Apple este investigata de autoritatile de reglementare a concurentei din Uniunea Europeana in legatura cu App Store si sistemul de plati mobile Apple Pay, transmite Reuters.
Comisia Europeana a anuntat ca investigatia sa va analiza conditiile Apple care obliga dezvoltatorii de aplicatii sa vanda clientilor utilizand sistemul sau de achizitie integrat in aplicatie si reguli care le impiedica sa informeze utilizatorii despre produsele mai ieftine din alta parte.
Ancheta va cuprinde, de asemenea, toate aplicatiile care concureaza cu Apple in Europa, care ar putea fi aplicatii pentru jocuri si icloud, in urma informatiilor informale primite de autoritatile de reglementare.
Investigatia fost deschisa in urma unei reclamatii de anul trecut din partea serviciului de streaming de muzica Spotify, potrivit careia Apple restrictioneaza in mod nedrept accesul companiilor rivale la serviciul de streaming Apple Music. Un alt motiv este taxa de 30% perceputa dezvoltatorilor de aplicatii.
Spotify a salutat miscarea UE. In martie anul trecut, o companie concurenta mai mica a depus o plangere similara legata de cartile electronice si cartile audio.
"Se pare ca Apple a obtinut un rol de "paznic al portilor "atunci cand vine vorba de distribuirea de aplicatii si continut catre utilizatorii dispozitivelor populare Apple", a declarat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, intr-o declaratie.
Al doilea caz se concentreaza asupra termenilor si conditiilor Apple... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 08:08
Congresul SUA a anuntat luni o ampla investigatie privind rolul marilor companii din sectorul tehnologic, inclusiv Google, Facebook, Amazon, Apple, pentru a determina daca ele au sufocat concurenta, transmit DPA si Reuters.
Investigatia este primul indiciu important ca oficialii americani vor sa reglementeze gigantii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Amazon si Apple, care sunt din ce in ce mai criticati pentru pozitia lor dominanta pe piata si protectia insuficienta a datelor cu caracter personal.
"Cresterea monopolului puterii in economia noastra este una din cele mai presante dificultati politice si economice cu care ne confruntam astazi. Pozitia dominata pe piata digitala prezinta un pericol urias", a apreciat congresmenul democrat David N. Cicilline, seful subcomitetului antitrust.
Investigatia beneficiaza de sprijinul ambelor partide importante reprezentate in Congresul SUA.
In timpul unei conferinte de presa desfasurate luni, Cicillinea declarat ca Google, Amazon si Facebook reprezinta "o parte semnificativa" din ancheta, a informat site-ul Politico.
La inchiderea sedintei bursiere de luni, actiunile Facebook inregistrau un declin de 7,5%, titlurile Alphabet (societatea-mama a Google) au scazut cu 6% iar cele ale Amazon cu 4,6%.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca Departamentul american al Justitiei (DoJ) si Comisia Federala pentru Comert (FTC) au impartit supervizarea Google, Facebook, Amazon si... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 10:13
Apple se va afla in centrul unei investigatii a Uniunii Europene ca urmare a plangerii facute de Spotify in urma cu doua luni.
Plangerea facuta in luna martie de Spotify nu va ramane fara raspuns din partea comisarilor europeni care, conform surselor citate de Financial Times, vor demara o investigatie in acest sens.
In martie, Spotify a depus o plangere in care sustinea ca Apple se foloseste propria platforma pentru a-si avantaja serviciul de streaming muzical Apple Music si a dezavantaja in acelasi timp produsele concurente.
In urmatoarele saptamani, comisarii europeni vor incepe sa investigheze cazul pentru a vedea daca intr-adevar Spotify are dreptate, iar Apple isi foloseste incorect forta impotriva concurentilor.
Niciuna dintre cele doua companii nu au comentat informatiile, abtinandu-se de la a comunica pe acest subiect cel putin pana cand investigatia va fi anuntata oficial.
Spotify a sustinut ca Apple se foloseste in mod incorect de dublul rol pe care-l joaca in propriul ecosistem - acela de jucator si de arbitru in acelasi timp - pentru a crea un avantaj incorect pentru Apple Music.
In discutie este procentul de 30% pe care Apple il opreste pentru toate veniturile obtinute prin intermediul platformei sale, un comision atacat de din ce in ce mai multe companii, inclusiv de produse care nici n-ar fi putut exista fara ecosistemul creat de Apple.
Apple a contracarat acuzatiile Spotify, sustinand ca produsul suedez vrea sa sa profite de... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 09:30
Autoritatea pentru concurenta din Italia a decis miercuri sa amendeze cu 10 milioane de euro producatorul american de telefoane Apple Inc. si cu cinci milioane de euro rivalul sud-coreean Samsung Electronics Co, ca urmare a plangerilor potrivit carora cei doi producatori au folosit update-urile software pentru a incetini performantele telefoanelor mobile.
Impotriva Apple si Samsung au fost demarate mai multe anchete la nivel mondial insa autoritatea pentru concurenta din Italia este prima care a decis sa impuna o amenda, informeaza Reuters si AFP.
"Societati din grupul Apple si din grupul Samsung au adoptat practici comerciale incorecte", a concluzionat Autoritatea pentru concurenta din Italia la finalul anchetei sale.
Potrivit rezultatelor acestei anchete, unele update-uri software pentru telefoanele Apple si Samsung "au provocat grave disfunctionalitati si au redus semnificativ performantele, accelerand astfel procesul de inlocuire".
Concret, Samsung i-a obligat pe proprietarii de smartphone-uri Note 4 sa instaleze o versiune a sistemului de operare Android prevazuta pentru noul model, Note 7, provocand astfel probleme proprietarilor unor modele mai vechi de smartphone-uri care nu erau adaptate sa ruleze noua versiune.
La fel si in cazul Apple, care a obligat proprietarii de smartphone-uri din seria iPhone 6 sa instaleze sistemul operational dezvoltat pentru modelul iPhone 7, iar ulterior si un update software pentru acest sistem, ceea ce a provocat... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 16:12
Departamentul de Justitie si Comisia pentru bursa si valori mobiliare din Statele Unite au inceput o ancheta pentru afla daca Apple a incalcat legislatia financiara dupa ce a incetinit functionarea iPhone-urilor mai vechi.
In urma cu cateva saptamani, compania a recunoscut ca incetineste performantele modelelor mai vechi pentru ca acestea sa functioneze mai mult.
Reprezentantii Apple au spus atunci ca performantele telefoanelor sunt incetinite doar daca o baterie ajunge la un anumit nivel de uzura, iar problema poate fi remediata daca utilizatorul o inlocuieste cu una noua.
La inceputul anului trecut, compania din Cupertino a lansat o actualizare software care a vizat iPhone-urile mai vechi, dar nu a anuntat ca aceasta incetineste functionarea dispozitivelor.
In aceasta primavara, Apple intentioneaza sa lanseze o noua actualizare de software pentru iPhone, numita iOS 11.3, care va include noi functii, pentru a permite utilizatorilor sa-si monitorizeze bateria telefonului.
Citeste si:
In ce conditii iti poti schimba bateria iPhone-ului la pret redusApple isi cere scuze pentru ca a incetinit functionarea iPhone-urilor mai vechiApple incetineste voit iPhone-urile mai vechi. Ce pot face utilizatoriiRomanii care au modele mai vechi de iPhone pot sa dea Apple in judecata? ...citeste mai departe despre "Apple este ancheta in SUA pentru ca a incetinit functionarea iPhone-urilor vechi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 09:23
Gigantul in domeniul informatic Apple a anuntat luni ca a deschis o ancheta in urma mortii unei tinere care ar fi fost, potrivit surorii acesteia, electrocutata in timp ce isi incarca telefonul iPhone.
Potrivit versiunii prezentate de sora acesteia pe site-ul de microblogging Weibo, o chineza rezidenta in provincia Xinjiang (vest), Ma Ailun, in varsta de 23 de ani, a murit efectuand un apel pe iPhone in timp ce telefonul era pus la incarcat.
"Vom ancheta in mod aprofundat si vom coopera cu autoritatile in acest caz", a anuntat o purtatoare de cuvant a companiei Apple cu sediul la Beijing, Carolyn Wu, transmitand condoleante familiei tinerei decedate.
Potrivit agentiei oficiale China Noua, politia locala a confirmat ca Ma Ailun a murit electrocutata, dar a adaugat ca "implicarea telefonului ramane sa fie verificata, in continuare".
Televiziunea de stat CCTV a precizat ca urme de arsuri au fost gasite de ambele parti ale telefonului, dar ca incarcatorul electric utilizat nu era accesoriul original furnizat de catre Apple impreuna cu telefoanele vandute in China.
"Ce pacat sa mori in acest fel (...). Apple sa ne dea explicatii!", a afirmat sora lui Ma Ailun intr-un mesaj postat pe contul de Weibo, sfatuind utilizatorii de iPhone sa nu mai sune niciodata in timp ce incarca telefonul.
Aceste comentarii au provocat reactii de ingrijorare, dar si scepticism in randul unor navigatori chinezi pe Internet.
"Daca exista incidente reale (implicand telefoane... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:35
Comisia Europeana (CE) a inceput o ancheta pentru a stabili daca Apple si-a utilizat influenta pentru a impune conditii incorecte operatorilor de telecomunicatii mobile care vand iPhone, potrivit The Guardian.
Operatorii telecom au primit de la CE un chestionar pe aceasta tema, obtinut de The Guardian de la o sursa apropiata situatiei.
Companiile trebuie sa raspunda intrebarilor Comisiei pana la 17 iunie. Apple sustine ca contractele cu operatorii corespund in totalitate legislatiei locale, inclusiv in UE.
Asertiunea ca Apple detine o pozitie dominanta este dificil de argumentat, deoarece liderul pietei telefoanelor mobil este Samsung Electronics.
In preambulul chestionarului se arata ca executivul UE verifica un posibil comportament anti-concurential in UE sau in Zona economica europeana in ceea ce priveste distributia smartphone-urilor Apple si limitarea sau blocarea anumitor functii tehnice ale Iphone-urilor.
Comisia este in posesia unor informatii care arata ca Apple si operatorii de retele mobile au incheiat acorduri de distributie care ar putea conduce la excluderea altor producatori de smartphone-uri de pe piata.
Exista de asemenea semnale ca anumite functii tehnice ale iPhone sunt dezactivate la anumite produse Apple in anumite tari europene.
Printre altele, CE intreaba operatorii daca au fost obligati sa se angajeze contractual la achizitia unui numar minim de iPhone-uri intr-o anumita perioada de timp, precum si care este raportul dintre... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 17:12
Standardele inalte ale Apple ar putea cauza probleme pentru compania americana. Comisia Europeana a inceput o ancheta cu privire la unele practici Apple, care ar putea incalca legislatia anticoncurentiala din Uniunea Europeana.
Primul motiv de ingrijorare cu privire la un avantaj anticoncurential al Apple tine de modul in care compania ofera iPhone in mod selectiv in retelele 4G din Europa, scrie hit.ro.
De obicei, operatorii telecom testeaza telefoanele in reteaua proprie, dar Apple insista cu privire la testele proprii, iar atunci cand rezultatele nu sunt multumitoare, refuza sa ofere telefonul in anumite retele.
A doua problema a Apple tine de cerintele sale cu privire la numarul de iPhone-uri pe care operatorii telecom le pot oferi cumparatorilor. De exemplu, operatorul japonez NTT Docomo a fost refuzat si nu a putut include deloc iPhone in oferta, pentru ca dorea sa comande prea putine telefoane.
Deocamdata, autoritatile europene au trimis chestionare operatorilor telecom si nu este clar daca informatiile stranse vor avea ca rezultat o ancheta oficiala. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 17:21
Departamentul de Justitie american a anuntat demararea investigatiilor impotriva Apple si a altor furnizori de carti digitale, pentru a afla daca acestea au uzat practici neconcurentiale pe piata cartilor electronice.
Apple, dar si alte companii, precum Hachett Livre de la Lagardere, publisherul Harper Collins de la News Corp, Simon & Schuster de la CBS, Pemguin de la Pearson PLC si GmbH de la Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck, sunt investigate si de Comisia Europeana, anuntul fiind facut in urma cu cateva zil, scrie Engadget.
In ciuda faptului ca oficialii Departamentului de Justitie nu au dat numele companiilor investigate, este foarte posibil ca ei sa se concentreze pe aceiasi furnizori si publisheri majori de e-book-uri. Cel mai probabil, mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:37