La nivel global, trei sferturi dintre firme se plag ca nu mai exista angajati competenti pe piata, conform unui studiu Manpower.Lipsa de experienta, de competente ori cunostinte sunt principalele motive invocate de angajatori pentru dificultatea de a acoperi joburile vacante.
Cu toate acestea, arata cercetarea, numai unul din cinci angajatori pun accentul pe programe de formare si dezvoltare profesionala astfel incat sa acopere deficitul de personal existent.
"Doar 6% dintre angajatori au o colaborare stransa cu institutiile educationale in scopul crearii de curricule care sa ajute la dezvoltarea competentelor angajatilor", se arata in studiul Manpower, publicat pe site-ul institutiei.
In aceea ce priveste Romania, peste 50% dintre angajatorii nu gasesc personal calificat.
Citeste continuare pe Ziare.com.
mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 16:46
Guvernul a emis un ordin privind aprobarea criteriilor de evaluare a performantelor profesionale pentru personalul angajat cu contract individual de munca din cadrul aparatului propriu al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial, informeaza Newsin. Criteriile de evaluare nu se aplica si acelora care ocupa functii de demnitate publica, secretarului general, secretarilor generali adjuncti si nici salariatilor pe baza de contract de prestari servicii.
Aceste criterii generale de evaluare a performantelor profesionale ale salariatilor Ministerului Economiei sunt: cunostintele si experienta, complexitatea si diversitatea activitatilor, impactul deciziilor, contactele si comunicarea, dar si conditiile de munca.
"Procedura evaluarii se realizeaza in urmatoarele etape: completarea fisei de evaluare de catre evaluator, interviul si contrasemnarea fisei de evaluare", se arata in anunt.
Evaluatorul va fi o persoana din cadrul institutiei, cu atributii de conducere a compartimentului in cadrul caruia isi desfasoara activitatea angajatul evaluat sau, dupa caz, o persoana care coordoneaza activitatea acelui salariat.
"Evaluarea performantelor profesionale individuale se realizeaza prin exprimarea si dimensionarea corecta a obiectivelor, determinarea directiilor si modalitatilor de perfectionare profesionala a salariatilor si de crestere a performantelor lor, stabilirea abaterilor fata de obiectivele adoptate si... mai mult
Duminica, 20 Februarie 2011, ora 23:59
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri la RRA ca functionarii "pe care ii aparam cu toate tunurile" pentru ca li se reduc salariile, angajati in ministere pe criterii politice, sunt incompetentii din cauza carora Romania nu absoarbe rapid fondurile europene, informeaza NewsIn.Seful statului a subliniat ca banii europeni pe care Romania ii poate utiliza pana in 2015 sunt o sansa ca tara noastra sa recupereze decalajele care o despart de alte state europene, aratand ca ministere precum Transporturile sau Mediu au cate 4,5 miliarde de euro la dispozitie, Dezvoltarea 3,7 miliarde iar Agricultura 14 miliarde.
"In momentul de fata acesta (Ministerul Dezvoltarii-n.r.) este ministerul cu numarul cel mai mare de proiecte aprobate, semnate si date spre implementare. Au peste 2,5 miliarde din total buget transferate prin contract catre administratiile locale, dar as vrea sa se intample acelasi lucu la Transporturi", a aratat Basescu, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio.
Seful statului a aratat ca desi atunci cand vine vorba despre slaba absorbtie a fondurilor europene "foarte multi de regula tipa la ministri si presa ataca ministrii pe buna dreptate, pentru ca au raspundere politica", nu ministrii sunt cei care pregatesc proiectele pentru aprobare, ci functionarii din ministere.
"Ministrii nu stiu sau nu e treaba lor sa pregateasca proiectele pentru aprobare, asta o fac functionarii pe care ii aparam acum cu toate tunurile: Ceea ce se intampla cu... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 16:03
Companiile inregistreaza pierderi nu din cauza recesiunii, ci din cauza incompetentei managerilor si angajatilor si a faptului ca nimeni nu vrea sa confrunte aceasta problema, cred specialistii in training.In medie, veniturile companiilor s-au redus cu 10 - 20 de procente, liderii acestora alegand sa faca disponibilizari in masa, neglijand aspectul cel mai important: productivitatea fiecarui angajat. "Aceasta neglijenta este radacina unei recesiuni de durata in organizatiile corporatiste, care nu a afectat doar productivitatea, ci si umanitatea per ansamblu", spune Joseph Grenny, autor si cofondator al VitalSmarts, o companie inovatoare din domeniul trainingului si analizarii rezultatelor organizationale, pentru Business Week. In medie, fiecare director are cate unul sau doi subordonati directi despre care stie sigur ca nu fac fata cerintelor. Cu toate acestea, majoritatea acestor directori au nevoie de un an pentru a lua masuri, iar multi nu fac niciodata acest lucru. Lipsa actiunii in acest sens afecteaza nu doar performanta echipei managerului respectiv, ci si veniturile intregii companii sau grup. Potrivit studiilor VitalSmarts, fiecare companie, indiferent de industrie, pierde intre 30 si 50 de procente din productivitate, din cauza incompetentei. Cu toate acestea, managerii sunt ingrijorati de pierderile de 10 - 20 de procente din cauza crizei, desi, in fiecare zi, neglijeaza principala cauza a unor pierderi cel putin duble. Discutia ce trebuie purtata De... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 22:33
Daca ai ajuns pana la punctul in care ai programat un interviu de angajare, trebuie sa intelegi ce presupune cu adevarat obtinerea unui job si care sunt elementele-cheie de care ai nevoie. Acum nu este momentul sa te relaxezi, gandindu-te ca ai fost selectat totusi dintre sutele sau chiar miile de aplicanti. Desi CV-ul bine pus la punct te-a ajutat sa ajungi aici, acum vei avea nevoie de abilitati puternice de comunicare pentru a obtine oferta dorita.
Exista multe articole si resurse care te invata cum sa obtii un job, dar poate ca mai important este sa stii exact ce greseli sa eviti si care sunt gafele pe care le poti face in cadrul unui interviu de angajare si care te pot costa slujba, scrie quintcareers.com.
Inainte de a ajunge la cele 10 cai de a esua la un interviu, iata o trecere in revista rapida a celor trei componente ale unui interviu de angajare - toate fiind vitale pentru succesul tau:
* Atitudinea nonverbala. De la strangerea de mana initiala pana la postura, zambet, contactul vizual din timpul interviului, felul in care te prezinti nonverbal, toate joaca un rol esential in perceptia intervievatorului asupra interesului si entuziasmului tau. Pentru o mai buna intelegere a comportamentului nonverbal in timpul unui interviu, citeste care sunt secretele nespuse ale interviului pentru un job.
* Personalitate/Atitudine. Ai fi surprins sa afli cat de multi candidati sunt perceputi ca fiind neprietenosi, atotcunoscatori si aroganti. Scopul tau este sa afisezi... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 22:01
Presedintele Traian Basescu a declarat luni, in Parlament, ca nefolosirea sumelor obtinute prin credite externe de Romania in ultimii ani este o dovada a ineficientei birocratice, el criticand si faptul ca unii functionari au obtinut in justitie sporuri nejustificate. Presedintele s-a aratat nemultumit, in discursul pe care l-a sustinut in Parlament, ca Romania nu foloseste banii obtinuti din credite externe in ultimii ani. " In afara de resursele bugetare, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate si angajate deja de cativa ani cu Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare in valoare de 3,55 miliarde euro. Am inceput deja sa platim comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual.
Pe de alta parte, fondurile structurale nerambursabile alocate Romaniei de catre UE pentru 2007, 2008 si 2009 si neutilizate pana la inceputul acestei luni se ridica la 5,5 miliarde euro. Un total de 9 miliarde euro", a aratat seful statului.
Basescu a spus ca daca s-ar putea folosi macar 3-4 miliarde, s-ar genera dezvoltare, o minima crestere economica si s-ar creea locuri de munca.
Presedinele a spus ca nefolosirea acestor sume este un lucru inadmisibil, care arata "ineficienta profunda a acestui aparat constituit pe criterii clientelare si nu pe cel al competentei".
Mai mult, Basescu a criticat functionarii ca au dat in judecata statul pentru a obtine sporuri. "In timp ce zeci de mii de... mai mult
Luni, 09 Martie 2009, ora 17:35