Operatiunea de otravire a fostului spion Serghei Skripal anul trecut, la Salisbury, in Marea Britanie, a fost condusa, de la Londra, de un ofiter cu grad inalt in serviciul de informatii al armatei ruse (GRU), releva o ancheta independenta.
Site-ul de investigatii Bellingcat a anuntat in noaptea de vineri spre sambata ca a intreprins, impreuna cu BBC, o ancheta care ii permite sa afirme ca operatiunea a fost condusa de un general-maior al GRU, Denis Sergheiev.
Potrivit Bellingcat, acesta se gasea in Marea Britanie in momentul atentatului impotriva lui Skripal, dupa cum fusese prezent in Bulgaria in 2015, cand un vanzator de arme local a fost otravit, cu aceleasi simptome.
BBC si Bellingcat au putut vedea deplasarile si comunicatiile telefonice ale lui Sergheiev de la Londra, purtate cu un telefon cu cartela neinregistrata care "nu lasa in mod normal urmele lasate de numerele normale".
Conform BBC, el a utilizat mesagerii ca WhatsApp si Telegram pentru a comunica atat cu cei doi agenti rusi prezenti la Salisbury - care fusesera arestati de politie si sustinusera ca erau simpli turisti -, cat si cu comandamentul sau din Moscova.
"Participarea unui general-maior arata importanta data acestei operatiuni", a scris Bellingcat pe site-ul sau.
Serviciul in limba rusa al BBC a indicat, la randul sau, ca Sergheiev si sotia sa dadusera ca adresa, in documente oficiale, pe cea a academiei militare a GRU.
Aceasta ancheta ilustreaza modul de coordonare a... mai mult
Sambata, 29 Iunie 2019, ora 17:58
Autoritatile britanice sunt convinse ca stiu "tot ce este de stiut" despre tentativa de asasinat a fostului spion rus Sergei Skripal si sustin ca au inclusiv dovezi care duc direct la presedintele Vladimir Putin.
Celula rusa de spionaj care se afla in spatele atacului din Salisbury a fost distrusa in Marea Britanie si nu va mai functiona aici ani de zile, sustin surse guvernamentale citate de The Telegraph.
Amenintarea reprezentata de GRU (serviciul militar rus de informatii) a fost aproape desfiintata, ca urmare a anchetei ce a scos la iveala agentii care l-au otravit pe Skripal.
Alte surse apropiate anchetei sustin ca detaliile atacului au fost dezvaluite si puse la cap la cap, inclusiv lantul de comanda care duce pana la liderul rus Vladimir Putin, care si-a dat acceptul pentru utilizarea agentului neurotoxic pe teritoriul UK.
"Suntem siguri ca stim tot ce este de stiut despre atacul din Salisbury. Celor de la GRU le va lua ani de zile pana vor opera din nou in Marea Britanie", au declarat sursele citate.
Operatiunile agentiei ruse au fost expuse din cauza mai multor erori. De exemplu, mai multi agenti sub acoperire au primit pasapoarte care aveau serii de inregistrare consecutive. Astfel, serviciile de informatii din UE au reusit sa detecteze agentii trimisi in strainatate sub acoperire.
De asemenea, expulzarea spionilor din ambasadele rusesti din Europa si SUA a jucat un rol imens in distrugerea retelei de informatii a Rusiei in strainatate. UK a... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 12:25
In urma cu doua saptamani, opinia publica a asistat la o intalnire mai putin obisnuita intre presedintele american Donald Trump si cel rus Vladimir Putin, desfasurata in Helsinki, Finlanda.
De ce mai putin obisnuita? Pentru ca diplomatii prezenti la fata locului, jurnalistii si comentatorii au fost martorii incercarii liderului american de a valida atacul lui Vladimir Putin asupra sistemului democratic occidental.
Donald Trump a contestat la conferinta de presa de dupa summit-ul de la Helsinki descoperirile comunitatii de informatii americane, care a strans date si dovezi despre implicarea Rusiei in alegerile din SUA.
"Dar simt ca amandoi am facut unele greseli (SUA si Rusia - n.red.) . Cred ca ancheta (ancheta lui Robert Mueller asupra implicarii Rusiei in alegerile din SUA - n.red.) este un dezastru pentru tara noastra. Cred ca ne-a tinut departe, ne-a tinut separati. Nu a existat nicio coliziune. Toata lumea stie asta. Pana in prezent, stiu ca nimic nu a fost legat de campanie (electorala - n.red.) . Si vor trebui sa se chinuie sa gaseasca pe cineva care a facut ceva gresit in campanie. A fost o campanie curata", a declarat Donald Trump.
Departamentul de Stat acuza Rusia, in urma dovezilor prezentate de Marea Britanie
In data de 8 august, Departamentul de Stat, condus de Mike Pompeo, anunta ca SUA vor impune noi sanctiuni impotriva Rusiei, din cauza atacului cu substante chimice desfasurat pe teritoriul Marii Britanii, atunci cand agenti ai Kremlinului au... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 10:33
Uniunea Europeana a decis sa-si recheme ambasadorul de la Moscova pentru "consultari", dupa ce liderii Blocului comunitar s-au declarat de acord cu evaluarea Londrei ca Rusia este "cel mai probabil" responsabila pentru atacul neurotoxic ce l-a vizat pe un fost spion rus aflat in Marea Britanie.
"Consiliul European condamna in termenii cei mai puternici atacul recent de la Salisbury, isi exprima compatimirea cea mai profunda fata de persoanele ale caror vieti au fost amenintate si ofera sprijin pentru investigatia in curs. Consiliul este de acord cu evaluarea guvernului Marii Britanii ca este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila si ca nu exista nicio alta explicatie plauzibila. Manifestam o solidaritate neconditionata cu Marea Britanie in fata acestei provocari grave la adresa securitatii noastre comune.
Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricaror substante toxice ca arme, este complet inacceptabila, trebuie condamnata in mod sistematic si riguros si constituie o amenintare la adresa securitatii noastre. Statele membre isi vor coordona pozitia cu privire la masurile care trebuie luate in lumina raspunsurilor furnizate de autoritatile ruse. Uniunea Europeana va ramane concentrata pe acest subiect si pe implicatiile lui", se afirma intr-un comunicat dat publicitatii, joi, de Consiliul European.
Institutia a cerut Comisiei Europene si Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, sa... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 09:17