Marea Britanie va adopta propuneri menite sa sporeasca standardele in sistemul bancar, in urma unui sir de scandaluri privind remuneratia bancherilor.
Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a anuntat luni ca va implementa principalele propuneri stabilite de Comisia parlamentara britanica pentru standardele bancare (PCBS), infiintata anul trecut dupa ce Barclays a fost anchetata pentru manipularea dobanzii Libor, pentru care a acceptat sa plateasca o amenda de 453 milioane de dolari, precum si pentru comercializarea ilegala a unor produse financiare, transmite Reuters.
Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmariti indici din lume.
Propunerile Comisiei includ noi reglementari pentru o mai buna monitoriza a modului in care se comporta bancherii. Principalele propuneri vor fi adaugate propunerii de reformare a sistemului bancar, care se dezbate in Parlamentul de la Londra.
"Reformarea sistemului bancar marcheaza urmatorul pas din planul Guvernului de a schimba intregul sector, de la salvare la redresare, si de a da asigurari ca bancile din Marea Britanie demonstreaza cele mai ridicate standarde si sunt capabile sa sprijine afacerile si sa conduca redresarea economiei", a afirmat Osborne.
Acesta a explicat ca va colabora cu autoritatile de reglementare pentru a se stabili o legatura mai stransa intre plata bancherilor si performanta lor, pentru ca... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:55
Mai multe banci au intentionat sa se retraga din consiliul care stabileste indicele Libor, insa au fost obligate sa renunte la idee dupa ce institutia de reglementare din Marea Britanie le-a avertizat cu privire la implicatiile unei astfel de decizii.
Autoritatea pentru Servicii Financiare (ASF) a trimis recent scrisori catre mai multe banci importante, printre care banca franceza BNP Paribas si grupul olandez Rabobank, in care le-a cerut sa nu se retraga din consiliu, dupa ce sefii acestor banci i-au informat pe membrii Asociatiei Bancherilor Britanici, organizatia care supervizeaza indicele de dobanda interbancara, ca intentioneaza sa iasa din acest mecanism de decizie, scrie Wall Street Journal.
Libor se stabileste in functie de estimarile cu privire la costurile de imprumut dintre banci. Bancile sunt reticente sa se implice in acest proces, in urma scandalului privind manipularea LIBOR, in care sunt anchetate mai multe banci.
Citeste mai multe despre Bancile vor sa iasa din consiliul care stabileste LIBOR, autoritatile nu le lasa pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 17:00
Sectorul bancar se afla in atentia opiniei publice mai mult ca oricand, dupa ce au fost descoperite noi informatii in scandalul LIBOR, considerat cea mai mare manipulare din istorie a pietei interbancare. In comparatie cu acesta, frauda bancara din Romania pare un joc de copii.
Frauda bancara din Romania, in care sunt implicati mai multi bancheri si angajati ai statului, a avut un prejudiciu estimat de procurori la 22 de milioane de euro. O suma aparent mica, tinand cont ca au fost implicate 16 unitati ale celor mai mari trei banci din Romania, respectiv BCR, CEC si BRD.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Cazul Libor, in care sunt implicati angajati UBS si RBS, are un prejudiciu estimat la cel putin 460 de milioane de dolari, iar traderii si bancherii care au contribuit la influentarea pietei interbancare vor fi arestati luna viitoare, precizeaza Bloomberg, care citeaza o sursa oficiala anonima.
Manipularea dobanzilor Libor: Care sunt cele 9 banci suspectate de incalcarea legii
Scandalul a fost considerat cea mai mare manipulare din istorie a sectorului bancar, pentru ca mai multe banci europene au influentat ratele de referinta LIBOR si TIBOR. Cei doi indici reprezinta referinta unei piete de 350.000 de miliarde de dolari, conform Asociatiei Bancherilor Britanici, care au confirmat aceste cifre la inceputul lunii martie.
Printre bancile anchetate de la acea data s-au numarat Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale... mai mult
Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 09:02