Pentru romanii care isi permit, intelectual si financiar, studiile in strainatate sunt imperative, considera Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al primului ministru.
Andreea Paul Vass, una dintre cele mai importante femei din politica romaneasca, are o "colectie" impresionanta de diplome obtinute in strainatate. In timpul acestor studii a locuit in state precum Italia, Franta sau Marea Britanie, experiente ce au schimbat-o si au modelat-o ca om si ca profesionist.
Cel mai mare impact l-a avut anul petrecut la Universitatea din Trieste, Italia, ca student Erasmus, stagiul efectuat la London School of Economics si lunile petrecute la Maison des Sciences de l'Homme din Paris, ca bursier.
"In Italia, spre exemplu, am avut posibilitatea sa inteleg ce inseamna de fapt sa traiesti si sa inveti intr-o societate asezata si intr-un mediu normal", a declarat Andreea Paul Vass intr-un interviu acordat Business24. Aici a vazut cum arata o biblioteca pusa la punct si un invatamant centrat pe student.
"Am priceput cat de departe era Romania de toate acestea, desi nu-i lipsea nicidecum potentialul", mai spune consilierul.
In metropola cosmopolita londoneza, Andreea Paul Vass si-a facut o idee despre modul in care ar trebui sa arate o scoala adevarata de economie si de stiinte sociale.
Impactul studiilor
"Studiile in strainatate au fost absolut decisive in formarea mea. Cu siguranta ca as fi fost mai putin pregatita din punct de vedere profesional... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 08:55
O lege care sa oblige companiile sa numeasca mai multe femei in conducere taie dependenta ascensiunii unei femei de vointa unor diriguitori, in marea majoritate barbati, a declarat consilierul de stat pe probleme economice al primului ministru, Andreea Paul Vass, pentru Business24.
Comentand propunerea Comisiei Europene de a impune statelor membre UE cote obligatorii de reprezentare a femeilor in conducerea companiilor, Andreea Paul Vass considera utila o astfel de lege pentru mediul de stat, insa mai putin benefica pentru mediul privat care are capacitatea de a se "autocorecta".
Consiliera primului ministru spune ca Norvegia este singurul stat din Europa care a introdus o cota minimala obligatorie nu doar in randul reprezentantilor politici, ci si in randul top managementului privat. Ratiunea de la care s-a pornit a fost schimbarea mentalitatii desidentilor comunitari, atat de ordin economic cat si de ordin social.
"Studiile relevante realizate de Goldman Sachs sau McKinsey, care au analizat un numar mare de companii din lume, au aratat ca acele companii care au un echilibru relativ in companie intre femei si barbati obtin in medie un profit cu 56% mai mare", a declarat Andreea Paul.
Femeile din tarile UE, platite cu 18% mai putin decat barbatii
Consiliera premierului este de parere ca argumentul social tine de faptul ca exista asa numitul plafon de sticla care impiedica ascensiunea unei femei intr-o companie privata. Acest ultim argument se impleteste... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:47
Andreea Paul Vass, consiliera fostului premier Emil Boc si-a recunoscut limitele prin refuzul postului de ministru al Economiei, considera consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Acesta a declarat pentru Business24 ca experienta Andreei Vass este imcompatibila cu postul de ministru al Economiei, care este totodata o functie foarte complicata, a doua ca si greutate dupa ministerul Finantelor.
"Nu ai cum sa te implici in aceasta functie daca nu ai trecut prin economia reala, prin intreprinderi, prin consilii de administratie sau functii de conducere si de executie. E de apreciat faptul ca si-a recunoscut limitele si in ceasul al 12-lea a refuzat acest post.
A invocat motive personale, iar un proces de constiinta reprezinta un motiv extrem de personal", a declarat Ionel Blanculescu.
In opinia acestuia, ministrul Economiei ar trebui in primul rand sa fie barbat, sau mai degraba femeie, cunoscut fiind ca femeile, in functii de conducere sunt cu mult mai aplicate, exigente si organizate decat barbatii, sa aiba 30 de ani de experienta in domeniul economiei, sa fi trecut prin functii de executie in intreprinderi, prin functii de conducere si, eventual, sa fi trecut prin functii executive din Ministerul Economiei.
Consultantul financiar a indicat si doua nume care ar putea ocupa functia de ministru al Economiei: Stefan Margineanu, presedintele Grupului Metanef sau Vasile Blidar, proprietarul Astra vagoane. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 23:20
Consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass a declarat, marti seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu accepta propunerea de a ocupa postul de ministru al Economiei.
"Am refuzat nominalizarea. Argumentele sunt personale. Au fost voci in PDL care m-au sustinut foarte puternic. Este o decizie personala. Le multumesc colegilor din PDL care si-au pus increderea in mine", a declarat Andeea Paul Vass.
Andreea Vass fusese propusa luni seara de catre membrii PDL pentru postul de ministru al Economiei in noul Guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu.
La cei 33 de ani a fost consilierul personal pe probleme economice al fostului premier Emil Boc, insa a intrat in politica prin functia de consilier al europarlamentarului Theodor Stolojan.
Doctor in economie, Andreea Vass a absolvit ASE cu o lucrare despre "Aplicarea teoriei haosului in previzionarea cursului de schimb". mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:39
Andreea Paul Vass, sustinuta pentru portofoliul Economiei, declara intr-un interviu in decembrie ca nu doreste sa fie ministru.
Vass a devenit cunoscuta publicului dupa ce a fost numita consilier personal al primului ministru Emil Boc, post pe care l-a detinut din februarie 2009 pana in noiembrie 2010.
Andreea Vass are o licenta in Economie si Afaceri Internationale si un doctorat in Economie Internationala. Are de asemenea o cariera universitara. Din 2008 este lector la ASE, unde tine cursuri univesitare si de masterat despre guvernanta europeana, economie internationala si globalizarea economiei.
Opiniile feministe ale lui Vass sunt bine cunoscute. Ea militeaza pentru o implicare mai intensa a femeilor in politica si pentru introducerea unei cote minime obligatorii de prezenta a femeilor candidati la alegerile parlamentare.
In acelasi interviu declara ca nu este interesata inca sa devina ministru.
"Nu ma gandesc la asa ceva pentru simplul motiv ca imi repugna asumarea prematura a unei functii publice. O functie executiva de o asemenea anvergura presupune multa experienta in domeniu, implica responsabilitati enorme".
"Nu e, sau cel putin nu ar trebui sa fie un voiaj de agrement. Pentru moment, ma simt potrivita pentru functia de consilier pe probleme economice al premierului si sunt extrem de bucuroasa ca am avut sansa sa lucrez pentru unul dintre cei mai onesti si mai responsabili politicieni pe care i-a avut clasa noastra politica postdecembrista",... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 17:50
Consilierul primului-ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass, a apreciat ca si trimestrul II va marca o crestere economica pozitiva, in contextul in care cresterea exporturilor ramane una sustinuta, potrivit Newsin.Invitata sa comenteze o declaratie recenta a lui Jeffrey Franks, potrivit careia ritmul de crestere economica a Romaniei ar putea sa incetineasca in trimestrul II, Vass a raspuns: "In trimestrul II ramanem pe crestere economica pozitiva (...) Exporturile isi continua ritmul de crestere cu doua cifre. Pe primele patru luni avem o crestere de 36% fata de primele patru luni ale anului 2010. Din acest punct de vedere, ingrijorarile nu-si au rostul."
La randul sau, secretarul de stat din Ministerul de Finante, Bogdan Dragoi a precizat ca Romania are suficiente fonduri pentru a plati datoriile scadente in luna iulie, de 2,45 miliarde de euro. De asemenea, Dragoi a afirmat ca Romania are capacitatea de a-si finanta deficitul bugetar de pe pietele externe.
Totusi, Dragoi a admis ca evolutiile din Grecia au crescut costurile imprumutului de pe pietele externe pentru Romania, fiind vorba de un risc de contagiune care a afectat, din perspectiva finantarii, si state precum Bulgaria, Ungaria sau Croatia.
Dragoi a afirmat ca statul roman isi propune sa emita obligatiuni pe pietele externe in momentul oportun pe piata, astfel incat costurile sa fie cat mai mici.
"Cand gasesti un moment oportun, emiti. Am facut un update al programului ca sa accesam pietele americane. Datorita... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 01:10
Dupa ce viziunea social democrata si ideologia liberala s-au imbinat sub forma Uniunii Social Liberale, prima actiune a fost de redactare a unui program economic care sa ofere rezolvari pentru starea Romaniei. De la adoptarea cotei diferentiate de impozitare si pana la reducere TVA la 19%, "intregul pachet de masuri pe care dansii il propun ar genera un deficit bugetar suplimentar de vreo 23 miliarde de lei, adica aproximativ 4 procente din PIB", spune Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru Emil Boc, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro. In programul USL se mentine cota de 16% pentru veniturile salariale ce depasesc 1.600 de lei pe luna. In schimb, veniturile mai mici se vor taxa cu cote de 8-12%. Asta inseamna abandonul cotei unice. Ce efecte poate avea asupra veniturilor bugetare?
Nu mi se pare plauzibil abandonul cotei unice, pentru ca ar complica foarte mult administrarea fiscala si ar stimula cresterea evaziunii fiscale prin incadrarea oficiala a salariilor in categoriile inferioare de fiscalizare, pentru a beneficia de cotele mai mici.
Impactul asupra bugetului este semnificativ, el s-ar ridica la aproximativ 4 miliarde lei in anul 2012, adica -0,7% deficit suplimentar din PIB, care se adauga la deficitul bugetar estimat la 3% pentru anul viitor in conditiile fiscale actuale.
Relevant este ca intregul pachet de masuri pe care dansii il propun ar genera un deficit bugetar suplimentar de vreo 23 miliarde de lei, adica aproximativ 4% din PIB.... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 23:09
Romania a recuperat in doi ani cei aproximativ 10 ani de intarziere in aplicarea reformelor in domeniul educatiei, salarizarii si administratiei publice, sanatatii, pietei muncii, fiscalitatii si asistentei sociale (...) Premierul Emil Boc se identifica cu imaginea reformatorului radical si asa cred ca va ramane in filele istoriei noastre economice. Sper sa avem intelepciunea de a-i aprecia valoarea in timp util.Functia la stat este, in mod natural, una de autoritate. Autoritatea implica disciplina si disciplinare. Adica doua capitole la care noi, ca natiune, suntem mai boemi.
Din acest motiv functionarimea este blamata. La fel se intampla cam in toata zona latina si balcanica.Perceptia romanilor ca bugetarii muncesc putin si prost pe bani foarte multi este creata in decenii de clientelism. Cum va explicati ca institutiile functioneaza cel putin la aceeasi capacitate ca in 2008, dar cu mai putini functionari, decat prin succesul initial al reformelor?! Transparenta si informatizarea au fost obiectivele PDL si au inceput sa produca rezultate, cu toata inertia institutionala la care asistam cu totii.De pilda, unificarea declaratiilor fiscale sau informatizarea instantelor este intr-o etapa avansata. Sistemele Ecris si Jurindex sunt operabile. Cu inerentele gripaje de inceput, avem Sistemul Caselor de Sanatate si al Administratiilor Financiare, sistemul REVISAL al ITM etc.Cele mai grele lovituri date reformelor au fost doua metehne vechi, ale coruptiei si ale raportarilor... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 11:52
Datele privind evolutia economiei in 2010 alimenteaza optimismul cu care Guvernul a pornit la drum in acest an, a declarat marti, Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru, pentru Mediafax. Estimarea privind dinamica PIB in 2010 arata o contactie de 1,2% in 2010, mult mai mica decat cea prognozata anterior, de 2%, a adaugat Vass.
"Contractia mai mica vina din dinamica ultimului trimestru fata de trimestrul anterior.
Aceste date ne alimenteaza putin optimismul cu care am pornit la drum pentru 2011", a continuat consilierul premierului.
Economia Romaniei a scazut cu 1,2% anul trecut, mai putin decat estimarile oficiale ale autoritatilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar in ultimul trimestru PIB a avansat usor, cu 0,1%, in termeni reali, fata de trimestrul anterior, potrivit datelor prezentate marti de INS.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.
De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri usoare de 0,1% in trimestrul al treilea din 2009 si un avans de 0,3% in trimestrul doi din 2010. mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 13:38