Romania va avea pentru prima data in istoria existentei sale trei ani agricoli buni unul dupa altul, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
"Romania va avea pentru prima data in istoria existentei sale trei ani agricoli buni unul dupa altul. Este un lucru exceptional pentru fermieri, nemaiintalnit, pentru ca in 2017 am avut 9 recorduri istorice, in 2018 am avut sase si acum spun ca nu ne mai dam jos de pe podiumul UE, pentru ca fermierii s-au dotat, au indemanarea necesara tehnologica, respecta tehnologiile, bravo lor, se lupta in conditii extraordinare, iar statul este aproape cu subventiile si la timp", a precizat Petre Daea, la TVR 1.
In 2018, Romania a inregistrat o recolta totala de cereale de aproximativ 32 de milioane de tone, clasandu-se pe locul trei in Uniunea Europeana (UE), dupa Franta si Germania.
La porumb boabe, Romania a fost pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie din UE, cu o recolta totala de 19 milioane de tone, in crestere cu aproape 33% fata de 2017 si un randament de 7,8 tone/hectar, devansand Franta, care a obtinut 12,59 milioane de tone anul trecut.
In ceea ce priveste productia de grau, tara noastra a ocupat pozitia a 4-a in UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% fata de 2017 si o medie de 4,8 tone/ha. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone in 2018, fiind mai mare cu 15,01% fata de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date au pozitionat Romania din nou... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 10:24
Valorile proprietatilor imobiliare din Romania au scazut intr-un ritm temperat in ultimele 12 luni, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, ale caror preturi au scazut cu aproximativ 6%, se arata intr-o analiza a companiei de evaluari Darian DRS.
Pe de alta parte, terenurile agricole si-au continuat aprecierea, cresterea in ultimii doi ani fiind de aproximativ 50%.
Daca in ultimii cinci ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 41%, cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an, in perioada de inceput a crizei, in ultimul an scaderea a fost de doar 2%.
Pentru al saselea an consecutiv, compania Darian DRS a lansat studiul ,,Analiza pietei imobiliare" alaturi de ,,Indicele Imobiliar Darian'. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de orase din Romania, analizand evolutia pietei pe fiecare sector al pietei imobiliare.
Astfel, pe primul loc in clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 957 euro/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 862 euro/mp.
Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 63%, reducerea moderandu-se in ultimele 12 luni la aproximativ jumatate de punct procentual.
Preturile apartamentelor noi la nivelul intregii tari au inregistrat o scadere usor mai redusa decat a celor vechi, de la inceputul... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:51
Cetatenii straini pot cumpara deja teren in Romania incepand cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsa de presedintele Traian Basescu le dadea romanilor drept de preemptiune la achizita terenurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Presedintele Traian Basescu a cerut marti Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
"Lucram la lege si speram sa fie aprobata cat mai curand. Prevederile privind liberalizarea pietei funciare din Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014, data de la care strainii sunt liberi sa cumpere teren in Romania. In absenta legii, romanii nu au drept de preemptiune la cumparare", a spus Constantin.
El spune ca legea va fi modificata astfel incat sa fie aprobata cat mai repede.
"Am luat act de cererea de reexaminare a legii formulata de presedinte. Dreptul de preemptiune al arendasului, vecinilor si statului - in fapt esenta acestei legi - nu au fost contestate. Credem ca trebuie facut tot ce e posibil pentru a grabi procesul de reexaminare astfel incat interesul agricultorilor si al comunitatilor locale sa fie cat mai bine protejat", a mai spus ministrul.
Prin proiectul de lege se stabilea ca arendasii, vecinii, tinerii fermieri, pana in... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:33
Guvernul renunta la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat UE, mentinand insa conditiile la cumparare privind cunostintele in domeniul agricol si perioada minima de activitate in acest sector.
"Pentru a putea cumpara teren agricol in Romania situat in extravilan, dobanditorul persoana fizica trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele conditii: a) sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; b) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; c) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, potrivit normelor metodologice", potrivit prevederilor unui proiect de ordonanta de urgenta, care se regaseau si intr-un proiect de lege elaborat in luna septembrie.
In proiectul de lege era mentionat ca persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan.
De asemenea, sunt mentinute in proiectul de ordonanta referirile din proiectul de lege privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor.
Astfel, coproprietarii persoane fizice, vecinii persoane fizice, arendasii, persoanele fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasara... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 09:36
Marii arendasi ai statului, unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania se bat pe terenurile din sudul tarii. Judetul Ialomita este cel mai disputat, fiind judetul unde trei din cei cinci mari "mosieri" ai Romaniei au terenuri.
Dupa ce Business24 v-a prezentat lista agricultorilor celor mai mari contracte cu terenuri agricole arendate sau concesionate, va aratam si zonele in care marii arendasi au in "chirie" terenurile de la ADS.
Culita Tarata, vechiul chirias al Insulei Mari a Brailei
Culita Tarata are terenuri inchiriate de la Agentia Domeniilor Statului de mai bine de 10 ani. Compania cu care a incheiat primele contracte de concesiune cu ADS se numea TCE 3 Brazi. Dupa un proces cu Agentia care se ocupa de terenurile statului, firma lui Tarata a pierdut terenul aflat in arenda.
Totusi, in 2013, omul de afaceri redevine cel mai mare "chirias" al statului dupa ce preia contractele de arenda si concesiune printr-o alta companie, Agricost, de aceasta data alaturi si de un asociat, Constantin Dulute.
Exploatatia de 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brailei este considerata cea mai mare ferma din Europa. Omul de afaceri a investit foarte multi bani in sisteme moderne de irigatii si in tehnologizarea fermei.
Practic, din cele 57.000 de hectare de teren peste 40.000 au sisteme de irigatii, iar restul de 15.000 de hectare nu au sisteme de irigatii.
In 2012, omul de afaceri a cultivat pe terenul din Insula Mare a Brailei:... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 07:40
Peste 80 la suta din parcelele agricole din Romania sunt "la limita incarcaturii" cu nitrati, sustine directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dorel Benu, potrivit caruia nu exista, insa, "pericol de poluare" din aceasta cauza.
Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dorel Benu, a declarat, sambata, la Reghin, la o conferinta de instruire si informare privind exercitiul financiar bugetar 2014-2020, ca 80 la suta din parcelele agricole din Romania sunt la limita incarcaturii cu nitrati, atragand atentia celor peste o suta de fermieri prezenti sa aiba grija in ceea ce priveste fertilizarea solului.
"E un avertisment din partea mea. Studiind harta cu studiile pedologice din ultimii ani, vedem ca peste 80 la suta din parcelele agricole din Romania sunt la limita incarcaturii cu nitrati si trebuie verificat in fiecare an, de cate ori mergem la controlul pe teren, modul de administrare a ingrasamintelor si de gestionare a cerintelor minime. Concret, asta inseamna inclusiv aportul de la gunoiul de grajd, de nitrati in sol.
Asta inseamna o buna si atenta gestionare a platformelor de gunoi, incarcatura pentru grajd pe care o au in gospodarii sa fie pentru numarul de capete pe care le au, perioada de administrare a gunoiului de grajd, grija fata de sursele de apa atunci cand se administreaza ingrasaminte chimice cu azot foarte aproape de sursele de apa, pentru zonele in panta. Sunt foarte... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 10:33
Guvernul a aprobat prin ordonanta guvernamentala infiintarea Camerelor Agricole, proiect ce a fost tergiversat mai multi ani fie din lipsa fondurilor, fie de teama politizarii acestei masuri menite sa ajute fermierii.
Prima data despre infiintarea unor astfel de Camerelor Agricole a vorbit Dacian Ciolos pe vremea cand era consilier al ministrului Flutur, inspirandu-se din modelul francez. Un alt sustinator "feroce" al acestei masuri, fost director de cabinet a lui Ciolos, Adrian Radulescu a continuat proiectul in perioada in care conducea Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor.
Romania trebuia sa aiba Camere Agricole inca din 2010, insa legea privind infiintarea acestora a fost supusa de foarte multe ori dezbaterilor si modificarilor. Se punea problema politizarii acestei masuri si faptul ca fondurile ajungeau tot pe mana "politicului" si nu in sprijinul agricultorilor. In plus, erau nenumarate discutii cu privire la bugetul foarte mare necesar pentru infiintarea acestor Camere Agricole.
Totusi, in 2013 cand Dacian Ciolos este Comisar European, iar Adrian Radulescu consilier prezidential, Guvernul a gasit rezolvarea pentru toate problemele si a aprobat prin ordonanta de urgenta modificarea a doua legi din 2010 care vizeaza infiintarea acestor organisme.
Ministrul Daniel Constantin a declarat ca pana in luna octombrie Camerele Agricole vor deveni functionale.
Aceste organisme teritoriale vor oferi asistenta tehnica si consiliere... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 06:24
Pretul terenurilor agricole din Romania, mult mai mic decat media europeana, ii incurajeaza pe investitorii straini sa pregateasca noi proiecte si chiar sa viseze la randamente de minim 10%.
Pana acum, mai mult de 5% din suprafata agrara a tarii apartine strainilor, iar eforturile timide si nesiguranta autoritatilor nu ii sperie pe cumparatori.
Britanicii de la companiile Velcourt Group si Mintridge International au anuntat ca sunt gata sa investeasca pana la 20 de milioane de euro in proiecte pe piata din Romania. Directorul general Velcourt Group, James Townshend, recunoaste ca Romania este atractiva pentru investitii, mai ales datorita perspectivele de crestere a valorii activelor si calitatea terenului agricol.
Townshend se asteapta ca proiectele pe care le va dezvolta in Romania vor aduce randamente de peste 10%, atat din operatiunile de exploatare agricola cat si prin cresterea preturilor terenurilor.
"Vom obtine randamente in doua feluri: vom creste productivitatea si vom reduce costurile si exista potential pentru operatiuni foarte profitabile in agricultura, ca urmare a calitatii foarte bune a solului", a spus directorul Velcourt Group, citat de Bloomberg.
Pretul terenurilor va ajunge la 7.000 de euro pe hectar
Seful companiei britanice estimeaza ca pretul terenurilor agricole va creste, in urmatoarii sase-sapte ani, pana la o medie de 7.000 de euro pe hectar.
In prezent, Preturile terenurilor agricole din Romania sunt printre cele mai scazute... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 09:11
Terenurile agricole romanesti sunt apetisante pentru investitorii straini, iar incepand cu 2014, ele vor putea fi achizitionate fara prea mari complicatii birocratice.
Daca romanii, atunci cand se gandesc la agricultura, vad doar lipsa de infrastructura si de organizare, strainii vad 8,3 milioane de hectare de teren arabil roditor, o clima buna si mai ales, preturi imbatabile. Terenurile agricole din Romania sunt cele mai ieftine din Europa, un hectar fiind evaluat la un pret de 6.150 euro, potrivit unui raport Black Sea Agriculture.
"Sunt cele mai ieftine pentru ca avem o suprafata foarte mare, fata de alte state, iar procesul de retrocedare a inceput tarziu, in 1994-1995. Foarte multi au primit teren atunci, dar nu l-au lucrat niciodata, vor sa scape de el. In aceste conditii, e oferta mare si cerere mica", a declarat pentru Business24, Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
In plus, cu cat este mai faramitat terenul, cu atat valoreaza mai putin, iar in tara noastra lipsa comasarii reprezinta o problema majora.
Potrivit raportului, si pamantul bulgaresc este mai scump, un hectar fiind evaluat la 6.400 euro, ca apoi pretul sa sara in top direct la 12.900 euro in Slovacia si sa ajunga pana la 35.500 euro in Olanda. Nici nu e de mirare ca Romania mai detine un record european: aproximativ 8,5% din terenul arabil este detinut de straini, in ciuda restrictiilor... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 13:30