Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.
Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.
"Opriti programul QE"
Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.
"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.
"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.
Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.
Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,15% si de a pompa bani in economia zonei euro arata ca inca nu s-a sfarsit criza in statele care folosesc moneda euro, a declarat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.
"Putem vedea din cele mai recente masuri adoptate de BCE ca nu am depasit in intregime criza financiara europeana", a raspuns Angela Merkel la intrebarea daca impartaseste temerile din Germania ca decizia BCE de reducere a ratei dobanzii i-ar putea afecta pe cei care au depozite bancare si ar putea ameninta economia.
Miercuri, Angela Merkel a discutat cu presedintele BCE, Mario Draghi, la Berlin, evolutia economiei zonei euro. Oficialul german a cerut statelor europene sa continua adoptarea reformelor.
Desi impactul economic si financiar al masurilor de politica monetara va fi probabil minim, Banca Central Europeana si-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite forme de noi masuri de stimulare, se arata intr-un raport publicat saptamana trecuta de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service.
Aceste masuri au un efect pozitiv marginal asupra ratingurilor suverane si ale corporatiilor si in linii mari neutru pentru banci, apreciaza Moody's.
BCE, prima mare banca centrala care introduce dobanzi negative la depozite
BCE a devenit prima mare banca centrala din lume care a decis sa duca dobanzile la depozitele overnight in teritoriul negativ... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:50
Angela Merkel va participa la o serie de intrevederi diplomatice saptamana aceasta, toate avand ca tema criza datoriilor din zona euro.
Intoarcerea din vacanta se anunta dificila pentru cancelarul german Angela Merkel, care trebuie sa continue lupta impotriva crizei din zona euro pe fondul atacurilor din ce in ce mai acide in Germania, unde vor avea loc alegeri legislative in septembrie 2013.
Ea se va intalni joi cu presedintele francez Francois Hollande la Berlin, dupa care, in ziua urmatoare, va avea o reuniune cu premierul grec Antonis Samaras, pentru discutii pe tema echilibrului bugetar.
Merkel ramane pentru moment inflexibila fata de cererile venite din partea Greciei, apreciind ca nu se va putea lua o decizie inainte ca troika formata din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa incheie in septembrie rezultatele evaluarii reformelor din Grecia.
Verdictul pentru Grecia se va da in septembrie, anticipeaza FMI
In urmatoarele saptamani, cancelarul german se va intalni cu alti doi lideri europeni ai unor tari aflate in dificultate financiara: premierul italian Mario Monti, la Berlin, la sfarsitul lunii august, precum si cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, pe 6 septembrie la Madrid.
Pe data de 12 septembrie, Curtea Constitutionala din Karlsruhe va trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste mai multe plangeri care vizeaza blocarea ratificarii de catre presedintele german a noului fond de ajutor european, MES.... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 09:59
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a reiterat ideea ca cea mai mare economie europeana nu va lua asupra sa intreaga datorie a uniunii monetare.
Sustinand ca eurobondurile reprezinta "calea spre mediocritate", ea a declarat ca "Berlinul se va opune tuturor solutiilor rapide de salvare a zonei euro", scrie The Telegraph.
Cititi mai multe despre Merkel: Germania se va opune tuturor solutiilor rapide de salvare a zonei euro pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 12:24
"Euro a facut Europa mai puternica", a declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, in timpul unei vizite oficiale in China.
Sefa cabinetului de la Berlin s-a referit, intr-un discurs pe teme de politica monetara tinut la Academia chineza de stiinte sociale, la "marile progrese inregistrate de Uniunea Europeana in ultimii doi ani", transmite AFP.
"Competitia internationala a devenit mult mai dura in ultimii ani, iar Europa trebuie sa se adapteze", a continuat Angela Merkel, adaugand ca este "convinsa ca (Europa) se afla pe calea cea buna" cu reformele intreprinse.
"In general, economia germana a profitat de pe urma monedei euro", a continuat Merkel, a carei vizita de trei zile in China, alaturi de o delegatie a patronatului german, urmeaza sa permita strangerea legaturilor dintre prima economie europeana si cea de-a doua la nivel mondial.
Beijingul a urmarit cu ingrijorare criza datoriei din Europa, dand asigurari in repetate randuri ca are incredere in capacitatea tarilor europene de a-si rezolva criza datoriilor suverane si ca este dispusa sa sustina eforturile internationale in favoarea zonei euro.
China a fost indirect solicitata de catre liderii europeni sa ajute tarile din zona euro contribuind la fond de salvare, dar Beijingul nu si-a asumat pana in prezent niciun angajament explicit in acest sens. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:56
Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri principiul unei solutionarii rapide pentru criza financiara europeana, explicandu-le parlamentarilor din Bundestag ca modificarea tratatelor Uniunii Europene si o uniune fiscala mai stricta reprezinta singura cale de progres - un proces ce ar putea dura insa mai multi ani.
Potrivit Associated Press, Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy pledeaza pentru o reorganizare a reglementarilor existente in prezent in cadrul UE, in vederea asigurarii unei stabilitati pe termen lung pentru zona euro si a recastigarii increderii pietelor ingrijorate de desfasurarea de evenimente, pe plan financiar, de pe Batranul Continent.
Dezvaluind in fata alesilor din camera inferioara detalii ale planului de bataie cu care va merge la summitul de la 9 decembrie de la Bruxelles, Merkel a insistat ca cele 17 natiuni care folosesc moneda euro trebuie sa consolideze institutiile Uniunii Europene si reglementarile financiare ce guverneaza zona euro. Ea a vorbit despre o supervizare mai stransa a bugetelor nationale, insotita de norme legale care sa permita o mai buna aplicare a regulilor privind cheltuielile.
"Guvernul german a facut clar faptul ca criza europeana nu va fi solutionata dintr-o data", a spus ea. "Este vorba despre un proces, iar acest proces va dura mai multi ani". Pentru a merge inainte, "trebuie sa eliminam deficientele din uniunea fiscala si monetara". "Pentru a recastiga increderea, trebuie sa facem mai... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 16:11
Cancelarul german Angela Merkel isi pune un pericol cariera politica si risca sa piarda un nou mandat, in 2013, din cauza efoturilor de salvare a Greciei si a zonei euro.
Analistii se tem ca Merkel ar putea ceda presiunilor facute de liderii mondiali, precum presedintele Barack Obama, si ar putea propune politici nepopulare in randul alegatorilor crestin-democrati, la summit-ul european din 23 octombrie, puncteaza Bloomberg.
Seful grupului de cercetari Friends of Europe (Prietenii Europei), de la Bruxelles, Giles Meritt, sustine ca urmatoarea prioritate a Angelei Merkel este convingerea alegatorilor.
O misiune dificila, pentru ca "presa din Germania a prezentat indolenta grecilor intr-o forma de tabloid, imagine care s-a intiparit adanc in subconstientul germanilor", subliniaza Meritt.
Jan Techau, director la European center of the Carnegie Endowment for International Peace din Bruxelles, avertizeaza ca Merkel s-ar putea confrunta cu un "masacru politic", cel putin la fel de grav ca acela infruntat de predecesorul sau, Gerhard Schroeder.
"Merkel este tinta nemultumirii publice, legata de Grecia si programele de salvare, chiar daca toate partidele importante din Germania, inclusiv cele din opozitie, au sustinut-o", a mai spus Techau.
Acesta mai precizeaza ca problemele economice cu care s-a confruntat Schroeder erau mai usor de explicat alegatorilor, spre deosebire de situatia pe care o are de explicat Merkel.
Aproximativ 80% dintre germani nu vor sa se implice... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:56
Timpul de gandire al liderilor europeni s-a consumat. Daca joi nu reusesc sa ajunga la un acord in ceea priveste plata datoriilor si impartasirea poverii fiscale, sistemul monetar european este sortit sa cada. "Avem in fata doua alegeri: fie se unesc sistemele fiscale, fie cade intreaga zona euro", spune David Bloom, sef la banca HSBC.
"Nu mai este timp de discutii, devreme ce pericolul ameninta sa se extinda in Spania si Italia".
Salvarea sta in mainile Germaniei care poate linisti pietele cu o reafirmare a angajamentului fata de zona euro.
"Nu vom face pasi spectaculosi, dar vom impune o serie de masuri progresive", a spus cancelarul Angela Merkel.
Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale germane Bundesbank, a declarat pentru Bild Zeitung ca "nimic nu va distruge bazele unei politici bugetare solide mai rapid si mai sigur decat un acord care uneste raspunderea pentru datoriile suverane".
Europenii, si mai ales germanii platitori de taxe, vor fi raspunzatori de intreaga datorie a Greciei, spunea Jens Weidmann, presedintele Bundesbank.
Asta dupa ce, in urma cu cateva zile, refuzase sa emita eurobonduri pentru a cumpara obligatiuni ale statului spaniol si italian."Costurile sunt prea mari, iar efectele secundare, prea periculoase", considera Weidmann.
In esenta, Germania se afla in cautarea propriului destin national si loc in contextul european, o stare de spirit pe care a transferat-o si Olandei, Finlandei sau Frantei.
Confuzia generala reflecta ipostaza... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 16:40
Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni o abordare internationala mai ferma pentru consolidarea bugetelor nationale, in urma crizei financiare globale, precizeaza NewsIn. "Noi, cei din Uniunea Europeana, (...) consideram ca criza economica a fost depasita intr-o masura suficienta incat sa trebuiasca sa ne gandim si la o strategie de iesire", le-a spus ea reprezentantilor companiilor, in cursul unei vizite in capitala bulgara, Sofia.Declaratia reprezinta o critica indirecta la adresa Statelor Unite, care in ultimele zile a pus sub semnul intrebarii abordarea Europei si Germaniei privind obtinerea stabilitatii.In intreaga lume au loc discutii privind interdependenta monedelor individuale si se ridica intrebarea "cine ce strategie urmeaza", a afirmat Merkel. Subiectul va fi figura si pe agenda summitului G20 ce va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, in Coreea de Sud, a adaugat ea."Faptul ca unele tari industriale sau, de exemplu, intreaga UE, sunt implicate deja profund intr-o strategie de iesire, in timp ce altele sunt departe de acest lucru, duce, bineinteles, la o serie de probleme care pun sub semnul intrebarii sustenabilitatea cresterii economice globale", a precizat cancelarul german.Ea a avertizat si ca UE trebuie sa se concentreze pe domeniile care consolideaza cu adevarat competitivitatea blocului european.
Merkel nu este convinsa ca toate initiativele prezentate in ultimii ani in Europa, de exemplu etichetarea mancarii, au fost "atat de importante incat sa... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2010, ora 09:13