Cancelarul german Angela Merkel a declarat, joi seara, la Sibiu, ca la Summit-ul informal s-a discutat despre agenda strategica a Uniunii Europene, "adica ceea ce este important pentru noi dupa alegerile europene".
"Am discutat despre problemele Uniunii Europene, putem discuta unii cu altii cu doua saptamani inainte de alegerile europene despre toate subiectele. Am dovedit ca si in situatii de criza ne ajutam unii pe altii, suntem solidari. Am depasit impreuna situatii cum a fost criza financiara sau situatia migratiei, trebuie sa dezvoltam proiectul european intr-unul care dureaza", a spus Merkel, intr-o declaratie de presa sustinuta joi seara.
Ea a spus ca a avut loc o prima discutie despre agenda strategica a UE.
"Am discutat astazi despre agenda strategica a Uniunii Europene, adica ceea ce este important pentru noi dupa alegerile europene. Am avut astazi o prima discutie despre agenda strategica si vom discuta si in iunie, la Consiliul European. Vom colabora cu noua Comisie Europeana si cu noul Parlament European", a afirmat Merkel.
Cancelarul german a subliniat ca lupta este pentru "o Europa a valorilor".
"Pentru noi a fost astazi important sa ne definim rolul in aceasta lume, sa mai spunem o data ca luptam pentru o Europa a valorilor si toata lumea sau cei mai multi au fost de acord, o singura tara nu poate rezolva probleme globale in lume", a spus ea.
Cancelarul german a mai spus ca s-a discutat sidespre protectia mediului si clima.
Zi istorica... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 20:15
Cancelarul german Angela Merkel le-a spus alegatorilor, sambata, ca decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana si alegerea in Franta a presedintelui Emmanuel Macron i-au schimbat perspectiva asupra blocului european, adaugand ca merita sa lupte pentru o Europa mai puternica, informeaza Reuters.
Comentariile lui Merkel, care au fost incluse intr-un discurs sustinut la Zingst, statiune la Marea Baltica, cu doua luni inaintea alegerilor federale, subliniaza hotararea acesteia de a adanci integrarea europeana, in cazul in care va castiga un al patrulea mandat de cancelar.
Apreciind ca apartenenta la Uniunea Europeana este unul dintre cele mai importante puncte forte ale Germaniei, Merkel a declarat ca decizia de anul trecut privind Brexit si alegerile din Franta si Olanda, in care partide proeuropene au invins candidati populisti, i-au schimbat perspectiva.
"Pentru multi oameni, si ma includ printre ei, ceva s-a schimbat cand au vazut ca britanicii vor sa plece, cand eram ingrijorati de rezultatul alegerilor din Franta si din Olanda", a declarat Merkel.
Cancelarul de centru dreapta a recunoscut ca UE este departe de a fi perfecta si ca, uneori, Bruxellesul este prea birocratic.
"Dar am inteles in ultimele cateva luni ca Europa inseamna mai mult decat birocratie si reglementare economica si ca Europa si viata impreuna in Uniunea Europeana au de-a face cu razboiul si pacea, ca deceniile de pace ce au urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial ar fi fost... mai mult
Sambata, 15 Iulie 2017, ora 15:51
Cancelarul german Angela Merkel doreste operarea unor modificari in Tratatul privind Uniunea Europeana in scopul extinderii competentelor Comisiei Europene in materie de politica economica si fiscala, informeaza luni Der Spiegel online, preluata de RIA Novosti.
Potrivit publicatiei citate, Ministerul de Finante german lucreaza deja la unele modificari la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
In special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor si politicilor economice intr-o tara membra a Uniunii.
Saptamana trecuta, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
In conformitate cu aceste modificari, Comisia Europeana ar trebui sa dispuna de dreptul de a incheia acorduri cu orice stat european privind cresterea competitivitatii si a disciplinei fiscale si atragerea investitiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor sa poata fi usor monitorizata. In schimb, tara respectiva va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Totusi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsa de intelegere din partea altor tari din UE si chiar din partea social-democratilor germani, potentiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel in viitoarea coalitie de guvernamant de la Berlin.
Dupa cum a declarat pentru Der Spiegel online presedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, guvernele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:34
Angela Merkel a reusit sa castige cel de-al treilea mandat la carma Germaniei, cu cel mai bun procent obtinut de un partid dupa unificarea RFG si RDG in 1990, asigurandu-si astfel un sprijin popular puternic pentru promovarea politicilor sale de austeritate in intreaga Europa, desi ingrijorarile se mentin pentru evolutia pe termen lung a economiei germane.
Conservatorii condusi de Merkel au obtinut duminica 41,5% din voturile exprimate, conform unei numaratori partiale, la o mare distanta de principalul sau rival, Partidul Social-Democrat (SPD), care a strans doar 25,7% din sufragiile nemtilor.
Triumful lui Merkel, in varsta de 59 de ani, este cu atat mai important in conditiile unei prezente masive la vot a alegatorilor din Germania, 71,5% din acestia prezentandu-se la urne.
Doar Konrad Adenauer si Helmut Kohl au mai reusit sa castige trei mandate in fruntea tarii.
Singurul aspect care o va incurca pe "Doamna de fier" a Germaniei este pierderea aliatului sau (FPD), care nu a reusit sa intre in Bundestag pentru prima data dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, inregistrand un scor de 4,8%, sub pragul de 5% necesar obtinerii unor mandate in legislativul german.
In aceste conditii, Angela Merkel va trebui, cel mai probabil, sa formeze o coalitie cu rivalii sai social-democrati pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, asa cum deja a facut-o in mandatul 2005-2009.
Victorie, "prin comparatie" cu restul Uniunii Europene
Victoria Angelei Merkel, de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 20:03
Cancelarul german Angela Merkel doreste crearea unui nou fundament juridic, ce presupune o mai mare integrare pentru cele 27 tari membre UE. Propunerea, insa, a fost respinsa intr-un cadru informal, de cativa ministri de externe UE.
Termenul limita ar fi anul acesta, tocmai de aceea sefii de stat si liderii Uniunii Europene ar trebui sa convoace deja un grup de lucru, scrie publicatia EFE.
Nikolaus Mayer-Landrut, consilierul pentru politica europeana al lui Merkel, a comunicat deja propunerea concelarului german la Bruxelles, potrivit Der Spiegel, citat de Agerpres.
Summitul UE din decembrie este punctul in care ar trebui stabilita o data concreta in care va fi convocat noul grup, a carui responsabilitate va fi redactarea unui nou tratat UE.
Potrivit publicatiie germane, Angela Merkel ar face presiuni asupra partenerilor sai europeni de foarte mult timp, pentru a-i convinge sa completeze tratatul fiscal convenit cu Eurogroup, cu o noua uniune politica.
Planurile cancelarului german includ si noi atributii pentru Curtea Europeana de Justitie, precum aceea de a supraveghea bugetele tarilor membre, dar si competenta de a sanctiona tarile care nu respecta criteriile de deficit.
Revista sustine, insa, ca initiativa angelei Merkel nu a avut succes intre partenerii europeni. Acestia ar fi respins propunerea cancelarului, intr-o intalnire informala a zece ministri de externe, scrie Der Spiegel. mai mult
Duminica, 26 August 2012, ora 10:00
Mai multi responsabili FDP, partidul liberal german, aliatul Angelei Merkel in guvern, se opun infiintarii unei "uniuni bancare" in Europa, dupa cum relateaza miercuri, presa germana.
O astfel de uniune, propusa de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), ar exercita o supraveghere centralizata asupra bancilor si ar fi un mecanism de garantare comuna a depozitelor deponentilor.
Aceasta este, pur si simplu, o "noua posibilitate", creativa trebuie sa recunosc, de sifonare a solvabilitatii germane, a criticat ideea Christian Lindner, seful unei importante filiale regionale a FDP, in paginile cotidianului Handelsblatt. "Tarile din zona euro sunt cele care trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare din bancile lor", a adaugat el.
La randul sau, Rainer Bruderle, din conducerea aceluiasi partid, a estimat ca punerea pe tapet a uniunii bancare "creeaza impresia lipsei de incredere in mecanismele existente".
Marti, conservatorii CDU/CSU din tabara cancelarului german si-au exprimat rezervele fata de aceasta idee, precum si fata de autoritatea de servicii financiare Bafin.
In Handelsblatt, deputatul CDU Michael Fuchs a estimat miercuri ca o astfel de uniune "frizeaza socialismul" si ca "nu se poate impune deponentilor nostri" sa garanteze depozitele altor europeni.
Cancelarul Angela Merkel nu a inchis usa ideii unei supravegheri centralizate a bancilor, dar a expediat aceasta ipoteza la orizontul mai indepartat al zonei euro cand aceasta va... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 14:42
Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin Democrata, a adoptat o rezolutie prin care cere modificarea tratatelor europene, in asa fel incat statele din zona euro sa se poata retrage din uniunea monetara, fara sa renunte si la statutul de membru al Uniunii Europene (UE).
Votul de marti, desi simbolic, ar putea declansa discutiile referitoare la cum poate fi abordata situatia unor state precum Grecia care ar putea face fata mai bine crizelor prin care trec daca renunta la euro, scrie The Wall Street Journal.
De asemenea, votul arata importanta provocarilor pe care cancelarul german, Angela Merkel, trebuie sa le treaca pentru a pastra loialitatea partidului fata de politicile sale legate de problemele europene, in contextul in care evolutia crizei datoriilor din zona euro inspaimanta tot mai tare populatia.
Criticii zonei euro au cerut o rezolutie prin care sa poata fi permisa excluderea unui stat din uniunea monetara. Cancelarul german a respins, initial, propunerea si asa s-a ajuns la un compromise.
Intr-un discurs tinut de Merkel in urma cu doua zile, ea sustinea angajamentul Germaniei in combaterea efectelor crizei si indemna la precautie si la intensificarea eforturilor pentru a face fata "acestor vremuri incerte".
In plus, in opinia lui Merkel, criza datoriilor din zona euro poate fi privita ca pe "o oportunitate pentru generatia ei, care poate duce proiectul European la un alt nivel".
Cancelarul a declarat, luni, ca Europa trebuie... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:42
Criza datoriilor suverane a aruncat Europa in cea mai dificila perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, a declarat, luni, cancelarul german Angela Merkel, potrivit CNBC.
Merkel a declarat, intr-un discurs la o reuniune a propriului partid, ca se teme ca daca euro se va prabusi intreaga Europa va esua si a promis sa faca tot posbilul sa impiedice o astfel de situatie.
Europa trebuie sa-si creeze noi structuri pentru o integrare mai puternica a statelor membre, a adaugat Merkel.
Sunt necesare sanctiuni care sa se activeze automat in cazul tarilor care incalca Pactul de Stabilitate si Crestere. Seful guvernului german a reluat apelul pentru introducerea unei taxeasupra tranzactiilor bancare si interzicerea vanzarii de actiuni in lipsa, daca nu la nivel global cel putin in zona euro. In cazul unei vanzari in lipsa, un broker imprumuta pentru o anumita perioada actiuni de la proprietarul acestora. Brokerul vinde actiunile si mizeaza, pentru a obtine profit, pe o scadere a cotatiei pana la momentul cand va trebui sa cumpere pentru a inapoia titlurile.
Cancelarul a incercat sa-si pregateasca formatiunea politica, Uniunea Crestin Democrata, pentru urmatoarele luni de lupta impotriva crizei si pentru eforturile de a promova o integrare politica si fiscala mai puternica a Europei, noteaza CNBC.
"Aceste evenimente pot fi foarte importante pentru asigurarea de sprijin in interiorul partidului. Am vazut cateva guverne doborate de criza. Este clar ca Merkel trebuie sa... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 16:04
Economiile slabe din UE, precum Grecia si Portugalia, care se confrunta cu deficite bugetari mari, nu pot fi lasate in afara blocului european, a declarat cancelarul german Angela Merkel, transmite NewsIn."Nu putem sa dam afara din UE statele membre cele mai slabe. Aceasta nu este in interesul Germaniei", a spus Merkel, citata de Sofia News Agency.Ea a explicat ca, daca tarile cele mai grav afectate de criza vor fi obligate sa se retraga din Uniunea, blocul comunitar risca sa se prabuseasca.Cancelarul german a cerut tarilor care intampina probleme bugetare sa ia toate masurile necesare pentru a stabiliza situatia, in special sa reduca drastic cheltuielile. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 12:13