Daca pana acum, economiile mondiale s-au bazat pe investitii in industrie, pe agricultura, dar si servicii, noul deceniu aduce schimbari la orizontul economic al lumii. Trendul va fi acela al economiilor creative, bazate pe cunoastere, puterea va sta in mainile celor creativi, care vor sti sa aduca plus valoare domeniului in care activeaza.
"Economia mondiala intra intr-o noua etapa de dezvoltare mult mai dinamica si mai creativa. A trecut de la economia bazata pe agricultura, la economia industriala, apoi la economia bazata pe servicii si nu demult la cea bazata pe cunoastere. Cert e ca economia noului deceniu va fi o economie creativa.
Romania are atuul resursei umane pentru a fi parte a acestui val. Potentialul uman ne pozitioneaza in randul celor mai bogate tari din punct de vedere al ingeniozitatii si creativitatii", a declarat consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, intr-un interviu acordat Business 24.
In 2011 am avut un an agricol bun, care a contribuit la cresterea economica, insa principalul motor de crestere economica a fost reprezentat de exporturi. Care va fi principalul motor de crestere economica in 2012 si cum va putea fi stimulat?
Am alcatuit bugetul pe anul 2012 pe o crestere economica de 2,1%, sustinuta de sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte.
Trebuie totusi sa retinem ca exista o... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:50
Deficitul bugetului general consolidat s-ar fi apropiat de 10% din PIB in anul 2009 si de 14% din PIB in anii 2010 si 2011, in absenta masurilor de austeritate luate de Guvern, se arata intr-un document realizat de Cabinetul consilierului de stat Andreea Paul-Vass.
Doua treimi din masurile pentru diminuarea deficitului bugetar si insanatosirea finantelor publice s-au centrat pe eficientizarea si reducerea cheltuielilor publice, iar o treime a vizat cresterea veniturilor bugetare.
Cheltuielile de personal au scazut de la 45,6 miliarde lei in 2008 la 40,3 miliarde lei in 2011, in timp ce cheltuielile de investitii au urcat de la 32,6 miliarde lei la 36,1 miliarde lei.
In cadrul programelor de asistenta externa pentru asigurarea stabiluitatii Romaniei, valoarea totala a sumelor trase de catre Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor Publice pana in prezent se ridica la 17,54 miliarde euro, din care 11,94 miliarde euro de la FMI. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 16:45
Consilierul primului-ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass, a apreciat ca si trimestrul II va marca o crestere economica pozitiva, in contextul in care cresterea exporturilor ramane una sustinuta, potrivit Newsin.Invitata sa comenteze o declaratie recenta a lui Jeffrey Franks, potrivit careia ritmul de crestere economica a Romaniei ar putea sa incetineasca in trimestrul II, Vass a raspuns: "In trimestrul II ramanem pe crestere economica pozitiva (...) Exporturile isi continua ritmul de crestere cu doua cifre. Pe primele patru luni avem o crestere de 36% fata de primele patru luni ale anului 2010. Din acest punct de vedere, ingrijorarile nu-si au rostul."
La randul sau, secretarul de stat din Ministerul de Finante, Bogdan Dragoi a precizat ca Romania are suficiente fonduri pentru a plati datoriile scadente in luna iulie, de 2,45 miliarde de euro. De asemenea, Dragoi a afirmat ca Romania are capacitatea de a-si finanta deficitul bugetar de pe pietele externe.
Totusi, Dragoi a admis ca evolutiile din Grecia au crescut costurile imprumutului de pe pietele externe pentru Romania, fiind vorba de un risc de contagiune care a afectat, din perspectiva finantarii, si state precum Bulgaria, Ungaria sau Croatia.
Dragoi a afirmat ca statul roman isi propune sa emita obligatiuni pe pietele externe in momentul oportun pe piata, astfel incat costurile sa fie cat mai mici.
"Cand gasesti un moment oportun, emiti. Am facut un update al programului ca sa accesam pietele americane. Datorita... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 01:10
Dupa ce viziunea social democrata si ideologia liberala s-au imbinat sub forma Uniunii Social Liberale, prima actiune a fost de redactare a unui program economic care sa ofere rezolvari pentru starea Romaniei. De la adoptarea cotei diferentiate de impozitare si pana la reducere TVA la 19%, "intregul pachet de masuri pe care dansii il propun ar genera un deficit bugetar suplimentar de vreo 23 miliarde de lei, adica aproximativ 4 procente din PIB", spune Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru Emil Boc, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro. In programul USL se mentine cota de 16% pentru veniturile salariale ce depasesc 1.600 de lei pe luna. In schimb, veniturile mai mici se vor taxa cu cote de 8-12%. Asta inseamna abandonul cotei unice. Ce efecte poate avea asupra veniturilor bugetare?
Nu mi se pare plauzibil abandonul cotei unice, pentru ca ar complica foarte mult administrarea fiscala si ar stimula cresterea evaziunii fiscale prin incadrarea oficiala a salariilor in categoriile inferioare de fiscalizare, pentru a beneficia de cotele mai mici.
Impactul asupra bugetului este semnificativ, el s-ar ridica la aproximativ 4 miliarde lei in anul 2012, adica -0,7% deficit suplimentar din PIB, care se adauga la deficitul bugetar estimat la 3% pentru anul viitor in conditiile fiscale actuale.
Relevant este ca intregul pachet de masuri pe care dansii il propun ar genera un deficit bugetar suplimentar de vreo 23 miliarde de lei, adica aproximativ 4% din PIB.... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 23:09
Cresterea economica de 0,6% a starnit opinii convergente atat de partea analistilor cat si de parea guvernantilor. Cu toate ca anuntul facut de INS este vazut ca un trend pozitiv pe care Romania intra, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, crede ca Romania se va mai chinui cu criza economica inca 1-2 ani. Pe de alta parte, consiliera premierului Boc, Andreea Paul Vass, spune ca tara noastra este pregatita sa faca fata unor turbulente economice internationale masive.In opinia consilierului BNR, Adrian Vasilescu, acest anunt oficial va intari perceptia buna pe plan extern.
"Romania este intr-un paradox. Perceptia externa este mult mai buna decat cea interna, de cateva luni rapoartele despre Romania sunt foarte bune. Investitorii au luat cunostinta de ele si au inceput sa vina cu bani.
Cat priveste planul intern, noi avem foarte multe suspiciiuni si dubii. Nu cred ca statistica noatra isi permite sa exagereze. Eurostatul e cu ochii pe ststiasstica noastra. Orice miscare care n-ar suna bine ar intra in vizorul Eurostat-ului. Aceste cifre sunt reale. Romania nu mai merge inapoi, ci merge inainte", a declarat pentru Bloombiz.ro, Adrian Vasilescu.
Potrivit NBER (Biroul National de cercetare economica) recesiunea reprezinta "un declin semnificativ al activitatii economice la nivel national, care dureaza mai mult de cateva luni ?i este vizibil prin scaderea produsului intern brut, a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 14:39
Romania a recuperat in doi ani cei aproximativ 10 ani de intarziere in aplicarea reformelor in domeniul educatiei, salarizarii si administratiei publice, sanatatii, pietei muncii, fiscalitatii si asistentei sociale (...) Premierul Emil Boc se identifica cu imaginea reformatorului radical si asa cred ca va ramane in filele istoriei noastre economice. Sper sa avem intelepciunea de a-i aprecia valoarea in timp util.Functia la stat este, in mod natural, una de autoritate. Autoritatea implica disciplina si disciplinare. Adica doua capitole la care noi, ca natiune, suntem mai boemi.
Din acest motiv functionarimea este blamata. La fel se intampla cam in toata zona latina si balcanica.Perceptia romanilor ca bugetarii muncesc putin si prost pe bani foarte multi este creata in decenii de clientelism. Cum va explicati ca institutiile functioneaza cel putin la aceeasi capacitate ca in 2008, dar cu mai putini functionari, decat prin succesul initial al reformelor?! Transparenta si informatizarea au fost obiectivele PDL si au inceput sa produca rezultate, cu toata inertia institutionala la care asistam cu totii.De pilda, unificarea declaratiilor fiscale sau informatizarea instantelor este intr-o etapa avansata. Sistemele Ecris si Jurindex sunt operabile. Cu inerentele gripaje de inceput, avem Sistemul Caselor de Sanatate si al Administratiilor Financiare, sistemul REVISAL al ITM etc.Cele mai grele lovituri date reformelor au fost doua metehne vechi, ale coruptiei si ale raportarilor... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 11:52