrica Transilvania Sud un tarif de 106,53 lei pe MWh, in timp ce Delgaz Moldova va factura un tarif de distributie de 132,24 lei pe MWh.
De la 1 ianuarie, ANRE majorase aceste tarife cu pana la 7,5%.
"Tarifele in vigoare de la data de 1 ianuarie 2020 includ in categoria costurilor de operare si mentenanta necontrolabile costuri aferente contributiei catre ANRE in procent de 2% din cifra de afaceri, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 33/2007 (...). Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 1/2020, procedurile legale din OUG 33/2017 (...) referitoare la nivelul contributiei catre ANRE au fost eliminate",... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:18
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a pregatit sa isi securizeze finantare consistenta, indiferent daca Guvernul Orban va reusi sau nu sa modifice legislatia din sectorul energetic.
La acest moment, ANRE se finanteaza din taxa in cuantum de 2% din cifra de afaceri perceputa de la companiile energetice, in temeiul OUG 114/2018.
Anterior, presedintele ANRE, Dumitru Chirita, a transmis ca institutia are deja in conturi peste 600 de milioane de lei din aceasta taxa. Si ca nu poate folosi banii decat asa cum spune legea. Anume, pentru finantarea nevoilor ANRE.
Daca ANRE va mai continua sau nu sa primeasca acesti bani, ramane de vazut, in conditiile in care Guvernul Orban si-a asumat raspunderea pe modificarea OUG 114/2018 si pe eliminarea taxei de 2%.
Dar, orice va urma, ANRE se pregateste sa cada in picioare si sa aiba in continuare incasari consistente.
Mai exact, potrivit unei analize realizate de Profit.ro, ANRE s-a pregatit, inainte de toate, pentru situatia in care, in urma asumarii raspunderii, Guvernul Orban va cadea. In acel caz, legislatia nu va mai fi modificata imediat, OUG 114/2018 va ramane in vigoare asa cum este acum, iar ANRE se va finanta, in continuare, din taxa de 2%.
Daca insa Guvernul Orban reuseste sa mearga mai departe si sa modifice legislatia prin asumarea raspunderii, atunci ANRE va proceda diferit. Anume, va reveni la modalitatea prin care se finanta inainte de aparitia OUG 114/2018. ANRE a lansat... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 16:45
Tarifele de distributie a energiei electrice, care reprezinta aproximativ 30% din factura finala, ar putea creste in toata tara cu pana la 7,5%, de la 1 ianuarie 2020, potrivit unor proiecte de ordin initiate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).
Cea mai mare scumpire, de 7,5%, este alocata distributiei din Oltenia, unde noul tarif va fi 122,92 lei pe MWh, pentru distributia de electricitate in reteaua de joasa tensiune.
E-Distributie Banat va avea un tarif de 109,54 lei pe MWh, in crestere cu 1,9%.
Delgaz Grid (Moldova) a primit o majorare de 3,9%, pana la 132,24 lei pe MWh, iar E-Distributie Dobrogea, de 6,1%, pana la 134,02 lei pe MWh.
De asemenea, tariful de distributie pentru Electrica Transilvania Sud a crescut cu 1,6%, ajungand la 106,52 lei pe MWh, cel pentru Electrica Transilvania Nord, cu 3%, pana la 106,5 lei pe MWh, iar pentru Electrica Muntenia Nord, cu 5,4% mai mult, pana la 126,05 lei pe MWh.
E-Distributie Muntenia va avea un tarif de 115,67 lei pe MWh, cu 3,2% in plus.
"In conformitate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Metodologie, rentabilitatea prognozata pentru perioada a IV-a de reglementare a fost calculata avand in vedere rata reglementata a rentabilitatii (RRR) de 5,66% pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 28 martie 2019, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 168/2018, si rata rentabilitatii de 6,9% pentru perioada 29 martie 2019 - 31 decembrie 2023, conform prevederilor art. 79 alin. (8) din Legea energiei... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 15:10
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a aplicat, pe parcursul acestui an, amenzi contraventionale in valoare de 1,545 milioane de lei, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale privind schimbarea furnizorului si utilizarea unor practici comerciale incorecte din partea acestora, arata datele reglementatorului, publicate miercuri.
"(...)ANRE a invitat furnizorii de energie electrica si gaze naturale la sedinta Comitetului de Reglementare din data de 20 noiembrie 2019.
In cadrul sedintei, furnizorilor le-au fost prezentate aspectele instrumentate de ANRE pe parcursul anului 2019, masurile luate, cadrul de reglementare, bunele practici, precum si perspectivele procesului de schimbare a furnizorului care, incepand cu anul 2026, nu trebuie sa dureze mai mult de 24 ore si trebuie sa fie posibil in orice zi lucratoare, conform prevederilor Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica", se precizeaza intr-un comunicat de presa al ANRE.
Conform Autoritatii, pe parcursul anului 2019, s-a constatat o crestere semnificativa a reclamatiilor clientilor referitoare la nerespectarea de catre furnizori a prevederilor legale privind schimbarea furnizorului si utilizarea de catre acestia a unor practici comerciale incorecte.
Astfel, in urma acestor constatari, au fost demarate actiuni de control, finalizate prin aplicarea de amenzi contraventionale in... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 17:43
Hidroelectrica risca sa intre din nou in insolventa, din cauza unui ordin al Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE), care va determina producatorul hidro sa cumpere energie din piata libera, pentru a o vinde mai ieftin catre populatie, a declarat, vineri, Bogdan Badea, presedintele directoratului companiei, intr-o conferinta de profil.
Badea a precizat ca totul a plecat de la OUG 114, adoptata de Guvern in decembrie 2018, care a reintrodus piata reglementata la producatori, desi aceasta fusese complet liberalizata la 1 ianuarie 2018.
"Ne aflam intr-un moment critic. Noi suntem in Romania ordonantei 114, suntem in noiembrie si imi amintesc, nu cu bucurie, ca atunci cand a fost emisa celebra ordonanta si ordinul 10 al ANRE, Hidroelectrica a atras atentia asupra unor elemente: pretul la populatie nu va scadea. Nu a scazut. Mai mult, pe statistici veti observa o migratie din regim reglementat in regim concurential a unui TWh, ceea ce inseamna ca piata concurentiala a oferit mai multe beneficii consumatorilor finali", a spus acesta, la conferinta "Focus Energetic".
El a amintit ca, in acelasi timp, preturile pe piata concurentiala au crescut.
"Da, au crescut preturile si este un element asupra caruia Hidroelectrica a atras atentia: cand se va reveni la piata reglementata, pretul pe pietele concurentiale va creste. Avand toate aceste date - pretul la consumator nu a scazut, pe piata concurentiala a crescut - nimeni nu-si pune problema 'ce ne-am propus si unde... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:52