Guvernul de coalitie condus de premierul Mark Rutte intentioneaza sa reduca limita de viteza in timpul zilei pe autostrazile din Olanda, ca raspuns la o hotarare a unui tribunal privind poluarea cu azot, care a oprit proiectele de constructii si a generat proteste in randul fermierilor si al constructorilor, transmite Bloomberg.
Potrivit planului analizat, viteza maxima va fi redusa la 100 de kilometri pe ora in timpul zilei, a informat Guvernul olandez, care incearca de asemenea sa ii incurajeze pe fermieri sa creasca mai putini porci, tot in ideea de a reduce emisiile de azot. Soferii vor putea in continuare sa ruleze pe unele drumuri cu viteze mai mari intre orele 7 p.m. si 6 a.m.
In luna mai, cel mai important tribunal administrativ din Olanda a invalidat modul in care autorizatiile pentru proiectele de constructii din apropiere de zonele naturale tineau seama de depozitele de azot, apreciind ca acest sistem incalca normele europene. In replica, atat fermierii, cat si angajatii din constructii au organizat proteste pe strazile din Haga pentru a cere parlamentarilor masuri care sa ii protejeze de decizia tribunalului.
Agricultura este cel mai mare contributor la emisiile de azot in Olanda, iar fermierii sunt ingrijorati de impactul masurilor guvernului asupra modului lor de viata.
Guvernul olandez a decis sa extinda un program de subventii destinat stimularii fermierilor sa inceteze sa mai creasca porci, majorand bugetul alocat pentru acest program cu 60 de... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 15:07
ABN Amro este acuzat de procurorii din Olanda de spalare de bani in perioada 2004 - 2014, o noua lovitura pentru actiunile grupului bancar olandez, investigat pentru ca nu a raportat sau nu a verificat ani de zile tranzactiile suspecte, transmite Reuters.
Investigatorii au estimat recent ca anual operatiunile de spalare de bani prin Olanda se ridicau la aproximativ 13 miliarde de euro, echivalentul a aproape 2% din PIB-ul tarii.
In martie, procurorii olandezi verificau indiciile conform carora reteaua de spalare de bani in care era implicat grupul ABN Amro a transferat miliarde de euro Rusia.
"Este extrem de ingrijorator faptul ca ABN Amro este investigat de procurori", a declarat ministrul olandez de Finante, Wopke Hoekstra, adaugand ca Executivul este decis sa combata operatiunile de spalare de bani si "bancile sunt cele care trebuie sa-i tina pe criminali in afara sistemului".
Joi, actiunile ABN Amro au scazut cu 9,9% la Bursa de la Amsterdam. Anul acesta titlurile au scazut cu 40%.
Ancheta face parte dintr-un proiect vast al procurorilor europeni de a lupta impotriva tranzactiilor ilegale efectuate prin intermediul bancilor si vine la o zi dupa ce sediul bancii germane Deutsche Bank a fost verificat de procurori pentru a gasi dovezi legate de operatiunile de spalare de bani de la Danske Bank.
Procurorii olandezi sustin ca ABN Amro a raportat tranzactiile suspecte prea tarziu sau nu le-au raportat deloc o lunga perioada de timp, si nu au investigat in... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 16:06
Mai mult de jumatate dintre angajatii de la nivel global se simt amenintati de automatizare si cred ca locurile lor de munca vor fi schimbate semnificativ sau vor disparea in urmatorii zece ani, potrivit sondajului PwC "Upskilling Hopes and Fears", care arata ca angajatii considera ca actualii angajatori ar trebui sa-i ajute sa dobandeasca noi abilitati digitale.
Majoritatea angajatilor chestionati, 61%, considera ca impactul tehnologiei asupra muncii lor de zi cu zi este pozitiv, iar 77% sunt dispusi sa invete noi abilitati sau sa se pregateasca pentru un alte profesii.
"In Europa Centrala si de Est vedem ca oamenii sunt din ce in ce mai constienti ca tehnologia si automatizarea vor schimba semnificativ piata fortei de munca si ca locurile lor de munca vor fi afectate. PwC s-a angajat intr-o initiativa ambitioasa de perfectionare digitala in Europa Centrala si de Est, nu doar pentru profesionistii PwC, ci si pentru clienti si pentru a promova aceasta problema importanta la nivel regional", a declarat Nick Kos, CEO al PwC Europa Centrala si de Est.
Sondajul a fost realizat in randul a peste 22.000 de adulti din 11 tari (Australia, China, Franta, Germania, India, Olanda, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie si SUA), pornind de la studiile PwC care arata ca 30% din locurile de munca sunt expuse riscului de automatizare pana la mijlocul anilor 2030. De asemenea, PwC Global CEO Survey 2019 arata ca disponibilitatea competentelor este o preocupare majora... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 21:45
Temperaturi record de caldura absoluta au fost inregistrate miercuri in Belgia, Olanda si Germania, insa, potrivit meteorologilor, ce e mai rau urmeaza joi in Europa Occidentala.
"Nou record de temperatura in Germania! Cu 40,5 grade Celsius, recordul precedent de 40,3 grade Celsius (Kitzingen, 5 iulie 2015) pentru intreaga Germanie, a fost doborat astazi la Geilenkirchen!", a anuntat miercuri seara pe Twitter serviciul meteorologic german (DWD), relateaza AFP.
Olanda
In Olanda, in cursul dupa-amiezii, mercurul din termometre a urcat pana la 38,8 de grade Celsius la Gilze Rijen, in sud, si pana la 39,2 grade Celsius la Eindhoven. Cel mai recent record data din 1944, cand au fost 38,6 grade Celsius, potrivit institutului regal de meteorologie din Olanda.
Temperatura este atat de ridicata, incat metalul de pe unele poduri din Amsterdam si Haarlem isi modifica forma, iar angajatii municipali pulverizeaza apa pentru a le raci.
Postul local de televiziune RTV Oost a decis sa ofere spectatorilor o "tele-racorire" prin transmiterea in sistem live streaming a unor imagini de arhiva cu peisaje hibernale.
Cateva sute de porci au murit in noaptea de marti spre miercuri la o ferma din Middelharnis, in vestul Olandei, din cauza caldurii si a unei defectiuni a sistemului de ventilatie, potrivit media locale.
Belgia
Si in Belgia, unde a fost declansat in premiera "codul rosu" de canicula, a fost inregistrat un record istoric. O temperatura de 39,9 grade Celsius a... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 14:11
Peste 250 de companii au initiat negocieri pentru transferarea sediilor din Marea Britanie in Olanda, din cauza Brexit, a anuntat miercuri seara Guvernul olandez, conform site-ului cotidianului britanic The Independent.
Unele companii multinationale au anuntat deja relocarea in Olanda, pentru a mentine accesul la piata Uniunii Europene dupa producerea Brexit. Printre firmele care si-au mutat sediile in Olanda se numara Sony si Panasonic.
Michiel Bakhuizen, purtatorul de cuvant al Agentiei guvernamentale olandeze pentru Investitii Straine (NFIA), a confirmat ca din ce in ce mai multe companii vor sa se mute in Olanda. "Orice noua decizie de relocare a unei firme, fie ca este mare sau mica, este un succes", a declarat oficialul olandez, citat de AFP.
"Numarul companiilor cu care suntem in contact pentru o posibila relocare este in crestere. La inceputul anului 2017 era de 80, la inceputul anului 2018 a fost numarul 150, acum sunt peste 250 de companii. Suntem in contact cu peste 250 de firme interesate de eventuala mutare in Olanda din cauza Brexit", a precizat el.
"Cresterea numarului companiilor interesate va continua, deoarece exista o incertitudine majora in acest moment in Marea Britanie. Iar daca este un lucru rau pentru mediile de afaceri, acela este incertitudinea", a subliniat oficialul guvernamental olandez.
In afara de companiile care vor relocarea, in Olanda a fost transferat si sediul Agentiei Europene a Medicamentului, care are peste 900 de... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 22:32
Cei mai multi dintre dintre angajatii romani (84%) prefera sa manance pranzul pe tastatura computerului, iar aproape o treime dintre acestia (32%) opteaza pentru sandvisuri, salate sau paste, arata rezultatele unui studiu realizat la nivel european, dat publicitatii luni.
Conform cercetarii, realizata de Uber Eats si YouGov in noua tari europene, unu din patru oameni consuma la birou acelasi feluri de mancare zilnic. In acest context, sandvisul pregatit acasa este cel mai consumat fel de mancare la pranz (63%), urmat de pizza (51%), burgeri (40%) si salate (39%).
La nivel european, 32% dintre angajati au declarat ca nu isi iau deloc aceasta pauza, in timp ce peste 50% dintre cei care mananca la birou isi savureaza pranzul la desktop, in vreme ce 30% lucreaza chiar in timp ce mananca.
In ceea ce priveste obiceiurile de consum in pauzele de masa, studiul releva faptul ca polonezii sunt cei mai predispusi sa manance acelasi lucru zi de zi, in vreme ce olandezii variaza cel mai mult meniul de pranz, adica doar 18% dintre ei mananca acelasi lucru in fiecare zi. Tot polonezii sunt cei care isi iau cele mai scurte pauze de pranz (26 de minute), in timp ce portughezii ajung la nu mai putin de 59 de minute.
La polul opus se situeaza romanii care, in proportie de 32%, nu isi iau deloc o pauza de pranz. Totodata, romanii sunt cei mai predispusi sa-si ia masa pe birou, in timp ce lucreaza, pe cand majoritatea suedezilor aleg sa manance in spatiile comune de la locul de... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 16:47
Romania, Ungaria si Slovenia sunt tarile care au inregistrat, in perioada 2000 - 2016, cea mai mare crestere din Uniunea Europeana a ponderii numarului de salariati in sectorul guvernamental, in timp ce la nivelul Uniunii Europene procentul s-a mentinut aproape stabil, intre 15% si 17% din numarul total de angajati, din anul 2000, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform Eurostat, printre cei care lucreaza in sectorul guvernamental se afla functionarii publici si alti angajati guvernamentali (la nivel national, regional si local), precum si fortele armate.
Limitele sectorului guvernamental variaza in randul statelor membre ale Uniunii Europene, de exemplu locurile de munca din domeniul educatiei sau sanatatii fac parte din sectorul guvernamental in unele tari, in timp ce in altele nu fac parte.
In perioada 2000 - 2016, cel mai semnificativ avans din UE al procentului de angajati in sectorul guvernamental s-a inregistrat Romania, Ungaria si Slovenia, iar cel mai scazut in Slovacia, Marea Britanie si Italia.
In 2016, la nivelul UE, procentul de angajati in sectorul guvernamental era de 16%, cel mai ridicat nivel fiind in Suedia (29% din totalul angajatilor), Danemarca (28%), Finlanda (25%), Estonia (23%), Lituania, Franta si Ungaria (toate cu 22%), iar cel mai scazut in Germania (10%), Luxemburg (12%), Olanda (13%), Italia (14%), Portugalia, Irlanda si Spania (toate cu 15%) si Romania (putin peste 15%).
Eurostat... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 11:24
Olanda este listata frecvent in topul celor mai bune locuri de pe pamant in care sa traiesti. Copiii olandezi sunt printre cei mai fericiti copii din lume, potrivit UNICEF.
Buna dispozitie a olandezilor ar putea avea legatura cu atitudinea lor relaxata in ceea ce priveste munca, scrie The Economist.
Angajatii olandezi au un program de lucru mai lejer decat cei din alte tari occidentale. Astfel, mai mult de jumatate dintre ei lucreaza cu jumatate de norma - 26,8% dintre barbati si 76,6% dintre femei muncesc mai putin de 36 de ore pe saptamana.
In restul Uniunii Europene, doar 8,7% dintre barbati si 32,2% dintre femei lucreaza part-time, ceea ce inseamna aproximativ 20% din numarul total de angajati. Procentul este mai mic in SUA, de 18,9%, respectiv 12,6% dintre barbati si 25,8% dintre femei.
In Olanda, tara bogata, nu a fost nevoie ca familia sa aiba doua venituri pentru a se bucura de un trai confortabil. Iar pana in anii 1980 societatea a fost dominata de valorile ...citeste mai departe despre "Cum se munceste intr-unul dintre cele mai fericite locuri de pe pamant" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Mai 2015, ora 17:58
Olanda a creat un centru de reclamatii impotriva agentiilor de recrutare de rea-credinta, unde oricine poate reclama anumite practici incorecte din domeniul recrutarii de personal, inclusiv cetatenii romani care locuiesc si muncesc aici, a precizat Ambasada Olandei la Bucuresti.
Cetatenii si firmele care semnaleaza nereguli legate de agentiile de recrutare pot apela, incepand din 14 martie, un numar de telefon special. Centrului de reclamatii impotriva agentiilor de recrutare de rea-credinta i se pot adresa atat potentiale victime si apartinatorii acestora, cat si firmele de buna credinta care doresc sa reclame anumite practici incorecte din domeniul recrutarii de personal.
"Oricine traieste si lucreaza in Olanda, indiferent de nationalitate, poate reclama la acest centru practicile incorecte ale unor agentii de recrutare", a explicat Ambasada Olandei, adaugand ca nici autoritatile romane, nici alte institutii din tara noastra nu au fost anuntate de infiintarea acestui centru.
Intr-o scrisoare adresata Camerei Deputatilor din Olanda, ministrul Afacerilor Sociale, Henk Kamp, a anuntat crearea acestui centru si a prezentat o actiune extinsa cu o multitudine de masuri prin care intentioneaza eliminarea de pe piata in doi ani a tuturor agentiilor de recrutare de rea-credinta.
"In ciuda tuturor eforturilor care s-au depus, birourile de rea-credinta pentru plasarea temporara a fortei de munca continua sa dea nastere multor probleme. Acestea dobandesc castiguri mari... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 09:32