Cel mai mare producator de otel din lume, ArcelorMittal, se confrunta cu probleme severe pe plan european, unde a anuntat deja ca va inchide mai multe otelarii. In mod paradoxal, compania vrea sa faca investitii in SUA.
ArcelorMittal a inregistrat scaderi importante ale profitului, iar ratingul companiei a fost retrogradat de agentiile de rating. Standard & Poor's a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingurile de credit pe termen lung si scurt atribuite ArcelorMittal la categoria "junk", nerecomandat pentru investitii, cu perspectiva negativa.
In mod paradoxal, compania este interesata sa cumpere otelariile ThyssenKrupp din SUA. La randul sau, grupul omonim, care detine aceste otelarii, s-a aratat interesat de tranzactie, pentru ca au inregistrat scaderi importante ale vanzarilor, in conditiile in care productia de otel a fost afectata de criza mondiala.
ArcelorMittal inchide 2 furnale in Franta, din cauza costurilor de productie prea mari
Reprezentantii ThyssenKrupp au anuntat ca urmaresc sa obtina cel putin sapte miliarde de euro din vanzarea otelariilor. Au sanse sa obtina aceasta suma, pentru ca ArcelorMittal nu este singurul ofertant. Pe langa Mittal, pe lista companiilor interesate sa cumpere otelariile detinute de ThyssenKrupp se numara Posco sau JFE Steel.
Situatia nu este roz nici in Romania
Afacerile pentru ArcelorMittal nu merg mai bine nici in Romania, unde compania a initiat o schema de plecari voluntare prin care se urmareste... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 07:11
Cei peste 9.000 de siderurgisti din combinatul ArcelorMittal Galati vor fi trimisi in somaj tehnic timp de 15 zile si vor fi obligati sa isi consume cinci zile de concediu de odihna aferente anilor 2010 sau 2011, pe fondul scaderii comenzilor si reducerii productiei, transmite corespondentul NewsIn."Reducerea productiei inseamna si o diminuare a timpului de lucru cu 20 de zile lucratoare. Concluzia intalnirii a fost ca in combinat se va aplica somajul tehnic. Angajatilor li se va acorda, mai intai, concediul de odihna neefectuat, iar apoi vor intra in somaj tehnic pentru o perioada de maximum 15 zile, pana la finalul lunii decembrie. In ianuarie, daca perioada de 20 de zile nu a fost completata, vor primi concediu de odihna pe 2011, pentru diferenta", a declarat, marti, Dorian Dumitrescu, country communicator ArcelorMittal.
Pentru cele 15 zile pe care le vor petrece in somaj tehnic, siderurgistii vor fi platiti dupa cum urmeaza: 85% din salariu plus sporul de vechime pentru muncitori si maistri, respectiv 75% din salariu plus sporul de vechime pentru personalul TESA.
Pentru celelalte cinci zile de repaus, cu statut de concediu de odihna, salariatii combinatului vor fi platiti conform regimului de plata a zilelor de concediu.
Compania siderurgica ArcelorMittal Galati a anuntat, saptamana trecuta, ca urmeaza sa inchida unul dintre cele doua furnale functionale in acest moment, Furnalul Nr. 3, pe fondul unei noi prabusiri a comenzilor de otel. ArcelorMittal este cea mai... mai mult
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 14:47
Salariile din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati raman inghetate si in 2010, pentru al doilea an consecutiv, insa cei 9.300 de angajati vor incasa un bonus de 5% din salariul anual, in doua transe, transmite NewsIn. Administratia ArcelorMittal Galati si toate cele 11 sindicate care au participat la negocierea contractului colectiv de munca al societatii pentru anul 2010 au declarat, luni, tratativele incheiate si au semnat, in unanimitate, procesul verbal final.
Documentul prevede prelungirea cu un an a contractului colectiv de munca in vigoare, ceea ce inseamna mentinerea salariilor inghetate si in 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauza ca "in continuare societatea inregistreaza pierderi datorate crizei economice globale, astfel incat anul financiar 2009 se va incheia cu pierderi financiare, iar prognoza pentru anul 2010 nu este deloc incurajatoare, previzionandu-se o situatie negativa si la sfarsitul anului 2010".
Lefurile din combinatul galatean nu au mai crescut de la inceputul anului 2008, cand patronatul a acordat o majorare salariala de 9,5%.
Pentru 2010 este prevazuta, insa, acordarea unui bonus de 5% tuturor celor 9.300 de angajati din combinat.
Bonusul va fi de 5% din salariul anual al fiecarui angajat, nu din salariul lunar, asa cum declasera initial unii lideri de sindicat.
"Sindicatele afiliate la FSS-Metarom, Uniunea Sindicala Forum si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere-Cai Ferate Uzinale-Linii sunt de acord cu prelungirea in... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2009, ora 09:31
Decizia grupului ArcelorMittal de a-si reduce productie cu 50% in Europa nu va afecta, cel putin pentru moment, unitatea de la Hunedoara, potrivit directorului general Remus Patan. "Managementul ArcelorMittal s-a intalnit la Luxemburg cu membrii comitetului de intreprindere (EWC=European Working Council) pentru a le prezenta situatia actuala a suspendarilor temporare de productie in locatiile din Europa.
In contextul mediului economic actual exceptional este necesara optimizarea productiei pentru a asigura adaptarea corecta la realitatile pietei. Toate suspendarile de productie sunt temporare si vor fi revizuite periodic. Luand acum masuri corecte de adaptare la piata, de fapt se protejeaza compania si angajatii pe termen lung.
La Hunedoara nu se opreste, deocamdata, nicio capacitate", a declarat corespondentului NewsIn Remus Patan, directorul general al ArcelorMittal Hunedoara.
Cu toate acestea, restrangerea personalului la ArcelorMittal Hunedoara continua. Peste 500 de siderurgisti hunedoreni s-au inscris pe listele de disponibilizari.
Combinatul hunedorean ArcelorMittal a dechis lista pentru disponibilizari si pentru filialele sale la inceputul lunii martie. Pana pe 7 aprilie, se inscrisesera pe lista de disponibilizare 500 de siderurgisti. Lista va fi inchisa la sfarsitul lunii aprilie.
"Salariatii care se inscriu pe lista de disponibilizari vor primi plati compensatorii in functie de vechimea in munca. Astfel, pentru un salariat care are o vechime in munca pana la 5... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 16:55
Directorul general al ArcelorMittal Galati, Augustin Kochuparampil, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca nu va cere ajutor de stat, dupa ce a anuntat, luni, ca vor fi inchise ultimele trei baterii de cocsificare care mai functionau la Uzina CocsoChimica.
"Astazi (n.r. miercuri, 8 aprilie) am luat decizia de a incepe procesul de inchidere a celor trei baterii de cocsificare. Din punct de vedere economic si al securitatii muncii, nu mai puteam continua activitatea cu aceste baterii", a spus directorul general al companiei, Augustin Kochuparampil.
El a explicat ca o reducere suplimentara a productiei de cocs sub nivelul minim acceptat ar fi pus in pericol activitatea combinatului.
In prezent, pe stoc, sunt 150.000 tone de cocs. Pentru continuarea productiei, ArcelorMittal Galati negociaza un contract pe termen lung cu un combinat din Polonia, parte a grupului ArcelorMittal, ZKZ.
Referindu-se la cei 1.400 angajati care lucreaza la bateriile de cocsificare, Kochuparampil a mentionat ca nu vor fi facute concedieri, o parte dintre acestia vor fi redistribuiti catre alte sectoare de activitate din combinat si li se va oferi un pachet compensatoriu pentru plecari voluntare.
De asemenea, directorul general al ArcelorMittal Galati a precizat ca se afla in stadiu de proiect reconstructia unei baterii de cocsificare, proiect demarat inainte de declansarea crizei financiare si economice, a carui investitie preconizata era de 85 milioane de dolari.
Kochuparampil a spus ca proiectul... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 10:02
Conducerea ArcelorMittal Iasi a aprobat concedierea, cu plati compensatorii, a 114 angajati, marti fiind ultima zi in care salariatii combinatului au putut depune cereri pentru a fi inclusi pe lista de disponibilizari voluntare. "Au fost disponibilizati angajati din toate sectoarele de activitate. In prezent, in unitate mai lucreaza 521 de angajati", a declarat liderul de sindicat de la ArcelorMittal Iasi, Constantin Rotaru.
Potrivit acestuia, in luna martie, productia a crescut cu cateva sute de tone fata de luna februarie, productia totala fiind de 4.100 tone.
Lista de disponibilizari voluntare a fost deschisa la inceputul lunii ianuarie, peste 200 de salariati depunand cereri.
Initial, intentia conducerii ArcelorMittal a fost sa disponibilizeze circa 20 de angajati. Cei 114 de salariati care au fost disponibilizati vor primi plati compensatorii ce pot ajunge pana la 25.000 lei, in functie de vechime. mai mult
Marti, 31 Martie 2009, ora 16:45
Inca 1.600 de salariati ai combinatului ArcelorMittal Galati au depus cereri de concediere si asteapta raspunsul administratiei, dupa ce 1.100 de siderurgisti au parasit unitatea in perioada 1 ianuarie-1 martie, au declarat liderii sindicali. "Numarul total de cereri de concediere depuse de la deschiderea schemei curente de plecari voluntare a ajuns la 2.700. Daca scadem cele 1.100 de dosare aprobate, ale salariatilor care au plecat deja din combinat de la 1 ianuarie la fiecare doua saptamani, raman 1.600 de dosare in asteptare.
Patronatul nu a anuntat inca o cifra pentru valul aferent datei de 15 martie, pentru ca acum avem o problema mai importanta, somajul tehnic", a declarat, luni, prim-vicepresedintele filialei din Galati a Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Adrian Adascalitei. Plecarea din combinat se face la cerere. Ultima zi de depunere a cererilor de concediere este 31 martie. Fiecare solicitare, impreuna cu dosarul tituarului, este analizata de o comisie infiintata la nivelul managementului companiei. Au prioritate la plecare salariatii aflati in pragul pensionarii si cei bolnavi. Angajatii a caror cerere de concediere este aprobata de patronat pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic. Plecarea din combinat se face in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni, conform programului stabilit de... mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 11:22
Deputatul PNL de Galati Victor Paul Dobre a declarat vineri ca Ministerul Econmiei trebuie sa deschida un dialog cu ArcelorMittal Galati, care isi trimite in somaj tehnic salariatii timp de trei luni, deoarece o eventuala evolutie negativa a combinatului poate influenta economia nationala si PIB-ul."Sidexul (fosta denumire a combinatului ArcelorMittal, n.r.) este o intreprindere-etalon a economiei nationale si, in acelasi timp, zona noastra este cvasidependenta de ceea ce se intampla in Sidex si din punct de vedere social, si din punct de vedere al economiei nationale. Intr-o situatie de acest fel, cred ca e necesar ca Ministerul Economiei sa deschida un dialog cu administratia Sidexului."
Trebuie gasite solutii pentru ca va dati seama ce influenta poate avea asupra economiei, inclusiv a PIB-ului situatia de la Sidex, daca se vor lua aceste masuri, a declarat, vineri, pentru NewsIn, deputatul liberal de Galati Victor Paul Dobre.
Sindicalistii din combinatul siderugic ArcelorMittal Galati au declarat, vineri, in urma unei sedinte cu patronatul, ca, din cauza productiei scazute, toti cei 12.500 de salariati vor fi trimisi in transe in somaj tehnic, in intervalul 1 aprilie-1 iulie 2009.
Potrivit sindicalistilor, angajatii vor intra in somaj tehnic in sase transe de cate 2.000 de oameni, fiecare om urmand sa stea acasa cate zece zile, perioada in care va fi platit cu 75% din salariu si cu sporul de vechime. Informatiile au fost confirmate ulterior si de compania siderurgica,... mai mult
Sambata, 14 Martie 2009, ora 11:25
ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a raportat astazi pierderi nete de 2,63 miliarde dolari in al patrulea trimestru, dupa scaderea preturilor, in contextul in care cererea pe piata de profil a fost afectata de incetinirea cresterii economice. In aceeasi perioada a anului trecut, compania inregistrase un profit de 2,44 miliarde dolari, potrivit unui comunicat. Vanzarile grupului au scazut cu 21%, la 22,1 miliarde dolari.Scaderea cererii ii determina pe jucatorii de pe piata de profil sa reduca productia si numarul angajatilor. ArcelorMittal anuntase in noiembrie ca are ca obiectiv reducerea cu peste 30% a productiei. Directorul financiar al grupului, citat de AFP a anuntat astazi ca reducerile de personal ar putea depasi 9.000 de angajati, dupa ce planul privind reducerile de personal va fi extins si la salariatii din productie.ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.
mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 10:30