Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca sunt necesare progrese imediate in privinta uniunii politice in Europa, pentru ca blocul comunitar sa isi mentina influenta mondiala.
"Este, cu siguranta, cel mai bun moment pentru o mai mare cooperare politica in Europa (...). Nu ne putem apara punctele de vedere in lume decat daca suntem uniti in Uniunea Europeana si (...) daca avem succes economic", a declarat Merkel, in cadrul unei conferinte de presa.
Angela Merkel a fost intrebata de momentul ales de Europa pentru a avansa spre o uniune politica, in contextul in care UE este din ce in ce mai criticata de cetateni si se confrunta cu dificultati economice.
Cancelarul german a subliniat ca europenii nu sunt decat 500 de milioane din cei sapte miliarde de oameni din lume.
"Europa este pentru noi mai mult decat o uniune monetara sau o comunitate economica. Este, de asemenea, si o comunitate de valori care se bazeaza pe democratie si pe libertatea de opinie, de religie", a afirmat Merkel.
"Trebuie sa fim atenti ca ceea ce am decis, in special moneda unica, sa functioneze (...) Este exact cel mai bun moment pentru a ne combate slabiciunile", a adaugat cancelarul.
Pe de alta parte, Merkel a insistat ca planul Comisiei Europene de a crea o noua autoritate de supervizare bancara nu trebuie grabit, precizand ca nu intentioneaza sa ia in considerare un sistem de asigurare comuna a depozitelor bancare.
Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:40
Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca tara sa vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, exprimandu-si convingerea ca noul guvern de la Atena va face tot ceea ce este posibil pentru a-si rezolva problemele.
Declaratia Angelei Merkel a fost facuta in urma intalnirii de vineri cu premierul grec Antonis Samaras.
Cancelarul german a insistat insa ca Grecia trebuie sa-si indeplineasca toate angajamentele legate de reforme si sa respecte termenele stabilite cu partenerii sai din Uniunea Europeana.
"Grecia face parte din zona euro si vreau sa faca parte in continuare", a declarat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu seful executivului grec. Ea a dat totodata asigurari ca Berlinul nu va face "judecati premature" cu privire la eforturile de reforma ale Atenei.
La randul sau, Antonis Samaras a precizat, in cadrul conferintei de presa, ca Grecia nu cere "mai multi bani", ci "un ragaz pentru a respira", in contextul reformelor dure si reducerilor de cheltuieli la care s-a angajat fata de creditorii internationali - UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Pentru a relua acordarea de fonduri, cu o noua transa de imprumuturi de 31,5 miliarde de euro, creditorii internationali ai Greciei au cerut autoritatilor de la Atena sa relanseze programul de redresare convenit cu UE-FMI-BCE. O decizie privind reluarea imprumuturilor este asteptata in luna septembrie, dupa raportul expertilor troicii.
Verdictul pentru Grecia se va da in... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 18:21
Angela Merkel va participa la o serie de intrevederi diplomatice saptamana aceasta, toate avand ca tema criza datoriilor din zona euro.
Intoarcerea din vacanta se anunta dificila pentru cancelarul german Angela Merkel, care trebuie sa continue lupta impotriva crizei din zona euro pe fondul atacurilor din ce in ce mai acide in Germania, unde vor avea loc alegeri legislative in septembrie 2013.
Ea se va intalni joi cu presedintele francez Francois Hollande la Berlin, dupa care, in ziua urmatoare, va avea o reuniune cu premierul grec Antonis Samaras, pentru discutii pe tema echilibrului bugetar.
Merkel ramane pentru moment inflexibila fata de cererile venite din partea Greciei, apreciind ca nu se va putea lua o decizie inainte ca troika formata din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa incheie in septembrie rezultatele evaluarii reformelor din Grecia.
Verdictul pentru Grecia se va da in septembrie, anticipeaza FMI
In urmatoarele saptamani, cancelarul german se va intalni cu alti doi lideri europeni ai unor tari aflate in dificultate financiara: premierul italian Mario Monti, la Berlin, la sfarsitul lunii august, precum si cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, pe 6 septembrie la Madrid.
Pe data de 12 septembrie, Curtea Constitutionala din Karlsruhe va trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste mai multe plangeri care vizeaza blocarea ratificarii de catre presedintele german a noului fond de ajutor european, MES.... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 09:59
Cancelarul german, Angela Merkel, a criticat vineri "lipsa de incredere dintre actorii" zonei euro si "mediocritatea" din Europa, considerand ca discutia despre "crestere sau rigoare bugetara" este o "falsa dezbatere" si a estimat ca viitorul Europei "se va decide in urmatoarele luni".
"Avem o falsa dezbatere care pune in opozitie cresterea cu rigoarea bugetara. Este gresit", a afirmat doamna Merkel in fata unei asociatii a societatilor familiale.
"Lipsa de incredere dintre actorii zonei euro" nu poate fi rezolvata decat daca mergem la "radacinile crizei", si anume "indatorarea si decalajele de competitivitate", a precizat ea.
Vorbind si despre apropiatul summit al G20 care va avea loc in Mexic, cancelarul german a reafirmat ca Germania "nu se va lasa convinsa prin solutii rapide cum ar fi euro-obligatiunile" sau crearea unui fond comun european pentru garantarea depozitelor bancare.
"Pericolul propunerilor precipitate de mutualizare" a datoriilor este ca nu ia in calcul diferentele de putere economica dintre state si niveleaza ratele dobanzilor pe care acestea trebuie sa le plateasca. "Cel care nu tine cont de acest lucru, da dovada de mediocritate. Iar mediocritatea nu trebuie sa devina etalonul" zonei euro, a adaugat doamna Merkel.
Ea a aruncat o sageata si in directia Frantei, careia ii cere sa priveasca la "evolutia costului cu forta de munca in Franta si in Germania", facand astfel aluzie la reformele din tara sa si la avansul acesteia la capitolul... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 16:58
Cancelarul german Angela Merkel a apreciat luni ca "lumea (vrea) sa stie" care este viitorul politic comun luat in considerare de europeni pe termen mediu si a declarat ca va aborda aceasta tema cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, aflat in vizita la Berlin.
"Lumea vrea sa stie cum ne imaginam uniunea politica (care vine) o data cu uniunea monetara", a spus cancelarul la inceputul reuniunii sale cu Barosso.
Definirea acestei viziuni pe termen mediu si lung este la fel de importanta ca si masurile pe termen scurt de lupta impotriva crizei care vor fi de asemenea abordate in cadrul acestei intalniri. Aceasta trebuie sa serveasca la pregatirea unui summit european foarte asteptat la Bruxelles in 28 si 29 iunie.
Barroso a insistat de asemenea asupra necesitatii de a acorda raspunsuri crizei pe termen scurt cat si pe termen mai lung.
"Cred ca este foarte important sa acordam imediat semnale ca suntem pregatiti sa facem ceea ce este necesar pentru a asigura stabilitatea monedei noastre", a spus acesta, insa in acelasi timp "trebuie sa vorbim de viitorul uniunii noastre, sa o completam cu o uniune politica".
"Lucrurile trebuie sa mearga mai repede, trebuie sa mergem mai departe", a adaugat acesta.
Pentru Merkel unul dintre punctele ce necesita clarificare pe termen mediu va fi problema supravegherii bancilor si "in ce masura vom plasa bancile de o importanta sistemica europeana sub un control specific".
Aceasta a mentionat de asemenea o tema... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 10:37
Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, este ferm convins ca pactul fiscal semnat de 25 dintre cele 27 de state membre UE va intra in vigoare si va reda increderea in stabilitatea pe termen lung a sistemului.
"Sunt foarte sigur ca pactul fiscal va intra in vigoare", declara Wolfgang Schauble intr-un interviu pentru Welt am Sonntag, in contextul in care, sambata, cancelarul german, Angela Merkel, anunta o agenda de crestere pentru Uniunea Europeana.
In termeni asemanatori se exprima in acelasi ziar seful Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, potrivit caruia este iluzorie ideea ca se poate renegocia acordul si ca se pot elimina elemente substantiale.
Jean Claude Juncker se ofera chiar sa discute pe aceasta tema personal cu candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande, in cazul in care acesta ar castiga al doilea tur de scrutin.
Germanul Jorg Asmussen, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE), considera ca pactul fiscal trebuie sa fie mentinut in forma sa actuala, dar pledeaza pentru imbunatatirea lui cu o componenta pentru crestere.
La randul sau, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, Sigmar Gabriel, a negat cu fermitate ca formatiunea sa si socialistii francezi ar avea intentia de a bloca pactul fiscal.
"Nici SPD, nici Hollande nu intentioneaza sa puna obstacole in calea pactului fiscal", afirma Sigmar Gabriel in Bild am Sonntag, apreciind ca este vorba de o propaganda... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 12:15
"Euro a facut Europa mai puternica", a declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, in timpul unei vizite oficiale in China.
Sefa cabinetului de la Berlin s-a referit, intr-un discurs pe teme de politica monetara tinut la Academia chineza de stiinte sociale, la "marile progrese inregistrate de Uniunea Europeana in ultimii doi ani", transmite AFP.
"Competitia internationala a devenit mult mai dura in ultimii ani, iar Europa trebuie sa se adapteze", a continuat Angela Merkel, adaugand ca este "convinsa ca (Europa) se afla pe calea cea buna" cu reformele intreprinse.
"In general, economia germana a profitat de pe urma monedei euro", a continuat Merkel, a carei vizita de trei zile in China, alaturi de o delegatie a patronatului german, urmeaza sa permita strangerea legaturilor dintre prima economie europeana si cea de-a doua la nivel mondial.
Beijingul a urmarit cu ingrijorare criza datoriei din Europa, dand asigurari in repetate randuri ca are incredere in capacitatea tarilor europene de a-si rezolva criza datoriilor suverane si ca este dispusa sa sustina eforturile internationale in favoarea zonei euro.
China a fost indirect solicitata de catre liderii europeni sa ajute tarile din zona euro contribuind la fond de salvare, dar Beijingul nu si-a asumat pana in prezent niciun angajament explicit in acest sens. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:56
Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin Democrata, a adoptat o rezolutie prin care cere modificarea tratatelor europene, in asa fel incat statele din zona euro sa se poata retrage din uniunea monetara, fara sa renunte si la statutul de membru al Uniunii Europene (UE).
Votul de marti, desi simbolic, ar putea declansa discutiile referitoare la cum poate fi abordata situatia unor state precum Grecia care ar putea face fata mai bine crizelor prin care trec daca renunta la euro, scrie The Wall Street Journal.
De asemenea, votul arata importanta provocarilor pe care cancelarul german, Angela Merkel, trebuie sa le treaca pentru a pastra loialitatea partidului fata de politicile sale legate de problemele europene, in contextul in care evolutia crizei datoriilor din zona euro inspaimanta tot mai tare populatia.
Criticii zonei euro au cerut o rezolutie prin care sa poata fi permisa excluderea unui stat din uniunea monetara. Cancelarul german a respins, initial, propunerea si asa s-a ajuns la un compromise.
Intr-un discurs tinut de Merkel in urma cu doua zile, ea sustinea angajamentul Germaniei in combaterea efectelor crizei si indemna la precautie si la intensificarea eforturilor pentru a face fata "acestor vremuri incerte".
In plus, in opinia lui Merkel, criza datoriilor din zona euro poate fi privita ca pe "o oportunitate pentru generatia ei, care poate duce proiectul European la un alt nivel".
Cancelarul a declarat, luni, ca Europa trebuie... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:42
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a pronuntat din nou impotriva crearii unor obligatiuni comune ale zonei euro, afirmand ca politicienii nu trebuie sa permita pietelor financiare sa dicteze si ca o astfel de masura ar submina stabilitatea economica, transmite BMediafax.Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.
Cancelarul german a aratat ca o astfel de masura ar putea fi adoptata "in viitorul indepartat", insa introducerea unor obligatiuni ale zonei euro in aceasta perioada ar submina si mai mult stabilitatea economica, astfel ca "nu reprezinta un raspuns in prezent".
"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.
Pietele financiare cer tot mai mult liderilor europeni sa creeze obligatiuni comune ale zonei euro, in timp ce temerile privind criza datoriilor de stat si incetinirea economiei globale trag in jos de la inceputul lunii august actiunile din Europa si din intreaga lume.
Merkel se opune vehement acestei propuneri, alaturi de Franta si, mai nou, de pretedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Pe de alta parte, Comisia... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:32