Comisia Europeana a propus miercuri un sprijin in valoare de 293,5 milioane euro de la Fondul de solidaritate al UE pentru Austria, Italia si Romania, ca urmare a dezastrelor naturale care au avut loc in 2018, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Suma de 293,5 milioane euro este defalcata dupa cum urmeaza: 277,2 milioane euro pentru Italia in urma ploilor abundente, a vanturilor puternice, a inundatiilor si a alunecarilor de teren din toamna anului 2018, 8,1 milioane euro pentru Austria ca urmare a acelorasi evenimente meteorologice si 8,2 milioane euro pentru regiunea de nord-est a Romaniei, dupa inundatiile din vara anului 2018.
"Saptamana trecuta, la Sibiu, ne-am angajat sa ramanem uniti la bine si la greu, sa dam dovada de solidaritate in vremuri dificile si sa fim mereu unii alaturi de ceilalti. Fondul de solidaritate al UE este o expresie concreta a solidaritatii europene. El ofera asistenta tarilor si regiunilor in urma dezastrelor naturale si ajuta populatiile sa se redreseze. Astazi, intindem o mana de ajutor Austriei, Italiei si Romaniei ", a declarat comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.
Tot miercuri, Comisia a publicat un raport de evaluare a activitatii fondului de la crearea sa, in 2002, document in care formuleaza si recomandari pentru viitor. Evaluarea subliniaza puternica valoare adaugata a fondului in ceea ce priveste sprijinirea eforturilor de interventie urgenta si de reconstructie si reducerea sarcinii... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:41
Absolventii de licee si universitati, din acest an, ar putea beneficia, la angajare, de subventii in valoare de 900 de lei net si, respectiv, 1.300 de lei net, acordate de stat din fonduri europene pentru o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni, a anuntat, joi, ministrul delegat pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, in conferinta "Hotel Tourism & Leisure Investment".
"Pregatim un program de locuri de munca subventionate pentru absolventii anului 2014, din fonduri europene. Se aloca o subventie lunara, pentru o perioada de minimum sase luni si maximum 12 luni, pentru absolventii din 2014, in valoare neta de 900 de lei pentru cei care termina liceul si 1.300 de lei pentru cei care termina facultatea", a explicat Jianu.
De asemenea, el a anuntat ca, la nivelul Departamentului, se lucreaza la conturarea unor ajutoare de stat pentru firmele care investesc in infrastructura, pentru cele care creeaza locuri de munca, dar si infrastructura de agrement.
"Astazi (n.r. - joi), la ora 12,00, colegii mei vor avea o intalnire cu reprezentantii industriei pentru desemnarea acestui tip de ajutor de stat, care sa ne ajute pe noi, ca tara, sa perfectionam infrastructura si sa devenim, astfel, competitivi cu pietele cu care concuram", a explicat Florin Jianu.
In privinta voucherelor de vacanta, ministrul de resort a spus ca actul normativ care reglementeaza acest tip de finantare pentru firmele din domeniu a fost discutat cu... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 12:55
Autoritatile care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene continua sa "pompeze" bani grei in consultanti externi, care sa evalueze cererile de finantare, in ciuda faptului ca s-au cheltuit in jur de 6 milioane de euro pentru pregatirea angajatilor de la stat.
Un contract in valoare de 2.043.145 de lei (458.600 de euro), pentru "Evaluarea din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare din cadrul POR", a fost atribuit prin licitatie publica companiilor: Projects Development Consultants si Ernst&Young.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, criteriul de atribuire fiind "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic". Obiectul contractului il reprezinta "Servicii de evaluare din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare in cadrul Axelor prioritare 1-5 din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013".
Cine sunt companiile care au castigat licitatia
Projects Development Consultants este o firma de consulanta infiintata in Bucuresti in 2006 care ar ca obiect de activitate "activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea". Potrivit unor rapoarte Risco, compania are in prezent 3 angajati si afaceri de 219.000 de lei (49.000 de euro). Profitul net raportat in primul semestru al anului 2013 este de 5.645 de lei (1.200 de euro). Firma a raportat profit si anul trecut, cand la o cifra de afaceri de 634.646 de lei (142.527 de euro) a obtinut un profit net de 4.179 de lei (938 de euro).... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 07:02
Incalcarea regulilor de achizitii publice, inselaciunea, falsul si uzul de fals sunt printre cele mai intalnite infractiuni savarsite de beneficiarii de fonduri europene. Cu asa palmares, nu e de mirare ca reprezentantii UE se mai gandesc pana in toamna daca vor debloca banii pentru Competitivitate, dedicati mediului de afaceri.
Reprezentantii Comisiei Europene vor veni in Romania in luna septembrie pentru o misiune de audit care vizeaza Programul Sectorial Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). In urma controlului, se va decide daca programul, presuspendat in toamna anului trecut, va fi suspendat sau deblocat. Practic, de un an, CE nu mai face plati prin program, tara noastra riscand sa piarda 1, 26 de miliarde de euro.
"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din pacate, pe tot ceea ce inseamna circuit al banului european, si anume de la pregatirea de proiecte, evaluarea selectiei si verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta in sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au facut deja verificari in acest sens, iar unele dintre situatii au fost trimise catre solutionare mai departe, la DNA si nu numai. Am curatat, sa spunem, sistemul din acest punct de vedere si speram ca in viitor sa nu se mai intample", a declarat la inceputul lunii, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
Creativitatea beneficiarilor care au vrut sa insele sistemul este... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 08:50
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a detasat sase consilieri personali si o echipa de specialisti din aparatul propriu al institutiei la structurile care se ocupa de gestionarea fondurilor europene din cadrul MECMA, potrivit unui comunicat al ministerului.
"Aceasta decizie a fost luata in urma analizei gradului de absorbtie a fondurilor europene, pentru urgentarea procesarii eficiente a dosarelor depuse, pentru eliminarea intarzierilor si respectarea termenelor procedurale ale proiectelor.
Prin detasarea celor sase consilieri si a echipei de specialisti, numarul angajatilor din structurile MECMA care se ocupa de gestionarea fondurilor europene a crescut cu 10%", se mai arata in comunicat.
Atragerea de fonduri europene este un obiectiv major al MECMA pentru anul 2012, alaturi de listarea companiilor de stat si introducerea managementului corporatist.
"In acest sens, la nivelul institutiei se fac analize saptamanale dedicate implementarii si atragerii de fonduril europene. MECMA isi propune ca 2012 sa reprezinte anul cu cel mai inalt plafon de rambursari catre beneficiari de pana acum", au mai spus oficialii ministeriali.
In urma cu o saptamana, Bode a afirmat ca rata absorbtiei fondurilor UE la nivelul Ministerului Economiei este de 17%.
"Este un procent care pe mine ma nemultumeste si vreau sa fac tot posibilul ca in 2012 sa ajungem la cel mai inalt plafon de rambursari pentru beneficiari. Sper si am speranta ca vom reusi", a precizat ministrul.
In... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 13:11
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la RRA ca functionarii "pe care ii aparam cu toate tunurile" pentru ca li se reduc salariile, angajati in ministere pe criterii politice, sunt incompetentii din cauza carora Romania nu absoarbe rapid fondurile europene, informeaza NewsIn.Seful statului a subliniat ca banii europeni pe care Romania ii poate utiliza pana in 2015 sunt o sansa ca tara noastra sa recupereze decalajele care o despart de alte state europene, aratand ca ministere precum Transporturile sau Mediu au cate 4,5 miliarde de euro la dispozitie, Dezvoltarea 3,7 miliarde iar Agricultura 14 miliarde.
"In momentul de fata acesta (Ministerul Dezvoltarii-n.r.) este ministerul cu numarul cel mai mare de proiecte aprobate, semnate si date spre implementare. Au peste 2,5 miliarde din total buget transferate prin contract catre administratiile locale, dar as vrea sa se intample acelasi lucu la Transporturi", a aratat Basescu, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio.
Seful statului a aratat ca desi atunci cand vine vorba despre slaba absorbtie a fondurilor europene "foarte multi de regula tipa la ministri si presa ataca ministrii pe buna dreptate, pentru ca au raspundere politica", nu ministrii sunt cei care pregatesc proiectele pentru aprobare, ci functionarii din ministere.
"Ministrii nu stiu sau nu e treaba lor sa pregateasca proiectele pentru aprobare, asta o fac functionarii pe care ii aparam acum cu toate tunurile: Ceea ce se intampla cu... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 16:03