Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au anuntat marti seara ca testeaza capacitatea miilor de angajati al lor de la Washington de a lucra de acasa, in conditiile in care cele doua institutii financiare internationale se pregatesc pentru reuniunilor lor de primavara, care in acest an se vor desfasura online din cauza epidemiei de coronavirus, transmite Reuters.
FMI a precizat ca peste 2.000 de angajati ai sai vor participa vineri la un "exercitiu de munca de acasa", in cadrul eforturilor de combatere a crizei si ca pregatire pentru reuniunile virtuale de luna viitoare.
Potrivit calculelor efectuate de Reuters, peste 116.110 persoane au fost infectate cu virusul COVID-19 in peste 110 de tari si 4.090 au decedat.
Majoritatea birourilor guvernului american raman deschise, insa personalul Autoritatii de supraveghere a pietei de capital (U.S. Securities and Exchange Commission-SEC) a lucrat marti de acasa dupa ce un angajat de la sediul din Washington a fost depistat pozitiv cu coronavirus.
"Acest exercitiu ne va permite sa ne intarim si mai mult pregatirea Fondului pentru a-si continua operatiunile si a deservi statele membre in aceasta perioada dificila", a declarat un purtator de cuvant de la FMI.
De asemenea, Banca Mondiala, institutie care are aproximativ 16.000 de angajati si consultanti la Washington, a decis si ea sa restrictioneze accesul in sediul sau central pentru orice persoana care in ultimele 14 zile a fost in Iran, China, Italia si... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 11:18
O femeie din Barlad, angajata a unei banci, a fost plasata sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzata ca in ultimii patru ani ar fi sustras bani din conturile unor clienti, producand un prejudiciu de peste 42.000 de lei.
"Din cercetarile efectuate pana in prezent, a reiesit faptul ca, in perioada august 2015 - aprilie 2019, persoana banuita, in calitate de ofiter cont in cadrul unei agentii bancare din municipiul Barlad, a efectuat un numar de 40 operatiuni bancare neautorizate, producand un prejudiciu de peste 42.000 lei.
Impotriva femeii de 60 ani, banuita de comiterea infractiunii de delapidare, procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad a dispus masura preventiva a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghita.
Cercetarile in acest caz sunt continuate in vederea probarii intregii activitati infractionale. ...citeste mai departe despre "O angajata a unei banci din Barlad a furat 42.000 de lei din conturile clientilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 11:26
O angajata a unei banci a fost retinuta, joi, de politistii din Bucuresti dupa ce ar fi retras 4.000 de lei din contul unei cliente.
Potrivit Politiei Capitalei, o femeie a depus plangere dupa ce a descoperit ca ii lipsesc 4.000 de lei din cont. In urma verificarilor, autoritatile au descoperit ca suma a fost retrasa prin mai multe tranzactii din perioada noiembrie 2017 - februarie 2018.
Politistii au ca principal suspect o angajata a bancii, care ar fi retras din contul clientei cei 4.000 de lei fara acordul acesteia.
Femeia de 38 de ani a fost retinuta, joi, si este cercetata pentru delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Cercetarile sunt continuate de Sectia 15 Politie, sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4. ...citeste mai departe despre "O angajata a unei banci din Bucuresti ar fi luat 4.000 de lei din contul unei cliente" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 12:56
Deutsche Bank a platit in anul 2017 bonusuri in valoare de aproape 2,3 miliarde de euro, de patru ori mai mari decat in 2016, chiar daca cel mai mare grup bancar german a inregistrat pierderi pentru al treilea an consecutiv.
Conform rezultatelor sale auditate publicate vineri, Deutsche Bank a inregistrat in 2017 pierderi de 751 milioane de euro, cu mult peste pierderile de 497 milioane euro conform rezultatelor preliminare publicate anterior. In pofida pierderilor, sumele alocate pentru plata bonusurilor au fost majorate pana la 2,275 miliarde euro, de la 546 milioane euro in 2016, informeaza Reuters.
Directorul general John Cryan a aparat decizia de a majora bonusurile catalogand-o drept un efort de a pastra angajatii talentati.
"Daca vrem sa ne ridicam la nivelul asteptarilor ca suntem cea mai mare banca europeana cu o retea globala, trebuie sa investim in angajatii nostri, astfel incat sa putem oferi cele mai bune solutii pentru clientii nostri", a subliniat John Cryan, intr-o scrisoare adresata actionarilor.
Bancherii de investitii de la Deutsche Bank vor primi mai mult de jumatate din valoare totala a bonusurilor, compensatiile lor variabile urmand sa se ridice la 1,42 miliarde euro. De asemenea, numarul angajatilor Deutsche Bank care au castigat mai mult de un milion de euro s-a dublat pana la 756 anul trecut de la 316 in 2016. mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 12:25
Un studiu BNR arata ca bancile din Romania au angajati supraincarcati si, adesea, demotivati.
Asta in conditiile in care au renuntat la peste 10.000 de salariati in ultimii zece ani, perioada in care salariile au urcat cu doar 13%.
In plus, bancile au taiat fondurile pentru formare profesionala, arata caietul de studii "Intermedierea financiara: probleme si posibile solutii", coordonat de economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"In ultimii ani, bancile comerciale au operat reduceri masive de costuri la nivelul personalului bancar. Nu numai ca numarul acestuia a scazut, dar si salariul mediu net a cunoscut o crestere lenta, de circa 13 la suta cumulat in perioada decembrie 2007 - martie 2017.
Economiile astfel rezultate au permis reincadrarea sistemului bancar in sfera profitabilitatii, dar cu pretul unui personal supraincarcat si, adesea, demotivat", arata documentul.
Cati angajati au bancile din Romania si care e salariul mediu
Astfel, bancile din Romania aveau 65.657 de angajati in decembrie 2007 si doar 55.427 salariati in martie 2017, scaderea fiind de 10.230 angajati sau 15,6%.
In aceeasi perioada, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 13,2%, la 3.940 lei, cu mult sub rata cumulata a inflatiei din acelasi interval.
Totusi, este mult mai mare decat salariul mediu net la nivel national, care in iunie 2017 era de 2.380 de lei.
Autorii caietului de studii remarca, de asemenea, "taierile de fonduri... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 14:48
Unele dintre cele mai mari banci din lume au inceput sa angajeze fosti spioni in incercarea de a impiedica aparitia unor noi cazuri de comportamente frauduloase in randul traderilor si a se asigura astfel ca vor plati mai putine amenzi.
Potrivit mai multor firme de recrutare, in ultimele 18 luni o serie de mari banci precum Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc si JPMorgan Chase & Co au angajat mai multe zeci de fosti ofiteri din serviciile de informatii americane si britanice, CIA si GCHQ, pentru a urmari activitatea angajatilor bancilor si a impiedica eventualele comportamente ilegale, informeaza Bloomberg.
Metodele utilizate de ofiterii de informatii pentru analiza vocii, textelor si comunicatiilor prin e-mail in scopul apararii nationale nu sunt foarte deosebite de cele utilizate pentru a descoperi activitatile ilegale ale unui trader, astfel ca fostii spioni isi pot gasi o slujba in sectorul bancar, unde salariul lor este cel putin dublu.
O serie de angajati ai unor banci, ...citeste mai departe despre "Bancile angajeaza fosti ofiteri de informatii pentru a-si spiona angajatii - Bloomberg" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 20:29
Cele mai mari 30 de banci din Europa in functie de capitalizare au renuntat anul trecut la 80.000 de angajati, reprezentand 3,5% din total, iar o revenire a numarului de locuri de munca la nivelul anterior crizei pare putin probabila, in pofida recuperarii economice din regiune.
Declinul veniturilor, pierderile si nevoia de a convinge autoritatile de reglementare ca nu mai sunt institutii de credit atat de mari incat daca au probleme sa puna in pericol sistemul financiar au determinat bancile sa-si reduca semnificativ operatiunile incepand din 2008, cand colapsul Lehman Brothers a declansat criza financiara globala.
Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.
Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.
Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.
Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:37
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, considera ca a sosit momentul ca bancile comerciale sa angajeze psihologi sau sociologi, care sa studieze si comportamentul clientilor, pe langa aspectul tehnic legat de bonitate.
"Eu am spus-o dintotdeauna, si este un punct de vedere personal, iata ca este timpul sa faca bancile ceea ce cred eu ca trebuiau sa faca de vreo zece ani incoace. Si anume, sa-si completeze echipele de consultanta, sa angajeze psihologi, sociologi, economisti, care sa studieze si psihologiile oamenilor si nu numai calitatea activului", a declarat, joi, Adrian Vasilescu, la Digi 24, intrebat despre reactia clientilor la propunerea avansata de Guvern, de reducere a ratelor la credit cu 50%, pentru persoanele cu salariul de pana la 1.610 lei.
Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu a spus ca nu se stie in ce masura au inteles chiar bancherii cum va fi aplicata masura si efectele acesteia, insa el a apreciat-o ca fiind pozitiva.
"Este o solutie pe care o banca o poate sau nu accepta, dar in ceea ce priveste echitabilitatea, masura este de o alta natura. Niciodata nu poate sa fie o masura echitabila, atunci cand este vorba de categorii de oameni cu venituri diferite. Eu cred ca este o masura buna. Nu stiu in ce masura bancherii respectivi (cei care au declarat ca nu sunt de acord n.r.) au inteles despre ce este vorba. Probabil nu sunt bine informati. Nu pot sa ma pronunt in legatura cu un raport de cauzalitate sau de efect", a... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 15:35
Invidiati de multi pentru lefurile grase si pentru facilitatile de creditare de care se bucura, cel putin unii dintre ei, angajatii bancilor se pare ca au acum motive de ingrijorare. Peste 17% dintre angajatii bancilor se tem ca vor ramane fara loc de munca, dupa cum releva un sondaj realizat recent de un portal de informatii bancare. Potrivit acestuia, blocajul cu care se confrunta bancile nu va ramane fara ecou pentru activitatea departamentelor de resurse umane. Astfel, din cei 977 de participanti la studiul realizat de bankingjobs.ro, peste 17% sunt de parere ca bancile vor apela la disponibilizari de personal, ca efect al crizei financiare. In plus, aproape 5% dintre respondenti considera ca procesele de eficientizare a costurilor demarate de institutiile de credit in acest an vor implica si reduceri ale salariilor functionarilor bancari. Cei mai multi angajatii din domeniul bancar, aproximativ 40%, sustin ca efectele crizei financiare asupra fortei de munca vor avea in vedere diminuarea oportunitatilor de angajare (34,60%) si scaderea fluctuatiei angajatilor de la o banca la alta (5,22%). In acelasi timp, aproape 18% dintre functionarii bancari care au optat pentru una dintre variantele de raspuns ale sondajului sunt de parere ca institutiile de credit vor initia realocari si restructurari de personal. Pe de alta parte, peste 15% dintre respondenti sunt de parere ca salariile din domeniul bancar vor fi plafonate. Restul de 4,81% sunt mult mai optimisti, mizand... mai mult
Marti, 17 Martie 2009, ora 10:30