CDU, formatiunea politica a Angelei Merkel, a inregistrat o noua infrangere usturatoare in cadrul alegerilor statale din landul Mecklenburg-West Pomerania, iesind pe locul al treilea, in spatele unei formatiuni nationaliste cu un mesaj anti-imigranti.
Tema imigrantilor intrati anul trecut in Germania este cea care zdruncina serios pozitia Angelei Merkel in fruntea guvernului, iar analistii nu exclud ca liderul de la Berlin sa paraseasca scaunul de cancelar in urma unei demisii fulger, anunta CNBC.
"Rezultatul a fost o lovitura data personal Angelei Merkel, iar intrebarea care se pune este daca aceasta va mai conduce partidul in alegerile generale de anul viitor", explica Alastair Newton, cofondator si director al Alavan Business Advisory.
Pana acum, Merkel nu a anuntat intentia ei de a obtine un nou mandat in fruntea guvernului de la Berlin dupa alegerile generale de anul viitor, dar vulnerabilitatea reprezentata de problema migrantilor ridica si intrebarea daca partidul nu va decide sa o inlocuiasca pentru a nu trece printr-un esec si mai dureros, considera Newton.
Alegerile din Mecklenburg-West Pomerania au fost castigate de Partidul Social-Democrat din Germania, cu 30% din voturi, dar, in mod surprinzator, locul secund a fost ocupat de miscarea nationalista Alternativa pentru Germania, cu 21%, la 2 procente in fata Uniunii Crestin Democrate (CDU).
Este cel mai dezastruos rezultat obtinut de CDU in landul nordic de unde se trage si Angela Merkel.
Chiar... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 08:10
Banca Centrala Europeana este o institutie care adopta decizii in mod independent, dar cu toate acestea este important sa evite transmiterea unor semnale care ar putea submina adoptarea reformelor structurale, a afirmat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.
Analistii sustin ca expertii Bancii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind masurile de relaxare cantitativa (QE) - achizitionarea de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro, in valoare de pana la 500 de miliarde de euro - iar la sedinta de politica monetara de joi BCE ar urma sa anunte masuri de relaxare cantitativa pentru a preveni deflatia, potrivit Agerpres.
'BCE nu a adoptat inca nicio decizie, sunt multe speculatii', a declarat, la Berlin, oficialul german, cand a fost intrebata de asteptarile privind anuntarea unui program de achizitionare de obligatiuni.
'In al doilea rand, BCE este independenta. Pot doar sa repet ce a declarat luni, ca este important pentru mine, ca politician, sa fie evitate toate semnalele care ar putea fi percepute ca o slabire a necesitatii adoptarii reformelor structurale si a unei cooperari mai stranse economico-politice intre statele zonei euro', a adaugat Merkel.
Si premierul italian Matteo Renzi a cerut o schimbare de directie a politicii economice europene, cu o zi inaintea sedintei de politica monetara a BCE.
Renzi a reafirmat solicitarea sa privind schimbarea directiei de la austeritate la o politica orientata... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 10:09
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat miercuri "optimista", dar nu "sigura" cu privire la reusita proiectului european, relateaza AFP.
"Proiectul european nu este construit inca astfel incat sa fim siguri ca totul merge bine", a declarat aceasta pe site-ul Partidului Conservator (CDU). "Trebuie sa mai lucram la acest lucru. Dar sunt totusi optimista", scrie aceasta.
In opinia ei, "unele state din Europa mai au inca mult de lucru" pentru a castiga increderea pietelor si astfel "a depasi criza datoriilor si criza competitivitatii".
"Remarcam de altfel ca nu ne merge bine decat daca vecinilor nostri europeni le merge bine", a adaugat cancelarul, referindu-se la tara sa.
Germania sfideaza deocamdata criza din zona euro datorita succesului exporturilor sale catre statele emergente, dar economistii se indoiesc de faptul ca prima putere economica europeana va putea rezista la nesfarsit turbulentelor din jurul sau.
Merkel pledeaza pentru transferul suveranitatii in domeniul bugetar, fara de care nu este posibila implementarea noului mecanism de solidaritate, dar a fost adesea singura care a sustinut aceasta idee. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:52
Europa risca sa ajunga la un sistem care ar perpetua si adanci divergentele dintre statele creditor si cele debitor, transformand zona euro "intr-un fel de imperiu german", in timp ce tarile de la periferie ar fi permanent in depresiune economica, considera miliardarul George Soros.
"Chiar daca reusesti sa eviti acel accident similar cu ce s-a intamplat in 2008, cu falimentul Lehman Brothers - sa spunem ca eviti asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergentele dintre creditori si debitori si ar crea o Europa foarte, foarte diferita de societarea deschisa care a capturat imaginatiile oamenilor si a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o intr-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori si debitori ar deveni permanente si, in loc de un grup de tari dintre care niciuna nu domina, s-ar ajunge ca Germania sa se afle intr-o pozitie de dominatie permanenta, un fel de imperiu german, in timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Soros recomanda UE sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania
Soros recomanda UE sa infiinteze un fond care sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania si avertizeaza ca moneda euro s-ar putea prabusi daca liderii europeni nu vor reusi, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, sa convina "masuri drastice" pentru solutionarea crizei.
Reputatul investitor crede ca zona euro ar trebui sa creeze o... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:52
Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat joi refuzul fata de orice crestere care sa vina cu pretul indatorarii in Europa, apreciind ca o astfel de politica "ne va intoarce la inceputul crizei", intr-un discurs rostit in Bundestag.
"O crestere prin reforme structurale este importanta si necesara /.../ O crestere pe credit ne va conduce la inceputul crizei. Nu vrem acest lucru si nu il vom face", a declarat ea, suscitand aplauzele alesilor germani.
In discursul rostit in fata camerei inferioare a legislativului, in care a expus pozitia Germaniei in perspectiva summitului G8 din SUA ce va avea loc la 18 - 19 mai, ea a subliniat ca unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute la reuniune va fi criza din zona euro.
Angela Merkel a apreciat ca summitul ar urma sa abordeze "masurile urmatoare" pentru consolidarea finantelor publice, dar si "masurile de crestere" discutate actualmente in Europa. Sunt "cei doi piloni ai strategiei noastre" de lupta impotriva crizei, a pledat ea.
Cancelarul a apreciat ca este esential ca fiecare sa accepte ideea ca "iesirea din criza va fi un proces lung" si ca este nevoie sa fie vizate problemele esentiale ale anumitor tari europene - "o indatorare catastrofica" si "o lipsa de competitivitate". Rezolvarea acestor probleme "nu se va face de pe o zi pe alta", a conchis dna Merkel. mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 14:14
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pregatesc masuri mai drastice de combatere a crizei din zona euro, inclusiv un "pact de stabilitate" incheiat de urgenta cu o structura similara Acordului Schengen, care sa oblige tarile la disciplina fiscala.
Merkel si Sarkozy considera ca pactul ar trebui elaborat si implementat de urgenta, deoarece modificarea tratatelor UE ar dura prea mult, scrie ziarul Welt am Sonntag, preluat de Mediafax.
Ziarul noteaza ca Germania si Franta sunt pregatite sa accepte o disciplina fiscala dura, citand surse apropiate guvernului german.
Sursele spun ca noul plan de combatere a crizei ar putea fi prezentat saptamana viitoare de Merkel si Sarkozy.
Liderii europeni au ajuns la concluzia ca modificarea tratatelor UE ar fi un proces prea indelungat, care ar trebui evitat printr-un consens rapid la nivelul zonei euro pentru un pact de stabilitate, implementat inca de la inceputul anului viitor.
Pactul ar putea fi structurat in mod similar cu Acordul Schengen si ar trebui sa cuprinda reguli stricte privind deficitul bugetar, supravegherea si controlul bugetelor nationale.
De asemenea, Banca Centrala Europeana ar trebui sa fie mai implicata in actiunile anticriza in zona euro. BCE este un organism independent, a carei politica nu poate fi stabilita de guverne, insa "asteptarile liderilor europeni de la BCE sunt clare", potrivit Welt am Sonntag.
"Conform acestor masuri, ar trebui sa existe o majoritate... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 14:45
Europa va avea nevoie de un deceniu pentru a depasi actuala criza a datoriilor suverane, a declarat sambata cancelarul german Angela Merkel.
"Rezolvarea crizei datoriilor suverane este o cale care necesita multe eforturi si pe care va trebui sa avansam pas cu pas", a spus Merkel intr-un video-interviu publicat pe site-ul guvernului german a doua zi dupa incheierea summitului G20 de la Cannes.
"Criza deficitelor nu va fi rezolvata dintr-o data, cu siguranta ne va lua un deceniu sa ne intoarcem intr-o pozitie mai buna", a adaugat ea.
Merkel a cerut tuturor tarilor din Zona euro sa introduca prin lege plafoane privind nivelul deficitului.
"Toata lumea din Europa trebuie sa daca un efort pentru a obtine tot ceea ce este necesar", a subliniat cancelarul german.
Summitul G20 a permis trasarea unei liste cu masuri necesare pentru a consolida cresterea economica si Fondul Monetar International, dar nu le-a detaliat.
Premierul italian Silvio Berlusconi a acceptat monitorizarea FMI, iar liderul grec Giorgios Papandreou a reusit sa castige un vot de incredere in Parlament, dupa ce a acceptat termenii pachetului de salvare oferit de UE. mai mult
Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 11:31
Liderii europeni vor adopta un plan de salvare a zonei euro miercuri, din cauza neintelegerilor care nu vor putea fi clarificate pana la reuniunea de duminica.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au spus ca duminica doar vor discuta despre rezolvarea crizei, dar masurile vor fi adoptate la urmatoarea intalnire, informeaza BBC.
Intr-o declaratie de presa a presedintelui Nicolas Sarkzoy. se arata ca intalnirea de duminica va avea loc pentru a se dezbate in detaliu un plan de salvare, dar nu se va lua nicio hotarare. Un oficial german de rang inalt a intarit, spunand ca "nu va fi niciun acord" iar o decizie va fi luata cel mai devreme, miercuri, conform Financial Times.
Liderii europeni vor lua in considerare un al doilea plan de salvare a Greciei, recapitalizarea bancilor si un fond de ajutor mai puternic. Sarkozy vrea sa invite la discutii sectorul privat, care sa dea o mana de ajutor la stabilizarea situatiei economice de la Atena.
Neintelegerile care au amanat adoptarea masurilor au pornit de la faptul ca Franta vrea sa transforme Fondul de Stabilitate Financiara Europeana intr-o institutie bancara ce ar trebui sa fie sustinuta de banca centrala, idee respinsa de Banca Centrala Europeana si de Guvernul Germaniei.
Alte intalniri inaintea adoptarii unui plan de rezolvare a crizei
Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei planuiesc sa se intalneasca, sambata, in speranta ca vor face progrese in discutii, inainte de reuniunea... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 08:45
Purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a avertizat, luni, ca asteptarile ca summit-ul Uniunii Europene (UE) de la sfarsitul acestei saptamani sa ofere o solutie definitiva la criza datoriilor suverane din zona euro sunt "vise" nerealiste, transmite Reuters.
"Cancelarul a indicat ca visele ca acest summit inseamna ca totul va fi rezolvat si incheiat pana lunea urmatoare nu se pot indeplini. Exista pasi importanti pe un drum lung care va ajunge pana anul urmator si pe care va trebui sa mergem", a spus purtatorul de cuvant Steffen Seibert.
Dupa ce Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au promis, in timpul discutiilor bilaterale de pe 9 octombrie, ca vor prezenta un nou pachet amplu de masuri impotriva crizei, inclusiv un acord pentru recapitalizarea bancilor europene, asteptarile privind reuniunea liderilor UE de la sfarsitul acestei saptamani au crescut constant.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat, de asemenea, ca astfel de asteptari pentru summit nu sunt realiste si ca reuniunea nu va asigura o "solutie definitiva".
Euro s-a depreciat in urma comentariilor oficialilor germani, si se afla in declin cu 0,3% fata de dolar, la 1,3836 dolari, dupa ce a atins in prima parte a sedintei maximul ultimei luni, de 1,39148 dolari.
Petrolul Brent a trecut, de asemenea, pe scadere, iar cel tranzactionat in SUA si-a redus cresterea.
Pana la 09:57 GMT, titeiul Brent a pierdut 40 de centi, la 111,83 dolari pe baril, in timp ce... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 15:42