Procurorii americani au prezentat in fata justitiei hackerii vinovati de cel mai complex atac cibernetic dat asupra unei institutii de credit. In 2004, baza de date a bancii JP Morgan a fost tinta atacului declansat de Joshua Samuel Aaron, Gery Shalon si Ziv Orenstein.
Cei trei au fost incriminati in 23 de capete de acuzare, infractiunile comise de ei fiind atat de complexe si uluitoare, incat acuzarea le descrie ca "un furt de titluri de valoare comis pe ciber-steroizi", relateaza postul american NBC.
Multinationala infractorilor
Rechizitoriul intocmit de procurorii americani impresionant. Acesta dezvaluie o intreaga increngatura de infractiuni si retele internationale, care au transformat spargerea sistemului de protectie de la JP Morgan intr-o operatiune de business derulata de hackeri.
Cei trei sunt acuzati de comiterea unui sir de infractiuni din care se disting violarea sitemelor de protectie cibernetice, furtul de date, furt de titluri de valoare, furt de identitate, practicarea de jocuri de noroc ilegale pe Internet si complicitate la spalarea de bani.
Este un adevarat cocktail de infractiuni pe care cei trei au incercat sa il transforme intr-un model de business folosindu-se de datele preluate dupa spargerea sistemelor de securitate a zeci de companii.
"Din orice punct de vedere, aceste atacuri au fost uluitoare ca mod de aplicare si ca dimensiune, demonstrand existenta unei lumi a infractorilor cibernetici pregatiti sa scoata profit.
Intr-un... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 16:56
Doi fosti angajati ai JP Morgan au fost inculpati miercuri de un tribunal din New York in scandalul cunoscut sub numele "balena de la Londra", declansat in urma pierderilor de peste 6 miliarde de dolari inregistrate anul trecut de banca din tranzactii la bursa londoneza.
Javier Martin-Artajo si Julien Grout sunt acuzati de conspiratie pentru falsificarea datelor inregistrate, frauda informatica si falsificarea declaratiilor depuse la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC). Aceasta institutie a inceput in paralel propria investigatie, relateaza MarketWatch.
Scandalul a izvucnit in urma pierderilor de peste 6 miliarde de dolari inregistrate de JP Morgan din operatiunile de tranzactii la Londra. Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, si-a cerut public scuze investitorilor in acest caz.
Traderul aflat in centrul controversei, Bruno Iksil, nu va fi inculpat. Motivele pentru care Iksil nu mai este vizat de ancheta nu sunt cunoscute. El a cooperat cu autoritatile, dar si in cazul investigatiei interne derulate de JPMorgan.
Iksil, de nationalitate franceza, a lucrat la departamentul de investitii de la Londra al JPMorgan si este responsabil pentru o mare parte din tranzactiile care au provocat pagube uriase pentru banca, afectand reputatia institutiei si fortand demisia unui director din conducerea executiva.
Investigatia declansata in primavara anului trecut de Departamentul Justitiei din SUA are ca scop, printre altele, determinarea... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 08:17
JPMorgan Chase va da publicitatii in urmatoarele zile un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra", care a provocat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari bancii prin tranzactii neinspirate cu derivate, concluziile anchetei criticandu-l pe directorul general Jamie Dimon.
Ancheta a inceput in vara anului trecut, iar raportul final, care va fi evaluat in scurt timp de board-ul bancii, il critica pe Jamie Dimon, unul dintre cei mai apreciati bancheri din SUA pana la acest incident, deoarece nu a supravegheat riguros activitatea traderilor, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.
Raportul ii ataca de asemenea pe fostul director financiar executiv al JPMorgan Doug Braunstein, precum si pe directorul executiv de investitii Ina Drew, sefa departamentului de trading din Londra unde au avut loc tranzactiile paguboase.
Banca a inregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari in urma tranzactiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase pozitii atat de mari pe piata incat a fost poreclit de traderii concurenti "Balena de la Londra".
Raportul intocmit in urma anchetei interne va fi prezentat marti consiliului de administratie, care va decide prin vot daca documentele vor fi facute publice, au afirmat sursele citate.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze informatiile.
Cazul este investigat... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 11:00
Banca americana JPMorgan Chase a cerut unui numar de 2.000 actuali sau fosti angajati sa contribuie la plata unei sanctiuni convenita cu autoritatile britanice pentru a pune capat investigatiei privind utilizarea unui trust offshore pentru plata bonusurilor.
Banca a cerut angajatilor care au beneficiat de pe urma acestui trust sa contribuie "cu cel putin cateva sute de milioane de lire" daca doresc aplanarea conflictului cu autoritatile fiscale din Marea Britanie, a afirmat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Banca si angajatii vizati de ancheta ar putea avea de plata aproximativ 500 milioane lire sterline (800 milioane dolari), potrivit Financial Times.
Politicienii, opinia publica si autoritatile din Marea Britanie au luat in vizor marile companii multinationale active in tara, precum Google, Amazon.com sau Starbucks, care utilizeaza metode complicate de contabilitate pentru a reduce la minimum taxele pe care le datoreaza in tara.
Cancelarul George Osborne, ministrul de Finante al Marii Britanii, a declarat saptamana trecuta ca guvernul va face investitii la departamentul care se ocupa de multinationale in cadrul Fiscului.
Actiunea impotriva JPMorgan se refera la un trust infiintat in urma cu 20 de ani in Jersey, unde au fost depuse bonusuri catre angajati pentru a se evita plata taxelor aferente. Banii nu puteau fi repatriati fara achitarea impozitelor aferente.
Daca licitatia deschisa de JPMorgan nu va genera suficienti bani pentru achitarea... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 11:40
In 2008, Lehman Brothers se prabusea din cauza achizitiilor prost facute de catre divizia de investitii financiare a grupului bancar american. In prezent, JP Morgan Chase, cea mai mare banca de investitii din lume, "calca" pe urmele Lehman.
Dupa ce banca anuntase o "gaura" de doua miliarde de dolari, se pare ca pierderile din tranzactionare ar putea ajunge la noua miliarde de dolari.
Actiunile JP Morgan Chase & Co, cea mai mare banca din SUA, au scazut puternic joi, in predeschiderea sedintei de tranzactionare a bursei de la New York, dupa publicarea unui raport in care se arata ca pierderile din tranzactionare ar putea ajunge la noua miliarde de dolari, mult peste estimarea anuntata luna trecuta, de doua miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Tranzactiile cu derivate, o afacere paguboasa
In mai, JP Morgan anuntase pierderi de peste doua miliarde de dolari de pe urma unor tranzactii cu derivate. Publicatia New York Times sustine, citand traderi si directori, ca pierderile au crescut recent dupa ce banca si-a dezvaluit pozitiile. Mai multe date privind tranzactii cu derivate ale JP Morgan vor fi publicate in raportul privind castigurile financiare din trimestrul doi, ce va fi prezenta in 13 iulie.
In predeschiderea sedintei de tranzactionare a bursei de la New York din 28 iunie, actiunile bancii au scazut cu 4,9%, la 34,99 dolari.
JP Morgan Chase & Co a acceptat recent demisia seful departamentului de investitii, Ina Drew, dupa ce banca a raportat ca a... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 19:39
JP Morgan Chase va plati 228 de milioane de dolari pentru a incheia un litigiu in care autoritatile federale americane au acuzat banca de aranjarea anumitor licitatii prin care ar fi obtinut contracte de intermediere ale unor emisiuni de obligatiuni, potrivit Mediafax.
Suma care va fi platita de JPMorgan este cea mai mare anuntata pana in prezent in cadrul unei anchete derulata de Departamentul de Justitie si alte agentii federale americane, potrivit cotidianului Financial Times.
In decembrie, Bank of America a acceptat sa plateasca 137 milioane de dolari pentru a scapa de acuzatii similare, iar in mai grupul elvetian UBS a ajuns la un acord in schimbul a 160 milioane de dolari.
Pe langa institutiile de credit, au fost acuzate si 18 persoane, inclusiv James Hertz, un fost angajat JPMorgan. Noua dintre cei 18 au pledat vinovati, potrivit Departamentului de Stat.
Cea mai mare parte a banilor platiti, aproape 130 de milioane de dolari, va reveni municipalitatilor si altor emitenti, a anuntat JPMorgan.
In cadrul intelegerii cu autoritatile SUA, grupul JPMorgan a recunoscut si a acceptat ca este responsabil de comportamnetul anticoncurential al unor fosti angajati inainte de anul 2006. JPMorgan a renuntat la divizia de derivate municipale in 2008.
Municipalitatile americane investesc, de obicei, fondurile obtinute prin vanzarea de obligatiuni pana la utilizarea acestora in scopul pentru care au fost atrase.
Potrivit regulilor Fiscului american,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:19