Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a declarat marti, 17 noiembrie, ca a taiat sporurile care le erau acordate angajatilor care lucrau la elaborarea de proiecte cu finantare europeana, intrucat acestea erau suportate din bugetul local, iar rata de implementare era mica.
Edilul-sef a detaliat ca primaria a contractat in ultimii ani proiecte in valoare de 460 milioane de lei, dar s-a rambursat doar 1 milion de lei, adica o rata de absorbtie de 0,22%. Fritz spune ca in aceasta situatie s-a uitat peste sporurile platite pentru elaborarea proiectelor si a constatat ca din anul 2017 pana acum, primaria a platit 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte.
"Aceasta inseamna ca pentru ca sa cheltuim (sa fie rambursat, n.r.) deocamdata 1 milion de lei din fonduri europene am platit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Aceste sporuri salariale nu sunt platite din fondurile europene, ci din bugetul propriu local. Deci am cheltuit 1 milion de lei bani europeni, dar am platit aproape 7 milioane de lei din bugetul propriu. Am decis sa suspendam de luna aceasta aceste sporuri, cel putin pentru lunile noiembrie si decembrie, iar pana anul viitor vom dezvolta un sistem in care aceste sporuri depind de performanta in proiect. Imi pare rau pentru cei peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri, dar sunt sigur ca inteleg si ei ca, pe de-o parte, suntem intr-o situatie financiara dificila si, pe de alta parte, luand in considerare lipsa... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 13:52
Ministerul Fondurilor Europene a transmis, miercuri, clarificari prinvind acordarea stimulentelor pentru cadrele medicale.
Stimulentul de 2.500 lei brut/luna/persoana se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10%, dar nu va fi cuprins in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv contributiei asiguratorii pentru munca reglementata la titlul V "Contributii sociale obligatorii", din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Apoi, acesta va fi decontat din fonduri europene, conform unui document transmis de ministrul Marcel Bolos managerilor unitatilor spitalicesti.
Institutia aminteste ca stimulentul de 2.500 lei brut/luna/persoana nu se supune rigorilor impozitarii privind impozitul pe venit de 10% nu si va fi cuprins in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv contributiei asiguratorii pentru munca reglementata la titlul V Contributii sociale obligatorii, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform ministrului Marcel Bolos, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie sa indeplineasca unele conditii, precum:
- Sa fie platit de unitatea sanitara angajatoare din fonduri de salarii odata cu acordarea drepturilor salariale, inainte sa fie decontat din fonduri... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 15:16
Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
O suma de 278 de miliarde de euro a intrat deja in economia reala a Europei prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE) publicat joi, care evidentiaza realizarile celor cinci fonduri ale UE de la inceputul perioadei de finantare, in conditiile in care punerea in aplicare a programelor din perioada 2014-2020 a atins in prezent 'viteza de croaziera', se arata intr-un comunicat al forului comunitar.
Pana in octombrie 2017, aproape jumatate din bugetul pentru perioada 2014-2020 al fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) era angajat pentru proiecte concrete. Pana la sfarsitul anului 2016, aproape 793.500 de intreprinderi au primit sprijin din partea fondurilor, ceea ce a condus la crearea de aproximativ 154.000 de noi locuri de munca.
7,8 milioane de persoane au beneficiat deja de asistenta pentru a-si gasi un loc de munca sau pentru a-si dezvolta competentele si a fost imbunatatita biodiversitatea a 23,5 milioane de hectare de terenuri agricole. In total, pana la sfarsitul anului 2016 fusesera selectate doua milioane de proiecte finantate de UE, adica cu un milion mai multe decat in anul precedent.
''Fondurile structurale si de investitii europene joaca un rol crucial in consolidarea pietei noastre unice. Ele contribuie la cresterea economiilor noastre si stimuleaza crearea de locuri de munca si inovarea in Europa. Combinarea fondurilor structurale cu Fondul european... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:33
Un director general care gestioneaza fonduri europene castiga undeva la 11.000 de lei brut, iar o persoana fara functie de conducere, intre 3.000 si 4.000, in functie de vechime, arata ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
El spune ca salarizarea a fost "o mare batalie castigata", potrivit RFI Romania.
Eugen Teodorovici precizeaza ca "pentru personalul care este astazi pe fonduri europene implicat, peste 2.500 de angajati, salarizarea este la un nivel destul de bun, sa spunem, in administratia publica, este nivelul Ministerului Fondurilor Europene.
A fost o mare batalie castigata personal de mine, pentru ca a fost o promisiune facuta acestor colegi ...citeste mai departe despre "Cat castiga cei care gestioneaza fondurile europene pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 14:45
Autoritatile de la Bucuresti isi aduna toate fortele pentru a accesa 6,5 miliarde de euro pana la finalul anului. Obiectivul este unul aproape imposibil de indeplinit, iar disperarea autoritatilor conduce la solutii greu de inteles: dau 6 milioane de euro pentru pregatirea personalului din aparatul de stat, apoi alte 7 milioane de euro pentru a angaja experti din privat.
Autoritatile de la Bucuresti "se lauda" in prezent cu o rata de absorbtie de 19%. Suma solicitata pentru a fi rambursata prin intermediul celor sapte programe operationale ajunge la aproximativ 3,7 miliarde de euro.
Cele mai mari probleme sunt legate de birocratia stufoasa sau lipsa de pregatire a personalului din sistemul de absorbtie a fondurilor europene, spun deopotriva consultatii si beneficiarii fondurilor europene.
"Sunt multe explicatii pentru rata scazuta de absorbtie pentru POS CCE. Sunt chestiuni ce tin de modul in care au fost pregatite structurile administrative sa gestioneze un astfel de program (n. Red. POS CCE)", a declarat pentru Business24 la sfarsitul lunii iunie, Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene.
Pentru pregatirea personalului autoritatile au cheltuit 6 milioane de euro prin doua proiecte finantate prin Programul Operational Asistenta Tehnica. In total, peste 4.600 de persoane din aparatul de stat ar fi trebuit sa beneficieze de cursuri de specializare in domeniul accesarii fondurilor europene. Totusi, rezultatele intarzie sa apara si atunci... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 14:20
Comisia Europeana a propus, la 21 mai, modificarea Regulamentului Comisiei Europene care defineste regulile generale de utilizare a fondurilor structurale si de coeziune. Comisia a propus o serie de masuri care sa vina in ajutorul statelor membre cele mai afectate de criza, astfel incat acestea sa poata utiliza cat mai eficient fondurile europene.
Pentru Romania si Slovacia, Comisia a propus ca asa-numita regula "n+3", care initial se aplica numai pentru perioada 2007-2010, sa se aplice si alocarilor aferente anilor 2011 si 2012, pentru cele din 2013 aplicandu-se in continuare regula "n+2".
Regula "n+3" ne-ar putea feri de dezangajari
Efectele acestei modificari s-ar reflecta in reducerea semnificativa a pragurilor de dezangajare automata aferente anilor mentionati.
Conform regulii dezangajarii automate pentru fondurile alocate de Uniune pentru un anumit program, in anul "n", statele membre trebuie sa transmita Comisiei Europene documentele justificative (declaratii de cheltuieli) care atesta cheltuirea fondurilor respective pana la sfarsitul anului "n+2/n+3".
In caz contrar, diferenta intre cele doua valori (cea alocata si cea transmisa spre rambursare la Comisie) se pierde prin aplicarea procedurii de dezangajare automata. Conform Regulamentului CE nr. 1083/2006, pentru perioada de programare 2007-2013 s-a aplicat noilor state membre regula "n+3" in primii 4 ani (2007-2010) si regula "n+2" pentru ultimii 3 ani (2011-2013).
Daca propunerea Comisiei... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 07:01
Ministrul Muncii Marian Sarbu, a lansat ieri schemele de finantare in valoare totala de 142 mil. euro, in urma carora companiile pot beneficia de subventionarea de pana la 75% pentru salariile noilor angajati si pot obtine fonduri pentru training si asigurarea sanatatii in munca.Ministrul a apreciat ca din fondurile disponibile ar putea fi platite salariile a peste 15.000 de noi angajati si trainingurile pentru aproximativ 100.000 de persoane. “Estimam ca aproximativ 4.000 de intreprinderi vor depune cereri de finantare pentru subventionarea ocuparii fortei de munca, pentru formarea profesionala si pentru asigurarea sanatatii angajatilor”, a precizat Sarbu.
Suma totala alocata pentru trei scheme de finantare este de 142 mil. euro si va fi repartizata astfel: 61 mil. euro subventii pentru noi angajari, 56 mil. euro pentru formarea profesionala a angajatilor si 25 mil. euro pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate la locul de munca. mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 11:47