Ordonanta de urgenta care prevede majorarea subventiilor pentru angajarea de someri, persoane cu handicap sau tineri absolventi a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca a intrat in vigoare.
Potrivit actului normativ, somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 1.000 lei, neimpozabila.
Prima de activare se acorda in doua transe, astfel:
transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET (cei cu varste de 16-24 de ani, care nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant si nici nu au serviciu) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 11:51
Subventia acordata lunar angajatorilor care incadreaza someri, tineri absolventi sau persoane cu handicap va fi majorata, prin hotarare de Guvern, de la 900 de lei la 2.250 de lei. Cuantumul primei de activare acordate somerilor care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj va creste de la 500 de lei la 1.000 de lei, a anuntat premierul Dancila la inceputul sedintei de Guvern.
"Continuam masurile pentru reducerea deficitului de forta de munca prin majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor. Avem pe ordinea de zi un proiect de act normativ prin care sprijinim angajatorii care incadreaza in munca someri si persoane din grupuri vulnerabile, precum si pe cei care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu.
Majoram de la 900 de lei la 2.250 de lei subventia acordata lunar angajatorilor care incadreaza tineri absolventi ai unor institutii de invatamant, absolventi din randul persoanelor cu handicap, someri cu varste de peste 45 de ani, someri de lunga durata, someri care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale sau persoane aflate in apropierea varstei de pensionare si care isi gasesc cu greu de munca", a declarat joi premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.
De asemenea, a mai precizat premierul, va fi marita si prima de activare acordata somerilor inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, de la 500 de lei la 1.000 de lei. ...citeste mai departe despre "Guvernul majoreaza subventia pentru angajarea de someri,... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 18:53
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, marti, ca Guvernul PSD-ALDE schimba strategia si nu-i mai sustine pe cei care au putere de munca, dar prefera sa stea pe ajutoare sociale si somaj. In schimb, ii va recompensa pe oamenii de afaceri care in angajeaza.
Mai exact, Olguta Vasilescu a anuntat ca a trimis deja spre avizare un proiect de ordonanta de urgenta, care prevede ca cei care angajeaza someri, persoane care traiesc din ajutoare sociale, tineri absolventi sau pe cei aproape de varsta de pensionare vor primi, de la stat, 500 de euro pe luna.
"Viziunea Ministerului Muncii merge de acum inainte pe o alta linie, de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitatea de munca, dar nu vor sa o faca. Motiv pentru care ne-am gandit sa ii sprijinim pe toti din mediul de afaceri care vor sa faca angajari in perioada urmatoare.
In acest sens, statul va plati 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, angajatorilor care incadreaza someri si beneficiari de ajutor social, pentru fiecare din aceste persoane, pentru o perioada de pana la 5 ani, in functie de categoria din care viitorii angajati fac parte.
Sumele vor fi oferite pentru angajarea de tineri absolventi de orice fel de forma de invatamant: scoli profesionale, invatamant gimnazial sau liceal, tineri greu angajabili, marginalizati, ucenici, indiferent de varsta, stagiari, adica absolventi de studii superioare, persoane cu handicap si care se afla in prag de pensionare", a spus Olguta Vasilescu,... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 19:17
Guvernul a adoptat, marti, normele de aplicare a pachetului de masuri pentru stimularea angajarii somerilor, care intra astfel in vigoare pe 3 decembrie.
Finantarea pentru bonusurile substantiale oferite la angajare sau relocare este asigurata din fonduri nationale si europene, mentioneaza Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata la ce bonusuri se refera Guvernul. Cel mai mare este de 12.500 de lei pentru cei care se angajeaza departe de casa
Normele metodologice la OUG 60/2016 adoptate marti stabilesc modalitatea practica de acordare a primelor de activare, incadrare, instalare de care beneficiaza la angajare persoanele fara un loc de munca, precum si documentele in baza carora se obtin aceste drepturi.
"Aceste documente vor fi depuse personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti (acolo unde persoana se afla in evidenta) ", se arata in ...citeste mai departe despre "Somerii care se angajeaza capata bonusuri substantiale din 3 decembrie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 09:56
Guvernul a adoptat recent un pachet dedicat somerilor, ce presupune acordarea unor prime care ar trebui sa-i stimuleze sa-si gaseasca un loc de munca, chiar daca e departe de casa.
Ministerul Muncii a transmis, la solicitarea Ziare.com, ca implementarea acestor masuri va avea "un impact pozitiv asupra pietei muncii la nivel micro si la nivel macro".
Pachetul de masuri nu vizeaza toata forta de munca a tarii (de exemplu, nu se refera si la angajatii nevoiti sa se mute departe de casa), insa reprezentantii ministerului considera ca programul destinat unei categorii de persoane defavorizate nu constituie discriminare.
Programul va fi finantat din bugetul de asigurari sociale, dar "cu mentinerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022" si se completeaza cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operational Capital Uman, potrivit Ministerului Muncii.
Insa reprezentantii institutiei nu ne-au transmis si estimarile privind sumele ce vor ...citeste mai departe despre "Guvernul ofera prime substantiale somerilor care-si gasesc un job: De unde ia banii si de ce nu e discriminare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 10:10
Confom reglementarilor, angajatorii care incadreaza in munca anumite categorii de persoane pot beneficia de stimulente financiare de la stat, calculate in functie de indicatorul social de referinta (ISR), care in 2014 are valoarea de 500 de lei.
Legislatia autohtona ofera unele facilitati angajatorilor care incadreaza in munca tineri absolventi, dupa cum se arata in Legea nr. 76/2002.
Mai precis, cei care angajeaza absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subventie ce difera in functie de studiile salariatilor.
Citeste mai multe despre Angajatorii pot primi lunar bani de la stat daca incadreaza in munca anumiti salariati pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 17:02
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi de studii liceale, postliceale sau superioare, precum si someri de peste 45 de ani nu vor mai beneficia de unele facilitati din partea statului, noi reglementari in domeniul asigurarilor pentru somaj intrand in vigoare incepand de astazi.
Totusi, se pastreaza unele prevederi care stabilesc ca acesti angajatori vor primi unele subventii din partea statului, calculate in functie de indicatorul social de referinta.
Legea nr. 250/2013, act normativ ce aduce o serie de modificari legislatiei in domeniul asigurarilor pentru somaj, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 457, din 24 iulie 2013 si intra astazi in vigoare. Printre modificarile operate de documentul citat se numara si eliminarea unor facilitati acordate de stat pentru unii angajatori.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:15
O companie poate economisi zeci de mii de lei pe an angajand persoane din categorii defavorizate pe piata muncii - fara experienta, trecute de o anumita varsta sau cu handicap.
Astfel, prin Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, sunt prevazute o serie de facilitati pentru firmele care angajeaza, in anumite conditii, oameni care isi gasesc in general mai greu o slujba.
Cu ajutorul consultantului fiscal George Niculescu, va prezentam o exemplificare a impactului acestor facilitati in total costuri salariale in cazul somerilor cu varsta de peste 45 de ani si somerilor unici sustinatori ai familiilor monoparentale.
Citeste mai multe despre Economii in criza: Cum castiga o firma zeci de mii de lei angajand someri de peste 45 de ani pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 12:31
Rata somajului, calculata pentru persoanele cu varsta intre 15 si 74 de ani care nu au loc de munca, dar sunt disponibile sa lucreze si au cautat un loc de munca in ultima luna, a urcat in trimestrul IV din 2010 cu 0,4 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, la 7,3%, a anuntat luni INS.Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) mai arata ca rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), a fost in intervalul octombrie - decembrie 2010 cu 0,2 puncte procentuale mai scazuta comparativ cu trimestrul similar din 2009.Pe sexe, diferenta dintre cele doua rate ale somajului BIM a fost de 1,4 puncte procentuale (7,9% pentru barbati si 6,5% pentru femei), in timp ce pe medii rezidentiale, diferenta a fost de 4,0 puncte procentuale (9,0% pentru mediul urban, fata de 5,0% pentru mediul rural).Rata somajului BIM avea cel mai ridicat nivel - de 22,8% - in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani.Populatia activa era de 9,76 milioane de persoane in trimestrul IV, din care 9,05 milioane de persoane erau ocupate si 714.000 de persoane erau someri BIM.Rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 62,6%.Raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1000 persoane ocupate) a fost de 1367‰, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1728‰), precum si pentru cele din mediul rural (1429‰).Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 11:15