Un fost angajat al Apple a fost inculpat de autoritatile americane pentru furt de secrete comerciale, acesta fiind acuzat ca a descarcat informatii legate de un automobil autonom pe un laptop personal si a incercat sa fuga in China, transmite Reuters.
Fostul angajat, Xiaolang Zhang, si-a dezvaluit intentia de a lucra la un startup din China in domeniul conducerii autonome si a rezervat un loc intr-un avion cu destinatia China, dupa ce a descarcat planul pentru o placa de circuit a unui automobil autonom.
Autoritatile americane l-au arestat pe Zhang pe 7 iulie, pe un aeroport din San Jose, dupa ce acesta trecuse de controlul de securitate.
"Colaboram cu autoritatile in aceasta problema si vom face tot posibilul sa ne asiguram ca aceasta persoana si alte persoane implicate vor fi trase la raspundere pentru actiunile lor", potrivit unui comunicat al Apple.
Zhang fusese angajat ca dezvoltator de software si hardware pentru proiectul Apple referitor la un vehicul autonom si a proiectat si testat placi de circuite pentru analizarea datelor transmise de senzori.
In luna aprilie, Zhang a intrat in concediu de paternitate dupa nasterea unui copil si a calatorit cu familia sa in China, potrivit unei plangeri inregistrate la un tribunal districtual din districtul nordic al Californiei.
Cand a revenit la serviciu, Zhang i-a spus coordonatorului sau ca intentioneaza sa demisioneze, sa se mute in China si sa lucreze la compania chineza Xiaopeng Motors, care are birouri... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2018, ora 08:38
Angajatii Apple Store s-au plans la seful companiei, Tim Cook, pentru ca sunt tratati ca niste infractori.
Un proces a fost intentat companiei americane in 2013, pe aceasta tema, informeaza CNN Money.
Iar cateva mailuri folosite ca probe au fost facute publice. Astfel, ele arata ca fiecare angajat al magazinelor Apple este verificat in geanta de catre manageri, adesea chiar in fata clientilor.
In documentele respective se arata ca seful companiei americane nu stia despre acest lucru si a cerut lamuriri.
Plangerile nu au venit doar din SUA, ci si din Beijing.
Dar care e situatia in prezent? Angajatii Apple sunt in continuare cautati in geanta, insa nu se stie daca au fost facute schimbari in ceea ce priveste practicile companiei, avand ...citeste mai departe despre "Angajatii Apple au dat in judecata compania: Suntem tratati ca niste infractori" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 10:49
Un fost angajat Apple a dezvaluit motivele pentru care si-a dat demisia din companie si a facut cateva acuzatii foarte grave referitoare la pretentiile pe care le are gigantul IT de la salariati.
Intr-o postare pe blogul propriu, Ben Farell a scris ca sefii Apple se asteapta ca angajatii "sa lucreze 16 ore pe zi", iar dupa programul de lucru urmeaza "intalniri peste intalniri, urmate de alte intalniri". Farrell a lucrat pentru Apple, in sediul din Sydney, pentru mai mult de un an, si a fost angajat ca manager al "AppleCare", program de suport tehnic de la Apple.
Se intampla rar ca actuali sau fosti angajati de la Apple sa comenteze munca lor in cadrul companiei, scrie Business Insider. Cel mai adesea angajatii semneaza acorduri de confidentialitate, asa ca e surprinzator faptul ca Farrell a vorbit fara a se ascunde in spatele anonimatului.
Evident experienta lui Farrell nu este reprezentativa pentru fiecare angajat Apple din intreaga lume, scrie sursa citata. Barbatul este un ...citeste mai departe despre "Dezvaluiri din interiorul Apple: Muncesti 16 ore pe zi, seful nu te lasa in pace nici la spital, nici la nunta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 09:34
Angajatii Apple evitau sa ia masa cu Steve Jobs, din cauza unei intrebari incomode pe care acesta obisnuia sa le-o adreseze, a povestit un fost coleg de-al regretatului antreprenor american.
David Black a lucrat in compania care produce iPhone-uri si iPad-uri timp de 12 ani, scrie Business Insider.
Astfel, el a avut timp sa observe cum se comportau angajatii in momentul in care Steve Jobs era in preajma lor.
De exemplu, cand fostul CEO al Apple intra in sala de mese, toti ceilalti terminau de mancat in urmatoarele 15-20 minute.
Apple pe vremea lui Steve Jobs: Cuvintele care au bagat frica in angajati
Motivul? Multi dintre ei voiau sa evite o intrebare-capcana pusa de omul de afaceri: "La ce lucrezi azi?".
David Black si-a amintit si cateva intamplari care ...citeste mai departe despre "Motivul pentru care angajatii Apple nu voiau sa ia masa cu Steve Jobs" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 10:55
Apple este o companie atat de "secreta", incat multi incep sa se intrebe ce se intampla, de fapt, in interiorul ei. Apple este o poveste de succes, insa parerea angajatilor este la fel de importanta. Asadar, ce spun ei despre o zi obisnuita de munca?
Dupa ce unii dintre fostii angajati ai Facebook au spus ca nu se vor intoarce la vechiul loc de munca, si angajati ai Apple, anonimi sau nu, au dezvaluit secrete depre cultura interna a companiei, conform celor de la BusinessInsider, care au preluat postarile acestora de pe Quora.
Maxwell, user interface designer: Prima regula la Apple, nu vorbi despre Apple
"Daca as fi fost inca la Apple, nu as fi raspuns la aceasta intrebare, dar nici nu m-as fi simtit neindreptatit din aceasta cauza", a spus Justin Maxwell, user interface designer.
"... Ideea este aceasta: Tu esti parte din ceva mult mai mare. Ideile despre care vorbesti la locul de munca, noua tehnica discutata, este parte din job-ul tau, ceva pentru care esti platit sa faci pentru succesul Apple, nu ceva care trebuie sa postezi pe propriul blog pentru a-ti satisface ego-ul".
Brandon Carson, contractor: In toate companiile trebuie sa se colaboreze
"Doresc si cer o atmosfera colaborativa. (...) Trebuie sa prezentam echipei ce am facut si sa asteptam reactiile.
La inceput, am gasit aceasta un pic deranjant, pentru ca eram obisnuit sa lucrez la propriul proiecet singur, dar la sfarsitul zilei, colaborarea a asigurat un produs mai bun. Si aceasta nu ar... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 16:58
Noul CEO Apple, Tim Cook, care l-a inlocuit in functie pe Steve Jobs dupa moartea acestuia, survenita in 2011 in urma unei afectiuni oncologice, se indeparteaza treptat de stilul autoritar de managament al companiei, relateaza The Wall Street Journal.
Anul trecut, in timpul unei reuniuni a Consiliului de administratie al Apple, a fost facuta remarca potrivit careia compania seamana mai degraba cu o organizatie militarizata decat cu o corporatie traditionala. In plus, ceea ce o deosebea de celelalte companii din Silicon Valley, partea sudica a zonei San-Francisco, cu o densitate mare de firme high tech, era ca Apple nu oferea angajatilor sai un pranz gratuit.
Pentru a remedia aceasta situatie, Tim Cook incearca sa faca din Apple o companie mai prietenoasa cu angajatii sai. Astfel, el a instituit un sistem de bonusuri corporative pentru angajati, practica careia se opune categoric Steve Jobs. Acum, noii angajati ai companiei beneficiaza de o reducere la achizitionarea de produse Apple.
In plus, noul sef este mult mai generos in laude la adresa angajatilor companiei, in timp ce Steve Jobs se limita sa le spuna de obicei acestora ca fac cel mai bun lucru in viata lor muncind la Apple. Suplimentar, angajatii Apple se bucura in prezent de o oarecare flexibilitate in alegerea proiectului. O astfel de abordare este utilizata deja de Google, unde angajatii isi pot utiliza pana la 20% din timpul lor de munca unor proiecte alternative.
O alta inovatie a lui Tim Cook este... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 08:35
Angajatii Apple care au contribuit la planul ce presupunea achizitia de actiuni ale gigantului IT, in ultimii sapte ani, au urmarit cum valoarea actiunilor a crescut pana la aproximativ 1,112,000 milioane de dolari.
Un profit de 635%
Daca un angajat ar fi investit 25.000 de dolari pe an, in achizitia de actiuni Apple, investitia totala, in ultimii 7 ani s-ar fi ridicat la 175.000 de dolari. Profitul obtinut de angajatul respectiv ar fi fost de 635.76%, un procent considerabil, scrie Forbes.
Salariatii Apple au voie sa cumpere actiuni ale companiei, la un pret redus cu 15%.
Pretul de achizitie al actiunilor este determinat pe baza unui criteriu numit "look back". Adica la sfarsitul fiecare perioade in care se pot face achizitii de actiuni, cei de la Apple urmaresc sa vada care pret a fost mai mic: cel stabilit la inceputul perioadei de achizitie sau pretul de cumparare oferit la sfarsitul perioadei.
Discountul si criteriul "look back" sunt doua elemente cheie in planul general Apple privind vanzarea actiunilor companiei catre angajati, pentru ca le ofera acestora garantia ca vor avea un profit substantial.
Actiunile companiei Apple au ajuns, la sfarsitul lunii iulie, la maximul istoric de 400 dolari/titlu. Profitul trimestrial al companiei era, la acea data, de 7,3 miliarde de dolari.
Dupa moartea lui Steve Jobs, CEO-ul Apple, actiunile au ajuns sa valoreze 374,88 dolari, la inceputul lunii octombrie.
In ciuda faptului ca a obtinut un profit mai mare decat... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 09:25
O ceremonie in memoria lui Steve Jobs va fi organizata special pentru angajati, pe 19 octombrie, a anuntat marti Directorul Executiv al Apple, Tim Cook.Evenimentul va avea loc la sediul companiei din Cupertino, statul California. "Am trecut prin cele mai grele zile din viata mea si am varsat multe lacrimi saptamana trecuta", le-a marturisit Cook angajatilor.
El a fost miscat de numarul impresionant de oameni de pe tot globul care au transmis firmei condoleante si spune ca s-a simtit foarte bine atunci cand a putut sa spuna si sa asculte povesti despre Steve Jobs. Cook le-a scris o scrisoare membrilor ce alcatuiesc echipa companiei Apple in care ii invita la evenimentul care va celebra viata lui Steve Jobs.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:19
Apple s-a identificat intotdeauna prin persoana lui Steve Jobs, cel care a devenit catalizator pentru succesul care a adus Apple in topul celor mai valoroase companii tech. Ca orice lider adevarat, insa, Jobs nu a facut totul pe cont propriu, ci a avut in jur oameni cu pondere considerabila in evolutia companiei. Iata o lista primilor oameni care au calcat pragul Apple in faza de start-up si unde au ajuns ei, in ziua de azi.
Steve Wozniak
Expertul tehnic Steve Wozniak a avut mari dubii cand a fost nevoit sa decida daca vrea sau nu sa accepte oferta Apple, analizand serios si oferta pe care HP i-o facuse.
El este si in ziua de astazi angajat Apple si inca pastreaza legatura cu Steve Jobs.
Mike Marakkula
Marakkula a avut o influenta tot atat de mare asupra companiei ca si Steve Jobs sau Steve Wozniak , prin investitia sa de 250.000 de dolari pentru care a obtinut 30% din companie.
El a contribuit la managementul companiei, a dezvoltat un plan de afaceri, a angajat primul CEO si tot el a fost cel care l-a convis pe Wozniak sa se alature echipei.
Marakkula a ramas in Apple in 1997, fiind martor la plecarea si intoarcerea lui Jobs in companie.
De atunci a investit in cateva start-up-uri si a donat sume considerabile de bani centrului sau de Etica Aplicata.
Bill Fernandez
Coleg de scoala cu Steve Jobs si prieten cu Steve Wosniak, Fernandez a fost primul om adus de cei doi in companie.
A ramas in Apple pana in 1993, cand a primit o oferta de la Ingres, o companie database.... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 15:41