Legea falimentului personal, care introduce in premiera in Romania insolventa persoanelor fizice, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018, doar ca in acest moment ea nu poate fi aplicata.
Si asta din cauza ca nici pana acum nu s-au constituit Comisia Centrala de Insolventa si Comisia Teritoriala de Insolventa.
Guvernul a stabilit ca Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului si ANPC sa-si desemneze membrii care sa formeze Comisia Centrala de Insolventa.
De asemenea, ANPC, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante ar fi trebuit sa stabileasca membri care sa formeze Comisia Teritoriala de Insolventa.
Astfel, am incercat sa aflam daca institutiile avizate si-au desemnat membrii pentru cele doua comisii si unde s-a produs blocajul.
Toate drumurile arata ca Legea s-a blocat la ANPC
Ministerului Muncii ne-a raspuns ca, la nivelul institutiei, au fost constituite cele doua comisii. "Prin urmare, in Comisia Centrala de Insolventa sunt desemnati 2 membri, iar in Comisia Teritoriala de Insolventa, 42 de persoane din structura ANOFM", se arata intr-un raspuns transmis la solicitarea Ziare.com.
Care este motivul pentru care Legea falimentului personal nu se aplica si cand se vor putea folosi datornicii de ea? Pentru a afla aceste raspunsuri, Ministerul Muncii ne-a indrumat catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Si Ministerul de Finante ne-a informat ca "s-au emis ordine... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 06:53
FMI isi exprima ingrijorarea, intr-o scrisoare transmisa ministrului Finantelor, Darius Valcov, in legatura cu legea falimentului personal, precizand ca fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valvov.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (...) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare, astfel incat sa fie creata o legislatie cat mai eficienta pentru Romania", se mai arata in scrisoare.
In scrisoare se precizeaza ca... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:02