Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a inchis inca doua piete din Bucuresti, din cauza ca acestea nu asigurau conditiile necesare distantarii sociale intre cumparatori si comercianti. In consecinta, in respectivele piete exista riscul de raspandire a noului coronavirus.
"S-a dispus inchiderea Pietei Gorjului, precum si a Pietei Titan 2 - Minis, pana la remedierea neregulilor constatate, masura dublata si de sanctionarea operatorilor economici care detin pietele cu amenzi in valoare de 30.000 de lei.
Toate acestea au fost cauzate de nerespectarea prevederilor prdonantelor militare referitoare la masurile de prevenire a raspandirii COVID-19 (nu se respecta distanta sociala dintre comercianti, numarul de persoane care sa se afle in acelasi timp in incinta, prezenta dezinfectantelor la dispozitia comerciantilor si cumparatorilor)", a transmis Protectia Consumatorului.
Video: ANPC
Iar cele doua piete nu erau singurele in care oamenii se ingramadeau, riscand sa ia noul coronavirus.
Astfel, potrivit Protectiei Consumatorului, "la Piata Crangasi s-a constatat ca nu erau respectate prevederile ordonantelor militare (de ex.: deficiente de marcare a zonei destinate accesului consumatorilor, nespatierea corespunzatoare dintre tarabe), motiv pentru care operatorul economic care detine centrul comercial a primit avertisment".
Si in aceasta piata insectorii au oprit activitatea. Dar pentru ca neregulile s-au remediat in circa 2 ore - pe durata... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 12:09
Operatorii economici autorizati, care comercializeaza peste si produse din peste, trebuie sa ia masuri suplimentare pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus COVID-19 si protejarea sanatatii consumatorilor, in conditiile in care in aceste zile creste in mod traditional consumul de peste, avertizeaza directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.
"Ne aflam in perioada premergatoare Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor. Avand in vedere consumul traditional de peste cu ocazia acestor sarbatori, sfatuiesc consumatorii sa cumpere peste si produse din peste numai din locuri autorizate. In contextul extinderii raspandirii noului coronavirus COVID-19 operatorii economici autorizati, care comercializeaza peste si produse din peste, trebuie sa ia masuri suplimentare menite sa previna raspandirea acestui virus si sa protejeze sanatatea consumatorilor", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Paul Anghel.
Astfel, angajatii care manipuleaza pestele trebuie sa fie dotati cu masti, manusi de unica folosinta, vizier sau ochelari de protectie. In incinta supermarketurilor, zona de servire a pestelui proaspat trebuie sa fie delimitata pentru a se evita apropierea clientilor de marfa si de angajatii acestor raioane.
Comisarul ANPC atentioneaza consumatorii sa nu achizitioneze peste de la persoane fizice neautorizate intrucat acestia nu au posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:28
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza in aceasta perioada o tematica nationala de control privind calitatea serviciilor adiacente serviciilor medicale prestate in cadrul unitatilor spitalicesti, informeaza ANPC intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
Astfel, comisarii ANPC vor efectua controale in spitalele din toate cele 41 de judete ale Romaniei, inclusiv in Municipiul Bucuresti.
Vor fi verificate conditiile de cazare (starea saltelelor, lenjeriilor, pernelor, pilotelor, pijamalelor etc.), igiena (situatia grupurilor sanitare/bai) si alimentatie din spitale (cantinele, meniurile, spatiile de depozitare a alimentelor etc.).
De asemenea, ANPC verifica si tot ceea ce tine de prestarea unui serviciu catre pacienti in conformitate cu normele europene, se mentioneaza in comunicat. mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 16:15
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a realizat saptamana trecuta controale la 49 de chioscuri alimentare si cantine din incinta scolilor din Bucuresti.
A constatat ca niciuna dintre aceste unitati comerciale nu oferea fructe spre vanzare, iar 85% din chioscurile verificate au fost sanctionate, potrivit informatiilor date publicitatii miercuri de conducerea ANPC.
"In perioada 19-21 februarie, ANPC, in baza unui parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, a efectuat actiuni de control in chioscurile si cantinele din incinta unitatilor scolare.
Astfel, au fost desfasurate 49 de actiuni de control la agentii economici, in baza carora s-au aplicat 42 de sanctiuni, in valoare totala de 333.000 de lei.
S-au aplicat 12 avertismente. Discutam de sanctionarea a 85% dintre agentii economici verificati, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un procent foarte mare.
Ca parinte, acest lucru mi se pare extrem de grav, ca 85% din agentii economici care desfasoara activitatea in incinta unitatilor scolare sa fie sanctionati", a explicat vicepresedintele ANPC, Valentina Veronica Mitran-Piticu, intr-o conferinta de presa.
Aceasta a precizat ca intr-o cantina din una din unitatile scolare bucurestene controlate au fost descoperite alimente congelate expirate de un an, iar altele nu erau recomandate consumului de catre prescolari si scolari sau mediul de pastrare era inadecvat.
"In urma acestei actiuni de control, doar pe... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 14:44
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit 540 de reclamatii anul acesta in urma sezonului de reduceri Black Friday, cu 32% mai putine decat anul trecut, cand au fost inregistrate 795 de sesizari, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Paul Anghel, directorul general al autoritatii.
Aspectele sesizate de catre consumatori au fost: comenzi achitate si nelivrate, nerespectarea comenzii, falsa reducere a preturilor sau faptul ca, inainte de promotie, preturile fusesera chiar mai mici.
De asemenea, au mai fost reclamate probleme legate de epuizarea stocurilor in doar cateva minute de la inceputul campaniei, manipularea defectuoasa la transport, anularea comenzii online, desi initial fusese acceptata, vouchere inactive, produse neconforme, afisarea incorecta a preturilor, informarea eronata privind dreptul de denuntare unilaterala la contract.
Reclamatiile sunt in curs de cercetare, a afirmat Paul Anghel.
"In aceeasi perioada a anului trecut, au fost inregistrate 795 de reclamatii de Black Friday. Numarul lor este in scadere anul acesta, intrucat operatorii economici au inteles ce trebuie facut si au luat masuri in consecinta, in baza consilierii care a avut loc intre ANPC si operatorii economici. Am discutat despre aspectele privind intarzieri, despre afisari incorecte ale preturilor, informatii incomplete despre produse, informatii privind caracteristici cu privire la produsele livrate si asa mai departe", a spus reprezentantul ANPC.
El a... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 14:56
Trei asociatii ale consumatorilor au transmis, vineri, o scrisoare deschisa premierului Ludovic Orban in care cer inlocuirea Mihaelei Ionescu de la conducerea interimara a ANPC, apreciind ca "o persoana care a folosit banii publici ai institutiei in scop personal nu ar mai trebui sa ocupe nicio zi respectiva functie publica".
In plus, asociatiile cer premierului consultarea inainte de numirea unui nou sef al institutiei.
"Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Intereselor Consumatorilor (APCONS) si Asociatia CREDERE pentru Informarea, Consilierea si Educarea Consumatorilor, in calitate de asociatii active si profund implicate in sustinerea drepturilor si intereselor consumatorilor din Romania, va solicita sa dispuneti neintarziat inlocuirea dnei Mihaela Irina Ionescu de la conducerea interimara a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Consideram ca o persoana care a folosit banii publici ai institutiei in scop personal, asa cum reiese dintr-un raport de audit financiar al Curtii de Conturi facut public in presa de curand, nu ar mai trebui sa ocupe nicio zi respectiva functie publica, daramite sa fie numita la conducerea acesteia, fie si interimar", au transmis, vineri, in scrisoarea deschisa, cele trei organizatii.
Semnatarii documentului solicita premierului sa se consulte inaintea numirii unui nou sef al institutiei si considera ca acesta ar trebui sa fie o persoana cu o vasta... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 14:15
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) recomanda achizitionarea produselor alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate si sfatuieste cumparatorii sa solicite si sa pastreze bonul de casa, pentru a putea proba in cazul in care exista reclamatii referitoare la calitatea si siguranta unui produs.
"Ne aflam in postul Craciunului si pentru ca produsele pe care le cumparati in aceasta perioada sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dvs., Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va recomanda sa cumparati produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate, sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs. Atentionam asupra faptului ca prin achizitia de produse alimentare de post din locuri neautorizate, in care comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, riscati ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure si va pot afecta sanatatea", sustine Paul Anghel, directorul general al ANPC.
Ca un prim sfat, reprezentantul ANPC recomanda ca, inaintea cumpararii produselor de post, sa se acorde o atentie deosebita listei ingredientelor.
"In cazul in care aceasta contine si ingrediente de origine animala, respectiv lapte praf, zer praf, pudra de oua, trebuie sa stiti ca aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 12:25
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a aplicat, in urma controalelor efectuate in perioada 29 iulie-9 august 2019 sanctiuni de peste un milion de lei pentru nerespectarea prevederilor legale la comercializarea bauturilor racoritoare si a sucurilor si nectarurilor din fructe.
Controlul s-a desfasurat in toate judetele tarii si in municipiul Bucuresti. Au fost controlati 682 operatori economici (distribuitori, magazine, statii benzina si producatori), iar la un numar de 425 dintre acestia (62,3%) au fost constatate deficiente.
A fost verificata o cantitate de 652.610 litri produse (47.357 litri sucuri, 25.103 litri nectaruri si 580.150 litri bauturi racoritoare), din care 75.644 litri, reprezentand 11,6% din cantitatea controlata (1.634 litri sucuri, 892 litri nectaruri si 73.118 litri bauturi racoritoare), nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor.
Ca urmare a deficientelor constatate, organele de control au dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 29.449 litri de bauturi racoritoare, nectaruri si sucuri din fructe in valoare de circa 43.353 lei care erau improprii consumului uman (produse depozitate in conditii improprii sau cu data durabilitatii minimale depasita) si oprirea temporara de la comercializare a 31.767 litri de bauturi racoritoare, nectaruri si sucuri din fructe in valoare de 92.173 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate.
De asemenea, au fost aplicate 463 de... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 07:50
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a verificat, de la inceputul lunii aprilie, peste 670 de operatori economici care comercializeaza legume si fructe, 78% dintre acestia fiind sanctionati.
S-au verificat aproape cinci sute de tone de produse, iar 60 de tone nu se incadrau in prevederile legale.
ANPC a verificat, de la inceputul lunii aprilie, operatorii economici care comercializeaza legume si fructe proaspete in lanturi de magazine de tip hipermarket si supermarket, depozite si piete en-gros.
"Au fost controlati 678 operatori economici, dintre care la un numar de 532 (78%) s-au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare. A fost verificata cantitatea de 487 de tone de fructe si legume proaspete din care 60 tone (12%) nu se incadrau in prevederile legale", a transmis, vineri, ANPC.
Ca urmare a deficientelor constatate, s-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a circa 9,5 tone de fructe si legume, in valoare de 60.479 lei, produse improprii consumului uman.
De asemenea, s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 135 tone fructe si legume in valoare de 204.852 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate.
Au fost aplicate 608 sanctiuni contraventionale, dintre care 260 avertismente si 348 amenzi contraventionale, in valoare de 1.723.600 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Ce probleme s-au constatat
Inspectorii au depistat fructe si legume... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 11:19