Cancelarul german Angela Merkel a declarat, joi seara, la Sibiu, ca la Summit-ul informal s-a discutat despre agenda strategica a Uniunii Europene, "adica ceea ce este important pentru noi dupa alegerile europene".
"Am discutat despre problemele Uniunii Europene, putem discuta unii cu altii cu doua saptamani inainte de alegerile europene despre toate subiectele. Am dovedit ca si in situatii de criza ne ajutam unii pe altii, suntem solidari. Am depasit impreuna situatii cum a fost criza financiara sau situatia migratiei, trebuie sa dezvoltam proiectul european intr-unul care dureaza", a spus Merkel, intr-o declaratie de presa sustinuta joi seara.
Ea a spus ca a avut loc o prima discutie despre agenda strategica a UE.
"Am discutat astazi despre agenda strategica a Uniunii Europene, adica ceea ce este important pentru noi dupa alegerile europene. Am avut astazi o prima discutie despre agenda strategica si vom discuta si in iunie, la Consiliul European. Vom colabora cu noua Comisie Europeana si cu noul Parlament European", a afirmat Merkel.
Cancelarul german a subliniat ca lupta este pentru "o Europa a valorilor".
"Pentru noi a fost astazi important sa ne definim rolul in aceasta lume, sa mai spunem o data ca luptam pentru o Europa a valorilor si toata lumea sau cei mai multi au fost de acord, o singura tara nu poate rezolva probleme globale in lume", a spus ea.
Cancelarul german a mai spus ca s-a discutat sidespre protectia mediului si clima.
Zi istorica... mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 20:15
Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.
Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.
"Opriti programul QE"
Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.
"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.
"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.
Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.
Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul de 0,15% si de a pompa bani in economia zonei euro arata ca inca nu s-a sfarsit criza in statele care folosesc moneda euro, a declarat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite Reuters.
"Putem vedea din cele mai recente masuri adoptate de BCE ca nu am depasit in intregime criza financiara europeana", a raspuns Angela Merkel la intrebarea daca impartaseste temerile din Germania ca decizia BCE de reducere a ratei dobanzii i-ar putea afecta pe cei care au depozite bancare si ar putea ameninta economia.
Miercuri, Angela Merkel a discutat cu presedintele BCE, Mario Draghi, la Berlin, evolutia economiei zonei euro. Oficialul german a cerut statelor europene sa continua adoptarea reformelor.
Desi impactul economic si financiar al masurilor de politica monetara va fi probabil minim, Banca Central Europeana si-a demonstrat angajamentul de a furniza diferite forme de noi masuri de stimulare, se arata intr-un raport publicat saptamana trecuta de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service.
Aceste masuri au un efect pozitiv marginal asupra ratingurilor suverane si ale corporatiilor si in linii mari neutru pentru banci, apreciaza Moody's.
BCE, prima mare banca centrala care introduce dobanzi negative la depozite
BCE a devenit prima mare banca centrala din lume care a decis sa duca dobanzile la depozitele overnight in teritoriul negativ... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:50
Angela Merkel va participa la o serie de intrevederi diplomatice saptamana aceasta, toate avand ca tema criza datoriilor din zona euro.
Intoarcerea din vacanta se anunta dificila pentru cancelarul german Angela Merkel, care trebuie sa continue lupta impotriva crizei din zona euro pe fondul atacurilor din ce in ce mai acide in Germania, unde vor avea loc alegeri legislative in septembrie 2013.
Ea se va intalni joi cu presedintele francez Francois Hollande la Berlin, dupa care, in ziua urmatoare, va avea o reuniune cu premierul grec Antonis Samaras, pentru discutii pe tema echilibrului bugetar.
Merkel ramane pentru moment inflexibila fata de cererile venite din partea Greciei, apreciind ca nu se va putea lua o decizie inainte ca troika formata din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa incheie in septembrie rezultatele evaluarii reformelor din Grecia.
Verdictul pentru Grecia se va da in septembrie, anticipeaza FMI
In urmatoarele saptamani, cancelarul german se va intalni cu alti doi lideri europeni ai unor tari aflate in dificultate financiara: premierul italian Mario Monti, la Berlin, la sfarsitul lunii august, precum si cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, pe 6 septembrie la Madrid.
Pe data de 12 septembrie, Curtea Constitutionala din Karlsruhe va trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste mai multe plangeri care vizeaza blocarea ratificarii de catre presedintele german a noului fond de ajutor european, MES.... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 09:59
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat miercuri "optimista", dar nu "sigura" cu privire la reusita proiectului european, relateaza AFP.
"Proiectul european nu este construit inca astfel incat sa fim siguri ca totul merge bine", a declarat aceasta pe site-ul Partidului Conservator (CDU). "Trebuie sa mai lucram la acest lucru. Dar sunt totusi optimista", scrie aceasta.
In opinia ei, "unele state din Europa mai au inca mult de lucru" pentru a castiga increderea pietelor si astfel "a depasi criza datoriilor si criza competitivitatii".
"Remarcam de altfel ca nu ne merge bine decat daca vecinilor nostri europeni le merge bine", a adaugat cancelarul, referindu-se la tara sa.
Germania sfideaza deocamdata criza din zona euro datorita succesului exporturilor sale catre statele emergente, dar economistii se indoiesc de faptul ca prima putere economica europeana va putea rezista la nesfarsit turbulentelor din jurul sau.
Merkel pledeaza pentru transferul suveranitatii in domeniul bugetar, fara de care nu este posibila implementarea noului mecanism de solidaritate, dar a fost adesea singura care a sustinut aceasta idee. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:52
"Euro a facut Europa mai puternica", a declarat joi cancelarul german, Angela Merkel, in timpul unei vizite oficiale in China.
Sefa cabinetului de la Berlin s-a referit, intr-un discurs pe teme de politica monetara tinut la Academia chineza de stiinte sociale, la "marile progrese inregistrate de Uniunea Europeana in ultimii doi ani", transmite AFP.
"Competitia internationala a devenit mult mai dura in ultimii ani, iar Europa trebuie sa se adapteze", a continuat Angela Merkel, adaugand ca este "convinsa ca (Europa) se afla pe calea cea buna" cu reformele intreprinse.
"In general, economia germana a profitat de pe urma monedei euro", a continuat Merkel, a carei vizita de trei zile in China, alaturi de o delegatie a patronatului german, urmeaza sa permita strangerea legaturilor dintre prima economie europeana si cea de-a doua la nivel mondial.
Beijingul a urmarit cu ingrijorare criza datoriei din Europa, dand asigurari in repetate randuri ca are incredere in capacitatea tarilor europene de a-si rezolva criza datoriilor suverane si ca este dispusa sa sustina eforturile internationale in favoarea zonei euro.
China a fost indirect solicitata de catre liderii europeni sa ajute tarile din zona euro contribuind la fond de salvare, dar Beijingul nu si-a asumat pana in prezent niciun angajament explicit in acest sens. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:56
Cancelarul german, Angela Merkel, se asteapta ca 2012 sa fie ''mai dificil'' decat 2011, indeosebi pentru Zona euro, chiar daca germanii au ''motive bune sa fie increzatori'', relateaza, vineri, AFP.
''Germania este bine, chiar daca anul viitor va fi fara indoiala mai dificil decat cel care se incheie'', declara dna Merkel intr-un discurs ce va fi difuzat sambata seara cu ocazia Anului Nou, discurs a carui copie a fost obtinuta in avans de catre agentia franceza de presa.
Pentru cancelarul german, 2011 va ramane un an marcat de ''bulversari profunde'', precum primavara araba, catastrofa de la Fukushima.
Referindu-se la criza datoriei din zona euro, dna Merkel a afirmat ca ''Europa creste odata cu aceasta criza'', chiar daca ''este o cale lunga pentru a o depasi si care nu va fi lipsita de dificultati''.
''La capatul acestui drum, Europa va iesi mai puternica din criza in care ea a intrat'', considera dna Merkel.
''In Germania, avem motive bune sa fim increzatori'', afirma Merkel, bazandu-se pe conjunctura economica mai buna decat in tarile vecine europene, cu un somaj la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.
Previziunile de crestere economica pentru anul viitor in Germania, prima mare putere economica a Europei, sunt intre 0,5 % si 1%, dupa 3 % in 2011.
Un studiu al Institutului Allensbach publicat joi arata ca 49 % dintre germani se considera optimisti pentru 2012, fata de 17 % pesimisti si 26 % sceptici. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 20:50
Criza datoriilor suverane a aruncat Europa in cea mai dificila perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, a declarat, luni, cancelarul german Angela Merkel, potrivit CNBC.
Merkel a declarat, intr-un discurs la o reuniune a propriului partid, ca se teme ca daca euro se va prabusi intreaga Europa va esua si a promis sa faca tot posbilul sa impiedice o astfel de situatie.
Europa trebuie sa-si creeze noi structuri pentru o integrare mai puternica a statelor membre, a adaugat Merkel.
Sunt necesare sanctiuni care sa se activeze automat in cazul tarilor care incalca Pactul de Stabilitate si Crestere. Seful guvernului german a reluat apelul pentru introducerea unei taxeasupra tranzactiilor bancare si interzicerea vanzarii de actiuni in lipsa, daca nu la nivel global cel putin in zona euro. In cazul unei vanzari in lipsa, un broker imprumuta pentru o anumita perioada actiuni de la proprietarul acestora. Brokerul vinde actiunile si mizeaza, pentru a obtine profit, pe o scadere a cotatiei pana la momentul cand va trebui sa cumpere pentru a inapoia titlurile.
Cancelarul a incercat sa-si pregateasca formatiunea politica, Uniunea Crestin Democrata, pentru urmatoarele luni de lupta impotriva crizei si pentru eforturile de a promova o integrare politica si fiscala mai puternica a Europei, noteaza CNBC.
"Aceste evenimente pot fi foarte importante pentru asigurarea de sprijin in interiorul partidului. Am vazut cateva guverne doborate de criza. Este clar ca Merkel trebuie sa... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 16:04
Cancelarul german Angela Merkel isi pune un pericol cariera politica si risca sa piarda un nou mandat, in 2013, din cauza efoturilor de salvare a Greciei si a zonei euro.
Analistii se tem ca Merkel ar putea ceda presiunilor facute de liderii mondiali, precum presedintele Barack Obama, si ar putea propune politici nepopulare in randul alegatorilor crestin-democrati, la summit-ul european din 23 octombrie, puncteaza Bloomberg.
Seful grupului de cercetari Friends of Europe (Prietenii Europei), de la Bruxelles, Giles Meritt, sustine ca urmatoarea prioritate a Angelei Merkel este convingerea alegatorilor.
O misiune dificila, pentru ca "presa din Germania a prezentat indolenta grecilor intr-o forma de tabloid, imagine care s-a intiparit adanc in subconstientul germanilor", subliniaza Meritt.
Jan Techau, director la European center of the Carnegie Endowment for International Peace din Bruxelles, avertizeaza ca Merkel s-ar putea confrunta cu un "masacru politic", cel putin la fel de grav ca acela infruntat de predecesorul sau, Gerhard Schroeder.
"Merkel este tinta nemultumirii publice, legata de Grecia si programele de salvare, chiar daca toate partidele importante din Germania, inclusiv cele din opozitie, au sustinut-o", a mai spus Techau.
Acesta mai precizeaza ca problemele economice cu care s-a confruntat Schroeder erau mai usor de explicat alegatorilor, spre deosebire de situatia pe care o are de explicat Merkel.
Aproximativ 80% dintre germani nu vor sa se implice... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:56