Cat de repede isi gasesc tinerii de munca dupa ce isi termina studiile? Depinde de regiune.
Daca Bucurestiul si imprejurimile ofera perspective uriase si se compara cu elitele europene din acest punct de vedere, alte zone stau atat de rau incat jumatate din cei pana in 25 de ani nu reusesc sa se angajeze in primii trei ani de la absolvire. Asta in conditiile in care exista state in UE in care rata de ocupare a tinerilor depaseste 80% in toate regiunile.
In 2018, 82% dintre absolventii recenti din Uniunea Europeana s-au angajat, arata statistica publicata de curand de Eurostat.
Cu alte cuvinte, se afla in campul muncii 82% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au reusit, in ultimii trei ani, sa obtina o diploma pentru terminarea nivelului de invatamant secundar superior (adica au cel putin studiile liceale finalizate) si nu isi continua studiile in prezent.
Rata de ocupare a acestei categorii a crescut anual, la nivelul UE, din 2013 incoace, cand era 75%. Asta inseamna ca piata muncii incepe sa-si revina dupa criza.
Mai mult, rata de ocupare pentru cei care au asolvit de curand o forma de invatamant secundar superior a fost cel putin 90% in 75 de regiuni din UE, acestea fiind concentrate cu precadere in Cehia, Germania, Olanda, Austria si Suedia. Si in tara noastra avem o astfel de performanta.
Varful de 98% a fost atins, insa, in Germania, in regiunea Niederbayern (Bavaria Inferioara).
La polul opus, exista patru regiuni in care,... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 00:00
Firmele care angajeaza someri sau tineri absolventi vor primi o subventie de 2.250 lei pe luna pentru fiecare persoana, timp de 12 luni, potrivit unui comunicat al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov, remis, miercuri, AGERPRES.
Este vorba despre angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri peste 45 ani sau parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEETs.
Acestia vor primi, lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
De aceeasi subventie beneficiaza si angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care in termen de cinci ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective.
Vor primi acesti bani si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
In situatia... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 10:43
Tinerii romani pot demara cariere extraordinare in lumea aviatiei, iar Romaero a facut deja peste 200 de angajari si vrea sa ajunga la 1.000, a declarat, vineri, Remus Vulpescu - directorul general al companiei aerospatiale.
"Sunt cariere extraordinare pe care tinerii romani le pot demara in lumea aviatiei. La Romaero, anul trecut am facut o promisiune si am respectat-o. Am angajat deja peste 200 de tineri. Continuam si vom ajunge la cifra de 1.000 de angajari pe care am anuntat-o. La ROMATSA avem un proces de innoire, de crestere, de dezvoltare", a spus Vulpescu, la conferinta de presa dedicata spectacolului aviatic din Romania - Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS).
Cea de-a zecea editie a BIAS este dedicata Centenarului Romaniei si reuneste anul acesta 150 de aeronave civile si militare, in evolutii aeriene si expuse publicului, dar si peste 100 de piloti si parasutisti din 13 tari. BIAS 2018 este un spectacol de forta aeriana, in care asii aviatiei civile si militare din Romania, Turcia, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia, Austria, Italia, Spania, Cehia si Lituania vor incanta spectatorii cu acrobatii aeriene uluitoare si demonstratii de elita, dar si cu aeronave expuse la sol.
Potrivit capitanului comandor Denis Diaconescu de la Statul Major al Fortelor Aeriene, Fortele Aeriene Romane participa la BIAS 2018 cu un detasament de peste 200 de militari si mai mult de 20 de aeronave.
"In cadrul spectacolului... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 17:25
Bosch, lider global in furnizarea de tehnologii si servicii, a anuntat luni ca organizeaza o campanie care se adreseaza persoanelor ce doresc sa lucreze in cadrul fabricii din Cluj.
In acelasi timp, grupul sustine absolventii prin programe dedicate tinerilor viitori manageri si printr-un program de internship platit, in care sunt implicati peste 350 de studenti.
"Persoanele interesate pot participa la unul dintre cele doua evenimente organizate in luna martie, la campusul fabricii Bosch din Jucu, judetul Cluj.
Aici, Bosch produce din 2013 unitati electronice de control pentru clienti globali din industria auto, din domenii cum ar fi asistenta la condus si siguranta si confort", a informat Bosch.
Astfel, pe 17 martie, compania organizeaza interviuri pe loc in vederea recrutarii pentru una din urmatoarele pozitii: operatori asamblare finala, operatori specializati in procese automatizate, operatori roboti industriali, operatori calitate, gestionari si distribuitori de materiale.
Pentru cei care nu pot fi prezenti la eveniment, compania organizeaza interviuri de angajare in fiecare zi de luni.
"Bosch continua campania cu evenimentul Ziua Tehnologiei Automotive, in data de 24 martie, care este dedicat studentilor, masteranzilor, specialistilor, dar si celor interesati sa cunoasca activitatea fabricii Bosch Cluj. Acestia vor putea participa la workshop-uri dedicate tehnologiei avansate din fabrica si unde se vor prezenta proiectele speciale ale companiei",... mai mult
Luni, 12 Martie 2018, ora 15:47
Numarul locurilor de munca vacante in Germania a atins un nivel record in trimestrul patru din 2017, se arata intr-un raport publicat de Institutul pentru cercetarea fortei de munca (IAB), datele subliniind soliditatea pietei fortei de munca, care va sprijini in continuare cresterea bazata pe consum a celei mai mari economii europene.
In ultimul trimestru din 2017, existau 1,18 milioane locuri de munca neocupate la nivel national - cel mai ridicat nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990 - arata datele IAB, transmite Reuters.
Comparativ cu trimestrul precedent, s-a inregistrat o crestere de 85.000 de locuri de munca vacante, iar fata de perioada similara din 2016 un avans de 128.000.
In vestul tarii erau 918.000 de locuri de munca vacante, in timp ce in est erau 265.000, arata datele Institutului pentru cercetarea fortei de munca, care colecteaza datele de la 15.000 de angajatori din toate sectoarele economiei.
Cea mai mai ridicata cerere de angajati este in industria prelucratoare si in constructii, a declarat Alexander Kubis, cercetator in cadrul IAB.
In constructii era un deficit de angajati de 98.000 in trimestrul patru din 2017, in crestere cu 24%, in timp ce in industria prelucratoare erau 161.000 de locuri de munca vacante, un avans de 35% fata de perioada similara din 2016.
Pentru a face fata deficitului de personal, angajatorii ofera diverse subventii, inclusiv majorari salariale mai ridicate decat rata inflatiei, conditii de lucru... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 15:00
Romania este unul dintre statele membre cu cele mai mici procente de absolventi recenti angajati.
In 2015, aveau un job 68,1% din tinerii care au absolvit in ultimii 3 ani (din 2012, inclusiv) o forma de invatamant.
Media eruopeana a acestui indicator a fost de 76,9, in acelasi an, potrivit unui studiu Eurostat.
Absolventii recenti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au terminat o forma de invatamant in urma cu 1 - 3 ani.
Tinerii din Romania se plang ca nu isi gasesc un loc de munca in tara, dupa terminarea studiilor, iar atunci cand au totusi o sansa, domeniul in care ajung sa munceasca nu are nicio legatura cu studiile absolvite.
Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES
Tinta europeana este ca 82% dintre europenii cu varste intre 20 si 34 de ani care au terminat cel putin liceul sa-si gaseasca un loc de munca in cel mult 3 ani de la absolvirea ultimei forme de invatamant. Acest target a ...citeste mai departe despre "Tinerii absolventi nu-si gasesc un job - Cifrele din Romania comparativ cu restul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 09:05
Adolescentii care pasesc astazi pe piata muncii sau pe bancile facultatii au deja asteptari bine conturate privind traseul lor profesional si mediul in care doresc sa lucreze.
Cel putin asta rezulta dintr-un studiu recent realizat de firma EY si remis Ziare.com.
Pentru cercetarea de piata au fost intervievati peste 3.200 de tineri din toata lumea, cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, cunoscuti de asemenea ca Generatia Z.
Experienta de munca a parintilor are un impact pozitiv asupra Generatiei Z
Majoritatea respondentilor de la nivel global (58%) declara ca experienta de lucru a parintilor lor a avut un impact pozitiv asupra nivelului de incredere pe care il au in viitorii lor angajatori.
De cealalta parte, cei care spun ca experienta parintilor a avut un impact negativ asupra lor, indica drept motive faptul ca:
- parintele nu a primit o marire de salariu de multi ani (39%) ;
- parintele nu isi agreeaza sau nu are incredere in seful sau (33%) ;
- parintelui nu ii ...citeste mai departe despre "Generatia Z: Tinerii au asteptari clare privind viitorul loc de munca - In ce companii vor sa lucreze si cui cer sfaturi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Iulie 2016, ora 17:25
Din ce in ce mai multi oameni, in special tinerii, au dileme existentiale de genul: am trimis CV-ul la sute de companii si nu ma cheama nimeni la interviu, am fost la nenumarate interviuri si nu am primit nici feedback, nici oferta, de cateva luni bune imi caut de lucru si nu am deloc noroc, nu stiu sa-mi fac CV-ul si nici sa ma prezint la interviu. Si acestea sunt doar cateva dintre ele.
Se poate observa un paradox. In perioada comunismului te duceai la scoala, la liceu, la facultate, unii la scoala profesionala si aveai asigurat un serviciu. Nu aveai tentatii, nu aveai tehnologie, nu aveai deschidere si expunere internationala, nu aveai optiuni.
Dupa Revolutie, lucrurile s-au schimbat dramatic si in 2016, daca ai studii, nu ai nicio garantie ca vei obtine un loc de munca. Dar nici daca ai studii si experienta acumulata in proiecte, voluntariat si internship-uri, nu ai nicio siguranta ca vei obtine un job.
Daca ai studii, experienta, cunosti limbi straine, ai diverse ...citeste mai departe despre "Cum (nu) ne dorim un loc de munca: De ce nu sunt chemat la interviuri? De ce nu am noroc? Si CV-ul?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 08:38
Una dintre solutiile cele mai valoroase pentru scaderea ratei somajului este dezvoltarea antreprenoriatului, spun specialistii de la Ernst & Young, care adauga ca antreprenoriatul vine cu doua surse de scadere a somajului.
Angajatii IMM-urilor (cu mai putin de 250 de angajati) reprezinta, in medie, doua treimi din numarul total al salariatilor din tarile G20. "Aceste companii creeaza joburi la o rata dubla fata de companiile foarte mari si sunt mai dispuse sa angajeze persoane aflate in somaj", arata Ernst&Young, intr-un studiu de specialitatea numit "Antreprenorii vorbesc".
"Cu cat mai multe companii sunt infiintate, cu atat mai mult va creste numarul de angajati, iar cu cat mai multi tineri vor deveni antreprenori si se vor auto-sustine, numarul somerilor va scadea", mai mentioneaza studiul Ernst&Young.
Autoarea studiului, Mihaela Matei, mentioneaza ca, pentru cresterea numarului de
antreprenori este nevoie de finantare si mentorat, "doua linii de actiune imperativa pentru a sustine activitatea antreprenorilor".
In general, continua autorea studiului, aproximativ 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentati supravietuiesc in business. Mai ales pentru antreprenorii tineri, aflati la inceput de drum, nevoia unor mecanisme de sustinere este foarte mare.
De asemenea, birocratia ar trebui redusa, iar mediul de lucru, din perspectiva reglementarilor si fiscalizarii "ar trebui sa fie mai simplu si mai prietenos".
Mai mult de 53%... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 12:55