Guvernul va adopta o hotarare care prevede prelungirea cu 20 de zile a perioadei pentru inregistrarea contractelor de munca, a anuntat azi ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Masura vine in urma modificarilor fiscale ce urmeaza sa fie adoptate azi de Guvern.
"Referitor la intrebarea pe care mi-ati pus-o in sedinta de Guvern de saptamana trecuta daca REVISAL este pregatit astfel incat sa poata sa suporte modificarea contractelor individuale de munca de la data de 1 ianuarie. Am facut toate verificarile necesare, sistemul informatic este pregarit.
In perioada urmatoare vom veni cu o hotarare de guvern care prelungeste cu 20 de zile lucratoare, adica pentru toata luna ianuarie, perioada de introducere a contractelor individuale de munca, astfel incat angajatorii sa nu aiba niciun fel de problema din acest punct de vedere", a declarat Olguta Vasilescu in sedinta de azi a Executivului.
Pana pe 7 august 2017, Codul Muncii stabilea ca orice modificare a elementelor incluse in contractul individual de munca implica incheierea unui act aditional la document in maximum 20 de zile lucratoare de la data aparitiei schimbarii.
Ulterior, insa, Codul Muncii a fost schimbat si in prezent prevede ca actele aditionale pentru modificarile contractelor individuale de munca trebuie incheiate inainte ca schimbarile in cauza sa se aplice.
Guvernul s-a reunit azi pentru a adopta asa-zisa revolutie fiscala, cu care merge inainte in ciuda tuturor criticilor venite de la... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 15:01
Numarul contractelor de munca part-time a scazut simtitor in ultimele luni, dupa ce Guvernul a schimbat, la 1 august, modalitatea de impozitare, antrenand totodata si scaderea numarului total al contractelor de munca.
Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii la cererea Profit.ro, cel mai mare recul in ceea ce priveste contractele cu norma partiala a fost inregistrat in august, prima luna in care s-a aplicat plata CAS la nivelul salariului minim brut pentru acest tip de contracte.
Astfel, daca la sfarsitul lunii iunie erau 1.153 milioane de contracte part-time, dupa o luna ele au scazut la 1.129 milioane, dupa inca o luna la 1,009 milioane, iar la finalul lunii septembrie numarul a scazut pana la 973.809, ceea ce inseamna ca guvernul si-a atins obiectivul declarat, de a descuraja angajatorii sa incheie contracte de munca part-time.
In schimb, numarul contractelor de munca cu norma intreaga a crescut, in acelasi interval, in felul urmator:
30 iunie 2017- 5,195 milioane31 iulie 2017 - 5,237 milioane31 august 2017 - 5,298 milioane30 septembrie 2017 - 5,325 milioane
Totusi, datele arata ca numarul total de contracte de munca (norma intreaga+part-time) a scazut continuu dupa luna iulie, cel mai puternic recul fiind inregistrat in luna august (aproape 60.000), chiar in momentul implementarii masurii.
31 iulie 2017 - 6,366 milioane31 august 2017 - 6,308 milioane30 septembrie 2017 - 6,298 milioane
Citeste si:
Sindicatele si patronatele critica dur... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:38
Legislatia muncii stabileste ca orice modificare a contractului individual de munca trebuie facuta cu acordul partilor. Totusi, Codul muncii prevede ca, in anumite situatii, aceasta regula NU se aplica, iar angajatorul poate sa aduca modificari in mod unilateral la contractul salariatului.
Contractul individual de munca (CIM) al salariatului poate fi modificat numai cu acordul partilor, asa cum prevede Codul muncii. Modificarea CIM poate surveni atunci cand este vorba de durata acestuia, locul si felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna.
Totodata, acelasi act normativ stabileste ca schimbarea anumitor elemente din contractul de munca impune incheierea unui act aditional.
Citeste intregul articol despre situatiile in care angajatorul poate sa modifice in mod unilateral contractul de munca al salariatului pe AvocatNet.ro. mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 14:05
Munca nedeclarata sau "munca la negru" poate imbraca mai multe forme, de la neincheierea contractului individual de munca pentru perioada de proba, folosirea in mod ilegal a zilierilor sau ucenicilor, la munca pe conventia de 3 ore pe zi, care, in realitate, se desfasoara in intervalul de 8-12 ore pe zi. Indiferent de forma in care se manifesta, munca la negru poate fi denuntata, iar identitatea celor care sesizeaza astfel de fapte nu este facuta publica.
Munca fara forme legale este acea activitate prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara a fi respectate prevederile legale in vigoare privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, se mentioneaza intr-o informare recenta a Inspectoratului Teritorial de Munca Bihor.
In plus, aceasta forma de munca nu este evidentiata scriptic, nu este fiscalizata, protejata, asigurata sau asistata social, se mentioneaza pe pagina de internet a Inspectoratului Teritorial de Munca Arad.
Citeste mai multe despre Cum raportezi munca "la negru"? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 15:58
Conform Codului Muncii, doar anumite elemente dintr-un contract de munca pot fi modificate, printre acestea numarandu-se durata contractului, locul si felul muncii, salariul sau locul muncii.
De regula, contractul individual de munca se modifica numai prin acordul partilor si, doar ca exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului.
Contractul individual de munca se modifica, de regula, numai prin acordul partilor si, prin exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului (deci fara acordul salariatului), in caz de:
- delegare (art. 43, 44 Codul muncii)
- detasare (art. 45-47 Codul muncii)
- modificarea temporara a felului muncii, in trei cazuri prevazute de lege
Citeste mai multe despre Modificarea contractului de munca: cand folosim act aditional, cand decizie a angajatorului pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 15:25
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 173 din data de 11 martie 2014 a fost publicata recent o initiativa legislativa care promoveaza un proiect de lege privind modificarea si completarea Codului muncii.
Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii isi propune echilibrarea relatiilor de munca intre angajatori si angajati.
Modificarea contractului de munca
Din proiect se retine propunerea ca, prin noi prevederi in Codul muncii, angajatorul sa fie obligat sa comunice in scris salariatului propunerea de modificare a contractului individual de munca, potrivit Legestart.
In termen de zece zile de la data luarii la cunostinta a propunerii, salariatul ar urma sa comunice in scris raspunsul sau angajatorului.In cazul in care salariatul nu este de acord cu propunerea angajatorului sau nu raspunde in termenul de zece zile, contractul individual de munca nu poate fi modificat.
Insa, in cazul in care salariatul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de munca, partile vor incheia in scris actul aditional la contract in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator a acordului exprimat de catre salariat. Actul aditional va intra in vigoare in momentul semnarii de catre parti, chiar daca acesta este incheiat dupa expirarea termenului de 15 zile.
Clauza de neconcurenta
Obligatiile angajatorului: In urma proiectul avansat, ar urma sa... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 16:30
Persoanele fizice autorizate (PFA) vor avea dreptul sa angajeze cu contract individual de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care au fost autorizate, posibilitate care va fi introdusa prin modificarea legislatiei, releva o ordonanta de urgenta discutata in Guvern, potrivit Mediafax. Legislatia in vigoare stabileste ca o persoana fizica autorizata nu poate angaja cu contract de munca terte persoane. Guvernul a pregatit insa o ordonanta de urgenta care modifica aceasta prevedere.
"Persoana fizica autorizata isi poate desfasura activitatea individual si independent sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.
Actul normativ mai stabileste ca persoana fizica nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva.
Ordonanta este argumentata prin necesitatea luarii in regim de urgenta a unor masuri de stimulare a mediului de afaceri si marirea ritmului de crestere economica prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat si plata contributiilor aferente. mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 13:08
Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere, releva proiectul de modificare a Codului Muncii, obtinut de MEDIAFAX.Documentul stabileste totodata ca angajatorul va fi obligat sa inregistreze demisia salariatului, iar refuzul va da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
"Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere", se arata in proiect.
Forma actuala a Codului Muncii stabileste ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau in contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Proiectul stabileste totodata in mod clar ca un contract individual de munca este suspendat de drept si pentru participarea la greva, dar fara ca suspendarea sa fie efectuata din initiativa salariatului.
In acelasi timp, prevederea conform careia contractul individual de munca poate fi suspendat din... mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:38
Codul Muncii ar trebui modificat astfel incat angajatorii sa aiba posibilitatea de a denunta unilateral un contract de munca, in ce priveste angajatii-problema, a spus joi Carmen Stirbu, seful departamentului de resurse umane al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii, informeaza NewsIn."Am propus modificarea cadrului legal actual spre a permite angajatorului sa poata inceta un contract, prin denuntarea unilaterala a acestuia cu acordarea unui pachet compensator prestabilit", a explicat Carmen Stirbu.
Potrivit acesteia, angajatorul va putea sa-i ceara salariatului sa nu mai vina la serviciu in perioada de preaviz, il poate da afara fara sa-si motiveze decizia, are un ritm minim ca decizia sa-i fie contestata in instanta de catre angajat si are posibilitatea de a inceta un contract de munca la costuri prestabilite.
Pentru salariat, avantajele ar tine de acordarea unui preaviz mai mare (de exemplu 2-6 luni, in functie de vechime), a unui pachet compensatoriu (intre 2-6 salarii, in functie de vechime), precum si de posibilitatea de a beneficia de indemnizatia de somaj.
Angajatii-problema au fost definiti, in aceasta propunere, drept salariatii care creaza un mediu de lucru tensionat, managerii care nu stimuleaza angajatii sau ii demotiveaza, personalul care nu comunica in mod corespunzator cu clientii ori cei care au facut fapte grave, dar care au fost cunoscute de compania abia dupa angajarea lui si pentru care situatia actuala de incetare a contractului, respectiv... mai mult
Joi, 25 Martie 2010, ora 14:00