Aproape jumatate (46,4%) dintre angajatii care impart biroul de acasa cu copiii lor recunosc ca le este greu sa isi organizeze eficient activitatea in conditiile in care trebuie sa se ocupe, pe langa sarcinile de serviciu, si de solicitarile copiilor, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.
Astfel, doi din cinci respondenti si-ar dori sa poata lucra de acasa insa cu un program flexibil, astfel incat sa se poata ocupa si de cei mici cat timp cresele si scolile sunt inchise.
Cu toate acestea, nu toti au sustinerea angajatorului sa-si organizeze timpul si sarcinile de lucru in functie de situatia personala. Aproape 40% dintre angajatii care au participat la sondajul BestJobs sustin ca angajatorul se arata deranjat cand solicita doua ore libere in timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acorda totusi timpul necesar, in timp ce 28,6% se plang ca angajatorul nu le permite deloc acest lucru.
Chiar daca lucreaza de acasa, un sfert dintre angajati arata ca ajung sa aloce mai mult de opt ore pe zi activitatii profesionale, mai ales ca sunt adesea intrerupti de copii.
In aceste conditii, cei mai multi dintre ei spun ca, atunci cand nu pot acorda atentie celor mici, ii lasa sa-si ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) si doar 18% sunt ajutati de celalalt parinte.
Majoritatea parintilor (71,4%) reuseste sa aloce mai putin de 4 ore pe zi copiilor pentru toate activitatile pe care le... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 11:48
Unul din doi angajati romani se teme ca urmeaza o criza economica declansata de efectele COVID-19, iar un sfert dintre salariati (24,9%) nu au economii nici macar pentru o luna, daca raman fara loc de munca, reiese din datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
In acelasi context, 31,3% dintre romani care au un loc de munca se tem ca ar putea contacta noul coronavirus (31,1%), in timp ce 11,2% dintre cei chestionati previzioneaza ca ar putea sa-si piarda locul de munca in perioada urmatoare.
Potrivit sondajului, dintre cei care isi simt amenintat locul de munca, 34,5% s-au declarat foarte ingrijorati, iar 32,6% oarecum ingrijorati, in timp ce restul de 32,9% nu cred ca au in acest moment motive sa se teama pentru jobul lor.
Totodata, peste 43% dintre persoanele intervievate pun aceste griji pe seama faptului ca situatia epidemiei de coronavirus ar putea afecta economic compania pentru care lucreaza, iar daca s-ar gasi in situatia de a-si cauta un nou job, 45,7% cred ca ar gasi greu, iar 20,6% chiar foarte greu.
Pe de alta parte, peste jumatate dintre angajatorii chestionati (53,3%) au declarat ca au planuri de continuitate a afacerii in cazul agravarii epidemiei de coronavirus in Romania. De altfel, 60% dintre angajatorii care au participat la sondajul BestJobs afirma ca afacerea lor nu a fost pana acum afectata de criza epidemiologica.
"Deocamdata, pentru 20% dintre angajatori, principalele efecte ale contextului epidemiologic tin de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:30
Un studiu realizat de Undelucram.ro, cea mai mare platforma dedicata angajatilor din Romania, arata ca in topul beneficiilor pe care le primesc angajatii romani de la companiile pentru care lucreaza se numara bonusurile sau primele in bani, serviciile medicale, serviciile sau pachetele de relaxare si facilitatile cu privire la programul sau modul de lucru.
Studiul a fost realizat in urma analizei a 3657 de formulare completate de angajatii romani cu privire la beneficiile pe care le primesc de la angajatori din sapte industrii diferite.
Totodata, in urma unui sondaj realizat de Undelucram.ro, pe un esantion de 1450 de persoane, se arata ca beneficiile pe care romanii si le doresc cel mai mult in 2019 sunt al 13-lea salariu, prima de vacanta/sarbatori, abonamente de servicii medicale si/sau servicii stomatologice, tichete de masa si un program de lucru flexibil.
Prezenta companiilor straine in Romania pare sa influenteze in bine piata muncii locale. Tot mai multi angajati primesc beneficii salariale diverse, care se ridica la standardele occidentale.
Studiul realizat de Undelucram.ro, cea mai mare platforma dedicata angajatilor din Romania, a constat in analiza a 3657 de chestionare completate de angajati din sapte industrii diferite: banci si institutii financiare, BPO & servicii, consultanta, IT&C, productie, retail si telecomunicatii.
Desi ponderea beneficiilor difera usor de la o industrie la alta, categoriile de beneficii pe care romanii le primesc cel... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 12:27
Aproape 62% dintre angajati cred ca isi pot gasi un nou loc de munca in mai putin de trei luni daca ar decide sa faca o schimbare in cariera, iar 55% dintre respondenti au spus ca-si actualizeaza constant CV-ul pentru a-si creste sansele sa gaseasca jobul ideal, arata un studiu realizat de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Circa 23% din angajatii care au participat la sondajul eJobs se declara foarte optimisti privind perspectivele profesionale, considerand ca isi pot schimba job-ul in mai putin de o luna, iar 38,6% spun ca le-ar lua intre o luna si trei luni sa-si gaseasca un nou job, arata studiul citat.
Alti 19,8% sunt de parere ca acest proces ar dura intre trei si sase luni, iar 18,7% dintre participatii la studiu cred ca aceasta schimbare le-ar putea lua peste sase luni.
"In conditiile in care tot mai multe companii vaneaza talente si se intampla des sa abordeze potentiali candidati care nu sunt in mod neaparat in cautarea unui alt loc de munca, 55% dintre participantii la studiul eJobs au spus ca isi actualizeaza permanent CV-ul cu noile abilitati si rezultate profesionale, pentru a fi relevanti in cazul in care o potentiala companie angajatoare ajunge sa le vada profilul", se mentioneaza in studiu.
In acelasi timp, 25,4% dintre respondenti isi modifica CV-ul doar atunci cand cauta activ un nou job, iar 18,3% dintre ei isi adapteaza CV-ul in functie de jobul pentru care aplica. 88% dintre respondenti spun ca folosesc... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 20:50
Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca, numarul salariatilor si gradul de profesionalizare inregistrand o scadere in ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua in viitor.
Este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice legate de piata muncii din ultimii 10 ani.
Nu exista, probabil, firma in Romania care sa nu se confrunte in prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent ca vorbim de programatori IT, ingineri sau specialisti in finante, sunt tot mai multe companii care reclama faptul ca nu gasesc personal calificat, potrivit analizei remise Ziare.com.
Dovada stau statisticile INS care arata ca, dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016.
Cea mai puternica cerere de forta de munca este in jurul Capitalei, acolo unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta. Industria prelucratoare, cu 15.793 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se aflau, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.
Au plecat in cautarea unui loc mai bine platit
Datele statistice confirma, in parte, exodul romanilor catre Occident. De la intrarea in UE, in 2007, au fost foarte multi romani care au ales sa plece in tarile dezvoltate, in... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:15
Romanii au muncit mai eficient in ultimul an si au adus mai multi bani firmei in care lucreaza, insa dezvoltarea pietei inseamna mai multe oportunitati, asa ca din ce in ce mai multi si-au schimbat jobul.
Indicatorul "rentabilitatea medie a capitalului uman", ce reflecta profitul generat de un angajat pentru fiecare leu incasat sub forma de salariu, a crescut cu 12,5% in ultimul an, potrivit unui studiu publicat miercuri de PwC Romania.
Studiul arata ca, in medie, la fiecare leu incasat sub forma de salariu, un angajat roman produce un profit de 1,44 lei angajatorului.
"Aceasta evolutie se datoreaza in principal cresterii profitabilitatii ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie", sustine PwC.
Totusi, exista diferente semnificative de la un sector economic la altul in ceea ce priveste eficienta angajatilor.
"Rata cea mai ridicata a rentabilitatii capitalului uman s-a inregistrat in sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a cresterii sustinute a ...citeste mai departe despre "Ce profit aduce firmei un angajat roman pentru fiecare leu incasat la salariu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 18:22
Romanii lucreaza mai multe ore suplimentare decat angajatii din alte tari si beneficiaza de flexibilitate la locul de munca doar in anumite cauzir, arata concluziile unui studiu.
"Generatiile urbane si prioritatile lor" este cercetarea facuta de compania de consultanta Ernst&Young in randul salariatilor din tara, care se confrunta intr-o proportie importanta cu probleme financiare.
Peste 70% dintre respondenti sustin ca fac ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana, informeaza News.ro.
Programul standard este de 40 ore pe saptamana, cu maximum 8 ore suplimentare pe saptamana, care trebuie recompensate cu timp liber ulterior sau remunerate.
Jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara, iar cel mai mult resimt cresterea numarului de ore de lucru cei din "generatia Y" (nascuti intre 1980 si 1995).
Si romanii angajati in functii de conducere stau la munca peste ...citeste mai departe despre "7 din 10 angajati romani muncesc peste program si tot nu se descurca cu banii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 11:38
Mai mult de 40% dintre angajatorii romani nu sunt acoperiti de contracte colective de munca, aproape dublu fata de media europeana, a declarat, vineri, in cadrul unei dezbateri de specialitate, Marin Florian, presedintele Organizatiei de Tineret din cadrul Blocului National Sindical (BNS).
"Peste 40% dintre angajatori romani nu sunt acoperiti de contracte colective de munca, aproape dublu fata de media europeana. Cifra este strans legata de numarul lucratorilor cu salarii mici.
Un salariat roman nu este protejat deloc in perioada de proba a unui contract de munca. Este nevoie de prelungirea perioadei de proba pentru absolventii ...citeste mai departe despre "Semnal de alarma: Cum sunt exploatati angajatii romani de catre patroni" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Mai 2015, ora 13:41
Rentabilitatea angajatilor din Romania a crescut, in 2014, cu 4% fata de 2013, si este cu 16% mai mare fata de media europeana
In cazul tarii noastre, indicatorul are valoarea de 1,3.
El este exprimat prin numarul de unitati monetare (euro, dolar sau leu) generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara investita in remuneratia sa, se arata in raportul PwC Romania, remis Ziare.com.
"In conditiile in care veniturile companiilor din Romania nu au crescut semnificativ anul trecut, iar costurile salariale au ramas relativ constante, cresterea usoara fata de anul precedent a fost data de eficientizarea costurilor indirecte ale companiilor, desi s-au remarcat si o serie de investitii de anvergura in sisteme informatice moderne, care au dus la o imbunatatire a productivitatii", a precizat Horatiu Cocheci, Senior Manager, liderul echipei de servicii de consultanta in resurse umane, PwC Romania.
Privita in context european, rentabilitatea capitalului uman din Romania este ...citeste mai departe despre "Cu cat a crescut rentabilitatea angajatilor romani in 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 18:59