Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a sustinut ca ancheta licentelor Microsfot, in care noua fosti ministri au intrat in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a pornit de la FBI.
El a spus ca nu cunoaste continutul acestui dosar, dar nu crede ca s-ar cere ridicarea imunitatii pentru atat de multi fosti demnitari fara a avea niste dovezi solide.
"Nu se va stinge usor. Afacerea n-a pornit la noi. Ancheta a venit din Statele Unite, asa ca nu e o treaba gestionata doar la noi, pe care sa poti sa banuiesti ca e facuta pe criterii politice, cum s-a mai intamplat de multe ori", a spus Teodor Melescanu, candidat la prezidentiale, duminica seara, la Digi 24.
El a sustinut ca SIE nu a contribuit cu nimic la aceasta ancheta, Melescanu sustinand ca aceasta a pornit de la FBI, avand in vedere ca Microsoft este o companie americana.
"Iar in materie de coruptie, americanii nu glumesc deloc cu societatile lor", a adaugat Melescanu.
Noua ...citeste mai departe despre "Dosarul Microsoft: Melescanu sustine ca ancheta ar fi pornit de la FBI (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 16:40
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca, in ancheta privind licentele Microsoft, anchetatorii colaboreaza cu institutii financiare si judiciare din strainatate, ca au fost facute comisii rogatorii si ca sunt verificate inclusiv tranzactiile prin off-shore-uri, sumele care s-ar fi dat drept mita fiind de zeci de milioane de euro.
"Pana in acest moment, informatiile sunt ca o suma de zeci de milioane de euro a fost data cu titlu de mita", a spus Kovesi.
Intrebata de prejudiciul din dosar, ea a raspuns ca nu a fost inca stabilit exact, dar a fost estimata o suma de 60 de milioane de euro care a fost data ca mita.
"Nu avem un prejudiciu exact, in jur de 60 de milioane de euro, n-as putea sa va dau o cifra exacta pentru ca ea ar putea, pe parcursul administrarii probelor, sa creasca sau sa scada, dar s-a dat cu titlul de mita prin contrui bancare sau direct unor persoane fizice sau chiar prin intermediul unor societati comerciale", a spus Kovesi.
Procurorul-sef al DNA a mai spus ca in acest caz se poate vorbi si de prejudiciu la institutiile statului, daca se va stabili ca acele contracte au creat prejudiciu, si de obiect al infractiunilor de mita, pentru ca s-au dat anumite sume de bani.
"Informatiile prealabile duc inspre aceasta suma (60 de milioane de euro, n.r.), dar in general este o suma de zeci de milioane de euro", a mai spus Kovesi.
Ea a mai spus ca in acest moment este inceputa urmarirea penala cu privire la fapte si se... mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 08:55