Traficul de internet si date, inregistrat in Romania in perioada starii de urgenta, a crescut, in medie, cu 26% comparativ cu cele 60 de zile de dinaintea instaurarii intervalului cu restrictii, arata datele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), publicate luni.
Analiza de specialitate releva faptul ca, in perioada de referinta, traficul de internet si date a crescut cu 30% in retelele fixe si cu 5% in retelele mobile, in timp ce traficul de voce a inregistrat un salt mediu de 11%.
In ceea ce priveste volumul de voce si date consumate in perioada starii de urgenta (16 martie - 15 mai 2020), acesta a ajuns la 1,8 mii PB (+30% fata de perioada anterioara) in retelele fixe, respectiv de 0,2 mii PB (+5%) in retelele mobile. "Cresterea mai pronuntata a traficului de date in retelele fixe poate fi corelata cu faptul ca cei mai multi utilizatori s-au aflat la domiciliu in perioada starii de urgenta, folosind mai degraba conexiunea Wi-Fi a router-ului de internet fix decat internetul mobil, inclusiv pentru consumul de voce sau date pe dispozitivele mobile", precizeaza Autoritatea.
In cazul traficului de voce, traficul de apeluri efectuate a crescut, in acelasi interval, cu 11%, depasind 13 miliarde de minute, din care 97% a fost inregistrat in retelele mobile.
Estimarile ANCOM arata ca intervalele orare cele mai aglomerate, din punctul de vedere al utilizarii retelelor de comunicatii fixe si mobile (internet si telefonie), au... mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 12:42
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) propune scaderea cu 30% a tarifelor pentru terminarea apelurilor fixe, pana la 0,097 eurocenti/minut, incepand cu 1 august, spune presedintele autoritatii, Sorin Grindeanu.
"Supunem astazi consultarii publice o scadere de aproximativ 30%, pana la 0,097 eurocenti/minut, a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe, incepand cu data de 1 august 2020. Continuam astfel eforturile Autoritatii de a sustine o piata telecom competitiva in Romania, cu oferte atractive si convenabile pentru romani", a punctat Sorin Grindeanu.
In prezent, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe este de 0,14 eurocenti/minut si a fost stabilit de ANCOM incepand cu 1 aprilie 2014, pe baza unui model de calculatie a costurilor de tip LRIC pur, menit sa asigure obiectivele de promovare a concurentei, maximizare a beneficiilor consumatorilor si stimulare a investitiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevazute in Recomandarea 2009/396/CE.
Scaderea tarifului pana la 0,097 eurocenti / minut propusa de ANCOM a fost determinata in urma actualizarii mai multor parametri ai modelului de calculatie a costurilor utilizat anterior, precum si a costului capitalului.
Potrivit documentelor consultate de ANCOM, incepand cu data de 1 august 2020 operatorii de telefonie fixa desemnati de autoritate ca avand putere semnificativa de piata, printre care si Telekom, RCS & RDS, Orange... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 18:45
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) licentiaza temporar transmisiile pentru evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), in conditiile in care au fost primite, in perioada starii de urgenta, mai multe solicitari de a sprijini organizarea unor astfel de evenimente.
"Pentru ca in perioada starii de urgenta am primit mai multe solicitari pentru a sprijini organizarea de diverse evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), vom acorda licente pentru frecvente radio de putere mica in banda FM, pentru a asigura coloana sonora a acestor evenimente, astfel incat publicul sa se poata bucura in siguranta de spectacol din autoturismele proprii, utilizand aparatele radio.
Si industria de entertainment, la fel ca intreaga societate, se adapteaza conditiilor actuale si ma bucur ca printr-o buna colaborare cu Consiliul National al Audiovizualului am putut identifica rapid o solutie pentru ca aceste evenimente sa se poata desfasura in conditii optime", a declarat presedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, intr-un comunicat al autoritatii.
In contextul masurilor de distantare sociala, pentru organizarea unor evenimente de scurta durata, destinate divertismentului unui public restrans si intr-un areal limitat de catre organizatorii de spectacole sau de concerte de tip drive-in, este necesara alocarea de catre ANCOM a unei licente temporare de utilizare a frecventelor radio pentru a asigura coloana sonora a acestor evenimente.... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 23:16
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta ca reglementarile europene privind apelurile si SMS-urile vor continua sa se aplice in Marea Britanie pana la sfarsitul anului 2020, chiar daca iesirea din Uniunea Europeana este prevazuta la 31 ianuarie.
"Cu toate ca Brexit-ul are loc, romanii vor continua sa beneficieze de roaming la tarife nationale in Marea Britanie, precum si de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile si SMS-urile transmise din Romania catre numerele de telefon din Marea Britanie, pana, cel putin, la 31 decembrie 2020.
Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Acordul Brexit) prevede o perioada de tranzitie pana la finalul anului, in care cele mai multe dintre reglementarile europene continua sa se aplice in relatiile dintre cele doua parti. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie vor stabili ce se intampla dupa 31 decembrie 2020", a declarat Eduard Lovin, vicepresedintele ANCOM, citat intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Aici intra si regulamentul european "Roam like at home" si cel referitor la plafoanele tarifare pentru apelurile si SMS-urile in interiorul Spatiului Economic European (SEE, din care fac parte statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein).
"In acest context, utilizatorii romani care calatoresc ocazional in Marea Britanie vor beneficia, cel putin pana la 31 decembrie 2020,... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 13:53
Pentru ca de Black Friday piata online este inundata de oferte speciale, iar operatorii de comunicatii vin cu o gama larga de oferte speciale de telefonie, internet sau televiziune, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) atrage atentia utilizatorilor sa se informeze inainte de a face orice achizitie, astfel incat sa aleaga produsul sau oferta telecom care corespunde cel mai bine nevoilor lor.
Intr-un comunicat remis joi AGERPRES, ANCOM face o serie de recomandari pentru cumparaturile de Black Friday.
"De cele mai multe ori, in perioada de Black Friday, fiind presati de timp, utilizatorii se concentreaza in special pe identificarea ofertelor cu preturi mici, neglijand detaliile importante din spatele acestora. Prin urmare, ANCOM le recomanda utilizatorilor sa aiba o atentie sporita in perioadele cu reduceri, iar atunci cand examineaza produsele telecom, cum ar fi de exemplu abonamentele pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune care pot include echipamente precum smartphone, tableta sau televizor cu o reducere substantiala, sa urmareasca urmatoarele aspecte: care este costul lunar al abonamentului care faciliteaza achizitionarea echipamentelor la preturi reduse sau gratuite; care este intervalul exact in care ar urma sa beneficieze de eventuale reduceri ale costului lunar al abonamentului; daca serviciul este disponibil in zona lor de resedinta (pentru a verifica acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 16:11
Furnizorii de servicii de comunicatii sunt obligati sa includa in contractele cu utilizatorii mai multe detalii privind vitezele de acces, precum si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului la internet, prin mentionarea Netograf, se arata intr-un ghid specific elaborat si publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii, transmis luni AGERPRES, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a preciza in contracte valorile urmatorilor indicatori tehnici de calitate: in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele fixe - viteza minima de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal, viteza maxima de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizeaza in informarile cu scop comercial); in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele mobile - viteza maxima estimata de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor.
De asemenea, pentru a asigura posibilitatea de evaluare a calitatii serviciului oferit, informatiile despre viteze, pe care furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligati sa le includa in contracte, trebuie sa fie insotite de mai multe detalii, printre care si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului de acces la internet.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 11:50
Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu prevederi care vizeaza procedura de numire si de demitere a conducerii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Pe 6 iunie 2018, presedintele Klaus Iohannis sesizase Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca numirea si demiterea conducerii ANCOM prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor - asa cum era stabilit la punctul 3 si punctul 5 din Legea de aprobare a OUG 33/2017 pentru modificarea si completarea art. 11 din OUG 22/2009 - incalca prevederile Consitutiei.
Mai exact, Klaus Iohannis informa CCR cu privire la urmatoarele aspecte:
"Consideram ca modul in care este reglementata procedura de demitere din functie a presedintelui si vicepresedintelui ANCOM este contrara atat dispozitiilor art. 76 din Constitutie, cat si celor ale art. 21 alin. (1) si (2), respectiv art. 52 din Constitutie, intrucat din analiza sistematica a dispozitiilor legii criticate nu rezulta daca si conform carei proceduri persoana care se considera vatamata prin actul de demitere din functie se poate adresa unei instante de judecata.
Astfel, in aceasta situatie, a unui act de autoritate individual adoptat in temeiul legii (hotararea Parlamentului), legiuitorul nu prevede niciun remediu efectiv pentru a proteja persoana vatamata ca urmare a existentei unui viciu de nelegalitate al respectivului act de demitere. (...)
Consideram ca legea... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 15:02
Autoritatea care reglementeaza telecomunicatiile in Romania a stabilit o data de la care va reduce tarifele de terminare a apelurilor. Inca din octombrie 2017, Digi Mobil a pus presiune pe ANCOM ca sa sincronizeze tarifele din Romania cu cele din UE.
ANCOM a spus ca abia in 2018 ia in calcul recalcularea tarifelor. Cum suntem deja in a treia luna a anului, Autoritatea a venit cu precizari si cu o data de la care vor fi aplicate anumite reduceri. ANCOM a agreat impreuna cu industria de comunicatii electronice reducerea cu 12,5% a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile, de la 0,96 eurocenti/minut la 0,84 eurocenti/minut.
Vezi cum va fi influentat pretul final de ultimele modificari facute de ANCOM ...citeste mai departe despre "Factura telefonica va fi mai mica. ANCOM a decis cand face Romania pasul la tarife mai mici" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 21:45
Tariful pentru terminarea apelurilor pe care il vor practica cei cinci operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa pe piata din Romania va scadea la 0,84 eurocenti/minut, fara TVA, incepand cu data de 1 mai 2018, se arata intr-un document supus consultarii publice de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Intrucat realizarea unui nou model de cost, care sa reflecte costurile eficiente ale furnizarii serviciilor de terminare la puncte mobile si sa permita stabilirea unor tarife perfect adaptate pietei romanesti este un proces de durata, ANCOM propune, ca masura tranzitorie, un tarif determinat prin benchmarking european.
Tariful stabilit astfel de Autoritate reprezinta media tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene pe baza unui model de cost LRIC pur, ceea ce ofera un suport adecvat pentru o masura temporara, pana cand se vor stabili tarifele bazate pe costurile incrementale evitate, printr-un nou model de cost", se arata intr-un comunicat de presa al ANCOM, transmis vineri AGERPRES.
Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor pe care il vor practica cei cinci operatori de telefonie mobila cu putere semnificativa pe piata terminarii apelurilor in propriile retele (Lycamobile S.R.L. - operator de retele mobile virtuale "complet", Orange Romania S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A, respectiv Vodafone Romania S.A.) va fi,... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 13:40