Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decat fondurile alocate in acest an, dar le va impune sa finanteze cu prioritate proiecte UE si interzice alocarea de fonduri pentru lucrari noi daca nu sunt asigurate mai intai proiectele in derulare.
In acest an, bugetele locale au fost alimentate cu sume defalcate din taxa adaugata in cuantum de 14,6 miliarde lei, se arata in proiectul de buget obtinut de Mediafax.
Pentru anul viitor, din totalul sumei alocate autoritatilor locale din TVA, 2,1 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 11 miliarde lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 368,3 milioane lei sunt destinate finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, a caror repartizare, pe unitati administrativ-teritoriale, se face in functie de lungimea si starea tehnica a acestora, prin hotarare, de catre consiliul judetean, dupa consultarea primarilor, iar 1,7 miliarde lei sunt pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.
Companiile de stat ingheata din nou angajarile, dar pot majora salarii
Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numarul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decat cu aprobarea speciala a Guvernului sau a autoritatilor locale, dar vor putea creste cheltuielile... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 11:22
In momentul de fata, cinci categorii de someri aduc angajatorilor care le ofera un loc de munca bani sau facilitati de la stat.
Facilitatile reprezinta scutiri de la plata contributiilor la bugetul de somaj, iar subventiile sunt sume lunare de bani acordate pe perioade de un an de zile sau chiar mai mult.
Facilitatile sunt calculate in functie de indicatorul social de referinta (ISR), care in 2012 are valoarea de 500 de lei. Niciuna dintre subventii acordate de stat pentru angajarea somerilor din categoriile defavorizate nu este mai mica decat valoarea ISR.
Citeste mai multe despre Salariatii pentru care statul iti da bani sa-i angajezi. Tu i-ai recruta? pe Avocatnet. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:20
Sefii de companii din SUA considera ca perspectivele economice s-au imbunatatit in primul trimestru si tot mai multi dintre ei sunt pregatiti sa faca angajari in urmatoarele sase luni, potrivit unui sondaj in mediul de afaceri efectuat de compania de cercetare Roundtable.
Indicele privind perspectivele economice a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere dupa cea din trimestrul al treilea al anului 2009, datorita imbunatatirii cererii din Statele Unite, care a compensat temerile privind intrarea in recesiune a Europei.
In domeniul pietei muncii, 42% dintre directorii generali ai companiilor au afirmat ca intentioneaza sa faca noi angajari in SUA, in urmatoarele sase luni, cu 16 puncte procentuale mai multi fata de sondajul din decembrie si de peste doua ori mai multi fata de cei 16% care vor sa faca reduceri de personal.
"Sondajul sugereaza ca angajarile vor continua", a declarat James McNerney, CEO al Boeing si presedinte al Roundtable, el aratand ca cererea din Statele Unite compenseaza problemele din Europa.
McNerney a adaugat ca in Asia, inclusiv in China, are loc o incetinire a cresterii economice, care ramane insa foarte ridicata, astfel incat in SUA este nevoie de angajari pentru a satisface cererea.
Companii americane mari, precum General Electric si Caterpillar, au creat locuri de munca in acest an ca raspuns la cererea mai mare pentru produse de la frigidere si pana la excavatoare.
Datele Departamentului Muncii au aratat saptamana... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 20:02
Companiile de stat si regiile autonome vor fi obligate sa inghete si anul viitor angajarile, astfel incat sa nu depaseasca numarul de personal stabilit pentru 2011, iar societatilor cu pierderi ori care sunt subventionate le va fi impus sa limiteze cheltuielile cu salariile la nivelul din acest an.
Restrictiile de cheltuieli in cazul regiilor autonome si companiilor la care statul este actionar unic sau majoritar au fost incluse in proiectul de buget pentru 2012.
Documentul prevede ca, pentru anul 2012, regiile si companiile de stat care au inregistrat pierderi in anul precedent sau care primesc subventii sau transferuri de la bugetul de stat pentru activitatea de exploatare nu pot depasi nivelul cheltuielilor cu salariile aferente anului precedent.
Regiile si companiile care au inregistrat profit in anul precedent pot acorda cresteri salariale in 2012, dar nu mai mari decat inflatia prognozata pentru anul viitor.
Proiectia de inflatie pentru anul viitor a fost redusa recent de Banca Nationala de la 3,5% la 3%.
"In anul 2012, operatorii economici nu pot majora numarul maxim de personal prevazut prin bugetul aprobat pentru anul 2011. In cazuri temeinic justificate, respectiv in conditiile extinderii activitatii, Guvernul poate aproba cresterea numarului de personal si, in mod corespunzator, cheltuielile cu salariile la unii operatori economici", se mai arata in document.
Toate aceste restrictii au fost aplicate si pe parcursul acestui an.
Guvernul a... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:22
Un studiu Manpower precizeaza ca in Romania, companiile vor incetini ritmul angajarilor in ultimele trei luni ale anului, fiind prognozata o reducere de noua puncte procentuale fata de trimestrul al treilea, desi studiul arata ca un angajator din cinci va continua sa suplimenteze personalul pana la finele lui 2011."In ciuda scaderii considerabile fata de perspectiva inregistrata trimestrul trecut, Previziunea Neta de Angajare se mentine la o valoare decenta, de +11%.
De asemenea, cu toate ca se observa o scadere constanta a Previziunii de la un trimestru la altul, studiul realizat pe un esantion de 763 de angajatori romani arata ca una din cinci companii din Romania va continua sa angajeze personal pana la finele anului", se arata intr-un comunicat al companiei de resurse umane ManpowerGroup Romania.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, angajatorii au raportat o imbunatatire a previziunii de angajare, cu 11 puncte procentuale.
Previziunea Neta de Angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor.
Valentin Petrof, country manager ManpowerGroup Romania, a declarat ca in perioada in care a fost realizat studiul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pietele bursiere se aflau sub o presiune majora, iar previziunile in ceea ce priveste o noua revenire a recesiunii in Statele Unite ale Americii cel mai probabil au... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 12:55
Cele mai mari 10 companii de stat, din sectorul energetic, au cheltuit aproape 2 miliarde de lei cu salariile si au continuat sa faca angajari. Desi unele dintre ele au raportat afaceri si profituri in scadere, in 2010, cele mai multe au majorat cheltuielile cu salariile.Anul trecut, cele mai mari zece companii de stat din sectorul energetic au cheltuit cu 6,4% mai mult fata de 2009, si au facut angajari.
Cele mai mari cheltuieli cu salariile le-a avut, anul trecut, producatorul national de gaze Romgaz. cei peste 5.800 de angajati au primit, in 2010, un salariu mediu lunar de 5.369 de lei, cu 2,7% mai mult fata de cel incasat in anul precedent, noteaza Ziarul Financiar. La transportatorul de gaze Transgaz au avut loc cele mai mari cresteri ale salariului mediu, respectiv de 11,3%.La Posta Romana, pentru care lucreaza 34.700 de angajati, aproape cat pentru intregul sector energetic, salariul mediu a crescut cu 5,2%, la 2.265 lei de la 2.154 lei. mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 10:26
Autoritatile vor demara in august procesul de selectie al noilor manageri care vor ocupa scaunele din varful companiilor de stat, se arata in Scrisoarea de intentie a autoritatilor romane catre FMI, potrivit NewsIn. Romania s-a angajat ca, pana la sfarsitul lunii august, sa elaboreze si sa aprobe legislatia privind companiile de stat, care va prevedea, printre altele, actiuni independente de audit, raportari trimestriale ale datelor financiare si control financiar din partea Ministerului Finantelor.
"Vom interzice prelungirea contractelor existente ale managerilor dupa data de 1 ianuarie 2012.
Pentru cele mai mari companii (desemnate pana la sfarsitul lui iulie) care vor ramane sub controlul statului, legislatia va specifica faptul ca toate pozitiile-cheie de conducere (inclusiv CEO si CFO) vor fi ocupate numai in urma unui proces deschis de selectie internationala, realizat de companii de resurse umane recunoscute la nivel international", se arata in Scrisoarea de intentie catre FMI.
Managerii marilor companii de stat vor primi "suficienta" autonomie pentru ca acestea sa poata functiona fara "interferente nejustificate", potrivit documentului.
Membrii consiliilor de administratie ale acestor firme vor fi selectati de catre actionari si verificati de experti independenti pentru a se asigura ca ei sunt pe deplin calificati sa isi exercite functiile.
Actualii manageri ai companiilor de stat si membrii consiliilor de administratie ale acestora pot participa la selectiile... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:43
Privatizarea companiilor de stat ramane singura solutie pentru eficientizarea societatilor publice si pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. "Nu cred ca solutia angajarii unor manageri privati ar putea da rezultate, asa ca cea mai buna solutie ar fi privatizarea, chiar daca vorbim de industrii strategice", a declarat pentru Bloombiz.ro presedintele Pioneer AM, Florin Dolea.In opinia fostului prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat reprezinta cea mai buna solutie de iesire din criza.
Potrivit presedintelui Intercapital Invest, Razvan Pasol, se pregateste o oferta de vanzare a unui pachet de actiuni Petrom pe Bursa, insa au existat declaratii si pentru vanzarea a unor pachete de actiuni la Translectrica, Transgaz, Romgaz si Romtelecom.
"Intrarea de capital intr-o companie aduce foarte multe beneficii. Vor exista fonduri pentru investitii, iar actionarii privati intr-o companie de stat vor avea influente benefice asupra managementului pentru ca vor incepe sa creasca pretentiile si asteptarile, ceea ce va avea influente asupra transparentei companiei respective", a declarat Razvan Pasol pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, privatizarea companiilor de stat este cea mai buna solutie pentru a creste veniturile la bugetul de stat.
De aceeasi parere este si fostul manager general al Rafo Onesti, Marin Anton, care spune ca odata privatizate companiile energetice de stat, pretul se va resimti in buzunarele... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 18:07
Unele angajari in companiile din subordinea Ministerului Economiei au facut facute pe criterii politice, iar acestea au disponibilizat anul trecut peste 5.000 de salariatii, numar poate insuficient, a declarat, joi, ministrul de resort, Adriean Videanu, la videochatul ziarului Gandul, precizeaza Mediafax."Nu ascund ca s-ar putea sa fie si angajari pe criterii politice, criteriu pe care nu il sustin", a afirmat Videanu, la videochatul ziarului Gandul.
El a adaugat ca in 2009 in companiile din subordinea ministerului au fost disponiblizati peste 5.000 de angajati, numar care este poate insuficient, dar in acelasi timp au fost angajate alte 1.200 de persoane.
"Unele companii au redus numarul de angajati, altele au angajat, in functie de necesitati. Este un proces continuu", a precizat Videanu.
Totodata, in companiile detinute de Ministerul Economiei, precum Romgaz si Transgaz Medias (TGN) angajatii primesc primele si sporurile stipulate in contractele colective de munca, iar neacordarea acestora ar insemna incalcarea acestor acorduri.
"Aceste companii sunt pe profit, nu folosesc bani publici", a mai spus Videanu.
Ministrul a afirmat, miercuri, ca Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a fost restructurat "inainte de termen", institutia avand in prezent peste 700 de angajati, fata de 896 de salariati la instalarea lui in functia de ministru.
Presedintele Traian Basescu a cerut tuturor ministrilor din cabinetul Boc sa prezinte, in trei saptamani, planuri de... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:27