Ordonanta 114 va avea un impact direct asupra industriei constructiilor, aducand avantaje fiscale angajatilor, dar si o crestere de costuri pentru companiile cu mai mult de 50 de angajati, arata, intr-un comunicat, o companie independenta ce ofera servicii de fiscalitate si consultanta in afaceri.
Compania a realizat un calcul privind un posibil impact al aplicarii Ordonantei 114 asupra angajatorilor din constructii. Astfel, firmele care au intre 50 si 800 de angajati si in care ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 40% vor avea o crestere a costurilor incepand cu 1 ianuarie 2019 cuprinsa intre 5-7%, estimeaza Cromwell Evan Global.
Firmele cu un numar cuprins intre 50 si 800 de angajati, unde ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 60%, vor avea o crestere a costurilor cuprinsa intre 12% si 15%, in timp ce in companiile cu un numar cuprins intre 50 si 800 de angajati, unde ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 80%, cresterea costurilor va fi cuprinsa intre 24% si 28%.
Pe de alta parte, taxele platibile statului aferente contractelor de munca ce urmeaza sa intre sub incidenta noii prevederi legislative se vor diminua cu un procent cuprins intre 35% si 50%, considera firma de consultanta, care arata ca aceste taxe sunt cu preponderenta datorate de angajat, si nu de angajator.
"In prezent, conform Balantei Fortei de Munca publicata de Institutul National... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 17:31
Codul Fiscal a fost actualizat, marti, cu modificarile care i-au fost aduse prin ordonanta de urgenta a guvernului 114/2018, ce a introdus mai multe schimbari legislative, potrivit site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
OUG a fost adoptata de Guvern in 21 decembrie 2018 si a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019. Acest act normativ a introdus mai multe modificari fiscale, precum si schimbari in alte legi, avand aproape 100 de articole.
"Textul este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare", arata o mentiune de pe site-ul ANAF.
Printre modificarile introduse este scutirea de la impozitul pentru angajatii firmelor din constructii, firmele care obtin "cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea" din aceste activitati.
Aceasta scutire se aplica la un salariu minim brut intre 3.000 de lei si 30.000 de lei, iar firmele pot avea activitati de la realizarea de materiale de constructii pana la arhitectura.
In plus, intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2028, angajatii din constructii sunt scutiti de plata contributiei de 3,75% din salariul brut la Pilonul II de pensii, mai prevad noile prevederi din Codul Fiscal.
Citeste si: Ordonanta Teodorovici a fost publicata in Monitorul Oficial, la mai bine de o saptamana de la adoptareOrdonanta Teodorovici: Cum se va aplica "taxa pe lacomie" impusa bancilor si ce se intampla cu... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 13:16
Angajatii din contructii nu mai sunt obligati ca contribuie la Pilonul II de pensii, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, prin care sunt introduse mai multe modificari fiscale si diverse reglementari, inclusiv taxa pe activele financiare ale bancilor.
Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede ca toti cei asigurati si care contribuie la sistemul de pensii trebuie sa adere la un fond de pensii Pilonul II.
Noul proiect de act normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 1116 de sambata 29 decembrie, prevede ca persoanele fizice angajate in constructii "sunt exceptate" de la aceasta prevedere, "intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2028, inclusiv".
De asemenea, acelasi act normativ majoreaza salariul minim brut in contructii la 3.000 de lei, pentru urmatorii zece ani.
In prezent, contributia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut, de la inceputul acestui an, in scadere de la 5,1% cat a fost pana la finele anului trecut, desi, initial, legea stabilea sa ajunga la 6%, incepand cu ianuarie 2016. In schimb, contributia la Pilonul I de pensii este de 21,25% din salariul brut.
Vezi AICI principalele modificari aduse de Ordonanta Teodorovici ...citeste mai departe despre "Ordonanta Teodorovici: Angajatii din constructii, "scutiti" de obligatia platii contributiilor la Pilonul II de pensii, in urmatorii 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 12:29