Firmele care angajeaza someri sau tineri absolventi vor primi o subventie de 2.250 lei pe luna pentru fiecare persoana, timp de 12 luni, potrivit unui comunicat al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov, remis, miercuri, AGERPRES.
Este vorba despre angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri peste 45 ani sau parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEETs.
Acestia vor primi, lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
De aceeasi subventie beneficiaza si angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care in termen de cinci ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective.
Vor primi acesti bani si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
In situatia... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 10:43
Ordonanta de urgenta care prevede majorarea subventiilor pentru angajarea de someri, persoane cu handicap sau tineri absolventi a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca a intrat in vigoare.
Potrivit actului normativ, somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 1.000 lei, neimpozabila.
Prima de activare se acorda in doua transe, astfel:
transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET (cei cu varste de 16-24 de ani, care nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant si nici nu au serviciu) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 11:51
Guvernul a adoptat, marti, normele de aplicare a pachetului de masuri pentru stimularea angajarii somerilor, care intra astfel in vigoare pe 3 decembrie.
Finantarea pentru bonusurile substantiale oferite la angajare sau relocare este asigurata din fonduri nationale si europene, mentioneaza Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata la ce bonusuri se refera Guvernul. Cel mai mare este de 12.500 de lei pentru cei care se angajeaza departe de casa
Normele metodologice la OUG 60/2016 adoptate marti stabilesc modalitatea practica de acordare a primelor de activare, incadrare, instalare de care beneficiaza la angajare persoanele fara un loc de munca, precum si documentele in baza carora se obtin aceste drepturi.
"Aceste documente vor fi depuse personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti (acolo unde persoana se afla in evidenta) ", se arata in ...citeste mai departe despre "Somerii care se angajeaza capata bonusuri substantiale din 3 decembrie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 09:56
Patronii de intreprinderi mici si mijlocii care creeaza noi locuri de munca si angajeaza someri nu vor primi in acest an credite avantajoase sau fonduri nerambursabile din bugetul asigurarilor sociale, Guvernul hotarand ca acest sistem, introdus in 2002 de Cabinetul Nastase, sa nu fie aplicat.
Proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat propus de Guvern pentru acest an prevede ca in anul 2013 nu se acorda credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevazute in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Legea respectiva stabileste ca, pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale, precum si activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate pot fi acordate, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase.
Creditele sunt acordate pentru investitii pe o perioada de cel mult 3 ani, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. In judetele in care rata medie anuala a somajului se situa peste rata medie anuala a somajului pe tara, creditele aveau o dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR.
Conditiile pentru primirea creditului sunt ca firma sa aiba cel mult 250 de angajati si sa lucreze in productie, servicii sau in turism, pe cel putin 50% din locurile de munca nou-create sa fie incadrat personal provenind din... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 18:05
Numarul somerilor din Germania a continuat sa creasca in august, pentru a cincea luna consecutiv, insa rata somajului a stagnat la 6,8%, potrivit datelor oficiale anuntate joi, citate de Bloomberg.
Criza datoriilor de stat din zona euro reduce cererea de pe cea mai mare piata de export a Germaniei si, in consecinta, companiile germane amana investitiile si angajarile pentru vremuri mai putin incerte.
Numarul somerilor din Germania a crescut cu 9.000 pe datele ajustate sezonier, la 2,9 milioane, a anuntat Agentia Federala a Muncii din Nuremberg.
Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o crestere de doar 7.000 de someri.
Comparativ, rata somajului la finalul lunii iunie 2012 din Romania a fost de 4,49%, pana la aproximativ 404.000 de someri.
Romania sta bine pe langa pe langa Spania, spre exemplu, unde rata somajului a urcat la 24,6% in trimestrul doi din 2012, la cel mai ridicat nivel din 1976, pana la peste 4,6 milioane de persoane.
Rata somajului din Germania este inca la minimul ultimilor 20 de ani, iar salariile sunt in crestere, stimuland consumul intern al celei mai mari economii europene, care continua sa creasca in pofida crizei din Europa.
Pana in luna aprilie a acestui an, somajul din Germania a scazut continuu timp de doi ani si jumatate.
Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3% in trimestrul al doilea, de la plus 0,5% in primele trei luni ale anului.
In zona euro, Produsul Intern Brut a scazut cu 0,2%... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 11:54
Rata somajului a scazut sub 5,5%, minimumul din perioada considerata de criza. Autoritatile se grabesc sa traga spuza pe turta lor: iata semnul elocvent al revenirii economiei pe crestere! Economistii insa zambesc, pentru a nu spune ca rad de-a binelea. Cifrele arata intr-adevar ca rata somajului scade, dar, vai!, aceleasi cifre statistice arata ca numarul de salariati nu creste, ba a tot fost in scadere, ajungand si acesta la un minim istoric. De 50 de ani, Romania n-a mai avut atat de putini salariati: ceva peste 4,1 milioane (erau peste 8 milioane in 1989, dar aceasta este o alta discutie!).
Deci, somajul scade, dar numarul de angajati nu numai ca nu creste, ba chiar scade si el. O poveste aiuritoare, de fapt infricosatoare! Sub ambele aspecte demna de Romania! Unde dispar oamenii, caci este vorba de oameni!
Si, concret, de vreo 300.000 intr-un singur an! In slujbe nu sunt, in somaj nu sunt, atunci unde sunt?!
Toata lumea insa este multumita! Responsabilii cu evolutiile economice sunt multumiti ca pot spune ca somajul scade. Responsabilii din domeniul muncii sunt multumiti ca pot demonstra ca cifrele sunt autentice si sunt calculate perfect legal si nu au prelucrari alterante.
Cei care vor sa para mai savanti invita analistii curiosi a se gandi ca poate unii au plecat sa-si caute de munca prin strainatate.
Iar altii si mai savanti sugereaza ca s-ar putea sa fie vorba de esuati in munca la negru carora insa le va veni de hac noul Cod al Muncii prin inasprirea... mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 23:41
Romania are una dintre cele mai scazute rate de angajare din UE a persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, de 58,6% in 2009, in timp de media Europei este de 64,6%, iar clasamentul pe tari este condus de Olanda (77%), Danemarca (75,7%) si Suedia (72,6%), conform Mediafax.Numai trei state din UE au o rata a angajarii mai redusa decat cea a Romaniei, respectiv Malta (54,9%), Ungaria (55,4%) si Italia (57,5%), se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Eurostat.
In Austria, indicatorul se plaseaza la 71,6%, iar in Germania la 70,9%.
In Spania, tara cu cei mai multi someri din Europa, rata angajarii este mai ridicata decat in Romania, de 59,8%.
In Bulgaria lucreaza 62,6% din populatia cu varste intre 15-64 de ani, iar in Cehia 65,4%. Tarile baltice, afectate sever de criza financiara si cu rate ale somajului apropiate de 20% in ultimul an, depasesc pragul de 60% in privinta ratei de angajare.
Romania are una dintre cele mai reduse rate ale somajului din UE, de 7,4%. mai mult
Miercuri, 04 August 2010, ora 12:49
Ministrul Muncii a declarat luni ca "in niciun caz" nu se va ajunge la un milion de someri la finele anului 2010, argumentand ca disponibilizarile programate in sistemul bugetar au fost "gandite" astfel incat sa nu reprezinte un soc pentru piata muncii si pentru bugetul de somaj, informeaza Newsin.Ministrul a mai spus ca in ultimele patru luni s-a inregistrat o scadere a ratei somajului, dar admite ca acest lucru poate fi determinat de angajarile care se fac in mod uzual in sezonul de vara.
"Categoric, aceste restructurari pe care le vom face in domeniul public in perioada urmatoare, dar care sunt graduale, o sa faca o crestere graduala a somajului incepand cu septembrie, octombrie, cand se pun in aplicare aceste prevederi. (...)
Nu estimez o crestere mai mare decat nivelul somajului care era la inceputul anului sau in decembrie anul trecut - 8,3%, 8,1%. Oricum, nivelul somajului la sfarsitul anului (2010 n.r.) nu va fi mai mare decat nivelul de somaj de la sfarsitul anului trecut", a spus ministrul.
Intrebat daca la finele anului 2010 numarul somerilor va ajunge la un milion, Seitan a raspuns: "In niciun caz".
"Din datele pe care le avem acum si din modul in care se inrevad aceste restructurari, care au fost gandite si din punctul acesta de vedere, sa nu fie un soc pe piata fortei de munca si pe bugetul de somaj, care si asa este destul de incarcat, nu o sa se ajunga la un milion, in niciun caz", a argumentat el. mai mult
Luni, 02 August 2010, ora 23:57
"E posibil sa creasca salariile in 2010, insa cu siguranta vor creste si volumul de munca si normele (…) Nu exista domenii despre care sa spui ca se fac angajari. Poti sa spui despre o companie sau alta punctual ca in urmatoarele luni vor face angajari. Poate, in a doua jumatate a anului, pe IT se vor face angajari. Insa, in acest moment nu poate nimeni sa spuna" declarat George Butunoiu. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI a declarat ca pana la jumatatea lui 2010 vom avea 1 milion de someri.
Numarul de someri e legat direct de politica guvernului.
Guvernul poate foarte usor sa faca sa ajungem la 1 milion de someri, dupa cum poate sa faca sa ajungem si la mai putin.
Probabil ca va creste numarul de someri intrucat guvernul e obligat sa rentabilizeze economia si sa creasca productivitatea.
Intotdeauna cresterea productivitatii are drept consecinta o crestere a numarului de someri pe termen scurt.
Daca guvernul e hotarat sa faca ceea ce trebuie, va creste numarul de someri, ceea ce nu e rau pentru economie. Un anumit grad de somaj face intotdeauna bine unei economii.
Cum poate fi evitat ca aceasta cifra sa devina realitate?
In foarte mare masura e doar o decizie politica. Depinde ce politica are guvernul.
Fie o politica sociala, prin care sa ramana cat mai multi pe locurile care le au, cu salarii foarte mici, sau sa faca niste restructurari si, astfel, va creste inevitabil somajul.
Asa cum se vad lucrurile dinspre mediul de business, e un lucru pozitiv.
Ce... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 22:51