Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
Evaziunea fiscala, lipsa unei promovari pe plan intern a programelor turistice si fiscalitatea ridicata sunt principalele probleme cu care se confrunta turismul romanesc, au sustinut, marti, la Pitesti, reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania.
Prim-vicepresedintele ANAT, Radu Gabriel, a spus ca in agentiile de turism evaziunea este zero, pentru ca toti turistii pleaca cu documentatie fiscala intocmita, dar se practica turism la negru pe alte cai.
"Transportatorii rutieri, posesorii de capacitati de cazare de dimensiuni mici, segmente profesionale cum ar fi clerul, bisericile, care isi fac circuite tematice si pelerinaje la negru, neoficial, profesorii, care organizeaza impreuna cu transportatorii si pensiunile excursii nefiscalizate, de multe ori mult mai scumpe. Acestia sunt cei care fac turism la negru", a afirmat prim-vicepresedintele ANAT.
Agentiile de turism: Programele turistice nu sunt promovate de minister
Reprezentantii agentiilor de turism s-au plans si de faptul ca programele turistice nu sunt cunoscute in tara pentru ca nu sunt promovate de ministerul de resort. Presedintele ANAT Regiunea Sud Muntenia, Adrian Voican, a sustinut ca, desi au existat multe promisiuni de promovare din partea Ministerului Turismului, turismul romanesc a avut "promovare zero".
"Noi am facut oferte speciale, am facut programe nationale, este specificul agentiilor de turism sa faca promovare. Din pacate, de la minister promovare... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 19:09