Romania, Ungaria si Slovenia sunt tarile care au inregistrat, in perioada 2000 - 2016, cea mai mare crestere din Uniunea Europeana a ponderii numarului de salariati in sectorul guvernamental, in timp ce la nivelul Uniunii Europene procentul s-a mentinut aproape stabil, intre 15% si 17% din numarul total de angajati, din anul 2000, arata datele publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform Eurostat, printre cei care lucreaza in sectorul guvernamental se afla functionarii publici si alti angajati guvernamentali (la nivel national, regional si local), precum si fortele armate.
Limitele sectorului guvernamental variaza in randul statelor membre ale Uniunii Europene, de exemplu locurile de munca din domeniul educatiei sau sanatatii fac parte din sectorul guvernamental in unele tari, in timp ce in altele nu fac parte.
In perioada 2000 - 2016, cel mai semnificativ avans din UE al procentului de angajati in sectorul guvernamental s-a inregistrat Romania, Ungaria si Slovenia, iar cel mai scazut in Slovacia, Marea Britanie si Italia.
In 2016, la nivelul UE, procentul de angajati in sectorul guvernamental era de 16%, cel mai ridicat nivel fiind in Suedia (29% din totalul angajatilor), Danemarca (28%), Finlanda (25%), Estonia (23%), Lituania, Franta si Ungaria (toate cu 22%), iar cel mai scazut in Germania (10%), Luxemburg (12%), Olanda (13%), Italia (14%), Portugalia, Irlanda si Spania (toate cu 15%) si Romania (putin peste 15%).
Eurostat... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 11:24
Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti dispune, prin intermediul Retelei EURES, de 40 de posturi pentru lucratorii calificati in domeniul hotelier - gastronomic, care doresc sa desfasoare o activitate sezoniera in Germania, pentru ocuparea carora se va organiza selectie la Bucuresti in data de 24 martie 2016, informeaza, vineri, institutia.
Companiile Europa Park si McDonald's ofera locuri de munca pentru urmatoarele meserii: ospatar (10 posturi), barman (10 posturi), bucatar (10 posturi) si personal in industria gastronomiei de sistem (10 posturi).
Pentru ocuparea posturilor de ospatar, barman si personal in industria gastronomiei de sistem, sunt solicitate persoane care au calificare profesionala incheiata, cu/fara experienta indelungata in domeniu si cunostinte bune de limba germana (nivel B1). Pentru posturile de bucatar, candidatii trebuie sa aiba calificare profesionala incheiata, experienta in domeniu, precum si cunostinte de limba germana, ...citeste mai departe despre "Vrei sa lucrezi in Germania? Doua mari companii angajeaza romani pe salarii ce ajung aproape de 2.500 de euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 14:23
Numarul de persoane angajate a crescut in 2015 in Germania la cel mai ridicat nivel de la reunificarea tarii in 1990, evolutia fiind sustinuta de situatia buna a economiei si de afluxul mare de muncitori veniti din afara tarii, precum cei din Romania si Bulgaria, dar si din Grecia, Portugalia si Spania.
Aproximativ 43 de milioane de persoane au avut anul trecut loc de munca in cea mai mare economie a Europei, in urcare cu 0,8% fata de anul precedent.
Astfel, 2015 a devenit al 12-lea an de crestere consecutiva, potrivit datelor Biroului Federal de Statistica, citate de Reuters.
De asemenea, tot mai multe persoane care locuiau deja in Germania si-au gasit slujbe, beneficiind de imbunatatirea situatiei economiei.
Financial Times: Germania prospera se teme de costurile aferente imigrantilor romani si bulgari
Potrivit statisticii germane, numarul de angajati a ...citeste mai departe despre "Record de angajati in Germania: Romanii au avut o contributie semnificativa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 17:27
Doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza ca situatia economica a tarii este buna, insa 83% dintre acestea ar alege din nou piata romaneasca pentru investitii, 58% se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si 45% intentioneaza sa faca noi angajari.
"Chiar daca doar 7% din firmele germane din Romania chestionate apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, totusi pentru 26% dintre acestea perspectivele sunt mai bune. In ce priveste situatia companiei lor pentru anul in curs, asteptarile sunt pozitive. Numarul celor care considera ca situatia este buna a crescut la 50% (de la 36% in 2013), iar peste jumatate dintre firme sunt de parere ca in acest an situatia firmei lor se va imbunatati. In ce priveste cifra de afaceri, 58% dintre cei care au raspuns se asteapta la o cifra de afaceri mai mare, asteptarile in aceasta privinta sunt mari", arata rezultatele Raportului de Conjunctura pentru Romania 2014, realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, potrivit Mediafax.
Mai mult, peste 45% din companii intentioneaza sa faca noi angajari si doar 14% se gandesc la o reducere de personal. Astfel, Romania se afla in trendul regiunii, inregistrand in acelasi timp cel mai bun rezultat din 2008 incoace.
La sfarsitul anului erau inregistrate in Romania circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a saptea oara consecutiv cel mai important partener comercial al Romaniei.
"Desigur ca la aceste evaluari joaca un rol... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 14:30
Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai putin bine vazuta de catre acestia fata de Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana.
"89% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost indeplinite. De asemenea, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK Romania).
La chestionar, realizat in luna martie, au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii si comert. Acesta este parte a unui chestionar de conjunctura al Camerelor de Comert si Industrie Germane din strainatate, regiunea Europa Centrala si de Est. Peste 1.300 de firme au participat la chestionar.
Firmele germane au investit peste 5,6 miliarde de euro in Romania
"Europa Centrala si de Est (ECE) este una din regiunile europene care inregistreaza cea mai dinamica crestere, ceea ce pentru firme din Germania inseamna un potential de piata ridicat. In tarile din aceste regiuni firmele germane au investit pana in prezent circa 105 miliarde de euro-circa o zecime din totalul investitiilor directe germane. In Romania,... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 13:46
Angajatori din Germania, Norvegia si Danemarca recruteaza peste 700 de romani, conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Firmele din Germania ofera circa 560 de locuri de munca pentru romani, in timp ce Norvegia recruteaza peste 150 de romania, iar Danemarca are 100 de locuri de munca disponibile pentru romani, scrie Realitatea.net.
Daca cele mai multe posturi din Germania sunt pentru medici, asistenti medicali, ingineri, dar si bucatari, firmele din Norvegia cauta ghizi turistici, ingineri cu diverse specializari si sudori.
In ceea ce priveste Danemarca, cele 100 de locuri de munca disponibile in aceasta tara sunt pentru agricultori si fermieri.
Posturile sunt disponibile prin reteaua EURES si detalii despre acestea puteti citi si pe site-ul ANOFM. mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 16:17
In timp ce majoritatea romanilor care muncesc in Germania au salarii intre 800 si 1.500 de euro pe luna, medicii romani obtin joburi platite cu pana la 9.000 de euro.
Specialistii care pleaca sa munceasca in Germania obtin slujbe platite cu pana la 9.000 de euro, arata datele furnizate de firmele de recrutare si ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), scrie Realitatea.net.
Romaniii care castiga cel mai bine in Germania sunt medicii, care au salarii intre 2.000 si 9.000 de euro, in functie de experienta si de specializare, indica o statistica a unui portal de oferte de munca in strainatate.
Cei care lucreaza in agricultura, castiga in Germania un salariu intre 800 si 1.500 de euro pe luna, similar cu romanii care lucreaza in hoteluri si restaurante, in timp ce salariatii imigranti din sectorul de servicii au un salariu de 1.100 de euro.
In prezent, exista un numar de peste 1.300 de locuri de munca in Germania la care romanii pot aplica. Cele mai multe sanse de angajare le au cadrele medicale, personalul HoReCa si cei pregatititi in domeniul silviculturii. mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:09
Dintre cele 2,1 milioane plecati la munca in Europa, doar 400.000 lucreaza in alte state decat Spania si Italia. Situatia economica din aceste doua state a devenit grava. Somajul a atins cote istorice in Spania, iar masurile de austeritate au dus la revolte ale populatiei. Italia tocmai a primit perspective "negative" din partea Standard & Poor's, din cauza viitorului economic care se anunta slab si a datoriilor uriase. In aceste conditii, se anunta zile negre pentru cei 1,7 milioane de emigranti romani. Scaderea brusca a sumelor trimise in tara este primul semn.In Romania nu exista o institutie care sa tina o evidenta clara a numarului de romani plecati la munca in strainatate. Insa, conform statisticilor statelor membre UE, 2,1 milioane de romani lucreaza in 15 state europene. Dintre acestia, 890.000 lucreaza in Italia si 825.000 in Spania.
In conditiile in care aceste doua state si-ar pierde din atractivitate, o a treia destinatie favorita este Germania, unde lucreaza in acest moment 110.000 de romani. Restul de 275.000 si-au gasit slujbe in state precum Austria, Belgia sau Danemarca.
Ce se intampla in Spania si Italia
In ultima saptamana, Spania a fost scena protestelor a zeci de mii de locuitori. Nemultumirile acestora sunt cauzate de esecul clasei politice de a relaxa austeritatea impusa populatiei si de situatia ingrijoratoare de pe piata muncii. Astfel, rata somajului a ajuns la 21% in Spania, ceea ce inseamna ca sunt 4,9 milioane de persoane care nu-si pot... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:45
Romania a fost a doua tara din Uniunea Europeana, dupa Polonia, ca numar de angajati in sectorul agricol in 2009, in ciuda scaderii de 41% a numarului de agricultori intre 2000 si 2009, arata datele preliminare prezentate vineri de Eurostat, precizeaza NewsIn.Astfel, anul trecut, Romania s-a clasat a doua dupa Polonia in lista tarilor membre UE cu cel mai mare numar de lucratori in domeniul agricol, cu 19% din populatie, respectiv 2,1 milioane de lucratori, fata de 20%, respectiv 2,2 milioane de polonezi angajati in agricultura.Printre tarile cu cea mai mare pondere a populatiei active in agricultura din Uniunea Europeana se mai numara Italia (10%, respectiv 1,2 milioane), Spania si Franta (ambele cu 8%, respectiv 0,9 milioane).
Intre 2000 si 2009, numarul lucratorilor din statele membre UE din domeniul agricol a inregistrat o scadere de 25%, echivalentul a 3,7 milioane de locuri de munca. Cele mai mari reduceri de personal in domeniul agricol au fost inregistrate in Estonia (-55%), Bulgaria (-48%) si Slovacia (-43%).
Cele mai mici reduceri au fost inregistrate in Grecia (-3%) si Irlanda (-4%).Dintre cele cinci state membre cu cea mai mare pondere a populatiei angajate in agricultura (aproximativ doua treimi din Uniunea Europeana), numarul lucratorilor in domeniul agricol a scazut intre 2000 si 2009 cu 11% in Polonia, 41% in Romania, 16% in Italia si 17% in Spania si Franta.Intre 2000 si 2009, venitul net al agricultorilor europeni a crescut in 17 state membre si a... mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 14:01